Projekt 4+kk gvojgaráž

Dobrý den, mohu Vás poprosit o názor na můj náčrt? Jedná se o dům, dle regulí obce musí být obytná plocha max. 150 m + dvojgaráž max 50 m. Vchod je z jihovýchodu. Moje požadavky byly zejména vnitřní vchod do garáže přes zádveří (nikoli třeba na chodbu). Co nejblíže vchodu vstup do kuchyně a obývacího pokoje, obytnou část, zejména dětské pokoje dále. Taky pokoje mezi sebou nějak přirozeně odhlučnit, proto ty skříně. Měla jsem návrh který byl pěkný jednoduchý obdelník, ale obec má požadavek štít kolmo k silnici, a tohle T by mohlo projít. Nad obývákem je představa vysokého stropu s přiznanými trámy a patro nad kuchyní, kde by byl prostor pro moji pracovnu, místo na cvičení a třeba prostor pro nějaké hry pro děti, Děkuhi za Vaše názory a postřehy.
Odpovědět
Dobrý den, za mě vchod do obýváku přes kuchyň nepraktický (já to nemám ráda, když mi návštěva kouká do kuchyně). Pak mi přijde jídelní stůl daleko od kuchyně. Kolik máte velikost chodbičky v šatně, přijde mi to dost malé. Pohlídat si průchod kolem postele v ložnici, bude to cca 50-55 cm? Je to pro vás dostatečné? Dveře z garáže bych dala do pouzdra. V chodbě a možná v šatně zvažte světlovody. Na terasu budete chodit kudy z domu? Počítejte s nějakou rozumnou průchodovou šířkou, aby vám v cestě nic nepřekáželo. S krbem nepočítáte. Ale samozřejmě je to na vás, jak se s tím konceptem sžijete, chápu že musíte najít kompromis mezi co chci a co mohu.
Odpovědět
@barbora_bacova zrušila bych saunu a komoru a o ten prostor zvětšila obývací pokoj s kuchyní, který působí stisnene a naprakticky - průchod vedle gauce je příliš malý a barové posezení za gaučem je blbost (není tam dost místa). Mit v kuchyni drez a indukci vedle sebe a u okna neni moc dobry napad. Opravdu potřebujete dvojgaraz? Nedalo by se to zmenšit a tam právě vměstnat saunu (no celé to posunout a dát saunu ke koupelně) plus tu komoru. Pračku a sušičku si naplánujte do technické, budete mít v koupelně více prostoru a bude to příjemnější. Šatna v ložnici moc úzká a tím pádem nepraktické, raději pořádně hlubokou skříň přes celou stěnu. Pokud bude pracovna v patře je nutná druhá v tmavém koute v ložnici u vstupu? Hodně zdaru se stavbou
Odpovědět
Zdravím, děkuji za postřehy. Vchod do obývacího pokoje chápu, ale jsme vcelku zvyklí a nevim jak bych to udělala jinak. Ideální to asi není. Zase se ale nechci tahat s nákupy přes celý obývák a moc návštěv naštěstí nemivame. Šatna vím, že asi nepůjdou regály po obou stranách, ale je to dlouhý dostatečně a moc krámů nemáme, tak by to mělo stačit v pohodě i když bude jen jedna strana. Jidelni stůl, zatím je to jen návrh, původně jsem ho měla mezi obývací části a kuchyní, chlapovi se ovšem nelíbila vzdálenost od televize a hlavně a ta výsledná metráž domu pak byla větší, než můžeme mít. Těch 55 cm v ložnici by vycházelo jak píšete, ale asi bude menší postel než mám v návrhu a to mi přijde dostatečne. Krb zvažujeme, ale vychází tak blbě z druhé strany sauny u jídelního stolu. Vstup na terasu by byl z obývacího pokoje a ložnice. Ono by pak záleželo i jaký pořídíme nábytek sedačku a tak. Ty dveře z garáže myslíte do zádveří? Zase jsem nechtěla aby zbytečně táhl z garáže chlad, oni tolik netesni jako klasické dveře, kazdopadne vím že už je tam dveří habaděj v tom zádveří. Bohužel nás hodně limituji ty metry, když kdekoli přidám, musím jinde odebrat a to není nic moc. Každopádně děkuji za názor, spousta věcí by se pořesila ještě při zařizování.
