Cirkulace - vliv na spotřebu elektřiny

Ahoj, kompletně jsme zrekonstruovali 100 let starý RD, bydlíme chvíli, tak se učíme a řeším spotřebu elektřiny. Máme TČ (Nibe AMS 10-12), tepelná ztráta 9kW, silné zdi, zatepleno, trojskla. 2 patra, dohromady 200m podlahovka, 40m radiátory, kam jde stejná teplota jako do podlahovky (dílna+sklad). Bojler 300l na 50°C. Úsporné spotřebiče i žárovky. Topíme na 21.5°C. Měl bych pár dotazů. 1. Denní odběr elektřiny za dům byl cca 23-30 kW (leden-únor). Zdá se vám to adekvátní? Jsme 3, (dítě 1.5 roku). Většinu bude asi brát TČ, budu k němu osazovat elektroměr, abych měřil spotřebu samostatně. 2. Po zapnutí cirkulačního čerpadla (Grundfos COMFORT 15-14 B PM) je spotřeba až 55 kW/den. To už mi přijde opravdu hodně. Měl jsem ho spuštěné 8-23 v dlouhých intervalech (již jsem upravil). Pochopil jsem, že to způsobuje časté dohřívání vody v bojleru. Jak to zefektivnit? Čidla ani tlačítka na spouštění cirkulace zatím nechci. Jak máte na cirkulaci nastavenou dobu v běhu a nečinnost? Od bojleru do kuchyně to je skoro 30m, do koupelny 25 (jinak to řešit nešlo). Bez cirkulace jsme odpouštěli velké množství vody, takže bych potřeboval najít kompromis. 3. Má smysl časovat ohřev bojleru, aby např. v noci běžel na nižší výkon? Dodavatel TČ mi říkal, že to nemá moc smysl, protože TČ pak potřebuje vyšší výkon pro nahřátí vody do normálního režimu. 4. Pomohlo by zapojení menšího bojleru? Např. na 120l a ten 300l mít jako záložní, když se nás tu sejde víc? Prostor na to je. Předem děkuji za konstruktivní rady.
Odpovědět
@wsbets 1. Je to starý barák, tak to klidně tak může být. Máme u menší novostavby za leden průměrnou spotřebu asi 18kWh/den 2. Tady si můžete zkontrolovat jaké jsou tepelné ztráty v potrubí https://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-... , může to být opravdu hodně. Teď v zimě Vám to teplo aspoň zůstane v domě. A ono vypínání cirkulace jde zase proti hygienickým normám https://voda.tzb-info.cz/priprava-tep... Asi nejlepší by bylo opravdu na tlačítko. 3. Spíš než časování bych nastavil větší hysterezi na boileru já mám 48-38°C 4. Z výše uvedených důvodů jsem cikrulaci nedělal, koupelny jsou okolo boileru a v kuchyni máme malý 10l boiler a spínám ho ve všední dny ve 14-22h o víkendu 8-22. Do kuchyně nemáme ani teplou vodu přivedenou. Pokud plánujete další boiler jako záložní, tak bacha, po jeho vynutí se v něm může voda zkazit a pěkně smrdí. Tuhle zkušenost jsem udělal při rekostrukci bytu.
Odpovědět
@wsbets add 2) pokud je těch cca 20kW navýšení jen na vrub zapnutí oběhu, tak to je opravdu hodně. Zřejmě máte špatně tepelně zaizolované trubky. add 3) ano to se běžně dělá, že se cirkulační čerpadlo zapíná podle časového plánu. Některá čerpadla dokonce mají inteligentní řízení, kdy si "vypozorují" časy si uživatel zapíná teplou vodu a podle toho upravují časový plán. S vyšším výkonem TČ pro dotopení to nemá nic společného. Vůbec to spolu nesouvisí. To jste jen něco špatně pochopili. add 4) ničemu by to nepomohlo. Jen by TČ muselo častěji spínat a zhoršila by se jeho životnost. V kombinaci s TČ je naopak vhodný co největší bojler a nastavit ho na co nejnižší teplotu ohřevu. Běžně se nastavuje třeba jen 40 až 45 st. Tím si omezíte jak ztráty samotného bojleru tak i ztráty v cirkulaci.
Odpovědět
@wsbets cirkulace je drahý luxus buď to nějak více časově omezite třeba 19-23hod nebo dát na tlačítko jinak budete za to platit majlant.
Odpovědět
Já mám cirkulaci zapnutou 6-23hod a tepelko bere cca o 1kWh více na dohřev než bez ni. Vám to bere ňák hodně….
Odpovědět
Moc děkuju všem za reakce. Je pravda, že máme špatně zaizolované trubky cirkulace a budou tam ztráty, je to 30 metrů. V době, kdy se to pokládalo jsem tomu bohužel nevěnoval dostatečnou pozornost. Histerzi mám 43-48. U té úpravy čtu zase cosi o legionelle, tak nevím jestli to řešit. Zkusím ještě upravit to časové nastavení a případně bych začal řešit tlačítka nebo čidla na spouštění. Ještě jednou díky za reakce.
Odpovědět
Profilova fotka
@wsbets No sice to už asi nepůjde vyměnit, ale stříbrné trubky řeší i legionelu. Já jsem udělal cirkulační čerpadlo ovládané mikropočítačem s možností vstupu od tlačítek, ale zjistil jsem, že koupelny jsou dost blízko a kuchyň a sklad si klidně počkám těch 30s, než doteče teplá.
Odpovědět
@wsbets když se voda hýbe tak Legionella nehrozí a když tak mají funkci že se třeba jednou za týden voda přehraje. A to u vás dělá ta délka a špatná izolace to aby vás nesežralo je možnost jediné tlačítko.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?