Dům na pozemku od jihu k severu

Dobrý den, ráda bych se zeptala na váš názor na celkové uspořádání domu a orientace ke světovým stranám. Chtěli jsme přízemní dům a kvůli orientaci pozemku (vstup z jihu) nám projektant vymyslel tento dům. Jedná se o velice mírný svah, který klesá od jihu na sever, sever už je úplně rovina. Obývák s kuchyní bude mít fr. okna na jih a sever. Před jižními okny bude menší terasa na jih,kterou bych snad vhodnou zelení odstinila od štěrkové příjezdové cesty, která není rušná. Dětské pokoje a ložnice na západ. Zde je plánovaná větší terasa severozápadní. Z toho západu má ale soused docela vysoké stromy, které sice zaručují soukromí, ale taky zaručují že se tam zas tak moc slunce nedostane. V zimě už vůbec ne. Jinak za domem na severu je ještě dost místa na správnou zahradu, kam bude slunce svítit. Už jsme v konečné fázi podkladů pro projekt a já jsem na pochybách, jestli je toto správná volba :/ Dotaz: Jak vnímáte ty světové strany? Terasa na sz, která ale bude po večerech zastíněná stromy? Pak terasa na jih, která se ale musí dobře odstinit od cesty a od výhledu na parkovací stání? A nakonec i to parkování, které je takhle pred vchodem? Je to ještě asi 8 metrů od vchodu, ale i tak.. A dětské pokoje na západ, kam nebude skoro svítit slunce? Už je skoro pozdě na změny, ale já jsem teď na pochybách, zda na našem pozemku přízemní dům není na úkor slunce a světla. Moc děkuji za názory.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Ahoj, máme tedy starý dům,ale terasu taky na SZ, navíc trochu pod svahem a kolem stromy. V létě je tam úžasně, ale na jaře a na podzim mi ten stín a chlad vadí. Stromy jsme už dost zredukovali, se i tak plánujeme ještě jednu terasu na JZ, právě i na sezení během chladnější části roku. Takže vaše kombinace dvou teras mi přijde ok.
Odpovědět
No pokud si zastřešení uděláte pouze jako je na vizualizaci, ale terasu protáhnete až k severozápadnímu rohu domu, tak si dáte stůl podle potřeby. Je to sice severozápadní terasa, ale je dlouhá a pokud v horní části nebude střecha, tak ta horní část bude vlastně i jižní terasa. Spíš bych nechtěl mít z terasy okna do dětských pokojů. Ale to je subjektivní a záleží na životním stylu. Na nedostatek světla v dětském pokoji bych se zeptal projektanta. Nám dělá projekt firma, která nám i bude stavět dům a ti taky vůbec neřeší orientaci. Na druhou stranu jsem žil celé dětství v pokoji s nedostatkem světla a nepřijde mi, že by to mělo významný vliv na můj život. Teď se všechno moc řeší. Druhá věc je, že za miliony chce člověk dokonalý dům. Toto by ale znamenalo dost významné předělání projektu anebo prohodit děcák s ložnicí.
Odpovědět
@ewitchxa No my plánujeme terasu na západ, je to spíš něco mezi západem a severozápadem. Byli jsme se tam schválně podívat teď v zimě a teda sluníčko tam svítí i v zimě odpoledne. Jste si jistí, že tam slunko nezasvítí? Navíc teda je třeba promyslet, že asi nejde mít jedno bez druhýho. Když vám bude svítit, budete mít uvnitř horko a budete opět muset řešit, jak to světlo odstínit 😄 Přesahy, stromy, žaluziemi... Prostě mít přímé slunce bez horka nejde 😄 Já u naší terasy spíš řešila, abysme tam vysázeli co nejvíce stromů, aby byla stíněná (pergoly apod. moc nemusím). Dětský pokoj, který by byl moc tmavý, by mi vadil. Ale pokud máte přízemní dům, není nic jednoduššího, než jim nad pracovní stůl šoupnout ještě střešní světlík.
Odpovědět
@jose10r Děkuji za názor. Ano, terasu bychom bez zastřešení protáhli až na konec domu, takže je pravda, že tam by jižní slunce v létě bylo. S těmi okny z terasy do dětských pokojů mě to také trochu vadí, na druhou stranu jsme si říkali, že bude ještě jižní terasa, takže se dá po nocích sedět a povídat na té jižní. Ohledně prohození dětských pokojů a ložnice se ještě zamyslíme. Ještě se zeptám, myslíte že by se světlem pomohlo, pokud by dům zůstal tak jak je, kdyby dětské pokoje měli balkonové dveře místo oken?