Odpovědět
@artep1987 mít komoru v kuchyni je můj sen 🙂 toho se nevzdam. A saunu chce chlap.. Dvojgaraz chceme nebo to minimálně pro úřady musí být vedeno jako garáž a ne jako komora nebo sauna, jinak bysme si zase přidali prostor, který musíme jinde ukonsnout. Dřez vedle indukce by asi nebyl, nechci jít sporák u okna, ale to budem řešit až v rámci projektu samotného, tohle byl jen nákres. Teď přemýšlím jestli ohledně pračky a sušičky v těchnicke píšete za sebe - vy jste určitě chlap že? Nemysleno nijak zle 🙂 , chápu jak to myslíte, ale v technicke bude bordel a zčásti dílna a ja se v tom bordelu nehodlám tahat přes celý barák s prádlem 😄 ale kazdej chlap řekne pračku do technické. Kdyby byla jako součást domu třeba vedle koupelny a vyloženě pouze jen technická, tak klidně , ale chceme to mít i trochu jako dílničku a u rodičů vidím, jak je spíše nepraktické tahat furt prádlo z koupelen do technicke přes garáž. Jinak šatnu určitě chci kvůli světlu, aby se tak dalo rozsvítit tak, abych nebudil partnera. Jinak v ložnici by měl pracovnu partner, který má často homeoffice a potřebuje více klidu, hlavne hodně telefonuje a ja bych měla nahoře, volat nepotřebuju, takze bych nikoho netušila a případně bych měla dohled nad dětmi 🙂
Odpovědět
Jsem zde nová, nevíte, zda se dají příspěvky upravit? Opravy na mobilu a ja si toho nevšimla,tak se omlouvám, snad to bylo k pochopení i s těmi chybami. Děkuji za příspěvek. Ještě s tou saunou jsme to brali tak, že je lepší blíže k terase, kde možná bude nějaka ochlazovaci nádržka nebo bazének, a je tam pohled na louku, strana u garáže je k sousedům a asi bysme tam nechtěli lítat nahatí. Každopádně by to stejně nešlo udělat místo garáže protože by pak dům měl bez garáže vice jak těch 150 metrů a uz by nám to nepovolili, jestli si rozumíme. Ono bez těch jejich reguli by to vypadalo celé jinak, ale bohužel ti nemůžem mít stoprocentně podle představ.
Odpovědět
@artep1987 a teď se dívám, že jste ženská 🙂 tak se omlouvám, mám velmi špatný odhad a hlavně blbě čtu 🙂 každopádně jsem ohledně tohoto tématu procházela i jiná fóra a většina žen se shodla, že je praktičtější mít pračku se sušičkou v koupelně, kde to prádlo mají. Kdyby to byly dva kroky navíc, tak to neřeším, ale bohužel u nás to tak není.
