Pozemek - možnost přesunu vedení plynu?

Dobrý den, se ženou už nějakou dobu hledáme stavební pozemek. Bohužel v našem okolí je jich celkem nedostatek. Vyhlídli jsme si jedno hezké místo a víme, že by ho majitel prodal ale zjistili jsme, že přesně uprostřed pozemku vede plynové vedení. Kvůli tomu bude velmi obtížné na pozemku cokoliv postavit. Napadlo nás jestli by bylo reálné se s majitelem vedení domluvit o posunutí na hranici pozemku. Máte někdo prosím podobné zkušenosti? Předem děkuji
Odpovědět
@pixtr reálné to asi bude, ale taky to bude stát nejspíš dost peněz.
Odpovědět
spíš jde o to co to je za plynové potrubí, jestli pouze areálový rozvod k domku, tak to jde posunout naprosto v pohodě, jestli nějakej středotlak v majetku plynáren tak to bude skoro nerálné. Ale plynové potrubí prostředkem na závadu není, je kolem něj pouze ochrané pásmo, takže pokud se vejdete na pozemek a dodržíte ochrané pásmo, můžete vesele stavět.
Odpovědět
Profilova fotka
Obraťte se přímo na konkrétního správce/vlastníka plynovodu, začněte žádostí o existenci sítí a až budete vědět co tam přesně vede zjistěte si s kým případnou přeložku řešit. Musí také být kam trasu přeložit (třeba na pozemku, ale víc na kraj, do komunikace? ) Ale není to levná ani rychlá záležitost, pokud to není jen rušení přípojky.... Konkrétního správce by jste měli být schopni zjistit na příslušném stavebním úřadě. Ochranná pásma a případně i bezpečnostní definuje energetický zákon tak se pak můžete podívat. Nejdůležitější je zjisti přesně co to je za vedení (s NTL a STL není takové haló a pásmo je 1 m, u větších tlaků je ale i to bezpečnostní a to v podstatě stavbu výrazně komplikuje...)
Odpovědět
Profilova fotka
Tulda27 to napsala naprosto přesně. Jak už je výše napsáno,je důležité zjistit,zda je to vnitřní plynovodní zařízení OPZ (=odběrné plynovodní zařízení) nebo veřejná část plynovodu či přípojka. Můžete tam mít NTL,STL nebo VTL plynovod. To vám řekne inspektor při vytyčení plynovodu,které je zdarma. Na stránkách Gridservices požádejte o vydání stanoviska (účel bude výskyt sítí),přijde vám na mobil do pár minut,následně na stejných stránkách požádejte o vytyčení. Budete potřebovat č.stanoviska. Do 3 dnů se vám někdo ozve a domluví se s vámi na vytyčení. Pokud budete chtít plyn zařízení přeložit,je třeba požádat o stanovisko ohledně přeložky plyn.zařízení. Musí to dělat certifikovaná firma a není to úplně levná záležitost. Hodně štěstí.
Odpovědět
Děkuji za odpověď. Nechal jsem si zaslat vyjádření a ukázalo se, že se jedná o STL. Nejsem si tedy jistý zda je posunutí vůbec reálné. Bohužel je vedení přesně středem pozemku což značně zmenšuje plochu pro stavění.
Odpovědět
Profilova fotka
@pixtr stl to už nebude sranda. Všechno jde, ale bude to dost drahé a zdlouhavé... Jak je pozemek široký a výhodný? 😎
Odpovědět
Samotný pozemek je dost velký. Bohužel je na pozemku navíc vysoké vedení a s kombinací plynu tak z plochy 1800 m2 vzniká stavební část jen 600 m2, která je navíc do špičky. Jediným řešením by bylo přikoupit sousední pozemky a vytvořit tak větší prostor pro stavbu. Jenže to se už dostáváme do nějakých 3700 m2 což nebude levná záležitost. Nevím jestli je možné u majitele argumentovat o znehodnocení z důvodu plynu a vedení a domluvit se tak na nižší ceně... Trochu se také obávám zda bych mohl pozemek vůbec oplotit, někde jsem četl, že to není možné jakmile je tam plyn a tudíž věcné břemeno...
Odpovědět
Profilova fotka
pokud jste to ještě nekoupili tak do tohohle bych nešla. Vysoké napětí už je samo o sobě problém a ještě STL. Ochranná pásma a všechny požadavky správců Vám zmenší pozemek ještě více. Takže se možná na těch 600m2 nedostanete. Ono taky ne vždy bude to vedení na metr přesně nákresem - to zjistíte až vytyčením. Hledala bych dál... Máme cca 4 km od domu el. rozvodnu a když vidím ty sloupy a i to že je teď mění - bydlet blíž jak 1000m bych od nich nechtěla.
Odpovědět
Profilova fotka
@pixtr Tak do toho území mezi ochr. pásmy dům v pohodě umístíte uliční čára cca 5-10 m, pak dům o krásné šířce až 12 m, klidně L-ko, ve městech jsou pozemky 600m2 luxusně veliké ;). To oplocení si musíte zjistit u majitele vedení - co jste někde četl nemá moc význam,nad řady běžně vedou komunikace apod., středotlak má ochranné pásmo i co do "hloubky" takže obecně myslím, že by to obecně jít mělo, ale z jejich vyjádření budete přesně vědět na čem jste. Věcné břemeno jen znamená, že jste ve svých právech omezený - jak to už si musíte zjistit přesně. Orientace vjezdu na severu je super, samozřemě já bych u VN bydlet nechtěla, ale člověk si dneska už nemůže úplně vybírat :). Zase máte jistotu že na západ a jih od vás nic nevyroste :).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?