Bungalov do L - co byste změnili?

Dobrý den, prosím o radu ohledně tohoto projektu, co byste změnili? Máme úzký pozemek, takže dům je roztažen na maximum. Děkuji
Odpovědět
1
2
Kam budou navstevy chodit na WC? Jak se dostanete z auta pred dum?
Odpovědět
Lze hodnotit pouze dispozici (ÚP či regulativy máte jistě již ověřené, stejně tak jako plochu orientaci a zastavěnost pozemku). Líbí se mi ještě "ruční" skica, ale to je tak vše. Pozor na tu šířku garáže, těch 3m je opravdu málo a z auta pohodlně nevystoupíte. Garáž trvale větraná-trvalé průduchy, bude chladnější a energeticky nevýhodná. Z garáže jsou vhodně dveře i ven abyste nemuseli s každým šroubovákem otevírat celá vrata. Vstup z garáže do obytné by šlo také vymyslet. Od chodby šířky 1500mm odečtěte vestavěnou skříň 600mm a zbyde vám min.900mm to jest sice dle normy ale pohodlné to není. WC místnost bez okna je v novostavbě škoda. Ložnice 8,91m2 také není dle normy a bez řízeného větrání problém. Spojil bych v jeden prostor se šatnou. Zádveří žádné, navíc je tam šatníková stěna "nalepená" na dveřní světlík. Příčka z ložnice ke kuchyni min. jako akustická. Zkuste si zakreslit a rozmístit mobiliář. Kolikrát jsem si už říkal u vlastního domu, že ten krytý vstup a takovéto závětří bylo dobré rozhodnutí.
Odpovědět
Jak velký je pozemek? Pokud nemá min 1000 m2 (lépe 1500), pak nelze využít přednosti bungalovu.
Odpovědět
@travas Mám pozemek 700m, zastavěná plocha bungalovem 218m2 + ještě bude cca 40m2 garážové stání a cca 20m2 terasa. Nemyslím si, že by to bylo nějak blbé, pozemek by se mi líbil větší, ale i tak je to super. Můžeš napsat ty přednosti? Ale zase, máme k dispozici nějaké zahrady k pěstování, takže kolem domku budou jen okrasné stromky, pažit atd. Koukni schválně kolem sebe, kolik je domků a většinu pozemku jim tvoří jen okrasná zahrada o kterou se musíš starat. Jen málo lidí to využije na nějaké aktivity jiné.
Odpovědět
@travas O jakých přednostech bungalovu mluvíš? Většinou "předností" bungalovu jsou jeho podstata, tedy že je přízemní/ bezbariérový (odsuzuji všechny bungalovy které mají 3 schody před vstupem). Navíc tvrdit, že bungalov musí mít min.1000m2 resp. 1500, to je skoro na další diskusní válku :-D
Odpovědět
Profilova fotka
@travas taky to nechapu. Bungalov potřebuje více prostoru okolo, aby byl bungalov bungalovem? Prece pokud se 2 naprosto stejné bungalovy vejdou na různé velké pozemky, je to pořád stejně kvalitní bydlení. ;-)
Odpovědět
Dobry den dekuji vsem za nazor, prosim vas o nazory pouze k dispozici, nikoliv velikost pozemku. Dekuji :-)
Odpovědět
@travas to je zase hlod dne :-D
Odpovědět
@travas znite jako znalec. Myslíte, že na pozemeku 10mx150m využiji plně výhody bungalovů? Jaké to vlastně jsou, když už potřebuji těch 1500m2?
Odpovědět
trochu bych se @travas zastala, podle mě má bungalov větší nároky na prostor kolem sebe (byť je realita mnohdy jiná) kvůli lepšímu pocitu výhledu z něj, osvětlení. Přeci jen čučet z okna na 3m vzdálený plot vysoký 1,8m a třeba ještě živý plot 2-2,5m je jiné než čučet z okna v patře. U patrového domu si v části, která je blíž k plotu umístím ostatní místnosti, v patře nad můžu mít obytné a výhled a světelné podmínky jsou v pohodě. Prostě kolem bungalovu bych chtěla ze všech stran ve kterých mám obytné místnosti alespoň 5-6m, tzn dvojnásobný nárok na plochu oproti patrovému. Tak jen jak to cítím já...