Odpovědět
@barbora_bacova Ono i myslete, že teď vám to třeba nevadí, ale za xy let? Ve stáří, jak se protáhnete úzkým průchodem, třeba budete mít hůlku. I to je dobré zvážit při rozměrech průchodů. S šatnou si to promyslete, vypadá to pěkně na fotkách, ale pokud budete mít skříň na jedné straně, opravdu tam potřebujete příčku? O pár centimetrů to zase zvětší místnost. Chcete mít otevřené skříně, zvažte prach. Svícení se dá vyřešit i vnitřní. Jen píši postřehy ze zdejších diskuzí. Dveře z garáže do předsíně, udělat posuvné, ne otvírací. Aby vám to neubíralo prostor. Koukněte na nabídku, už se dělají fakt vymakané (třeba i úplně skryté), tak věřím, že najdete i skvěle těsnící. A pak... máte tam další dveře ze zádveří do obytné části, takže když v zádveří bude chladněji, nevadí, zavřete si dveře. Toho bych se nebála. Chápu, jsem na tom stejně. Berte to jen jako body k promyšlení. Stejně je nejdůležitější, co vám se líbí. A třeba Vám projektant poradí nějaké vychytávky. Nám ty sporné věci taky vymyslel. PS: Mít komoru byl i můj sen. Nakonec jsem se ho vzdala a udělám si jen skříň. Zase je dobré to promyslet. Jak bude vypadat kuchyň? Kolik a jaké skříňky plánujete, aby jich nebylo moc a pak neměla vše poloprázdné (skříňky i komoru). Napadá mě odvětrávání komory, zda není potřeba a kam. A aby se to kamarádilo se saunou. S tou pračkou je to taky boj 🙂 tahání prádla ještě dobré, když ho pak budu tahat ven na sušení, ale já bych na něj asi zapomínala. Ale zase říkají, že jak není sušička v koupelně je tam méně prachu.... no každý ať si vybere tu svou cestu 😄
Odpovědět
@barbora_bacova vše výše je k zamyšlení. Neobhajujte pouze své řešení, protože různé omezení, ale zkuste najít lepší řešení, nejspíš u odborníka. 150 m2 je dost aby se vám tam vše pohodlně vešlo, jen to bude chtít čerstvý pohled. Obývací pokoj s kuchyní určitě potřebují vylepšit a snad projektant navrhne jiné rozmístění. Jak je zmíněno i výše, je důležité si rozmístění kuchyně a komory promyslet dopředu, případné nedostatky pak už těžko opravíte. Pračka a sušička bylo osobní doporučení, mám teď v koupelně a v novém domě bude v TM. Je to hlučné, sušička vydává hodně tepla a je větší i prašnost. Zítra se finálně stěhujeme do nového domu, kde bude i na jiném patře, ale i tak beru jako výhodu, že koupelna bude více relaxační část a odhluční to celou "spací" zónu (mám malé dítě a nyní mě ten hluk taky dost trápí a omezuje, co se poledního spánku týče).
Odpovědět
@cloo teď myslíte prosím, které průchody? Přijde mi to všude dostatečně široké. V té šatně by nakonec asi bylo po stěně a do rohu L, spíše otevřené police. Teď to máme 7 let na bytě a nemůžu si stěžovat. Šířka průchodu ccs 75 cm. Prach je indikátorem toho, že bych to oblečení měla vyhodit, protože ho nenosím 😄 přijde mi to rychlejší, než furt verglovat posuvnými dveřmi a ty v podstatě spolknou tloušťku tě příčky. Dobře na dveře koukneme, nevím přesně jaké jsou možnosti, také bych určitě chtěla aby šly tyto dveře zamknout, v úvaze je pes, který by měl prulez domů přes technickou a mohl by vegetit v garáži když nebudem doma, tak aby se případný zloděj vyřádil v garáži, ale třeba se nedostal jednoduše ke kličům od auta. Ono tím průlezem jsem u rodičů jednou z krize byla nucena se protáhnout a světě div se, jde to. Ohledně té sauny vedle komory si taky nejsem jistá, nicméně sauna musí být speciálně odizolovana, aby mohla správně fungovat, aby nikam neuniklo teplo, ale tohle chceme probrat s odborníkem. Kuchyň plánuji cca jak je na obrázku, bez te jedné skříňky nahoře před oknem. Moc místa na potraviny tam nevidím :/ a mám raději čistý prostor než všude skříně. Je to ovšem otázka preferencí a jako každý si budu časem říkat, že tohle byl chtěla jinak a tohle taky 🙂 S tím prachem je to jasný, bude ho o trochu víc,kdyz bude susicka v koupelne, ale nebude to takové drama. Teď ji máme z nouze v ložnici a nejvíc napraším, když nesu ten prach na vyvhožení a filtr do koupelny na omytí. Jinak je to jak v jiných místnostech, sama o sobě mi nepřijde, že by prášila, spíše když se snažím ten filtr čistit tak napráším. No děkuji za postřehy, projektant snad poradí vyřešit nějaké neduhy. Třeba zde budu za měsíc dávat na posouzení úplne jiný návrh 😄
Odpovědět
@artep1987 děkuji, tak třeba někdo poradi jak, ale je to těžký. Člověk chce zachovat rozmístění místnosti vzhledem k pozemku a světovým stranám. Ono se sice zdá, že je 150 metrů je dost, ale když odecteme zdivo, hlavne obvodové, tak už je to jen 110. Když vezmu v potaz požadavky obce a naše požadavky, hrozně špatně se s tím kouzlí. Tohle už je asi pátá verze co máme a jak říkám, třeba zde budu za měsíc s novou verzí 😄
Odpovědět
Řešili jsme něco podobného viz obrázek. Nakonec jsme stejně nic jiného nevymysleli. Klasické eLko s garáží.