Odpovědět
@bayt Nám tam fakt moc nesvítí, zkusíme se se sousedem časem domluvit na prořezání těch stromů, myslim že je to stínění opravdu neúměrné. Má ty vysoké stromy natlačené úplně na hranici pozemku. Ale jak psal pán výše, je pravda že letní slunce z jihu bude svítit na konec terasy, tam kde je teď východ z ložnice. Možná zkusíme zpřeházet pokoje a třeba bych i dostala ložnici na východ. Ale musím tedy oslovit nějakého architekta.
Odpovědět
@bayt A ještě k těm světlíkům.. To je dobrý tip. Možná bych ale i udělala místo normálního okna balkonovky z těch dětských pokojů. Jen jsou docrla malé, ty balkonovky zas zaberou místo.
Odpovědět
@ewitchxa mam velmi podobny pozemek i s orientaci na svetove strany. Mame bungalov 9x16 kdy kratsi strany jsou na jih a sever. Dva detske pokoje mame na jih, vstup z vychodu na urovni vasi TM, loznici na zapad, kuchyn s obyvakem na sever. Na zapad mame fr. okno a terasu. Kuchyn s obyvakem neni tolik prosvetlena a nyni trochu lituju ze jsme nedali svetlovod. Obyvak s kuchyni jsme ,,tlacili" na sever, protoze mame za domem cca 600 m2 zahradu, tak at na ni mame dobry pristup z obyvaku a neni na nas videt od cesty. Jinak po 3 letech bydleni spokojenost.
Odpovědět
@ewitchxa pokud to chcete mit vylazene vuci svetovym stranam, prosvetlene pokojicky i obyvak, parkovani atd., tak nezbyva nic jineho nez patrovy dum. Resili jsme uplne to same. Pozemky s pristupem z jihu a k tomu takova,,nudle" jsou vzdy pro bungalov komplikovane. ... Jak a kdyvam bude slunce svitit muzete na suncalc.net
Odpovědět
@paveler
Odpovědět
@paveler Díky za odpověď. To máte opravdu podobně. Už jsem taky pochopila, že na náš typ pozemku je lepší patrový dům. Jen nevím, zda už není pozdě to předělat, kolik nás to bude stát 😞 Nechápu, proč nám to ten náš projektant/architekt neřekl. Můžu se zeptat proč jste se vy nakonec rozhodli pro bungalov?
Odpovědět
@ewitchxa dali jsme prednost bezbarierovosti...
Odpovědět
@paveler Jasně. Já už to vidím, nakonec postavíme patrový a pak si zlomíme nohu.. 🙂 No, musím to promyslet. Jinak ten suncalc je super. Škoda že nezohledňuje i vysoký porost na pozemku 🙂
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Mame stejne orientovany pozemek a velmi podobne reseny dum, ale mame ho zrcadlove otoceny a jsme moc spokojeni. Uprimne, neumim si predstavit dum otocit... ale kazdemu vyhovuje neco jineho... ale jen si to zkuste predstavit zrcadlove otocit 😉
Odpovědět
@qeszi Uz me to taky napadlo, ale k nam se to nehodi bohuzel. Precejen je pozemek natoceny trošku šikmo, že kdybychom dum postavili zrcadlove, tak by byla terasa na severovychod a to uz mi prijde uplne studené. Vy to tedy mate otevřené na vychod?
Odpovědět
Myslím, že procházíte panickými atakem, který byl i u nás. To je asi časté. Váš návrh se mi velice líbí, jen bych tedy do dětských pokojů dala světlovod. Balkónovky asi nic moc nevyřeší, přijdete o prostor pro pracovní stoly.( Také jsem bojovala o balkónovky do děts.pokojů, dnes jsem skoro ráda, že jsem prohrála. ). Patrový dům neřeší už vůbec nic, zbytečně radikální řešení v této fázi. Bungalovy mají své obrovské výhody. To parkování je v pohodě, 8 m je dost...My stavěli 2.dům, protože ten 1. měl schody, bungalov je dle mne skvělá volba a to i za cenu menšího pozemku. Bezbariérovost je prostě skvělá věc. Dala bych světlovody a hotovo.
