Odpověď na příspěvek od stendo:
@zden77 Porovnával jsem si to zpětně asi za posle… @stendo To dává smysl, hlavně když si to člověk hlídá a není úplně pasivní. Já bych asi měl trochu obavy z toho, co přijde v zimě, tam to občas umí pěkně vyskočit. Máš na to nějaký strop, kdy bys přešel zpět na fix?Odpověď na příspěvek od zden77:
@stendo To dává smysl, hlavně když si to člověk h… @zden77 Zatím to vychází dobře, ale kdyby to začalo lézt ke 4–5 Kč/kWh nebo podobný nesmysl u plynu, tak bych asi začal přemýšlet o fixu, aspoň třeba na půl roku přes zimu. Zatím to ale spíš vypadá, že i v zimě to nebude úplná katastrofa, pokud se nestane nějaká výjimečná událost. Navíc teď ty dodavatelé dávají i kratší fixy, tak mám aspoň nějaký plán B, kdyby to fakt začalo lítat.Odpověď na příspěvek od stendo:
@zden77 Zatím to vychází dobře, ale kdyby to zača… @stendo Záleží na tom, u koho jsi. Někteří dodavatelé se o stávající zákazníky starají férově, jiní tě nechají platit původní sazby, i když už jsou dávno mimo realitu trhu. Epet mě v tomhle příjemně překvapil. Zakaždý po roce, když mám fixaci, mi pošlou novou nabídku sami od sebe na výhodnější tarif, aniž bych se musel ozývat. Takhle by to podle mě mělo vypadat, pokud si firma chce udržet dlouhodobého klienta. Transparentně, bez zbytečných obcházek.Odpověď na příspěvek od zden77:
@kzuz89 V dnešní době se nedá spolehnout skoro na… @zden77 Teď jsem přešla na novou taktiku, pro jistotu jsem si dopředu do kalendáře poznamenala měsíc před koncem fixace, uděláme si pak porovnání s aktuálními tarify a budeme vědět, co se vyplatí. Ale ještě je na to dost času 😁Odpověď na příspěvek od kzuz89:
@zden77 Teď jsem přešla na novou taktiku, pro jis… @kzuz89 A jakej tarif máte teď?Odpověď na příspěvek od kzuz89:
@zden77 Teď jsem přešla na novou taktiku, pro jis… @kzuz89 To je rozumný přístup, raději si to hlídat s předstihem, než pak řešit něco na poslední chvíli. A když člověk průběžně sleduje trh, má lepší přehled a může se lépe rozhodnout.Odpověď na příspěvek od nuppo23:
jinak teď zvažujeme, jestli jít do další fixace, … @nuppo23 Za poslední dobu se nám víc vyplatila krátkodobá fixace, hlavně když ceny trochu kolísaly. Spot je sice fajn, když člověk sleduje trh a umí si přizpůsobit spotřebu, ale upřímně, ne každý na to má čas nebo podmínky 😏Odpověď na příspěvek od nuppo23:
jinak teď zvažujeme, jestli jít do další fixace, … @nuppo23 pokud nemáš 4kvadrantovy elektroměr a nejsi schopný přizpůsobit spotřebu, tak se ti spot určitě nevyplatí. Spot nám za poslední cca rok vycházel asi o 1000,- Kč dráž za MWh než ostatní nabídky...Odpověď na příspěvek od kekita:
@nuppo23 pokud nemáš 4kvadrantovy elektroměr a ne… @kekita Přesně to taky říkám, spot není zas taková výhra, jak se může na první pohled zdát. Často to ve finále vyjde dráž.Odpověď na příspěvek od nuppo23:
@gapim epet jsem slyšel chválit už víckrát, takže… @nuppo23 jo, přesně tak, většina lidí to prostě neřeší, protože buď na to nemá čas, nebo neví, jak na to. A pak to odskáčou vyššíma platbama 😬Odpověď na příspěvek od violie:
@kekita Přesně to taky říkám, spot není zas tako… @violie Jasně, to dává smysl, my ten 4kvadrantový elektroměr nemáme, takže moc možností, jak spot efektivně využít, taky nemáme. Proto přemýšlíme, jestli radši nepřejít na fixaci, aspoň budeme mít jistotu, kolik budeme platit, ale tohle vidím jako jedinou výhodu. Na druhou stranu, když ceny v poslední době takhle kolísají, tak zase není úplně jisté, jestli fixace bude vždycky výhodnější. Někdo mi říkal, že by se to mohlo ještě zlepšit a že se vyplatí čekat...Odpověď na příspěvek od nuppo23:
