Návrh bungalovu: jaké jsou vaše rady a názory?

Ahojte chtěl bych vás poprosit o názo na navržený bungalov. Co byste udělali jinak, nebo co si o návrhu myslíte. Prosím o názory. Děkuji.
Odpovědět
Mně tam třeba ty tři toalety připadají dost zbytečné.
Odpovědět
Můj názor: Tři toalety mi přijdou zbytečně moc (beru, že je to dům pro 4-5 člennou rodinu), udělala bych dvě koupelny (jednu koupelnu = sprchový kout + wc a druhou koupelnu = vana + wc). WC či koupelnu bez okna bych určitě v domě nechtěla. Ložnici se šatnou bych posunula blíž k obýváku a dětské pokoje bych naopak dala do nejvzdálenějšího konce od obýváku. Větší děti uvítají soukromí. Přijde mi, že hodně místa zabírají chodby. Garáž bych nelepila na dům, ale udělala bych ji samosatnou. Dávám přednost půdorysu do obdélníku či čtverce. Nelíbí se mi půdorysy do L, U, T. Ale každý má jiný vkus.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od michal_j:

Ahojte chtěl bych vás poprosit o názo na navržený…
@michal_j Návrh se mi nelíbí z těchto důvodu. Na to že je to poměrně velká plocha domu, tak obývák s kuchyní, kde se většinou odehrává velká část života, tak jsou docela malé. Obývák úplně... Víc místa má garáž. Sice jsem velkým příznivcem garáži (spíše jako skladovacího místa na různé koníčky od motorky, přes kola, potápění atp.) Ale zase tady to vypadá divně, když je mega garáž a na sedačce se budete mačkat. Koupelny. Ani jedna není ideální a na takový dům mi přijdou malé. Jsem příznivcem bungalovů do L. Dobře se v nich rozdělují zóny a návštěvy nechodí kolem obytných pokojů, jak to někdy bývá u jiných dispozic. Zvažte zda zadní část domu neudělat tak, že pokoje budou jako kdyby po obou stranách. Tim, že je máte na jedné straně vám pak logicky vyjde jen úzký pás právě na koupelny atp. Také se vybízí dát dětské pokoje na druhou stranu od terasy. A možná vstup z terasy do koupelny. Celkem se to hodí, když má člověk bazén. Ale tezko se radi, když člověk nezná širší souvislosti.
Odpovědět

@michal_j Osobně bych dal přednost patrovému domu, kde se lépe řeší oddělení klidové zóny. Navíc to často vyjde levněji a jsou menší ztráty. Ve Vašem případě se mi nelíbí, že máte garáž v tepelné obálce domu. Vy chcete mít vytápenou garáž ? Navíc bych nedělal dveře ze zádveří do garáže. Pokud tam nebudete parkovat jen el auta, tak si zbytečně zasmradíte dům.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od gapim:

Mně tam třeba ty tři toalety připadají dost zbyte…
@gapim máme v domě 3 wc a žijeme v něm dva ... je to jako 4x4 v autě... použijete jednou za rok a jak jste pak rád, ze ji máte ... a už se nám stalo, že přijel syn, a jak jsme byli ráno rádi, že máme 3 wc ... takže za mě 3wc doporučuji
Odpovědět

@michal_j Tento návrh domu je nič moc. Príliš plytváte miestom. Obrovská chodba, kúpeľňa dlhá 4,3 m? Preboha prečo. Druhá kúpeľňa hneď vedľa. To sa Vám bude chcieť čistiť toľko kúpeľní a záchodov? Aspoň jeden by som urobil samostatný. Ľudia už vážne nevedia, čo s prachmi. 5 členná rodina sme bývali v byte s jednou kúpeľňou a záchodom a dalo sa to v pohode zvládnuť. Rozvody vody komplet po celom baráku. Budete musieť mať recirkuláciu a budete tým strácať strašne moc tepla z teplej vody. Bude to drahé, ako mimochodom aj celý dom. Okno do komory nepatrí, potraviny sa majú skladovať v tme. Portál na terasu z obývačky, budete furt chodiť cez kľudovú zónu z kuchyne von, s kávou, s jedlom na gril, napiť sa a budete si špiniť celý priestor. Kuchyňu s obývačkou by som prehodil medzi sebou. Ak bude niekto sledovať telku, všetci ho budú rušiť. Zateplená garáž = extra drahé vrata a medzi garážou a predsieňou protipožiarne dvere. A ešte jedna chuťovka, záchod cez stenu rovno pri posteli, to sa nerobí. A odpoveď na otázku, čo by som urobil inak, oslovil by som architekta.
Odpovědět
Profilova fotka
eGaráž jako součást domu mi přijde úplná zbytečnost. Stejně tak tolik WC. Co se mi ale líbí, je oddělená denní část od noční, to je super. Šatník je také nezbytnost. Ale celkově to na mě působí zbytečně velké a s mnoha malými zákoutími.
Odpovědět

