Diskusi odebírájí 2 lidé

Názor na projekt bungalovu

Dobrý den, nedávno jsem zde dával návrh projektu bungalovu a po zhodnocení jsem se rozhodl zpracovat nový návrh. Našel jsem zde na diskuzích typový projekt, který sedí na náš pozemek s ohledem na světové strany a poupravil ho dle mých požadavků. Mám sjezd na pozemek na pravé západní straně ale garáž situovanou na levou stranu, před domem bude dostatek prostoru, abych vytvořil ¨esíčko¨, navíc mi tak vznikne prostor před oknem do kuchyně, před kterým bych chtěl vytvořit nějakou zeleň pro zastínění. Pokoj pro hosty a dětský pokoj se budou pravděpodobně v průběhu let prohazovat (dle potřeb). Jedna velká koupelna jako hlavní a druhá menší, aby se mohli umývat dva lidé najednou. Technická místnost je hned vedle koupelny a do kuchyně to také není uplně nejdál, takže si myslím, že co se rozvodů týče by to nemusela být uplná tragédie a obešel bych se bez cirkulace teplé vody. Vstup z garáže je do zádveří a splnuje tak požadavek východu před ¨dvoje dveře¨. Z obýacího prostoru bych si představoval průchod ven přes H potrál ale netuším, zda je nějaké řešení otevíraní křídla směrem dovnitř mistnosti (nějaká vodicí ližina kopírující zed pokoje pro hosty?). Terasa je sice umístěna u pokoje pro hosty ale nemyslím si, že by to měl být až takový problém, přeci jen nebude u nás návštěva každý den, navíc vidím výhodu zastínění případnou pergolou. Ložnice směr východ, kuchyně směr západ. Co nato prosím říkate, díky za komentáře.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od maroonek:

Dobrý den, nedávno jsem zde dával návrh projektu …
@maroonek No je to výrazne lepšie. Ešte by som prehodil obývačku s kuchyňou, s nákupmi nebudete musieť chodiť dookola cez celý barák, s jedlom na terasu a vecami na grilovanie nebudete musieť chodiť cez celú obývačku a obývací kútik bude ničím nerušená relax zóna. Ako bonus to zas bude o niečo bližšie technickej. A telku by som dal na obvodovú stenu, aby sa nemohlo odrážať od obrazu okno - zrušil by som okno do ulice a pridal okná na západnú stranu. Zrušil by som dvere z chodby do obývačkokuchyne, sú tam zbytočné a zrušil by som aj dvere zo zádveria do chodby. Ak to teda prejde, že tam nebudú musieť byť kvôli garáži, ale podľa mňa to prejde. Zväčšil by som detský pokoj aspoň na 12 m2 buď predĺžením domu, alebo na úkor obytného priestoru posunutím hosťovskej. A v ložnici by som sa vykašľal na šatňu tohoto typu, na to je tá miestnosť príliš malá. Radšej by som tam dal klasickú skriňu. Čo sa týka portálu, ten má vždy fixnú časť a otváravú časť, najčastejšie je rozdelený na polovice, pri veľkých portáloch môže byť otváravé krídlo menšie. Nemáte tam kótu, ale malo by to tam ísť dať. Otvárať to pozdĺž steny by bol veľký úlet, ak vôbec niečo také na trhu existuje.
Odpovědět

Dobrý den, nedávno jsem zde dával návrh projektu …
@maroonek při takovym rozměru pozemku se dá vymyslet spousta variant, je prostor to roztáhnout, udělat třeba trojtrakt, jih obývací část - spojovací chodba - sever ložnice. lořnicová část se dá odsunout mimo obytnou část apod... jakou chcete max plochu zastavěnou i s ohledem na finance? fiannce? do 10.. 15?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od thea2b:

@maroonek při takovym rozměru pozemku se dá vymy…
@thea2b Pokud bych měl rozpočet 10-15 mil. Dal bych vše k řešení odborníkům ale to opravdu nemám. Chtěl bych se vlézt do částky někde okolo 5-7 mil. svépomocnou stavbou se zastavěnou plochou někde okolo 170-200m². Lokalita jižní Morava
Odpovědět
@maroonek no to je dost optimistické... Co vše si uděláte sám? Je vám jasný že jen než začnete stavět tak vás to bude stát tak 300-500? Průzkumy, geodet zaměření, projekt pro povolení a realizační projekt. Jinak ten HS portál existuje, dělá ho raynaers, nemůžu najít na mobilu, ale posílal jsem ho jednomu zákazníkovi, dohledam, cenu nevím. Tohle co jste si teď nakreslil je špatný, si jen představte jak sedíte u televize a koukáte na ten roh a vedle dveře do chodby a další situace, ložnice 9.5m2 není absolutně komfortní, minimum je tech 12-13m2. Potřebujete garáž? Stačí kolarna 10m2. Atd. Kouknu na to i s ohledem na finance.
Odpovědět
Zase je to slátanina. Fakt běžte za architektem. Obývák je tmavý, hrozně průchozí. Za sedačkou vznikne další chodba "mrtvý prostor". Malá okna jak v obýváků, tak pokoji. Koupelna celkem velká, ale bez sprcháče. Fakt to není moc povedené a žít bych v tom nechtěl. Pozitivem ale je, pěkné rozdělení soukromé části s pokoji a obývací části. =>nemuselo by se tak navzájem rušit a návštěvy vám nechodí kolem pokojů, což někdy bývá neduh mnohých bungalovů.
Odpovědět

