Zamítnutí stavebního povolení

Dobrý den všem, obracím se zde s prosbou o pomoc, jak postupovat při zamítnutém projektu na stavební úpravu panelového domu. Ve stručnosti - náš dlouhý panelový dům má ve svém středu průchod. Ten je magnetem pro negativní vlivy (přes prodej drog až po spaní bezdomovců, kteří tam navíc nemají problém vytahat veškerý obsah přilehlé popelnice v jejich honbě za pokladem), průchod a přilehlé plochy jsou také, zejména v teplých měsících, shromaždištěm všech nepřizpůsobivých, kteří jsou po celý den hluční a zanechávají za sebou spoušť. Jejich děti využívají plochu pro hraní fotbalu, což bohužel odnáší majetek SVJ - rozbitá okna, poničené dveře, fasáda domu. Z těchto všech důvodů jsme jako SVJ chtěli průchod uzavřít. Statik i hasiči, jejichž stanoviska jsme se báli, úpravu schválili, nyní však proti nám stojí odbor rozvoje, který si před x lety nechal vypracovat projekt na revitalizaci, jehož součástí je i úprava průchodu. Bohužel tento projekt, vypracovaný firmou z druhého konce republiky, se absolutně neslučuje se sociální situací v lokalitě. A přesto na jeho základě je naše žádost o stavební úpravu zamítnut. Otázka tedy zní, jak můžeme postupovat dále? Zastavění onoho průchodu je klíčové pro udržení slušných obyvatel a nájemníků v dotčených vchodech okolo průchodu a zároveň i přilákání nových. Děkuji mnohokrát za Vaše nápady či zkušenosti.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mj1993:

Dobrý den všem, obracím se zde s prosbou o pomoc,…
@mj1993 Kdo Vám to zamítnul? Stavební úřad Vám vydal rozhodnutí, kterým se zamítá Vaše žádost o stavební povolení? Nebo máte jen zamítavé stanovisko odboru rozvoje města? A kdo je vůbec vlastníkem domu? Sice píšete, že jste SVJ, ale pokud dům nevlastní město, tak město Vám nemá co kecat do revitalizace Vašeho majetku. Jak to teda máte?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@mj1993 Kdo Vám to zamítnul? Stavební úřad Vám v…
@jozkakomosny Samozřejmě dům vlastníme. Stavební úřad podléhá stanovisku odboru rozvoje města, to znamená, pokud nám tuto úpravu zamítne odbor rozvoje, zákonitě by na základě jejich rozhodnutí stavební úřad vydal zamítavé stanovisko. Bohužel má město svoje plány ohledně revitalizace celé čtvrti jako celku, a tak proti naší vlastní aktivitě brojí. Někdy v roce 2014 si nechalo město vypracovat projekt na revitalizaci čtvrti, nicméně se dosud z projekt nic neprovedlo. Nutno dodat, že zmíněný projekt absolutně nekoresponduje se sociální situací v lokalitě a je nesmírně kontraproduktivní v jiném boji města, a to v boji proti nepřizpůsobivým. Argumentují komfortem. Komfort tam v žádném případě nemá nikdo z žádoucích obyvatel domu či slušných nájemníků, a to z důvodů zmíněných v úvodním příspěvku. O jistý komfort mohou přijít žáci střední školy, která sídlí nedaleko a průchod využívají jako kratší cestu k hromadné dopravě. Nyní to podle mapy.cz mají na zastávku 454 metrů, v případě, že by nemohli nadále průchod využít, by cesta na tu samou zastávku činila 480 metrů, což je naprosto bagatelní rozdíl, navíc se zde bavíme o skupině lidí ve věku 15-19 let. Bohužel město na žádné argumenty neslyší, a přesto, že v lokalitě žádnou revitalizaci samo neinicuje, brání nám v provedení naší vlastní, a to ze záhadných důvodů. Samozřejmě víme o možnosti postoupit tohle celé na krajský úřad, nicméně to by významně narušilo vztahy s magistrátem. A jejich spolupráci budeme v budoucnu potřebovat, jelikož na jejich pozemku máme plán revitalizace (plac před průchodem, kdy chceme vybudovat ''bariéru'' domu zelení a zároveň znemožnit shlukování nepřizpůsobivých na tomto místě), který jsme ochotni i financovat. Proto je to celé pro nás dosti patovou situací.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mj1993:

@jozkakomosny Samozřejmě dům vlastníme. Stavební …
@mj1993 Jediná cesta pro Váš případ je, že podáte řádnou žádost na stavební úřad. Město je účastníkem řízení a zřjmě podá námitku. Vy ji budete rozporovat a potom se uvidí, jak stavební úřad rozhodne. Pokud žádost zamítne, podáte odvolání a nadřízený orgán by (podle mého názoru) měl odvolání vyhovět a stavbu povolit. Že se tím naruší nějaké vztahy je samozřejmě možné. Ale pokud do toho nechcete jít, tak Vám není pomoci. Nabízí se pak otázka, jestli opravdu budeme občané nebo ovčané.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od mj1993:

@jozkakomosny Samozřejmě dům vlastníme. Stavební …
@mj1993 ten průchod pod Vasim bytovým domem je tedy váš? Jakými právními cestami město průchod zřizuje? Mají u vás na průchod věčné břemeno či jak právně je toho dosaženo? Co když si v průchodu v zimě někdo zlomí nohu? Kdo za to nese zodpovědnost? Vy protože je to váš pozemek nebo město? Kdo průchod uklízí a udržuje v provozuschopném stavu? Pokud je vše na vás jako na SVj a průchod tam je zdob totality, nezajištěn nějakou smlouvou či věčným břemenem, tak bych na nic nečekal a průchod bránami zaterasil z odůvodněním oprav, či s argumentem, že není v provozu schopném stavu atp. Padá tam na lidi třeba omitka...
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?