@michal_j za mě je ten návrh dobrý. Jasně v něm definujete, co vše chcete a očekáváte. Bude to velký a asi i drahý dům, tak jako další bych doporučila teď architekta, co vám to "učeše". Zmenší chodby, předělá vestavěné skříně, zlepší koupelny a hlavně zvětší obývák s kuchyní. Ale to už jsou kosmetické úpravy. Vstup do garáže z domu je dobrý nápad. Proč chodit v dešti venkem, či tahat nákup dokola? Dvě koupelnu s 2x sprchový koutem taky super nápad, nechat (máme taky). Záchod zvlášť nechat. Já osobně nechtěla v hlavní koupelně záchod, ale to je každého věc. Místa máte hodně, určitě odborník poradí. Komenty jako jak to chcete uklízet - pokud si můžete dovolit takový dům, tak určitě i uklízečku ;-)
Odpovědět
Zde jsem návrh upravil tak, aby se zkrátily chodby.
Odpovědět
Dobrý den, i v tom novém návrhu mi přijde, že se strašně plýtvá místem. Chodba vede naprosto celým domem, přesto se většina dveří otevírá do místnosti - proč? Pak moje postřehy: - šatna (vedle ložnice) - zcela zbytečný ten předvstup. Udělat vstup z ložnice (pokud opravdu chcete oddělenou šatnu) a o to můžete zvětšit koupelnu (nutné přesunout sprchový kout). - Garáž uvnitř - zbytečně nutné vytápět anebo riskovat tvorbu vlhkost na sousedídích zdech - Ze všech koupelen je výhled na terasu. Tzn že relaxujete na terase, kde se vedle někdo sprchuje anebo je na toaletě? Ani pro jednoho to není komfortní. Přijde mi to lepší řešit patovým domem, ale chápu, že třeba nechcete schody.
Odpovědět

Zde jsem návrh upravil tak, aby se zkrátily chodb…
@michal_j Dobrý den, druhá varianta mi přijde v některých věcech horší - tech. místnost vedle obýváku = hluk pračky atd... určitě lepší prohodit s domácí kanceláří. Samostatná záchod je zbytečně velký. Do zahrady bych radši koukal z pokojů než koupelen. Naopak ložnice je v 2. verzi řešená lépe, zvážil bych uplné odstranění příčky mezi šatnou a ložnicí a místo ní třeba jen skleněnou stěnu - bude působit prostornější. Nesedí mi poměr velikosti obýváku ke zbytku - ten bych určite chtěl mít prostornější, i na úkor nečeho dalšího. Máme velmi podobný půdorys - tech místnost co nejdále od obytných částí, hlavní pokoje okna do zahrady. Spojena garáž s domem 100%, když můžete. Už to psali ostatní - zkuste si na to nechat mrknout architekta, ten uvidí ty nedostatky mnohem rychleji.
Odpovědět

@michal_j V niečom lepšie, v niečom horšie, ale stále nič moc. Znovu by som vymenil obývačku s kuchyňou a vyhodil okno z komory. Orientácia domu je úplne zle, veľké okná na sever a prehrievajúce sa pokoje na juh.
Odpovědět

@michal_j Lepší je to v tom, že lze výrazně zkrátit rozvody vody. Je ale potřeba prohodit kuchyň s obývákem. V dnešních domech je cena za zastavěnou plochu cca 30k/m2. Proto se obvykle nedává garáž do plochy domu. Kromě zbytečného navýšení ceny si taky výrazně zhoršujete parametry domu z hlediska PENB. Minimálně je zde alespoň nutné udělat příčky mezi obytnou částí a garáží se srovnatelným tepelným odporem jako obvodové stěny.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@michal_j Osobně bych dal přednost patrovému domu…
@zubr487 Může být garáž myšlena jako dílna, taky máme v domě, je tam 17 - 19 stupňů stále, ale dům je na patro a nad tím je ložnice
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od xkarlos:

@gapim máme v domě 3 wc a žijeme v něm dva ... je…
@xkarlos Přehnané, tak chlapi na malou k plotu a hotovo.....
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

@xkarlos Přehnané, tak chlapi na malou k plotu a…
@vladimir_sacha jedno wc je ve skladu, přístupný z domu i venku... u nás ženský venku fakt k plotu nechodi ... a doma mám i pisoár ... pro nás optimální řešení
Odpovědět
Článek se načítá

@vladimir_sacha jedno wc je ve skladu, přístupný …
@xkarlos jo pizoár je pro chlapy fajn. Nám taky vuhovuje bitetová sprška u WC
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@xkarlos jo pizoár je pro chlapy fajn. Nám taky v…
@zubr487 jj, pisoár je super ... a v hlavní koupelně taky máme wc s bidetem
Odpovědět

