Úděsný smrad z podlahy

Zdravím, přestěhovala jsem se do staršího bytu v cihlové zástavbě. V ložnici mám krásné dubové parkety, ale v topné sezóně z nich jde neskutečný smrad. Není to každý den a vždy pouze navečer 🤷‍♀️🤷‍♀️. Může to smrdět ten asfaltový potěr, na který se parkety lepily? Napřed jsem si myslela, že smrdí topení, to jsem ale pořádně vyčistila a v tom to není. Fakt to jde z jednoho rohu podlahy pod oknem. Ještě teda tenhle roh sousedí se zdí, za kterou jsou komíny. Může to souviset? Neřešil jste někdo něco podobného? Smrad úplně nedovedu popsat, je to prostě puch, skoro jako by to byl nějaký plyn s něčím kyselým 🤷‍♀️🤷‍♀️ Netušíte, na jakého odborníka se s tímhle obrátit?
Odpovědět
Je potřeba nejdřív identifikovat co to je jestli je nějaká Stuchlina v podlaze nebo třeba poškozené odpady a čistě teoreticky může jít i o prasklý komín a nevím čím se u vás topí ale z plynu je to takové nakyslé ale kdyby to utíkalo k vám tak už jste otrávená.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

Je potřeba nejdřív identifikovat co to je jestli …
@edison101 Ano, s tím plynem jsem si taky říkala, že už by bylo po mě, kdyby někde unikal. Odstranila jsem lištu a kousek podlahy a všimla si, že mezi podlahou a zdí jsou docela velké škvíry. Ten puch jde z nich, takže možná nějaká plíseň ve zdi nebo hlouběji v podlaze. Každopádně na první pohled není nic vidět. V téhle části domu odpady nejsou 🤷‍♀️ Zkusím vápno, třeba to zabere.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jedenproblemzadruhym:

@edison101 Ano, s tím plynem jsem si taky říkala,…
@jedenproblemzadruhym Ta škvíra mezi podlahou a zdí je dilatační mezera. U starých podlah bývá nerovnoměrně velká a různorodá. Kdyby to byla plíseň, tak by se to zhoršovalo, resp s každou zimou nebo i podzimem a předjařím by to bylo horší a horší a pravděpodobně by to bylo cítit i v létě, i když možná méně (kvůli teplu a suchu) a po letech by to už muselo být i vidět jak na podlaze tak na zdi. Jako hypoteticky to může být třeba nějaká dřevokazná houba. V takovém přípdě je zapotřebí udělat sondu do podlahy a zjistit, co se tam děje. Ale to by tam musela být i nějaká vlhkost a vzhledem k tomu, že je tam komín, tak to se v topné sézoně celkem bije (pokud nezatéká do komínu). Pokud tam nejsou odpady, tak ty by se daly vyloučit. Může jít o ten smrad z komínu, může tam být netěsnost/díra. Čím se v komínu topí? Jeslti je to na večer a ne vždy, tak by to vysvětlovalo. Někdo si po práci teď na večer zatopí a netěsností k vám uniká smrad. Ale to až na plyn by souviselo do určité míry i se spalinami, tedy kouřem a sazemi. Takže mi z toho vychází ten plyn, jenže kdyby to byl plyn, tak ja píše edison101, už by bylo asi po vás :) Ještě mě napadá, že by to mohl být ten asfalt, který se zahřeje od komínu v případě, že se jedná o komín na TP. U plynu mě to moc neštýmuje, protože ten by musel být vyvložkovaný a nevím, jestli se i přes vložku dokáže komín tak nahřát, aby ohřál i asfalt u podlahy. Otázka je, jestli to bylo i loni nebo až letos. Vyřešit by to mohlo vyvložkovat komín. Na každý pád nebude od věci zjistit co je pod podlahou a odkud ten zápach jde. Bydlíte v přízemí? Je pod Vámi soused nebo skĺep?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@jedenproblemzadruhym Ta škvíra mezi podlahou a…
@kadousek2 Dobrý den, asfalt to nakonec není. Vážně to jde z těch spár. Pod sebou mám sousedy, tak možná topí oni. Kdo ví. Nakonec jsem ty spáry pořádně vystříkala savem proti plísním a zatím se ten smrad nevrátil. Je ale pravda, že tam cítím hlavně to savo 😁 Smrad se čas od času objevil už loni, déle tam nebydlím, tak nevím. Bylo to ale všehovšudy 3x za celou zimu. Letos to začalo s prvním zatopením. Každopádně díky za vysvětlení, zase jsem o něco chytřejší :)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jedenproblemzadruhym:

@kadousek2 Dobrý den, asfalt to nakonec není. …
@jedenproblemzadruhym Možná by se hodila fotka. Upřímně mě zajímá, čím by to mohlo být způsobené. Hlavně proto, že se to vyskytuje nahodile, byť v určitou zimní dobu, navečer, ale ne vždy. To je fakt divné. Jako z toho mi vychází, že to musí být nějakým způsobem propojené s lidskou činností a nebo určitou podmínkou (teplota, vítr, vlhkost atd...) Když se to děje jen někdy. Máme 60 let starý barák, který opravujeme a taky jsem narazil na některé věcí, které se dějí jen někdy za určitých podmínek. Jsou to povětšinou banality, které mají jednoduché řešení, ale než člověk přišel na to čím to bude, tak jsem probděl nejednu noc :D Třeba na půdě jsme měli nějaké staré šnůry a na několika z nich byla stará prostěradla. Půdou trochu táhne, ale jednou jsem zapomněl zavřít výlezy (a zapomněl na to) a vznikal tam při určitém větru z určité světové strany průvan, který tahal ta prostěradla po podlaze a jednou ta prostěradla strhla staré koště. Několik dní mě vrtalo hlavou, co to je za zvuky (trochu creepy to bylo to jo), než jsem byl přímo svědkem, že průvan se opřel do prostěradla jak do plachty a smýkal koštětem po podlaze :D
Odpovědět
V bytě jsme měli podobný problém v obyváku a ložnici, kde byly parkety. Parkety takové ty malinké panelákové... Pod oknem už ani nedržely na podlaze, takže jsme se rozhodli podlahu vyměnit. Parkety jsme vytrhali ty byli přichycené na nějaké dřevotřísce. Pod ní špinavé desky že stavby a pod tím škvára. A právě ta škvára neskutečně páchla. Ale vynášet obrovské množství škváry že 4. patra bez výtahu jsme nechtěli. Pomohlo zakrytí novými osb deskami, miralonem a plovoučkou. Pak už to nepáchlo...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kadousek2:

@jedenproblemzadruhym Možná by se hodila fotka.…
@kadousek2 Tak záhada odhalena. Smrad se objevil i na schodišti a jde z komínů. Nikdo tady netopí dřevem ani uhlím, tak jsou to asi nevypálené saze. Každopádně u mě v bytě zabralo savo a už mi to tady nesmrdí.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?