Odpovědět
@rumcajk Mate to moc pěkné, akorát za me si neumím představit jen jednu koupelnu. Od známých slyším jak jim furt pubertaci koupelnu okupují 😄 proto jsem chtěla mít s chlapem svou. A taky jsem chtěla, aby záchod přímo nesousedil s obyvakem a kuchyní, oni ty zvuky občas nejsou nic moc. Ale máte tam přístupný druhý. Super jak máte koupelnu přístupnou z terasy, to se bude velmi hodit. Ja právě nad tím taky přemýšlela a druhé dveře se tam momentálně nevlezou, kdyz chce chlap tu saunu. Ještě uvidíme, kouknem na to třeba za týden s čistou hlavou a třeba to zase uvidíme jinak. Děkuji
Odpovědět
Článek se načítá
@rumcajk mohu se jen zeptat, jak máte namyšleno rozmístění nábytku v obývacím pokoji? Ja právě u toho čtvercoveho tvaru vůbec nevěděla, taky jsme ho měli v jednom návrhu. Děkuji za odpověď.
Odpovědět
@barbora_bacova Jsou dvě věci, které mi na našem návrhu vadí. A to je délka chodby - s tím bohužel nic moc neuděláme pokud chceme bungalov, zase nemusíme do patra no.. A za druhé čtvercové uspořádání obýváku s kuchyní. Obdélník je jasný, tam to jde pěkně za sebou, tady u toho čtverce to není úplně ideální. Budu rád za náměty. Kuchyně je viz nákres, u rohových oken vpravo dole bude jídelní stůl, jakokdyby nad ním bude eLkova sedačka a na stěně vedle hs portálu, který je na sever bude televize...
Odpovědět
Netozmyslali, ste ešte nad presunutim sauny von? Myslím nejakú samostatné stojacu. Výber je veľký. U mojich rodičov je tiež priestor na saunu, je pripravené aj drevo ale za 25 rokov to nebolo treba 😄 Pri priateľke doma zase rušili saunu, pretože ju nepouživali. Ich susedia tiež rušili. My tiež riešime projekt, chceli sme saunu, ale dospeli sme k tomu, že ak hude sauna a vírivka, tak mimo dom. Co sa týka umiestnenia práčky a sušičky, tak to vidím asi nasledovne. Ak je technicka niekde v centre domu a miestnosť sa počíta ako "cista", kde sa človek nemusí prezuvat, tak by som dal pracku tam. Ak je technicka niekde kde sa počíta, že tan ide cez zádverie a už sa musí prezuvat, pripadne je to trochu dielňa, tak tam nám to s priateľkou prišlo také blbé. Ďalej mi prídu okna v tých zadných miestnostiach trochu malé v porovnaní s kk alebo spálňou. Neviem, či ste mali takú požiadavku, ale spálňa je taky malý byt v dome. Myslím tým samostatná šatňa, kúpeľňa a sauna. Je to naozaj to co chcete? Ak bude niekto chcieť ísť do sauny, tak len cez spálňu a len cez kúpeľňu? Satnu mame na byte hneď vedľa spálni, predtým sme sú mali v spálni a príde mi to mimo viacej univerzalnejsie. Mame tam ešte aj vysávač a nejaké ďalšie veci, pretože je tam kopec miesta. A ešte par poznámok. Davat vanu pod okno mi nikdy nedavalo zmysel. Keď sa chce človek normálne osprchovať, tak okno musí byť od vody. Potom ešte jedna obecná rada. Skúste si "odkrokovat" niekoľko dní vo vašom návrhu, od rána do večera, či vám nebude vadiť nejaký úkon. Napríklad ráno vstanem, idem na záchod, potom do kuchyne, potom do šatne z rade zase do kúpeľne potom do kuchyne.... Dokážete tak eliminovať aspoň časť problémov, ktoré v návrhu nevidíte. Skontrolujte si kade budete chodiť, či je tam dosť miesta. Kde si napríklad budete dávať veci, kľúče. Proste ako budete fungovať doma. Odporúčam ale naozaj celý deň a nie len nejaké ohraničené situácie ako napríklad prídem domov autom a využijem sa a dosť.