Odpovědět
@iveta_89 jenže že všech stran nemusím mít obytné místnosti, pokud si dům vymyslím trochu smysluplně, tak mi stačí i 500m, abych měl 6m že všech stran.. Pokud mám pozemek 700m2, tak je to úplně bez problémů a nevidím důvod stavět do patra(leda bych chtěl celý život chodit po schodech)
Odpovědět
@jaroslav1987 tak ještě jinak, minimálně 6m u obýváku třeba i 10m (my 10m požadujeme jako minimum hloubku zahrady z jihu), samozřejmě že můžeš dát obytné místnosti na jednu stranu, ale jsi tím velmi limitován, dům má většinou strany 4, ale třeba takovej trojuhelník může mít 3, takže když bungalov na malej pozemek, tak trojuhelníkovej :-)
Odpovědět
Článek se načítá
@iveta_89 mám pozemek 761m2, mám udělaný projekt a mám od obýváku z jedné strany 6m z druhé 15m, že třetí 5, ale tam není okno. Od dětských pokojů 12m, od ložnice 6m. Wc, koupelny, TM, 4m, ale tam nepotřebuji výhled (tam mám okna s kůrou). Jo je to Lko. Klidně si ten dům dovedu představit na 500-600m a vsude bude místa dost. Kdyby to byl obdélník, tak udělám naprosto bez problémů okna směrem do zahrady, jen ložnice půjde před dům... Limitován tím nejsem, na sever nebo východ dám ložnici, pokoje obývák jih a západ a jednou stranou se můžu nalepit k plotu..
Odpovědět
@jaroslav1987 tak asi to jde, nicméně my máme problém s umístěním na 760m, docela by mě tvůj projekt zajímal, dej ho sem, třeba bude ipro některé nspiraci
Odpovědět
@iveta_89 no já si nedovedu představit, že by to nešlo, nebyl s tím žádný problém. Tím prvním příspěvkem jsem chtěl říct také to, že záleží především na tvaru pozemku. Na úzkou nudlí, která bude mít třeba 3000m2, ten bungalov smysluplně nedostanete. Projekt sem dám až bude hotový komplet, teď se mi rozbil pc a tak má vše pouze projektant.. Ja mám jen úplně úvodní skicu a tu bych publikovat nechtěl..
Odpovědět
@davex @panlorenc @andik.cz @catle @jaroslav1987 No "bungalovisti" se ozvali stejně jak "podlahovytápěči" když napíši, že podlahovka zdá se je již překonaná. Ale k věci bungalov lze vmáčknout na malý pozemek pokud je ideální tj. mohu stavbu natočit jak je libo a ideální což se málokdy podaří aby pozemek byl rovinatý, nebyl úzký, nemusel brát ohled na stavby v okolí a okolí pozemku vůbec, nehledě na ostatní nevýhody např. větší ochlazovaná plocha, rozměrnější střecha, delší okapy, větší základy atd. Vím, že má i řadu výhod. A jinak je mně celkem jedno kde si kdo co postaví a za mně si myslím, že začíná být přebungalováno.
Odpovědět
@travas Děkuji za názor, co byste místo podlahového vytápění volil? Bungalov chceme z důvodu jedné plochy a řešíme dům na celý život.. ty metrové pohledové odstupy tam máme vyřešeny. Spíše nás zajímal názor na dispozice domu
Odpovědět
@kate1rina ta dispozice má spoustu chyb.. není zádveří, technická místnost, komora průchod do pokojů přes tu špinavou zonu u dveří do OP kolem kuchyně já osobně absolutně nesnáším, jen pokud je to nějak zakryto, zarohem nebo podobně, zde navíc kolem jídelního stolu - kolik má ten průchod?? 70-80cm? L bungalovy s tímto uspořádáním mají vždy nevýhodu pokojů na terasu, kde může být hluk od večerní zábavy. a asi i další nedokonalosti, co si ani tak rychle teď člověk neuvědomí
Odpovědět
@kate1rina Zamyslet se nad stropním vytápěním (nemá vliv na rozmístění nábytku a podlahovou krytinu, lze s ním chladit, rychlejší reakce na změnu teplot), podlahové do koupelny.
