Malý rodinný dům - prosím poraďte

Zdravím, plánujeme výstavbu rodinného domu s obytným podrkovím; z finančních důvodů to má být jednoduchý obdélník, rozměry 10,5x8,2 m. Trváme na ložnici v přízemí, aby nám na stáří zůstal "přízemní" byt. Po první schůzce s projektantem máme vytvořen tento návrh. Větší koupelnu bychom nechtěli. Problém je ale s technickou místností. Pokud bychom uvažovali o akumulační nádrži a tepleném čerpadle, sučičce a pračce, výlevce, tak se to tam asi nevleze. Rozměry 2,1 x 1,6, plocha 3,36 m2. Dá se něco udělat se schody? Např. udělat vchod do ložnice z obyváku v rohu, pod schody schovat koupelnu se záchodem a udělat šoupačky jak z ložnice, tak ze vstupní haly? Co byste ještě změnili? Děkuji všem za příspěvky.
Odpovědět
Nasi maji taky vchod do loznice pres obyvak a je to pro ne lepsi. Vzajemne se nebudi televizi, protoze se divaji spolu a spolu jdou spat. Zaroven staci topit v obyvaku a teplo dvermi dostanou do loznice, nebo ne, pokud dvere zustanou zavrene. Kdyz se vecer koupou, uz na ne krom toho druheho nikdo dalsi nekouka, takze pruchozi obyvak nevadi. Jen bych nejak oddelila zadveri od zbytku domu, takhle budete mit bordel az v obyvaku. Chybi mi tam vic ulozneho prostoru, ale to by se ziskanim dalsiho prostoru pod schodistem dalo vylepsit.
Odpovědět
Urcite by som nerobil tak velku vstupnu halu a urcite by som zo vstupnej haly (spinava a chladna zona) nechcel vstupovat do loznice a koupelny. Schody sa daju potiahnut viac smerom k obyvaku a vstupovat do loznice z "pod schodov".
Odpovědět
Díky. Přidávám ještě variantu se zádveřím a otočenou koupelnou. Musím ale budovat příčku u schodů a šoupací dveře do chodby. Zbavím se tím vzdušnosti v hale. Je mi ale jasné, že bude táhnout do domu a bude tam bordel. Ještě se dají na zimu použít těžké závěsy, jak to má jeden můj kolega.
Odpovědět
@deto_oesya Díky za příspěvek. V tom případě by schody místo do U byly do L. Kde by ale měly začátek. V kterém místě by se na ně vstupovalo?
Odpovědět
Vize je taková, že vstupní prostor má působit vzdušně, moderně, otevřeně, domem bude probíhat příčná osa vstup - balkonové dveře. Dominantním prvkem v interiéru budou kamna (ať už kachláky, mastková atd.), která budou vidět ze všech míst v domě. Prostě když otevřu dveře do domu - wow efekt. kamna nebo pec. 🙂 Uvidím na ně z kuchyně i obyváku, jsou ve středu domu, vytopí celé přízemí a částečně i patro.
Odpovědět
Mrkněte se na www.venkovskydum.cz Mají tam projekty RD 1+1, 2+1, pak patrové apod.. Zde posílám jeden z těch nejmenších, na klíč za 1,5 milionu cca, svépomocně dáte za stavbu asi 800 000 Můžete individuálně si nechat propracovat úpravy v projektu + to šedé je možnost přístavby pokoje. Vstup je dle projektu situován pravděpodobně z ulice, tudíž, pokud v místnosti kotelny uděláte dveře na dvůr, dům bude průchozí. Francouzské okno je tam ale to bych zrušil, bude stát víc než kus zdi a okno
Odpovědět
@vladimir_sacha Děkuji, ale to, co jo nakresleno, se nám moc líbí. 🙂
Odpovědět
@caesar82 No toto je taková podobná alternativa k tomu v podobné cenové kategorii, co posíláte, důležitá je taky velikost pozemku, že nesmí zastavět víc jak 1/3 pozemku nebo tuším minimální prostor mezi domem a plotem je 2 metry, to si musí člověk hlídat
Odpovědět
@vladimir_sacha Pozemek je přes 1000 metrů, takže je to OK. I od plotu bude dům daleko. Každopádně díky, na projekty se podívám.
Odpovědět
@caesar82 No pozemek přes 1 000m už je velký, to už bude hodně místa na stavbu, myslím že na té stránce byly projekty taky zahradní chatky a takových malých kůlniček, co by se mohly potom na zahradu hodit, mají taky knihy a detailní návody stavbu krok po kroku
Odpovědět
@vladimir_sacha Díky, nicméně zpět k původnímu projektu. 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@caesar82 také bych dala vstup do ložnice z obývacího pokoje, např. hned vedle kamen. Pak by mohly být schody do L, začínat za kamny a získal bys dost velký prostor v hale, jak na zvětšení koupelny, tak technické místnosti. Plus jako bonus bys měl lepší vytápění ložnice. Nebo alternativou by mohlo být podle toho druhého nákresu vyřadit ty šoupací dveře a zvětšit tím obývací pokoj. Koupelnu bys mohl protáhnout po celé délce kuchyňské linky a na druhé straně bys mohl kousek z ní ubrat ve prospěch technické místnosti
Odpovědět
Článek se načítá
Ten zaves by musel byt az na podlahu a tim padem se bude sunout po vsem, co na botech domu dotahnete. Leda byste pokazde v zadveri vytirali. Nebo muzete mit zadveri pristavene mimo obalku budovy, klidne nevytapene. Jen na oddeleni spinave zony od ciste. Abyste neprisli o ten pozadovany wow efekt.
