Co byste ve svém domě udělali jinak a jaké vychytávky byste zahrnuli během stavby nebo výbavy domu?

Dobrý den, zajímalo by mě, co byste dneska změnili na Vašem rodinném domě. Začínáme projekt pro náš dům a chtěla bych posbírat inspiraci a poznatky od zkušených majítelů. Zajímají mě úplně všechno - základní "chyby", malé praktické vychytávky i moderní technologické i technické pecky :) Budu vděčná za každou radu a sdílení Vašich zkušeností.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, mozes pozriet sem : https://www.modrastrecha.sk/forum/vol... https://www.modrastrecha.sk/search/?t...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od reganoga:

Dobrý den, zajímalo by mě, co byste dneska změnil…
@reganoga to asi záleží na každého preferencich a zivitnim stylu. My se napr moderním technologiím vyhli a nemáme s tím žádný problém. I když můžeme mít kavovar či robota či pračku a sušičku na mobilu, vůbec to nepoužíváme, stejně se žaluziemi. Stačí ovládat na tlačítkach, ale každý má jiné preference. Promyslete si nábytek a vestavěné skříně a hlavně ať vám všude projede robot a povysava a máte klid. Co bych změnila jsou okna. Někde bych dala fix a velké bych asi předělala na hs portály a nejraději bych ještě v pokojích okna zvětšila. Poté světla a jejich výběr. Ve dvou případech se nám to nepovedlo a jsme už lenivi v jednom případě světlo za 6 tis měnit, tak to nějak akceptujeme. Jinak osvětlení si opravdu promyslete. Stejně jako zásuvky. Máme zbytečně v každém pokoji zásuvky na internet i když je wifi. Taky neni receno ze loznici musite mit do konce zivota na jednom miste tak si klidne zásuvky rozestavěte tak, ať se můžete různě dle potřeb přesouvat a jste flexibilní. Stejně v obývacím pokoji s tv. Co se u nás taky lehce nepovedlo je výška záchodu (to mě fakt nenapadlo kontrolovat při převzetí) a jeden sprchový kout ma menší spád odpadu, takže se nám v rozích dělá plíseň. Jinak určitě víte, že ve vstupní síni potřebujete dostatečné místo, botník, sezení, nejlépe nějakou šatnu. U kuchyně malou spíž. Technickou máme úplně malou, ale naprosto dostačující, tam si promyslete ať máte blízko východ ven na sušení prádla v létě.
Odpovědět
Profilova fotka
Dala bych rekuperaci, místo elektrické podlahovky tu vodní, minimálně rozvody na centrální vysavač, ještě víc zásuvek a protáhla bych kabel na videozvonek k plotu. Větší zádveří a nějakou menší technickou ze zádveří, kde by byl menší sprcháč na mytí psů, aby dál do baráku už šli čistí. Nedávala bych vanu pod okno. Pořídila bych rovnou FVE. A k WC bidetovou spršku.
Odpovědět
Malý dům, velkou zateplenou garáž. Aby bylo kdy ukládat všechny věci.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:

Dala bych rekuperaci, místo elektrické podlahovky…
@zmrz_lina můžete prosím rozvést, proč podlahovku vodní a nikoliv elektrickou? Zvažuji obě varianty a hledám pro a proti.
Odpovědět
Profilova fotka
Zvětšila bych technickou místnost, zmenšila ubrala okna v obýváku, přidala bych šatnu k zádveří
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od cast:

@zmrz_lina můžete prosím rozvést, proč podlahovku…
@cast pocitově ta vodní je příjemnější, je to trochu jiný teplo.🤷🏻‍♀️ A pak možnost změnit v budoucnu zdroj vytápění (elektrokotel, plyn, čerpadlo...)
Odpovědět
Profilova fotka
vynechal bych stresni okna, udelal vetsi lavici za peci a postavil jeste jeden komin
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:

@cast pocitově ta vodní je příjemnější, je to tro…
@zmrz_lina "trochu jiný teplo" .. tak pokud bude podlahovka blbě udělaná, tak ano ... ale jinak teda jsem zatím u nikoho podle pocitu z podlahy nepoznal, čím topí ... vyhodou elektrickýho topení zase třeba je, že si v každým pokoji můžete nastavit jinou teplotu .. ideál neexistuje, každý řešení má svoje pro a proti ...
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@zmrz_lina "trochu jiný teplo" .. tak pokud bude…
@xkarlos určitě, jako všechno - pro a proti si musí zvážit každý sám. Já nejsem vyloženě nespokojená, jen když třeba jdu k sousedům, je tam to teplo "jiné", nedokážu to popsat.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:

