Dům bez chodby - máte někdo? (open floor plan)

Představte si můj koncept bydlení - chci místnost (obývák s kuchyní a velkým dřevěným stolem), ze kterého bude vstup do 4 dalších místností (ložnice, pokoje, pracovna). Ponechme stranou názory na narušení soukromí a jiné. S tím vším jsem seznámena a opravdu ten dům tak chci. Máte to tak někdo? Případně - máte někdo opravdu věcný názor. Mám již dlouhou dobu vše pro a proti.
Odpovědět
@vimarti fajn, i když si tenhle nepraktickej koncept představím, tak kde si představuješ vstup do koupelny, technicke a hlavne wc? .. na wc nejen, že nelze udělat vstup z obyvaku, ale vubec si to nedovedu představit...
Odpovědět
@xkarlos no, není to právě předmět diskuze, ale bude předsíň, ve které budou vyřešeny všechny tyto otázky. Z obýváku by byl potenciálně vstup pouze do těch obytných místností. Řeším vlastně neoddělení ložnic chodbou.
Odpovědět
@vimarti Problem neni (ne)oddeleni loznic chodbou, spis hromada dveri v obyvacim pokoji a napad chodit z loznic na wc/do koupelny skrz obyvak do obvykle studeneho zadveri. Dovedu si to predstavit u loftoveho bytu, kde je jedna i vice loznic pristupnych z ochozu v patre nad obyvakem, dokonce i vstup muze byt bez predsine a nakonec nekde bokem i male wc. V dome klasicke velikosti a v CR bohuzel ne...podnebi tomu celkem nepreje.
Odpovědět
Aha, takže chcete velké zádveří, kde budou 4 dveře (wc, koupelna, technická, obyvak) pak by se přešlo do velikanskeho obýváku, který by měl 5 dveří (ložnice, 2 pokoje, zadveri, pracovna). proč ne, dovedu si to představit. Vlastně tam ta chodba bude, akorat v normálním baráku by měla zeď z obou stran, ale vy jednu stěnu nepostavíte a budete tak mít vzdusnejsi obyvak. Asi by to šlo, ale kam dáte třeba skříně, máte šatnu v loznici? A nějaký sklad na jídlo v kuchyni, sklad na bordel? Jak daleko pak bude wc, když budete chtít jít v noci? Půjdete dlouhou trasu v noci, po tmě, protože prece nebudete rozsvicet cely obyvak, do studeného zadveri… zkuste si to nějak namalovat a hodit sem půdorys (dobrý a zdarma je https://floorplancreator.net/ )
Odpovědět
@secuser1 Umím si představit, že ložnice má vlastní šatnu a koupelnu. A na druhém konci domu dětské pokoje s vlastní šatnou a koupelnou.
Odpovědět
@vimarti Kdybychom někdy stavěli dům, měl by přesně takovou dispozici, jakou popisujete. Vůbec v tom nevidím problém.
Odpovědět
Neviem v akom štádiu ste, ale hodne bude záležať aj od pozemku a jeho orientácie. Za mňa je toto ideálny kandidát pre architekta, nie pre projektanta. V tejto diskusii padnú aj tak len návrhy prečo to nerobiť alebo ze to pôjde. Architekt by mal poriesit dispozíciu aby vám to vyhovovalo a splnilo požiadavky. Pri procese vytváranie štúdie sa budú objavovať nejaké problémy, ktoré sa nebudú Day úplne vyriešiť a vy si len poviete, či ste schopný urobiť kompromis. Pozrite si na modrej streche projekty boli tam návrhy bez chodby.
Odpovědět
@vimarti takové půdorysy jsem viděla, někdy se odděluje vstup do pokojů třeba příčkou (knihovna, skříně), ale spíš pohledově, aby nebylo vidět 5 dveří (tolik dveří prostě není vždy pěkný pohled, ale určitě se dá i pěkně vyřešit s architektem a navrhnout to tak, aby to nerusilo či bylo doplňující estetickým prvkem) a nevzniká přímo chodba. Jinak to, co popisujete a hodně lidí se tu rozčiluje,tak tak vypadá většina velkých bytů v novostavbě, kde se každý metr počítá a snaží se vyhnout tvorbě chodeb 😉. Za mě poznámka o hluku, jako asi ostatní - máme patrový domek, kde obyvak a kuchyně je velký 50m celek (lehce oddělený do L schodistem), kde jídelní část je průchozí od vstupu na schody do patra, tedy žádné oddělení další chodbou, v kuchyno jídelní části máme 3 dveře, schody a vstup do obýváku (esteticky mě to neruší), v patře pak 3 pokoje, koupelna a záchod. Je pravda, že tím jak dolní a horní patro je oddělené jen schodištěm, tak ta hlučnost tam je a s malým dítětem které odpo spí a večer pí dřív, hold musíme být velice tiší a omezuje to i návštěvy. Ale to určitě víte, u prostoroveho řešení, který chcete vy to bude ještě o kousíček horší.
