Vlhkost v dome

Dobrý den, chtěla bych se zeptat komu pomohla injektáž nebo zda zvolit drenáž okolo domu či podřezání? Děkuji za info
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od dafnulka:

Dobrý den, chtěla bych se zeptat komu pomohla inj…
@dafnulka Každému pomůže něco jiného, podle konkrétní stavby. Pozvěte si odborníka - stavaře, který Vaši stavbu posoudí, vyhodnotí její stav, příčiny vlhkosti a navrhne řešení.
Odpovědět

@dafnulka Ideální je podřezat. Jenže především v kombinaci s kamenným zdivem taky nejdražší varianta. Odkopání základů, tepelná izolace a drenáž by se měla provést vždy. Injektáž je spíše taková nouzovka
Odpovědět
My jsme kdysi obkopali dali izolaci a drenáž. A výsledek snad okamžitě, a to sucho všude v domě.
Odpovědět
V každém případě drenáž a izolaci, ta Vás nemine, a podle materiálu zdiva i injektáž.
Odpovědět
Drenaz je vhodne realizovat pouze pokud jsou k tomu spravne podminky. Navic udelat drenaz neznamena okolo domu hodit drenazni hadici, priplacnou nopovku a zasypat sterkem to situaci muze jeste zhorsit. Tu drenaz je potreba od domu odvest alespon 10m a pak udelat vsak coz pokud je clovek na jilu neni uplne mozne. Nam pomohla injektaz, oprava svodu, spravne udelana drenaz(vcetne reviznich sacht), hydroizolace sklepu.
Odpovědět
Profilova fotka

@dafnulka Dobrý den, můžete nám vše prosím napsat, jak se ta vlhkost projevuje?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od tygr80:

@dafnulka Dobrý den, můžete nám vše prosím napsat…
@tygr80 tvoří se plíseň na zdi a za kuchyňskou linkou.Pritom větrám a používám i odvlhčovač ( vylivame tak co druhý den).
Odpovědět
Profilova fotka

@tygr80 tvoří se plíseň na zdi a za kuchyňskou li…
@dafnulka A jen v zimě jsou plísně nebo celý rok? Odpadává omítka?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od tygr80:

@dafnulka A jen v zimě jsou plísně nebo celý rok…
@tygr80 bydlíme v domečku víc jak půl roku a tvoří se stale
Odpovědět
Profilova fotka

@tygr80 bydlíme v domečku víc jak půl roku a tvo…
@dafnulka A jakou vlhkost máte v domě? Potřebujete přesně určit příčinu vlhkosti. Podle toho, co jste zatím napsala, viděl bych to na starý barák, silné zdi a kondenzační vlhkost.
Odpovědět
Injektáž, drenáž i podřezání nemovitosti mohou významně pomoci v řešení problému s vlhkostí, ale není to, jak píšou ostatní, kouzelné zaklínadlo. Řeší se s tím hlavně problém s vysokou (pod)povrchovou vodou. Takže asi jako jeden z podstatných testů je si vyzkoušet (na několika místech pozemku), v jaké hloubce se začnou tvořit kaluže a obecně jak moc je hlína nasáklá (a co je to vlastně za zeminu). Jestli bydlíte v nemovitosti teprve 6 měsíců, tak o ní nevíte prakticky nic. To chce alespoň rok pozorovat, jak se věci mají. Taky bych věnoval pozornost, jaká byla prováděna údržba, respektive co bylo zrekonstruováno, než jste se nastěhovali. Jestli je to dům 30, 50, 80 let starý, můžou být v havarijním stavu mraky věcí, co mají přímou návaznost na vlhkost. Střecha může zatékat, rozvody vody můžou být netěsné. Kanalizace bývá rozdělená na toalety a ten zvytek, a ten zbytek může jít všechen pod dům. Svody z okapů, hlavně tedy ta kanalizační část, může být ucpaná. (Viděl jsem trubky plné již hlíny a prorostlé kořeny.) Zahrada svažitá k domu namísto naopak. Je k tomu potřeba přistupovat komplexně. A co se týče nějakého odborníka, vždycky je to člověk, co má nějaký názor a obvykle nějakou agendu. Když jsem to řešil já, jeden mi dokonce navrhoval zaizolovat patro a do sklepa vytvořit několik oken, nepoužívat ho a vlhkost prostě nechat odvětrávat. Taky řešení, pokud ze stěny nevytéká pramínek, ale je to poněkud drsné. A jen tak mimochodem, podřezání a drenáž nejsou levné srandy. V roce 2020 jsem měl nabídku na obkopání domu 10*10m, umístění drenážní trubky do kamení a zasypání hlínou na něco přes 400 tisíc. Podřezání taky bude půl milionu minimálně. Osobně tipuji, že do dodatečné hydroizolace, jak vodorovné, tak svislé, s nějakým snižováním vzdušné vlhkosti pomocí nuceného větrání s třeba rekuperací zahučí třeba dva miliony velice jednoduše. (Dodavatelsky, samozřejmě. Práce je na tom nejdražší.)
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od popruh:

Injektáž, drenáž i podřezání nemovitosti mohou vý…
@popruh Obkopanie a drenáž do štrku za 400 tisíc? To už je trochu moc.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@popruh Obkopanie a drenáž do štrku za 400 tisíc?…
@roman_ Tak vidím, že jsem v příspěvku zapomněl zmínit nopovou folii a hydroizolační vrstvu na původní základ. Jestli tam v tom návrhu bylo zateplení, to si už nepamatuji. Ale jo. Člověk si nechá udělat 3 až 4 cenové nabídky od různých firem a když se až tak moc neliší, tak to je prostě aktuální komerční cena. To bychom se mohli bavit o tom, kolik dneska stojí nemovitosti a hlavně parcely a rozčilovat se nad tím. Nakonec jsem se do toho pustil svépomocí, protože se tam objevil celkem dost závažný problém se stavem samotného základu. Ale když porovnám to množství práce, co to stálo, tak jo. Pro cizáka by se mi to taky nechtělo dělat za almužnu. Ono lidi se tady bijí v prsa, jak si co nechali udělat za pětikorunu, ale pak by sami nedělali pod tisíc na hodinu. Na svépomoci se dá ušetřit obrovský balík, ale pak člověk většinu času maká a nemůže sedět v hospodě. Pro potřeby téhle diskuze je třeba vyzdvihnout, že dodatečná hydroizolace není levná a jednoduchá záležitost, protože ten dům již stojí a je třeba přistupovat k věcem s jistým kompromisem.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?