Rozvody vody a kanalizace - aktuální cena

Dobrý den, už tady pár takových diskuzí sice koluje, ale chtěl bych Vás poprosit o aktuální zkušenosti. V brzké době nás čekají rozvody vody a kanalizace a po prvním nacenění od instalatéra nám spadla brada. Užitnou máme cca 125m2. Voda - PE přívod 15 metrů + potrubí PPR cca 130 metrů (různé průměry) Kanalizace - potrubí HT cca 40 metrů (různé průměry) Vysekání drážek bez zapravení, 2 x geberit a 2 x kemper Kolik jste prosím dávali třeba v posledním roce za vnitřní rozvody vody a kanalizace? Pokud máte i nějaké doporučení na spolehlivého instalatéra v JMK, tak jsem jedno ucho 🙂 Předem všem děkuji.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

Dobrý den, už tady pár takových diskuzí sice kol…
@majkeeip bohuzel neporadim, ale take mne to zajima. Jakou cenu jste dostal Vy?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od cast:

@majkeeip bohuzel neporadim, ale take mne to zaji…
@cast cca 160 tisíc... čekal jsem, že bychom se mohli i s rezervou vejít do 120, ale buď jsem úplně mimo nebo to prostě zkusili s tím, že práce mají i tak dostatek. Vy už máte nějakou CN?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

Dobrý den, už tady pár takových diskuzí sice kol…
@majkeeip Tak svépomocí? Kanalizácia je úplne jednoduchá, stačí dodržať pár pravidiel a na vodu si môžete trúfnuť v pex-al-pexe trubke s certifikáciou na pitnú vodu s rozvádzačom podobným ako pre podlahovku. Výhoda? Ani jeden spoj v podlahe.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

@cast cca 160 tisíc... čekal jsem, že bychom se m…
@majkeeip No já mám podobnou užitnou plochu (cca 135 m2) a mám zatím dvě nabídky . Jedna je podobná jako u vás (od větší firmy), druhá necelých 100tis (od instalatéra živnostníka). Mám 3x geberit + rozvody pitné vody i s cirkulací. Ale ještě čekám na nabídku v systému rautitan od rehau
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

Dobrý den, už tady pár takových diskuzí sice kol…
@majkeeip Záleží hodně na lokalitě a na tom, co se do toho počítá. Nedávná nabídka od lokálního řemeslníka na vesnici byla cca 35 tis za dům s jednou koupelnou a jednou kuchyní. Ale v ceně nejsou zařizováky ani geberit bojler apod. Rozvod jsem si předem rozmyslel, aby to bylo co nejkratší, co nejmíň sekání a co nejmíň složitostí. Jakmile si člověk "vymyslí" jednu koupelnu na jedné stoupačce, druhou koupelnu na druhé stoupačce, ještě třeba s nějakým složitým spádováním, cirkulaci TUV atd., tak se to holt nasčítá a vyjde to všchno dráž. Také jsem se ale setkal s dosti řemeslníky, kteří to prostě zkouší. Setkal jsem se s tím, že si pán zkoušel naúčtovat 200% za materiál. Ty ceny se dají bez problémů dohledat na internetu. Takže někdy to chce jen oslovit víc řemeslníků a srovnat si víc nabídek. Jinak instalatéřina je jednoduchá a umí to kde kdo, dělá se to běžně i svépomocí. Případně se zeptejte dalších řemeslníků, které máte, protože to nejspíš většina z nich umí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@majkeeip Záleží hodně na lokalitě a na tom, co s…
@m_i_r_e_k Plánuji si instalatéřinu dělat také sám, ale člověk k tomu má stejný respekt jako k elektrice. K té má možná menší, protože final, stejně zapojí elektrikář. U instalací odpadů se obávám vycucnutí sifónů při spláchnutí atp. Je moje obava opodstatněná? Bylo by fajn někde shrnout základní pravidla.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@m_i_r_e_k Plánuji si instalatéřinu dělat také sá…
@rumcajk Odpadní HT potrubí: -Spád vodorovných trubek 3-5 cm/m -Vodorovné trubky se navzájem spojují Y kusem -Svislé trubky s vodorovnými se spojují T kusem -Svislé trubky vždy končí nahoře přivzdušňovacím ventilem, ke kterému musí být přístup vzduchu -Obvyklé rozměry: Hlavní 110mm, z toho ve zdi odbočky obvykle na 50, mimo zeď pak případně redukce na 40mm -Vodorovné trubky musejí mít spád 3-5 cm -Nepřehánět délku malých 50mm trubek. Nejlépe je mít stoupačku přímo u zařizováků. Pokud pravidla dodržíte, nehrozí vám vycucnutí sifonů apod. Pokud nedodržíte, tak se to může občas vycucnout. Většinou pomůže dodatečná instalace přivzdušňovacího ventilu. Trubky mají v některých místech poměrně velké dynamické namáhání a je potřeba je pořádně přidělat objímkami. Je třeba počítat s tím, že trubky tepelně dilatují. Když se spoj nasadí na doraz, trochu povysunout. Nezazdívat na pevno celé dlouhé trubky i s hrdlem. Snad jsem napsal všechno důležité, kdyžtak mě doplňte nebo se zeptejte.
Odpovědět
P.S. nejsem odborník, jsem jen amatér, který si to na pár nemovitostech zhotovil sám.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m_i_r_e_k:

@majkeeip Záleží hodně na lokalitě a na tom, co s…
@m_i_r_e_k díky moc za rady. Jedná se o lokalitu Vyškovsko. My jsme to promýšleli už při projektu, takže máme koupelnu a technickou (druhá koupelna) hned pod sebou (a vedle technické samostatný záchod), takže žádné tahání trubek přes celý dům. Kuchyně je pak o kousek dál, ale pořád se bavíme třeba o 5 metrech. Čekáme ještě na nacenění od dalších 2-3 živnostníků/firem, tak snad ty ceny budou o něco přijatelnější.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@majkeeip Tak svépomocí? Kanalizácia je úplne jed…
@josefx pex al pex by se mi líbil, ale zatím jsem nenarazil na žádného instalatéra, který by s ním rozvody dělal - asi budu muset ještě hledat. Nad svépomocí jsem uvažoval, ale usoudil jsem, že se raději budu věnovat své práci a toto přenechám jiným :)
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

@josefx pex al pex by se mi líbil, ale zatím jsem…
@majkeeip väčšina inštalatérov je stará škola - takže ppr + zváračka. Taky som nikdy vodu nerobil, ale kedže v podlahe nie je ani jeden spoj, tak mi to prišlo, že nemám čo pokaziť. Tlakovú skúšku som si spravil a všetko napohodu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@majkeeip väčšina inštalatérov je stará škola - t…
@josefx ve výsledku je jedno jestli je to v pex al pex nebo ppr atd. Funkci to má stejnou a výdrž taky. A ne každý si s tím chce hrát ikdyz je to jednoduché všichni nepotřebují na tom ušetřit za práci a raději si zaplatí ať jim to někdo udělá. A oni se můžou venov aspoň koníčkům rodině nebo svoji práci.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od majkeeip:

Dobrý den, už tady pár takových diskuzí sice kol…
@majkeeip Robil som si to svojpomocne. Kanalizácia cca do 5 tisíc. Voda (alpex) cca do 15 tisíc. (trubky boli odrezky z podlahovky) Ceny sú za materiál vrátane základného náradia. V cene nie sú geberity, ale to už si vie každý jednoducho napočítať. Všetko som robil prvý krát v živote. V nacenení od vodára bolo napr. len pre pobavenie 4,5 tisíc za zapojenie jedného geberitu. Montoval som si ho nakoniec sám, robil som to fakt pomaly, sledoval videonávody a aj tak som mal do hodiny hotovo. Takých by som s trochou cviku za deň napojil 10.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?