Odpovědět
@norikakaa S tim atakem máte pravdu, to je tak když to člověk plánuje dlouho dopředu a pak se mu to rozleží těsně před finále. Jsem ráda, že mi lidi půdorys chválí. Mne fakt trápí jen to zastínění ze západu. Patrový dům by to vše vyřešil, dal by se postavit do SV rohu pozemku a byl by krásně otevřen na jih, i terasa.. Ale zas ty schody, stěžuje si na ně opravdu každý, koho znám,kdo bydlí v patrovém domě. S těmi dětskými pokojíčky se musí něco udělat. Manžel mi říkal, že světlovody by prý zde byly k ničemu. Ale to si nemyslím. Jen me napada, ze se nedaji nijak zastinit? Kdyz by sly deti spát a v létě by jimi stale pronikalo svetlo.. Balkonovky by se mi tam libily. Ale zen nedostatek místa.. 😞
Odpovědět
Sakriš, to léto je pravda....Já se přiznám, že ta okna mi přijdou dostatečně velká a je to skoro 15 m od pozemku..Já bych to takto nechala být. My máme 1 dětský pokoj na západ, 1 na východ a potomci jsou spokojení, ani nám dospělým to nepřijde tmavé..
Odpovědět
@norikakaa Už jsem koukala, že existují i jakési stmívače ve světlovodech.. Ještě to prostuduju. Já totiž žila celé dětství v pokoji na sever a sluníčko mi tam chybělo. Ale je fakt, že to byl byt uprostřed města, žádná zahrada, a jen okno na sever.. Ta okna jsou sice 15 m od hranice pozemku, ale sousedovy stromy fakt stíní, slunce tam nedopadá.. V létě asi trochu bude, ale jinak je tam stín a v zimě naprostý stín. Balkonovky by se určitě dětem líbily, až budou starší, že budou moct chodit rovnou na terasu. Ale co s tím místem uvnitř pokojíků tedy, to nevím..
Odpovědět
Mně přijde, že naproti postelím máte prostor na 1 křídlé balkónovky...A pod oknem by zůstal stůl, jen asi o 10-20 cm kratší.
Odpovědět
@norikakaa Šířka oken je 2500 mm, je fakt, že by se asi vešly.. Otázka jestli by se daly pořádně otevřít a nedrhly do postele. Ale chtěli jsme tam venkovní žaluzie, kvůli případnému odhlučnění z terasy a případnému slunci v létě. Které v těchto pokojích asi jen tak nebude, jak jsme už vykoumali 😄 😄 To by ale znamenalo že to okno musí být celé balkonové, ale otevírací část by byla jen jedna. Zkusím to pořešit. Jinak ještě bych se vás ráda zeptala - vpravo od kuchyňské linky je spíž. Je to cca 3m od prostředka kuch. linky. Není to moc daleko? Nenaběhám se moc pro mouky apod.? Vůbec nedovedu určit, zda to není daleko, přestože 3m jsou blízko, tak u vaření člověk pořád něco potřebuje.. Ale kuchyň bude dost prostorná, že ty nejpoužívanější věci mohu mít i v nějaké skříňce za sporákem.. Díky 😉
Odpovědět
@ewitchxa máte tam (za mě) dost velká okna, kdybyste je protáhli k zemi, tak to nic nevyřeší, když tam budete mít stejně pracovní stolky a židli pro děti. Za mě: buď se na to vykašlete, nebo prohoďte jižní děcák s ložnicí. Poraďte se s někým, kdo má rozložení pokojů úplně stejně nebo s nějakým odborníkem, protože vás projektant odborník není.
Odpovědět
@ewitchxa To umístění špajzu mi přijde skvělé, 3 m není vůbec moc. Ovšem já osobně bych trvala na potravinové skříni , kde bych měla základní, již otevřené suroviny. ( Já potřebuji 3 poličky, ale to je individuální) A to mít asi budete, na to tam prostor máte,takže super. Fakt se mi váš projekt líbí.
Odpovědět
@norikakaa Díky díky. To jsrm ráda. Já se každopádně ozvu nějakému dobrému architektovi. Hned zítra zkusím nějaké dobré studio. Potřebuji to odborně nechat posoudit a třeba cokoli změnit, i s návštěvou pozemku. Je fakt že bungalov bych ráda zachovala, ale proste potřebuji opravdového architekta. Děkuji za rady!
Odpovědět
@jose10r Hned zítra žhavím dráty a zkusím najít dobrého architekta. Opravdu to potřebuje odborníka.
Odpovědět
Profilova fotka
@ewitchxa Ano, mame, i kdyz je pravda, ze mi mame pozemek malicko natoceny na druhou stranu, ale mit ho i tak jak ho mate vy, dala bych dum naopak. Rano a dopoledne krasne sviti slunce do pokoju, odpoledne uz je tam prijemne, takze neni potreba ani klimatizace... terasu mame na SV, rano tam sviti, jinak je stin. V lete je tam prijemne. Jinak na cely pozemek krasne sviti slunicko, jen dum vrha stin. Ale jak jsem rikala, kazdy ma jine naroky, jine pozadavky, nam to vyhovuje a nemenili by jsme, ale jinemu to pasovat nemusi... A v pokojich mame francouzska okna, pokoje mame zhruba stejne velke, stul mame castecne pred oknem... takze bych se toho nebala 😉
Odpovědět
@ewitchxa Tobe neprijde silenej ten vstup do domu? Otevres dvere, po 130 cm zed a pak to jeste opepris dalsim malym obdelnickem s 5 dverma? Tak proc pak jeste detem nesebrat z malych pokoju prostor na regal a skrine z chodby, at to maj co nejmensi. A misto dvou koupelen ten prostor radeji rozsekam na minimistnustky - cim vic TM tim lip. A nerez komin z venku tomu celemu prida na lesku a slave. Proc na dostatecnem prostoru nevykouzlit peknej pudorys, kdyz to jde udelat mnohem hur..
