Výběr domu k rekonstrukci

Zdravím, vím, že se to tu už probíralo, nicméně snad nevadí, že téma otevřu znovu. Chceme si koupit dům v horším stavu k rekonstrukci, k vlastnímu bydlení. Chci se zeptat na vaše zkušenosti s koupí domu, na co si dát pozor. Máme pár nemovitostí předvybraných. Už jsem nějaké domy kupoval, ale zatím to bylo vždy na investici a ne k vlastnímu bydlení. V podstatě jsem si seřadil domy v celé ČR od nejlevnějšího a bral jsem cokoliv, co nebyl podíl nebo nějaký jiný nesmysl. Zatím jsem měl asi spíš štěstí a podařilo se mi vždy dobře koupit. Nyní mám tendenci přistupovat stejným způsobem k výběru nemovitosti pro vlastní bydlení, ale přecijen se raději optám i tady. Zajímá mě, kdo rekonstruoval, podle čeho jste vybírali, co jste preferovali a do čeho byste zásadně nešli. Předem děkuji za věcné rady a názory.
Odpovědět
Profilova fotka
Ahoj, naše priorita bylo zůstat v našem městě (práce, školy, kroužky, tréninky, kultura ... a nebýt kvůli každému rohlíku závislí na autu 😉, takže jsme hledali dům 1) v dosahu MHD, 2) se zahradou (vzrostlé stromy jako bonus), 3) hodně úložných prostor (garáž, sklep...). A povedlo se 🙂 Sice bych si nějaké dispozice představovala i jinak, ale je to holt daň těm všem "pro", pro které jsme se pro náš dům rozhodli. Přeji šťastnou ruku při vaší volbě 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
A ad technický aspekt - dům jsme kupovali s tím, že ho vykucháme na cihlu od půdy po sklepy, tak to i bylo, několik nepříjemných překvapení jsme pak sice zažili, ale vše se vyřešilo (byť s vícenáklady). A už od první prohlídky jsme věděli, co a jak chceme změnit, což byla také jedna z našich podmínek, "že to půjde", ptž jsme navštívili několik domů a tam byly dispozice natolik nešťastné, že s nimi moc hnout nešlo.
Odpovědět
@m_i_r_e_k Dobrý den, zásadní pro bydlení je lokalita (sousedi, pozemek, dopravní obslužnost, vybavenost apod.). Vše ostatní se dá změnit. Takže radši horší dům na super místě než za stejnou cenu super dům na blbém místě. Co se týče stavu domu, to už je na vás, jak moc se chcete věnovat stavbě🙂. Předpokládám, že posoudit stav domu zvládnete, když už jste pár domu kupoval..
Odpovědět
@m_i_r_e_k Jinak zásadně bych nešla do starého domu, který je nově zrekonstruován. Často "rekonstrukce" slouží k zamaskovaní vad domu (klasicky nově vymalováno = zakrytí vlhkosti a plísně, atp.). Radši dům 30let bez rekonstrukce, než opravy rychlou štětkou🙂.
Odpovědět
@dita_a_ivan @japona Děkuji za odpovědi. Mám v užším výběru pouze domy v centru obcí a s relativně dobrou dispozicí. Na technický stav neberu příliš zřetel, protože se to stejně zrekonstruuje. Ještě se zeptám, jak se díváte na domy v městské řadové zástavbě - na náměstí apod., když tam není žádný prostor pro zahradu. Mě to nějak nevadí, u nynějšího domu zahradu máme, ale vylezli jsme tam za několik let asi dvakrát a je to spíš na přítěž - musíme nechávat sekat atd. Ale zase nevím, když bude dům úplně bez pozemku, aby to nepřineslo nějaké nečekané problémy.
Odpovědět
@m_i_r_e_k já bych řekl že si tu znás děláte jen blázny. 😁😁😉
Odpovědět
Profilova fotka
Jasně, člověk co jen tak běžně kupuje domy na investici, nechá si setkat zahradu na které byl dvakrát a nebere ohled na technický stav, potřebuje poradit co si má koupit.Víc protimluvů tam nacpat nešlo? Třeba ještě, že na částce vůbec nezáleží. Mám taky jednu radu, hlavně pak vymaluje růžovou 🙂
Odpovědět
@m_i_r_e_k dům v řadové zástavbě na náměstí- ani náhodou,protože by asi neměl ani garáž nebo jak si to představuješ s parkováním nebo nemáte auto? A navíc u nás se na náměstí často pořádají hloupe hlucne akce docela často,takže by takive bydlení pro mě bylo spis za trest a nechtěla bych to ani zadarmo.
