Dům bez soklu

Dobrý den mohla bych se zeptat, zda je někde možné najít projekt řešení domu bez soklu? Zatím se mi nepodařilo nic najít. Nerozumím tomu kde je ukončena hydroizolace domu a jak je vlastně vše v podloží řešeno. Na fotkách je vidět, že dům má kolem fasády kamínky a fasáda se ztrací někde pod úroveň kamínků...ve vchodu je pak vnitřní podlaha v rovině s vnější dlažbou volně loženou a s mírným sklonem od domu. Ale jak je toto vnitřně konstrukčně řešeno? Kde je hydroizolace, ta je při běžném řešení v soklu a vstup mívá schůdky. Děkuji.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, myslim, ze to sa v nasich zemepisnych sirkach nestavia, ale v zahranici. Byvam v fr a tu domy sokle nemaju.
Odpovědět
Přesně tak to je u nás... Žádný sokl, prostě je hydroizolace pod zdivem, kousek trčí ven, polystyren je na zakládácí liště dole u té hydroizolace směrem nahoru pak normálně lepený na cihlu a oblázky nasypané až do fasády. Poď něma bordel ze stavby a ještě pod něma další humus až po základ, kde je terén normální. Defakto se u nás dá říct, že podlaha v domě, která je na anhydritu, tak je v úrovni, ale hydroizolace, na které je ještě polystyren je pod terénem asi 5 - 10cm vodorovně spojená s tou, co je pod zdivem. Pokud vezmu dveře, tak je překrytý vstup zevnitř domu je tažená ipa hlouběji pod prahem až pod polystyrenem, na tom je XPS před kterým je to dané a na tom XPS stojí futra. Zvenku je to zabetonované když je tam dlažba před vchodem, jinak tam nic není.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od lenkito10:

Ahoj, myslim, ze to sa v nasich zemepisnych sirka…
@lenkito10 Takto se stavi uplne bezne. Vsechny domy, ktere navrhuji, maji okolni teren ve stejne vysce jako podlahu domu. Hydroizolace, ktera je pod domem, je pres zpetny spoj napojena ze zakladoveho pasu na stenu domu a vytazena 30cm nad prilehly teren. V tepelne izolaci se udela odskok (napr. pod terenem je 180mm izolace a 20mm nad terenem je 200mm izolace) a do tohoto odskoku se zatahne okolni dlazba nebo kaminkovy obsyp. Delat schod(y) do domu uz je dnes trosku prezitek, i kdyz norma stale rika, ze by to tak melo byt.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martii1:

@lenkito10 Takto se stavi uplne bezne. Vsechny d…
@martii1 Přežitek? Podělíte se s námi s Vašim konstrukční detailem u fasády s dřevěným obkladem?
Odpovědět
Profilova fotka
No já mám taky omítku pod úroveň terénu, ale žádný odskok nemám (30cm polystyrénu). Normálně buď dlažba ke stěně, nebo makadam. Dlažba jde až k vykouslým balkónovkám.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?