Odpovědět
@ondtom36 Ten vstup mi taky trochu vadi. Budu to celé ještě řešit s nějakým dobrým architektem. Prostor v chodbe nám prijde fajn jako úložný prostor.. Zas tak moc jich tam neni. A TM je jen jedna, pak je wc, koupelna a úklidová mistnost - tu jsem chtela, nechci mit vysavac, mop, susak na prádlo atd rozházené po bytě. S tim pudorysem je to prave blbe.. Pozemek je fakt blbe orientovan a spatny tvar versus svetove strany. A proste tezko rict, jak tam dum postavit jinak, aby byl aspon trochu na jih a byl to přízemní dům. A co se týče komína, nějak nechápu, co tou slávou myslíte. Komín tam být musí a zděný vypadal na vizualizaci takhle na obvodové zdi dost blbě.
Odpovědět
Profilova fotka
Přístup od aut je divný. Minimálně bych parkovací stání zastřešil, ale to by zase ubralo světlo kuchyni. Lepší variantou je výměna parkovacího stání s křivkovitým chodníkem a pak by to šlo zastřešit až ke vstupu. Asi bych také upravil zádveří minimálně tím, že bych zrušil výkus a schody (konec domu při klesání na sever asi bude dost vysoko). Pravá část zádveří je dost nepraktická. Malý obdélníček za je dost hrozný následovaný chodbou šířky 110 (což je podle mě nedostatečné). Vstup do obývací části přes kuchyň nemám rád. Je tam velmi málo místa na jídelní stůl i sedačku s krbem, ale zato bar, který je většinou nepoužívaný. Při takovém rozložení je potřeba tak 11m a máš 8,5. Severní část obýváku je na co ? Taky špajz je dost nepraktický - dlouhý a úzký. Skříně na chodbě berou dost prostoru a dělají divný vstup do dětských pokojů. Ložnice sice má šatnu, ale pokud vstáváte v různou dobu budete mít problém. Navíc je dost daleko od koupelny a WC. Neumím si dost dobře představit použití balkónových dveří v ložnici (my máme téměř trvale zastřené blackout závěsy), ale zato okýnko v šatně chybí. Světla je lépe přidat pomocí vyšších oken než pomocí světlovodů (velmi nepraktické). Já mám výšku 250 a klidně bych bral i vyšší, pokud by nad balkónovkami bylo samostatné sklo, aby nebyly tak těžké. Poznámka na konec - v plánu nevidím rekuperaci - jak budete řešit větrání ?
Odpovědět
@radim2015 Děkuji za všechny tipy. Už jsem kontaktovala dobrého architekta a budu s ním mít schůzku, myslím že to celé překopeme. Severní část obýváku s fr. okny je na to, že je tam plánovaná severozápadní terasa. Špajz mi přijde v pohodě, má přes 3 m2. Jen mi spíš přijde, jestli není daleko od linky. Ale pravda je, že s tím celým obývákem taky dost bojuju. Kuchyň je veliká, což se mi líbí, ale dost na úkor obýváku, což se mi vůbec nelíbí. Okýnko v šatně chybí, máte pravdu. Rekuperaci neplánujeme, plánujeme větrat normálně. Každopádně na toho architekta se těším. Je potřeba to předělat..
Odpovědět
Dobre vyriešený domček vzhľadom k svetovým stranám 🙂 pretože, pozemky orientované od juhu k severu a prepáčte mi za úprimnosť, sú,....nie úplne ideálne. a v tomto prípade sa orientácia dá vyriešiť buď tak ako to máte vy, alebo tým, že dom umiestnime až na severnú stranu pozemku a ako záhrada sa využíva južná strana. Ale vy to máte vyriešené celkom ok. Akurát, južnú stranu obýváku by som ja osobne ešte viac presklil (ešte väčšie okno) a interier? Dvere medzi miestnosťou 1 a 4 by som zrušil úplne. Zbytočne vyhodených 25 tis.Kč 🙂 4 nie je hala, ale stále zádverie,....
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?