Připojení ke kanalizaci na sousedově pozemku

Dobrý den, mám dotaz ohledně připojení novostavby rodinného domu na kanalizaci. Řešíme nyní stavební povolení a setkali jsme se s problémem. Kanalizační potrubí vlastní obec. Vede podél hranice všech pozemků v ulici. Náš pozemek je trochu vyosený a kanalizace vede tedy na sousedově pozemku, cca 1,5 m od plotu, podélně s plotem. Dle obecního úřadu by měla být vedená odbočka z potrubí na náš pozemek, ale na pozemku jsme toho dost vybagrovali a odbočku jsme bohužel nenašli, takže tam asi není. V katastru na sousedově pozemku NENÍ zapsáno věcné břemeno, obec řekla, že to asi historicky nedořešili. Sousedův pozemek není stavební, má tam vysázený lesík, tedy až za tou kanalizací. Mysleli jsme si, logicky, což nám tvrdili i na úřadě, že do této kanalizace jsou napojeni všichni z ulice a že se do ní připojíme také. Kanalizace vede v podstatě pár metrů od plánovaného domu a je pod úrovní domu, takže nejlepší a nejjednodušší varianta připojení. Soused však aktuálně vede jakýsi spor s obcí a řekl nám, že nás nepustí se ke kanalizaci připojit. Bere nás jako rukojmí a přemýšlí asi ve stylu, že když mu obec nevyhoví, tak on nevyhoví ostatním. Mám dotaz, nemá někdo zkušenost s něčím podobným? Přece není možné, aby kdejaký jouda rozhodoval o tom, kdo se připojí na obecní kanalizaci? Tento soused už navíc pozemek kupoval před pár lety s tím, že tam kanalizace je vedena. Četla jsem i o tom, že existují věcná břemena, která vyplývají ze zákona, přestože nejsou zapsána v katastru. Nemůže to být i tento případ? Nebo nemůže prostě obec jakožto vlastník veřejnoprávního vodního díla vstoupit na jeho pozemek a vybudovat tam pro nás přípojku? Obec je přece ze zákona povinna nás na kanalizaci připojit. Navíc, pokud bychom chtěli místo připojení ke kanalizaci např. vybudovat ČOV, tak si myslím, že nám to ani stavební úřad nedovolí, jelikož v místech kde je kanalizace to běžně nedovoluje. Na druhém konci pozemku na obecní cestě ještě vede další kanalizace, ale ta je cca 50 m daleko a nad úrovní plánovaného domu, takže by bylo nutné budovat tlakovou kanalizaci, stálo by nás to majlant a ještě je to problematické s údržbou apod. Máme už vše rozjednáno s dodavateli, potřebujeme urgentně dořešit stavební povolení a začít stavět, a takový problém je pro nás dost závažný. Kdybyste někdo měl nějakou radu, zkušenost či právnickou znalost, budu ráda. Děkuji.
Odpovědět
Bohužel radu nemám, ale zaujalo mne, že si myslíte, že má obec povinnost vás připojit ke kanalizaci. To rozhodně není pravda. Pokud vím, tak se stává, že obec např.řekne, že kapacita již byla naplněna a další už připojit nemůže.Držte se.
Odpovědět
Ani věcné břemeno za úplatu by ho nepřesvědčilo ? Ikdyž je to kousek, tak 20tis bych mu třeba nabídl. A s tou chybějící odbočkou jste si jistí ? Ještě bych to třeba zkusil zmapovat to kamerovou sondou. Kanál bývá dost hluboko, klidně i 2m.
Odpovědět
Profilova fotka
@ewitchxa podle mého laického názoru, i když by tam to věcné břemeno ve prospěch obce historicky vzniklo, tak se bude týkat pouze údržby stávajícího potrubí. Nikoli instalace dalšího potrubí, další přípojky. Vy si musíte sednout se sousedem k jednacímu stolu a snažit se vyjednat dohodu, aby vám zřídil věcné břemeno ve váš prospěch. Pokud se dohodnete, tak pak už jen domluvit napojení s obcí....
Odpovědět
Pokud by nesouhlasil, tak vám zřejmě nezbude nic jiného, než vybudovat novou přípojku. My tak učinit museli, naše je dlouhá 50m(tlkaová). (200 000) Pokud byste se soudili,zcela určitě prohrajete (kanalizace je v majetku obce, musela by se soudit obec). Ze zákona nemáte právo na kanalizaci, takže tímto směrem to také nepůjde. Stavební vám nemusí povolit ČOV(ale může, to netuším..) . Nám stavební řeklo, že na našem pozemku nemůžeme stavět a že jsme koupili zbytečně stavební pozemek. Po roku dohadování jsme vybudovali přes 50-m dlouhou přípojku, aby firma mohla začít stavět a náš soused nám dal zdarma věcné břemeno, aby mohla jít přes jeho pozemek.Soused v obci musel udělat na své náklady 80 m přípojku kanalizační.
Odpovědět
Máte teda hodně naivní představy. Buď se s joudou domluvíte nebo se na jeho soukromém pozemku rozhodně nepřipojíte bez jeho souhlasu.
Odpovědět
@ewitchxa Je to přesně tak, jak (poněkud lapidárně) píše @l_sekanina. Bez souhlasu vlastníka pozemku nemáte možnost vybudovat na jeho pozemku vodovodní přípojku. Kdyby se jednalo o hlavní řad, tak by nějaké možnosti byly (to zákon ve veřejném zájmu umožňuje), ale s přípojkou máte smůlu. Co se týká zápisu nebo nezápisu věcného břemene do evidence katastru nemovitostí, tak to s Vaším problémem nemá nic společného, tím nelze argumentovat. A Vaše výrazivo o "kdejakém joudovi" také není moc korektní. Je to vlastník pozemku a realizuje své vlastnické právo. Vám by se také nelíbilo, kdyby "kdejaký jouda" chtěl na Vašem pozemku stavět bez Vašeho souhlasu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?