Odpovědět
Dveře by byly bezobložkové a v barvě stěny až do stropu, takže by nebyly téměř vidět zavřené. Ložnice bude mít vlastní šatnu, bude i špajz, komora (technická), sklep i garáž na bordel. Určitě budeme mít skryté lišty a posuvné bezobložkové dveře. Takže interiér bude svým způsobem velice čistý. Máme právě schůzku s projektantem, tak bych ráda věděla, co od toho čekat a co mu říct. Už mi minule říkal, že takový koncept tu není vůbec běžný. S hlukem a délce cesty záchodu jsem seznámena a nevidím v tom žádný problém. Rozsvěcení vyřeší noční světla. Ono by v baráku stejně jinak byla hrozná tma, protože to je poslední dům u lesa. Na pozemku můžu postavit cokoli. Našla jsem něco jen na anglických fórech, ale zřejmě se tedy musím obrátit i na architekta, jak říkáte. Jde mi o to, jestli někdo má takový dům a už v něm nějaký ten pátek bydlí. Jinak díky moc za tipy a připomínky, třeba narazíme na něco, co by mě od toho odradilo, ale zatím si to stále nemyslím. Já mám ráda velký rodinný prostor a ušetření místa v domě.
Odpovědět
Marně se snažím najít nějaký půdorys, který by odpovídal tomu, co by se mi líbilo.
Odpovědět
@vimarti zkuste tyty podobné diskuze https://www.modrastrecha.cz/forum/pro... https://www.modrastrecha.cz/forum/pro...
Odpovědět
@artep1987 Díky za tip! Pročtu ty bujaré diskuze tam, ale ten návrh většího domu je teda divočina, né že ne.
Odpovědět
Článek se načítá
@vimarti ještě pro inspiraci https://www.idnes.cz/bydleni/stavba/r...
Odpovědět
@vimarti Zkuste googlit "farmhouse style floor plan"
Odpovědět
Známí mají takto řešený bungalov 3+1, zastavěná plocha asi 110 m². Jsou velmi spokojení. Ze vstupní chodby mají vstup do obýváku a technické místnosti. Obývák mají propojený s kuchyní. Hned za vstupem do tohoto obytného prostoru je vpravo vstup do koupelny, kde je i záchod. Za zdí koupelny je kuchyňská linka. Na protilehlé straně obýváku jsou pak dveře do 2 pokojů. Mají jen jedno dítě (10 let), větší domek proto ani nechtěli.
Odpovědět
@vimarti No za me teda narazite na rozpocet, protoze dvere bezoblozkove az do stropu jsem poptavala a ocekavejte tak 40 tis./dvere.
Odpovědět
@pepco2 Jak u tohoto nesmyslného konceptu pomůže architekt? Jako že by je v tomto konceptu podpořil? Buď se bude chodit do koupelny nebo WC přes obývák, nebo přes zádveří. Obojí nesmysl. Ale myslím si, že to jim dobrý architekt vysvětlí. Já bych se spíš zaměřil nad to, abych měl chodbu minimální, viz třeba příspěvek od artep1987. Ale má smysl oddělit klidovou zónu. My třeba máme bungalov do L, užitná plocha kolem 170m2 a chodba zabírá jen asi 10m2. Navíc je rovná a pro děti ideální na fotbal a všechno možné 😄
Odpovědět
@davex Proc by se melo chodit pres obyvak do koupelny? Takova dispozice zpravidla byva zalozena na tom, ze uprostred je obyvak, jidelna a kuchyn a z toho prostoru se vstupuje do sekce pro rodice - loznice s vlastni koupelnou a do sekce pro deti - pokojiky se spolecnou koupelnou. U vstupu je zadveri a WC s technickou casti, popr. komu vadi WC v zadveri, muze ho umistit k pracovne apod. Fakt neni nutne diky tomu mit na jednom konci domu loznici a na druhem koupelnu.
Odpovědět
@puhelin Ale vždy tam je, byť malá chodba.
Odpovědět
@davex Kde?