Odpovědět
@barbora_bacova Vy chcete vytápěnou garáž ? Z hlediska tepelných ztrát je podstatně vhodnější udělat zateplenou stěnu mezi domem a garaží a naopak obvodouvou stěnu garáže udělat tenkou. Vytápěná garáž není moc vhodná ani pro auta. Technická místnost se často používá i jako "špinavý" vchod na zahradu a jako prádelna. Jenže Vy máte vstup do TM komplikovaný přez garáž. Dveře z garáže do chodby bych určitě zrušil a nechal jen průchod do TM a tam přesunul dveře, co máte mezi chodbou a garáží. Mezi garáží a obytnou částí je vhodné minimalizovat počet dveří, protože si snížíte pravděpodobnost průniku smradu zplodin.
Odpovědět
@pepco2 to víte, že jsem chtela saunu spíše venku, ale četli jsme, že je tam mnohonásobně vyšší spotřeba a když se bude používat často, což by u nás asi bylo, tak se to nevyplatí. V létě je to jedno, ale v zimě než se rozehřeje na požadovanou teplotu tak to stojí čas a peníze, takže bychom raději uvnitř. Ideálně jsme chtěli propojit koupelnu s terasou. Nechtěli jsme z toho dělat malý byt v domě, ale tu koupelnu jsem chtela pro ty budoucí puberťáky méně přístupnou, proto z ložnice, aby se mi nestalo, že budou obě koupelny zablokovane a ta sauna je tam proto, že je to blíž na terasu. Ještě zkusíme nastudovat lépe ty venkovní sauny, třeba se to dá lépe zateplit a vyřešilo by to spoustu problémů. Šatnu jsem chtela z ložnice, protože nechci mít v ložnici žádné komody (které by pak byly potřeba třeba aspoň na spodní prádlo nebi pyžama). Takže to asi tedka je taková spalňa, ale nebyl to úplně účel 😄 Ad vana pod oknem - to je buď nějaké mini okénko nahoře spíše podlouhlé nebo odvětrávání. To bych se chtěla poradit s projektantem, nevím co se dělá a nedělá. Ale tím že není u obvodní zdi to nějak odvetrat musíme. A díky za tip s odkrokovanim dne 😉 je fakt že nad tím člověk potom víc zapřemýšlí.
Odpovědět
@zubr487 nevěděla jsem ze to lze udělat i takto. To bysme garáž nezateplovali pokud to bude možné. Díky za info. To nám snad projektant poradí. Jak to prosím myslíte s těmi dveřmi? Jako že byste je úplně zrušil zevnitř že zádveří a byl by přístup jen zvenčí? Nebo naopak z chodby jak jsou schody? Ja se přiznám, že mám asi dlouhé vedení, ale není mi jasné, jak to myslíte. Děkuji za vysvětlení.
Odpovědět
@rumcajk asi to jinak nejde, jen budete mít sedačku k televizi docela blízko. My chceme cca 4 metry, u vás to asi bude méně, ale asi bych to neudělala jinak, moc možností opravdu nemáte. Přeji hodně zdaru 😉
Odpovědět
@barbora_bacova Všechny průchody 🙂 prostě jen na to myselet. A víte, že existují i dvířka pro zvířata na elektrický zámek? Že mají v obojku čip a ten jim otevře dvířka. Dělá se to, aby vám domů nechodily cizí kočky.... 🙂 Možností a vychytávek je plno. A co saunu a mini koupelnu udělat v patře? I třeba s pěkným výhledem na zahradu. A nebo jsem teď viděla už průhledné střešní tašky. Ať se daří, lehké to není.