Odpovědět
Ještě vkládám půdorys, ze kterého jsme původně vycházeli. Jde o typový projekt... a musím říct, že se stále přikládám více k němu. Přes kuchyň procházení mi nevadí, zase tak časté návštěvy nebudou. Technická zóna mi tam taky chybí a vadí mi i ten průchod do ložnice a velké koupelny přes šatnu. Navíc garaž jsme neměli v požadavcích ( jen kryté stání) spíše jen sklad na zahr. tech., kola a lyže.
Odpovědět
@travas manžel chce stropní vytápění. O tom určitě uvažujeme. Máte zkušenost? Pro mě je to krok do neznáma, v blízkém okolí to nikdo nemá. Mám strach ze studené podlahy.
Odpovědět
@travas To nejsou moc výhodné argumenty pro stropní vytápění. U nízkoteplotní podlahovky taky nejste omezeni nábytkem, neboť se teplo naakumuluje do nábytku, no a pak do vzduchu, jen další aku hmota a setrvačnost. Podlahovkou lze taky chladit. Stropní má jednu VELKOU nevýhodu v rozložení teplot po výšce místnosti a tím horší subjektivní vnímání tepla/chladu "od nohou" a to je co asi nejvíce rozhoduje při volbě způsobu vytápění. U přízemních domů a lehkých stropů to taky není ideální..Zkrátka výhody stropního oproti podlahovému nejsou takové, kdyby byly, tak by se dělalo (bavíme se o občanských stavbách pro bydlení)
Odpovědět
Také máme bungalov do L. Chodíme kolem kuchyně, nějak blbé mi to nepřijde. To je prostě nevýhoda společného obýváku a kuchyně, že jde vidět všechno na lince. Máme to dost podobně, jako na obrázku, trochu větší. Nevím, ale mi se ta studie zdá prostě tak nějak celkově špatná.
Odpovědět
Stropní vytápění je to nejlepší co může být, je to přirozené narozdíl od zatápění od nohou. Navíc v režimu chlazení to je vhodnější než mrznout od nohou. Není to rozšířené hlavně kvůli cene, některé systémy jsou řádově v x tisících za 100w výkonu. Kuchyň lze vhodným způsobem zastrčit, zapomeňte na nacancany až snobský kuchyně co jsou běžně foceny, v kuchyni se vaří, vše je nejlepší mít po ruce, tzn "bordel". Dtto u vstupu do domu, prostě bordel, černý kaluže od roztatyho snehu.... Některé superuživatelky ovšem asi vytahují x krát denně mop a jedou a foti... no když nemaj co jinýho na práci...
Odpovědět
@panlorenc Doporučuji troch studia o stropním vytápění. Proč se to zatím dělá v tak malé míře se lze také dočíst. Rozložení teplot ve výšce místností ideální, opakuji studovat a ne jenom prudit. :-D
Odpovědět
@davex dobry den, muzete mi sem prosim poslat pudorys? Dekuji
Odpovědět
Profilova fotka
@kate1rina pokud mám úzký pozemek, určitě bych do domu necpala garáž, která mi ubere plno místa na úkor domu. Auto před dům pod kryté stání, nebo někde jinde prostě, jak je v tom původním návrhu. A dům celý překopat, protože procházet dlouhou chodbou přes klidovou zónu, než dojdu do společenské části mi přijde dost na houby. I to zádveří, v podstatě napojené na chodbu do pokojů a oba záchody dost daleko od obýváku, což je třeba u nás nejfrekventovanější místnost během dne. Pokud dobře počítám, pozemek máte široký 20 m, to my taky a myslím si, že máme dům vyřešen lépe.
Odpovědět
@travas Jistě, rád si projdu a prostuduju tuto oblast a zase si připomenu, proč se to vlastně tak často nedělá, když je to výhodnější než podlahové :-D Někteří lidé věří, že země je placatá navzdory všem důkazům...
Odpovědět
https://www.stavebnictvi3000.cz/clank...
Odpovědět
@barca3979 děkuji, na garáži nelpíme. Ano šířka 20m délka 40m. Mohu poprosit váš projekt? Klidně do zpráv 🙏 Děkuji
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?