Odpovědět
@puhelin Jo, už to asi chápu. No, ještě větší nesmysl, ale pokud to tak někomu vyhovuje, ať si to udělá jak chce a tím bych to uzavřel 😄
Odpovědět
@puhelin super, díky. Anglicky mají víc typů těchto plánů, to už jsem zjistila - apartment, great room aj. @davex jinak si myslím, že je naprosto bezpředmětné tady diskutovat, když vám tento návrh přijde nesmyslný. Na kopání s míčem nepotřebuji chodbu a hlavně já to tak nechci. Nevím, kolikrát to mám ještě zmiňovat. Pro mě nemá smysl oddělovat klidovou zónu, protože to je naprosto jiný koncept bydlení, než který chci já. @bayt rozpočet řešit nemusíme. Jsou věci, za které ty peníze dám, protože na to budu koukat do konce života. Neudělám ústupek, i kdyby dveře měly být o rok později, to jsme pevně rozhodnutí. Opravdu se tu bavím o jiném konceptu bydlení, myšlení a rodinného života. Nechci řešit nepraktičnost, naopak chci vyřešit praktičnost tohoto konceptu a udělat ho co nejvíc reálný.
Odpovědět
@vimarti Koukněte na HGTV, dělali na Floridě novostavby, které jsou přesně o tom stejném. Mně se ten způsob líbí moc, obývák s kuchyní pro mě je srdcem domu, kde se před nikým neschováváme. Zatím jsou děti malé, ale počítame s tím, že za nèjakých 5 let dispozici přebouráme a uděláme to jak jsem psala v popisu toho půdorysu. Dětem jednu část s koupelnou a nám druhou a uprostřed rodinný pokoj s kuchyní.
Odpovědět
@vimarti Jo a chodbu teď máme dlouhou a kdyby tam někdo chtěl kopat balonem, nedovolila bych to.
Odpovědět
@puhelin podívám se. Já bych v chodbě dětem taky kopat nedovolila. Viděla jsem, jak děti umí zničit zdi. Nedělám si iluze, že budeme mít zdi jak ze škatulky, ale zahrada na kopání bude dost velká. Dělat si chodbu jen kvůli dětem opravdu nebudu, když tam potom zůstaneme sami 😄 Já myšlence soukromí rozumím i nerozumím. Už tak beru jako nadstandard, že budou dva samostatné dětské pokoje + pracovna/herna, ač to někdo bere jako standard. A ani nevidím problém v tom, že kolem sebe projdeme, když půjdeme do koupelny nebo do kuchyně. Naopak ten velký dřevěný stůl, u kterého budeme malovat, tvořit, jíst, hrát si,... to je pro mě představa rodiny.
Odpovědět
@vimarti podle mého názoru to je nesmysl, ale bydlet v tom budete Vy. Trochu se obávám, že se díváte poněkud idealisticky na krátké časové období. Později si děcka začnou vodit kamarády/kamarádky a ani jedné straně nebude příjemné neustále procházet kolem sebe.
Odpovědět
@zubr487 v tom nevidím problém. Ale vidím, že je to opravdu něco jiného, než jsou lidé zvyklí a chápu ty názory. Jak jsem říkala - je to prostě jiný styl života a ano, naše děti to může někdy rozčilovat. Ale jestli je budu štvát o místnost blíž nebo dál? Nechci, aby se někdo zavíral do kobky a já ho neviděla celý den.
Odpovědět
@vimarti A kdyby, tak od toho jsou pokojicky. U nas je jidelni stul i pro navstevy, na gauci se valime s rodinou u pohadek. A jo, zdi mame opatlane s pomalovane, ale to kopani by mi vadilo i z toho duvodu, ze muzou znicit dvere, ty se spatne opravujou. Zed vymalujeme.
Odpovědět
@vimarti nechci Vám do toho kecat. Jen mi Vaše věta, jak si budete hrát kolem velkého stolu připadá hrozně idealistická. Já jsem již důchodce a etapu dospívání svých dětí mám za sebou. Pokud se podívám zpět, tak si Váš styl bydlení opravdu neumím představit.
Odpovědět
@zubr487 Hrajeme společenské hry, skládáme velké puzzle a jiné věci. Jinak se i scházíme jako rodina u jídla na velké svátky. Teď jíme na etapy, protože se nevejdeme. Jsem si jistá, že ten stůl využití mít bude. Nejíme v obýváku, u pc ani u psacích stolů, takže věřím, že to budou dělat tak i naše děti většinu času. A velký dřevěný stůl s designovým osvětlením bude vévodit celému prostoru. Myslím, že to bude vypadat luxusně.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?