Odpovědět
@cloo teď jste mě teda přivedla na myšlenku, probereme to s projektantem, jak by to šlo. Dole by nějaká sprcha se zachodem asi zůstala, ale sauna by mohla nahoru a k ní jen malou sprchu a uz by se dalo uvažovat o jiném uspořádání. Ale nevím co na to chlap, když bude chtít vyběhnout ven. Každopádně díky za tip.
Odpovědět
@barbora_bacova Jednoduše, chceš saunu, budeš muset něco obětovat 😄 Jinak to tam neposkládáme 😄
Odpovědět
@barbora_bacova dveře z chodby do garáže zrušit. Místo nich dát dveře z chodby (máte tam nějakou modrou skříňku) do TM. Takže z chodby budete mít přímý vstup do TM a ven. Vstup do garáže jen z TM. V cestě do interiéru z garáže tedy budou dvoje dveře. Tím si omezíte možnost průniku smradu a chladu. Jinak výrazně levnější by bylo udělat jen jednu garáž a místo druhé garáže udělat jen venkovní přístřešek.
Odpovědět
@zubr487 aha tak to je právě to, co jsem psala v prvotních požadavcích v prvním příspěvku, že chceme průchod do garáže že zádveří, kde jsou boty a nikoli z chodby (kde je čisto). Ta modrá skříňka je akvarium. Chodba se tam zužuje, tak by se to tak vyplnilo. No my jsme oba spíše pro dvougaraz, protože máme každý auto a plánujeme časem ještě obytnou dodávku, takze by asi něco stalo venku tak jak tak. Každopádně díky za tip ohledně toho zateplení garáže.
Odpovědět
Teď by to chtělo dát někomu, kdo z toho udělá dům. Vstup je nevyhovující, v kuchyni bych vařit nechtěl, ta úzká šatna za LR je k ničemu. Je třeba oddělit tepelně garáže od bydlení, pracovna v LR není vhodná kvůli různým požadavkům na komfortní teplotu. Možná by stálo za to přeřešit obytný prostor s kuchyní...
Odpovědět
@pepitocz můžete být konkrétnější v cem je podle vás vstup nevyhovující a proc byste v kuchyni nechtěl vařit? Nějak nevím, co si z tohoto komentáře mám odnést.
Odpovědět
@barbora_bacova Ja osobne by som si z toho prispevku odniesol to, ze by som uz dalej nepokracoval v malovkach, ale dal to projektantovi/architektovi nech sa na to pozrie odbornym okom. Dajte si na papier poziadavky, co od domu ocakavate, aky je vas zivotny styl, co je MUST, co je NICE TO HAVE, regulativy obce a zvysok nechajte na odbornikovi. Placate sa v tom a je tam vela nedomyslenych a nepraktickych veci, ktore sa urcite daju vyriesit inak. Jedna vec je "mam to takto aj v byte" alebo "nevadi mi to", ale to neznamena, ze je to takto dobre.
Odpovědět
@barbora_bacova K té garáži. Manžel se ji také nechtěl vzdát. Ale četla jsem pěkný článek o srovnání nákladů. Garáž se vyplatí, když máte drahá auta (nebo neřešíte rozpočet). Protože nás by třeba stavba garáže vyšla víc, než je hodnota aut (i kdyby byla nová 😄 ). A to mi přišlo zbytečné, dlouho jsme doma bojovali. Ale nakonec z toho máme pěkných pár metrů domu k využití a nemusíme se hnát do patra. Venku uděláme kryté stání. A k dílně připojíme zahradní domek+sklad sport. vybavení. Tak si to zkuste ještě takhle promyslet.
Odpovědět
Profilova fotka
@cloo Přesně tak, nejdražší a největší pokoj v domě budou mít auta, která ve většině případů nemají žádnou cenu popřípadě ji hodně rychle ztrácí.
Odpovědět
@oskar83 A to jsem teď slyšela strýce, že lituje, že nemají v garáži odtokový kanálek nebo vyspádovanou ven. Jak byla auta od sněhu, tak to vše tálo a v garáži potopa, stěny navhlhlé a vrata orosená, že ráno při zvednutí z nich pršelo. Museli koupit vodní lux a každý večer luxovat. Což mě strašně překvapilo, že mají typový dům od jisté společnosti, a ještě na to nikdo nepřišel???? Tak tip pro zpříjemnění.
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?