@violie Jasně, to dává smysl, my ten 4kvadrantový… @nuppo23 Jo, to čekání může být trochu sázka do loterie, buď ceny fakt ještě klesnou, nebo člověk propásne dobrý moment na fixaci. Takový kompromis – fixace na kratší dobu - nějaká jistota, ale zároveň možnost přejít jinam, když se situace zlepší.Odpověď na příspěvek od violie:
@nuppo23 Jo, to čekání může být trochu sázka do l… @violie A jaká je nejkratší možná doba fixace?Odpověď na příspěvek od tommy_hron2:
@violie A jaká je nejkratší možná doba fixace? @tommy_hron2 Co vím, tak nejméně to bývá asi na rok, ale prý někdo nabízí i kratší, půlroční nebo dokonce ještě kratší fixace. Mně to ale přijde trochu zbytečné. Někdy jsou totiž výhodnější i ty delší fixace, hlavně když se trefíš do dobrého momentu.Odpověď na příspěvek od kzuz89:
@tommy_hron2 Co vím, tak nejméně to bývá asi na r… @kzuz89 Dočetl jsem se, že nejoblíbenější je fixace na dva roky. Ale našel jsem i fixaci na tři roky s klesající cenou. Neptej se mě, jak to přesně funguje, blíže jsem se tomu nevěnoval. Už to bylo pro mě trochu nad rámec 😃Odpověď na příspěvek od gapim:
@kzuz89 Dočetl jsem se, že nejoblíbenější je fixa… @gapim Funguje to prý tak, že začínáš na vyšší sazbě, která se pak postupně snižuje, takže tě to víc motivuje zůstat u daného dodavatele. Ale je fakt, že těch variant je dneska tolik, že se v tom člověk snadno ztratí 😄Odpověď na příspěvek od gapim:
@kzuz89 Dočetl jsem se, že nejoblíbenější je fixa… @gapim je to úplně jednoduché nevím jak mám teď úplně přesně ty ceny ale myslím že to bylo první rok 2,3 Kč druhý rok 1,9kc a třetí rok 1,6 Kč za kW je to komplet se vším a jedna se o plyn samozřejmě.Odpověď na příspěvek od edison101:
@gapim je to úplně jednoduché nevím jak mám teď ú… @edison101 Díky za konkrétní příklad cen, to pomůže udělat si představu, jak ta klesající sazba funguje v praxi. Jasně, že fixace s takovýmto systémem může být výhodná, když ceny postupně klesají. Je ale taky důležité mít přehled o celkových nákladech a o tom, co všechno je v ceně zahrnuto 😬Odpověď na příspěvek od kzuz89:
@gapim Funguje to prý tak, že začínáš na vyšší sa… @kzuz89 Souhlasím, nabídka je dnes opravdu hodně široká a snadno se v tom člověk ztratí. Je fajn, že fixace s klesající sazbou motivuje zákazníky zůstat u jednoho dodavatele, ale vždycky je dobré si smlouvu pořádně pročíst a zkontrolovat všechny podmínky....Odpověď na příspěvek od gapim:
@edison101 Díky za konkrétní příklad cen, to pomů… @gapim Kromě ceny je dobré sledovat i zákaznický servis daného dodavatele. Měl jsem zkušenost s jedním nejmenovaným dodavatelem, kde sice fixace vypadala výhodně, ale když přišel problém s vyúčtováním, bylo nemožné se někam dovolat nebo něco vyřešit.Odpověď na příspěvek od tomm4:
Mohli byste mi prosím říct, jaké máte měsíční pop… @tomm4 to nejde říct záleží na počtu lidí, že je to dům či byt, zateplený. A čím se vaří, topí a ohřívá voda atd. Někdo může mít 10tis. Někdo 3Odpověď na příspěvek od tommy_hron2:
@violie A jaká je nejkratší možná doba fixace? @tommy_hron2 Jéé promiň, dřív jsem se k tomu nedostala, ale koukám, že tvoje otázka už byla zodpovězená, tak je to v pohodě 😊Odpověď na příspěvek od zden77:
@gapim Kromě ceny je dobré sledovat i zákaznický … @zden77 Souhlasím, špatný servis může celou výhodu fixace nebo nízké ceny úplně znehodnotit. Proto je dobré vybírat nejen podle ceny, ale i podle zkušeností ostatních zákazníků... Je fakt, že nabídka je teď hodně široká a člověk se v tom může ztratit.Odpověď na příspěvek od tomm4:
Mohli byste mi prosím říct, jaké máte měsíční pop… @tomm4 U nás cena za MWh 2449,- bez DPH, což je docela přijatelné oproti tomu, co jsem slyšela od známých.