Odpovědět
@esmeralda2 Toto je pecka. Broblém jsou ty dva sloupy, které podepírají nosný trám.
Odpovědět
Profilova fotka
Také bych si uměla představit, že uděláte to podlahové topení a infrastrukturu pro TČ, necháte na něj místo v technické místnosti, na pár let (co budete mladí a zdraví) ho nahradíte (levným) elektrokotlem a budete topit v peci dřevem. Elektrický kotel můžete mít jenom jako rezervu. Potom, když se trochu zmůžete a vyděláte pár peněz, můžete (např. za pomoci dotací na výměnu el. kotle za tepelné čerpadlo) to TČ dát dodatečně. A třeba mezitím už nebude tak drahé
Odpovědět
@esmeralda2 Akorát výstup schodiště u obvodové stěny bude zřejmě obtížně resitelny problém.
Odpovědět
@martin_s Jsa posilněn obědem, namaloval jsem si to a potvrzuji. Výstup není možný kvůli šikmině sedlové sřechy. 😞 Ledaže by se to schodiště ještě jednou zlomilo.
Odpovědět
@caesar82 Jasne ze to schodiste musite mit zrcadlove. Bud nastup u vchodovych dveri, nebo jen posunute. Komin mimo vystupni prostor.
Odpovědět
My budeme mít něco podobného, jen budeme ještě přistavovat verandu. Dům už stojí, ale ještě nebydlíme. V TM to bude těsné, ale vejdu se. Spodní kopelna bude jinak, sprcháč 1x1m, Pračka a sušička budou ve schodišti zavřené, ze shora k nim bude shoz na prádlo.
Odpovědět
@puhelin To je sice fajn, ale neposunu vchodové dveře více doleva a tím pádem nezvětším ani TM ani koupelnu. Ještě počítám s variantou, že by se vchodové dveře otevíraly ven. Bude tam cca 1,4 metru přesah střechy.
Odpovědět
@caesar82 Celou diskusi jsem nečetl a mám 2 poznatky. V dnešní době nepotřebuje TČ žádnou AN. A k cestě je hezké mít dům dál od ruchu ulice, ale tu cestu musí také někdo vybudovat zaplatit a hlavně v zimě udržovat a to hlavně když by to měla být cesta pro příjezd auta, ale to třeba nebude. Hodně zdaru při hledání správného výběru.
Odpovědět
@wpavel Pavle, tu AN jsem chtěl hlavně kvůli kamnům, které ji natopí, kamna odstavím a nechám vodu cirkulovat. Zároveň budu natápět kamny TUV v AN. TČ se dá snad napojit na krátký okruh, tj. jen vodu v podlaze, nebo i na AN, ale to je zbytečné. Promiň, ale poznámku s cestou jsem nepochopil. Máme parcelu ve tvaru lichoběžníku, cesta je z jihu a západu. Dům bude osazen co nejvíc na severní část parcely, aby byla zahrada na jih. Přístup na parcelu bude ze západu a do domu ze severu. Sice na zahradu budeme dům obcházet, ale to neva.
Odpovědět
@caesar82 Otevreni dveri ven pravdepodobne neprojde v pozarni zprave. Pod schody v miste soucasneho vstupu do loznice muzete mit pracku a susicku a to vam uvolni misto v TM.
Odpovědět
@puhelin Ano, to jsem si také říkal, ale už komplikuji odpady a přívod vody. Takhle jsem to měl v jedné lajně. Ještě mě napadlo udělat verandu s malou šatnou a zvětšit technickou místnost, ale na kolik by taková sranda přišla?
Odpovědět
@caesar82 Jen j krátkosti AN a kamna není moc dobrá kombinace pro malý dům, tu cestu jsem myslel třeba úklid sněhu v zimě. K tomu topení si můžeme klidně i zavolat a pokusím se to vysvětlit. Když tak napište tel. na kotel@atlas.cz
Odpovědět
@caesar82 Ta poslední verze s botníkem je rozhodně nejlepší(i kvůli zvětšené technické, ta první TM mi přišla stejně velká jako naše, což byla naše chyba u stavby domu) .Cena za zvětšení: Počítejte přibližně okolo 25-30 000 za m2, dle materiálu. (na klíč) . U nás to tak bylo. Ten závěs by byla velká chyba. My stále ještě čekáme na int. dveře a ten závěs už nemůžeme ani cítit. Wow efekt s kamny bude úžasný, ale postavit nový dům bez zádveří (verze 1) je velká chyba, ke které by už nemělo v době diskuzních fór a zkušeností kamarádů (já sama mám okolo několik známých, kteří si teď zpětně trhají vlasy) již docházet. Jinak se mi váš projekt velice líbí.
Odpovědět
@norikakaa Děkuji. Takže pokud bych postavil verandu s šatnou, tak pak by to zádveří nemuselo být a mohla by být vstupní hala. Je to tak? Zkusím to takto navrhnout. Změním ještě vchod do ložnice, aby byl z obyváku za kamny a ne ze vstupní haly. Pak přemýšlím ještě nad malou terasou na jižní straně od balkonových dveří ke kuchyni, cca 2,5x6 metrů a bylo by to. No pak ještě vyřešit patro. 😄
Odpovědět
Pardon:u nás cena 25000,-za zvětšení(porfix, podlahové topení) , ale bungalov.
Odpovědět
@caesar82 Přesně tak. Pokudbude dobře promyšlená veranda s šatnou(já raději tedy skříň po strop, ale to jsou věčné dohady mezi staviteli😉), tak vám zůstane velká vzdušná hala a wow efekt. Vstup z obýváku bych také dala. Držím palce!
Odpovědět
Děkuji moc za rady. Víc hlav víc ví a praxe je praxe.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?