@maroonek no to je dost optimistické... Co vše s…
@thea2b Před započetím stavby se vlezu do částky někde kolem 200tis. Budu řešit pouze projekt pro stavební povolení. Svépomocí mám v plánu dělat základovou desku, vyzdívku+ věnec, střecha bude na klíč a zbytek dodavatelsky. V ložnici zruším šatnu a nahradím větší šatní skříni. Co se týče obývacího prostoru s kuchyní, přemýšlím o prohození jak zmiňuje @roman_ jen mi to zatím nějak nejde prohodit, jedna strana kuchyně by měla být určitě na obvodové stěně a v tom případě mi to nevyhovuje s ohledem na vstup na terasu, takže přemýšlím o rozšíření obývacího prostoru na pravou stranu. Garáž určitě ano, netrvám však na přímém spojení s domem, mám spoustu věcí na uskladnění a přemýšlím, zda by nebyla lepší nějaká garáž bokem spojená se skladem na uskladnění sekačky,kol apod.
Odpovědět
V malé koupelně se asi nedostanete k záchodu. Ten bych přehodil se sprcháčem a ten udělal čtvrtkruh. Jinak se na daném půdorysu nevejdete. Jak daleko na jih máte jiný dům? Má k vám okna a jak je vysoký? (Spočítat, jestli vám půjde do domu v zimě slunce). Pokoje do 12 m2 jsou příliš malé. Pokud mají spát v místnosti 2 osoby, tak alespoň 12 m2. Za mne garáž ano, dá se tam dát co se nevejde do technické místnosti, třeba FVE. Co se týče prostoru obýváku, tak umístění sedačky není optimální, teoreticky ji můžete dát až ke stěně, když budete mít velkou televizi. H portále je malý na šířku.
Odpovědět

@thea2b Před započetím stavby se vlezu do částky…
@maroonek Jen upozorňuji, že budete muset řešit nejen projekt pro stavební povolení, ale i prováděcí projekt (tzv. dokumentaci pro provádění stavby). Což činí cca nejméně dalších 150 tic. Kč.
Odpovědět

@thea2b Pokud bych měl rozpočet 10-15 mil. Dal b…
@maroonek Musíte se hlavně rozhodnout jakej koncept domu chcete. Jestli máte dalších 30 m zahradu tak je blbost to tam zabít ložnicemi, ale směřovat tím směrem výhled z obýváku. Pošlu vám jak to mám na mysli. K té garáží vás rád přemluvim, že je to zbytečnost, stačí max 15m2 kolarna. A před barákem 2 carporty. Jakou chcete střechu? Doufám že plochou, je to nejlevnější řešení a nadčasové řešení.
Odpovědět

@maroonek Musíte se hlavně rozhodnout jakej konc…
@thea2b Rád se nechám překvapit, střecha musí být dle regulativ sedlová/polosedlova.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@maroonek Jen upozorňuji, že budete muset řešit …
@jozkakomosny Je povinnost mít vypracovanou prováděčku? Nestačí když to bude někdo dozorovat?
Odpovědět

@jozkakomosny Je povinnost mít vypracovanou prov…
@maroonek Ano podle nového stavebního zákona je prováděcí dokumentace povinná. Bez ní Vám hrozí pokuta (mimochodem nyní už povinná) a zastavení stavby. A pokud to dotáhnete bez pozornosti stavebního úřadu až po dokončení, tak Vám to nezkolaudují. Dozor, resp. přesněji řečeno stavbyvedoucí (tj. osoba s kulatým razítkem) tam musí být vždy, ať už staví firma, nebo je to svépomocí.
Odpovědět
Článek se načítá

@thea2b Rád se nechám překvapit, střecha musí bý…
@maroonek Polosedlova to myslíte pultovou? Zde jsou ty dveře, je to pravděpodobně nejdražší systém.
Odpovědět

@maroonek Polosedlova to myslíte pultovou? Zde j…
@thea2b
Odpovědět

@thea2b
@thea2b
Odpovědět

@thea2b
@thea2b Tak to som si zase rozšíril obzory, drsné. A aj parametrami prestupu tepla je to ďaleko lepšie ako bežné HS portály. Cenovku asi ani nechcem zisťovať ale obávam sa, že sa to tu do rozpočtu nevôjde.
Odpovědět
Je vhodné uvažovat o vytápění, větrání a tedy i technickou místnost
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?