@vladimir_sacha jedno wc je ve skladu, přístupný …
@xkarlos Tak záleží na prioritách, ale tady 4 lidi na 2 záchody úplně v pohodě, stačil by jeden. Venku stejně chodíme chlapi k plotu, já chodím standardně než jedu ráno v 5 do práce taky ven a když je člověk v hospodě tak jde tam. A to je teda každé WC v jiném patře, kdy se posléze dům rozdělí a každé patro vystačí s jedním
Odpovědět

@michal_j uf, chaos a mistnosti+chodby jak na zamku...zkoukla jsem obri zadveri,obyvak s obri kuchyni a pracovnu a zbeznym pohledem jsrm uz jen zachytila x dalsich mistnosti a socialek ci ceho a byla jsrm uz jen z toho unavena. Kolik vas tam bude zit,10 osob? Kdyz vidim takivou a podobnou rozcapenost,tak jsrm moc rada za nas bungalov cca 120 m2; zili jsme v nem ze zacatku velmi pohodlne 4, dnes uz tu bydlime jen my 2, deti davno maji sve uplne nekde jinde.
Odpovědět

@xkarlos Tak záleží na prioritách, ale tady 4 li…
@vladimir_sacha Sakra, kde to jsme? Mě teda nepřijde normální, aby mi chlap ochc@val zahradu jen proto, že mu víc jak jedno wc přišlo zbytečné! To je vážně nechutné - chodit každé ráno vykonávat potřebu do zahrady... 🫣🤢 Raději si 2x rozmyslete, než budete cokoli komentovat. 🤦🏻‍♀️
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

@vladimir_sacha Sakra, kde to jsme? Mě teda nepři…
@m2s Mě jako chlapovi na tom nic špatného nepřipadá, dělám venku, na autech, špinavý až za ušima, tak opravdu vyslíkat se do domu nebudu a když tam vlezu takto, tak zašpinim od kliky přes vypínač až po splachovač..... Ještě před 3 lety nám stála na dvoře budka a chodilo se tam.... * A ano, chodím každé ráno než jedu do práce, šetřím vodu, nemusím řešit nic, déšť spláchne
Odpovědět
Profilova fotka

@michal_j Souhlas s garáží tu dát mimo dům, za prvé smrad a taky hluk. Musí se navíc řešit protipožární dveře s garáže do domu a taky musí splňovat myslím že ty spaliny z auta tam nesmí projít do domu. Druhý návrh už je o dost lepší
Odpovědět
Za mne garáž v obálce domu klidně být může. Jen si dejte alespoň 25 cm silnou zeď mezi garáží a zbytkem. Předpokládám, že garáž bude temperovaná. Protipožární dveře také nejsou žádná raketová věda (ze strany garáže bude na dveřích plech). 3 záchody bych volil v případě, že máte doma více žen, které se dlouho líčí a tak obsadí koupelny nadlouho. Pokud ne, tak je třetí záchod zbytečný. Celkově mi dům přijde, že tam máte všechno - 3 záchody/koupelny, 3 ložnice, pracovnu, šatnu, ... Ve výsledku ale hodně místa zabírají chodby. Kolik máte m2 podlahovou plochu? Když to vidím, tak počítejte, že se do 10 milionů nevejdete, pokud si to nebudete stavět sám.
Odpovědět

@m2s Mě jako chlapovi na tom nic špatného nepřip…
@vladimir_sacha kdybyste byl pes - možná bych pochopila. Ale dospělý mužský?? To musí být u vás fakt libovka. Jestli někam chodím pravidelně, tak to musí být vážně "vyvoněné" místo! Protože nevím jak u vás, ale u nás se stává, že nezaprší i několik dní. To to pak asi hezky čpí ... Nejsme ve středověku přeci. V dnešní době je přeci tolik možností jak šetřit vodou, abych nemusel značkovat celou zahradu! Např. dešťovka pro toaletu. U většiny vašich příspěvků je vidno, že šetříte při rekonstrukci na všem možném. Ovšem v dosti případech na nesprávném místě, jak jsem vyčetla z různých komentářů. Trochu to připomíná Pejska a Kočičku. Pokud tazatel požádal o zhodnocení projektu moderní novostavby, určitě nechtěl slyšet, aby ponechal jen jedno wc, protože přeci mohou chodit k plotu.
Odpovědět
Profilova fotka
Garáž jako součást domu je podle mě zbytečné plýtvání místem a také penězi. I v dalším návrhu mi přijde, že je tam zbytečně moc nevyužitého prostoru. Ta chodba je takto řešená zbytečně a předsíňka v ložnici také.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od m2s:

@vladimir_sacha kdybyste byl pes - možná bych poc…
@m2s Každý to vidíme jinak, ale každého věc, jak to zařídí. Mě na tom nic nepřijde špatného. Šetřit se při stavbě nebo rekonstrukci musí, jinak by půlka lidí neměla v čem dodnes bydlet, jinak to nejde, takže recyklovat materiál z jiných staveb, překlady nebo cihle znovu využít a pak se ušetří a tazatel tím krokem může ušetřit a pak si to třetí wc pořídit bez nákladů defakto
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?