@xkarlos určitě, jako všechno - pro a proti si mu…
@zmrz_lina Není to třeba rozdíl mezi dřevostavbou a zděným domem? Jinak co bych teď změnil, tak bych nechal dát žaluzii i k oknu na schodišti na severozápad, v létě se přes něj zbytečně vyhřívá barák, a tepelko by stačilo slabší. Betonový barák bylo dobré rozhodnutí, dispozice 2+1 v přízemí a dětské pokoje v patře nám vyhovuje. Rekuperace je super a drobná automatizace je fajn.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@zmrz_lina "trochu jiný teplo" .. tak pokud bude…
@xkarlos však to jde i teplovodní podlahovkou. Máme termostat v každé místnosti 😉 každým termostatem si lze navolit teplotu útlumu, komfortu plus časové programy.
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od lenkito10:

Ahoj, mozes pozriet sem : https://www.modrastrech…
@lenkito10 Děkuji, projdu si to :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od artep1987:

@reganoga to asi záleží na každého preferencich a…
@artep1987 Moc, děkuji. Vše si pečlivě zapisuju :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zmrz_lina:

Dala bych rekuperaci, místo elektrické podlahovky…
@zmrz_lina Moc díky. Můžu se ještě zeptat proč ne vanu pod oknem? To jsem si říkala, že by bylo možná hezké se koupat a dívat se do zahrady :D
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od atilius:

Malý dům, velkou zateplenou garáž. Aby bylo kdy u…
@atilius Děkuji :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od andik.cz:

Zvětšila bych technickou místnost, zmenšila ubr…
@andik.cz Může se zeptat na ty okna, proč zmenšit a jak je máte velké? Líbí se mi právě domy co mají jednu stranu skoro prosklenou, ale právě nevím jak to je/není v reálu praktické :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od geodett:

vynechal bych stresni okna, udelal vetsi lavici z…
@geodett Můžu prosit rozvést ty dva komíny - jaký je důvod/důvody ?
Odpovědět
Profilova fotka
Mé vychytávky - připojení WC mísy do rekuperace, spršku k WC z pravé strany, náhrada venkovních žaluzií za přesah, "zvukové" sádrokartony do obýváku, černá kuchyň a mnohé další. I změny by se našly, jak to chodí při změně chování domácnosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@zmrz_lina Není to třeba rozdíl mezi dřevostavbou…
@kofejn Jak to je s tím betonem cenově, je to o hodně dražší? A je stavba náročná? jsou tam nějaká omezení, když se staví dům z betonu?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Mé vychytávky - připojení WC mísy do rekuperace, …
@radim2015 Moc děkuji, nic z toho by mě nenapadlo :D Pokud máte více takových vychytávek, jsem jedno ucho (oko) :) A ještě se zeptám na tu černou kuchyň. Z nábytku mám zkušenosti, že právě na černé je vše vidět. A máte ji matnou, lesklou, dřevo ?
Odpovědět
Spis se ptej, jaky vychytavky lidi maji a vyhovuji jim :D Takhle ti treba nekdo napise, ze by udelal bejval bidetovou sprsku. Ale my ji mame x let a nenapsala bych to. Ja bych primarne od zacatku trvala na uzke spolupraci mezi architektem, projektantem a pozor, i stavarem! Vse aby si po sobe kontrolovali, idealne mit i vizualizaci z projektu. Priznam se, ze jsme byli neprijemne prekvapeny, kdyz se na baraku diky projektu objevily veci, ktery nebyly na vizualizaci studie. Kdyby byly, urcite bychom je resili jinak. Neresilo by se, ze nektery veci dle studie nejdou realizovat a tudiz se to musi udelat v projektu jinak. Nekdo by rekl detaily, ale byly to nekdy zaseky na mesice. Jinak bych u atypickych oken, kde nesly exterierove zaluzie, resila bud meziskelni zaluzie, nebo nejaky box v interieru. A popravde nejsem si jista, ze bych znovu dala rekuperaci, pravdepodobne ne.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od reganoga:

@kofejn Jak to je s tím betonem cenově, je to o h…
@reganoga Barák je z betonových panelů od djt.cz zateplených zvenku. Sice trval dýl projekt, ale stavba jako taková byla za dva dny a ve výsledku to byla dobrá volba. Jen v případě paneláku je dobré už mít představu o rozmístění zásuvek a stoupaček, protože krabice i s husíma krkama a díry pro trubky jsou součástí panelu. O to rychlejší je pak práce elektrikáře. Když potřebujete změnu, po dvou centimetrech betonu je ve zdi kari síť :). Garáž jsem stavěl s BST Unika a někdy byly rozdílné výšky tvárnic a hůř se to dorovnávalo, ale pro svépomocnou stavbu je to naprosto v pohodě. BST je to možná nejlevnější cihla. Jestli budu garáž/dílnu zateplovat, tak to bude vnitřní zateplení.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od bayt:

Spis se ptej, jaky vychytavky lidi maji a vyhovuj…
@bayt zdravím, proč ne rekuperace? Děkuji
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od reganoga:

@radim2015 Moc děkuji, nic z toho by mě nenapadlo…
@reganoga Černá kuchyň je oddělená místnost, napojená dveřmi na kuchyň, řeší věci, které je lepší schovat, ale mít pořád po ruce, smrady a hlučné věci - lednička, mražák, mikrovlnka, gril, robot, ... Další vychytávkou je odsávání od odpadkového koše, sklad místo garáže s normálními dveřmi, zastřešené parkovací stání se suchou nohou ke vstupu do domu bez vstupní brány, WC a sprcha dostupná ze zahrady s botama, dvě šatny k ložnici, vstup do soukromé koupelny u ložnice přes šatnu, koncepce domu v pasivu, žádné schody, zrušení TV antény a nahrazením internetovou tv. Z hlediska automatizace si dneska vystačím pouze se zásuvkami, kamerou a venkovními světly přes internet (twinkly, zigbee).
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od reganoga:

@zmrz_lina Moc díky. Můžu se ještě zeptat proč ne…
@reganoga když ležíte ve vaně, tak z okna, co je nad vanou (my ho máme na zdi za vanou, klasické, ne střešní) stejně nic nevidíte. A když se tam sprchují děti, je od vody všechno včetně okna. Plus když ho chcete otevřít/umýt, musíte se nahýbat přes vanu, zbytečně komplikovaný prostě.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od evizna:

@bayt zdravím, proč ne rekuperace? Děkuji
@evizna Prijde mi zbytecny technologicky ten barak komplikovat. Zrovna tohle se da snadneji vyresit proste jen tim, ze budes otevirat okno. A zdraveji. Stejne vetsina lidi od jara do podzimu rekuperaci moc nevyuziva a ma otevreny ty okna.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od reganoga:

Dobrý den, zajímalo by mě, co byste dneska změnil…
@reganoga Co jsem neudělal (úspora peněz) a budu dodělávat/měnit - lokalni reku do ložnice z pohledu pohodlí - dohadování se s manželkou, když otevřu večer HS portal🙂. Keramickou pracovní desku, máme dřevěnou a už je bouchlá. Dveře mezi denní a noční částí (designové stojí 100k+). Zastínění pergoly. Co už nezměním - uspořádání TK, řešte v detailu, jako každou jinou místnost. Neřešili jsme drtailne a stejně tak projektant, přívody a odpady se už blbě mění v hotové desce. Páteřní rozvody vody (pitná a dešťovka) po zahradě v zemi, řeším kopáním a není optimální. Venkovní zásuvky a data na kamerový system, vánoční osvětlení, dekorace atd. Doporučuji - propojení ložnice se šatnou a vstupem do koupelny a výstupem na chodbu, spíž součástí kuchyňské linky za skrytými dveřmi a průchozí ze vstupní haly. Odhlučnění TK, jak to půjde. Chytrou domácnost realizovanou šikovným elektrikářem, aby to nestálo balík. Rady - pokud máte čas a peníze, tak hledejte dobrý tým architekta, projektanta a stavby vedoucího. Nedělejte kompromisy, pokud se jen do toho někomu nechce nebo je to dražší, bude Vás to štvát. Jděte si zkusit k někomu v okolí vytápění, TČ, rekuperaci, myslím komfort a jejich zkušenosti, ne rady na netu. Promluvte sinse sousedy, jak stavěli, s kým, jaké byly problémy s úřady atd.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od andik.cz:

@xkarlos však to jde i teplovodní podlahovkou. M…
@andik.cz vodní podlahovce nerozumím ... ale z četných diskuzí tady jsem pochopil, že nastavování různých teplot v pokojích není nic lehkého a změna teploty v pokoji během nějakých nastavených denních cyklů není ani dost dobře efektivní ... To jste si schopni topení v jednom pokoji úplně vypnout, ve druhém nastavit třeba 17°C, v dalším 21°C, v koupelně 23°C a okamžitě to funguje?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@andik.cz vodní podlahovce nerozumím ... ale z če…
@xkarlos ano, každý pokoj má svůj okruh a jakmile termostat zaznamená buď nižší a nebo vyšší teplotu než je nastavená rak vypne/zapne čerpadlo pro daný okruh.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?