Odpovědět
@catle díky za názor. Parkování by tam bylo. Jinak ty hlučné akce asi dobrý postřeh @edison101 @oskar83 mám pár baráků na pronájem, ale vlastní bydlení je něco jiného. Nechápu, proč hned takový hejt. Na zahradu nechodím, no. Vy si tam klidně choďte, to je snad každého věc. Mě jde spíš o to, jestli kvůli absenci zahrady nebude problém např. se zateplením, protože se barák roztáhne nad pozemek města.
Odpovědět
@m_i_r_e_k pokud zahradu nevyuzivate a víte, že využivat nebudete ani v budoucnu, tak klidně kupte dům bez ní🙂. Pro mě je zahrada fajn, v létě grilování, pro malé děti vyblbnuti, pár domácích rajčat, mraky bylinek, houpací síť, atd. Pochopitelně se musí občas posekat, prostrihat keře a tak, ale já osobně to mám ráda. Je tam krásně vidět výsledek vykonané práce (narozdil od interiéru, kde se bordel lihne tak nějak kontinuálně a výsledek úklidu hned zmizí🙂). Samozřejmě mluvím o malé zahrádce, žádné hektarove latifundie🙂. Když k tomu ale nemáte vztah, tak je blbost si zahradu pořizovat. Zateplit můžete i nad sousední pozemek.
Odpovědět
Profilova fotka
@m_i_r_e_k dům bez zahrady si představit nedokážu. To je hlavní rozdíl mezi bytem a domem, že je k dispozici (byť minimální...) vlastní venkovní prostor. V našem okolí vím o několika nemovitostech, které jsou na realitních webech už dost dlouho - a jejich společný jmenovatel je absence zahrady. Ale ta zahrada musí být nějak rozumně přístupná - když se jedná o řadovou zástavbu, tak alespoň z druhé strany domu. Nedokážu si představit tahat jakoukoliv techniku (byť třeba sekačku na trávu) "z ulice chodbou a pak přes obývák".
Odpovědět
@m_i_r_e_k tak máte s nákupem zkušenosti jako majitel jste to nějak rekonstruoval a musíte se o ně starat takže s případnou rekonstrukci už víte co a jak na co se dívat. A vy víte jestli chcete zahradu nebo ne jestli chcete být v centru obklopen domy nebo raději samotu to mi nevíme. A už vůbec nechápu když máte dost financí na investování do nemovitostí proč kupujete RD na rekonstrukci kde furt budete něčím limitován a nebude to jak nové. Jednoduše vemte kupte někde pozemek 15x15 metrů velký tam postavte dům velký 10x10 metrů a máte klid. pro vás něj řešení
Odpovědět
Článek se načítá
@dita_a_ivan @japona Děkuji, s tou zahradou to ještě zvážím. Zatím vycházím z té zkušenosti, že jsme na zahradu opravdu vylezli 2x během tří let, z toho jednou bylo grilování a jednou jsme si řekli, že "zahradu nevyužíváme, tak si tam pojďme na chvíli sednout" 😄 @edison101 Nemovitosti jsem kupoval na hypo a i nyní budu brát hypo na rekonstrukci. Nemám neomezené možnosti, nechci novostavbu protože cena, občanská vybavenost atd. Novostavbu bych si pravděpodobně mohl dovolit, ale byla by za tu cenu úplně sociální kostka bez duše někde v polích. Takže u mě vítězí starší barák, který bude za menší cenu i trochu nadstandardní. Ještě pár doplňujících dotazů: - jak s dispozicemi - co preferujete, co je naopak špatně. Jako výhodu beru co nejvíc neprůchozích pokojů (vyjma obýváku - tam beru "průchoďák" naopak za výhodu). Něco dalšího, co bych si měl ohlídat? - pověst baráku - mám dobrou nabídku na jeden barák, ale bydleli v něm nepřizpůsobiví - má smysl to řešit, když se komplet zrekonstruuje? - máte zkušenost s financováním domu na hypo, když chybí např. topení a barák je celkově ve špatném stavu? Díky
Odpovědět
@m_i_r_e_k 🤦😁😁😁😁
Odpovědět
Ok. Poptám se raději jinde. Díky všem slušným, co se alespoň snažili poradit.
Odpovědět
@m_i_r_e_k ja taky vubec nepotrebuji zahradu ke stesti 🙂 ,nejradsi mam posezeni ci polezemi na terase,na ktere mame tzv.vymyvanou dlazbu. No ale mame dum na pozemku 1200 m2,takze o travu a stav zahrady se nastesti stara manzel,me to bohuzel nebavi.
Odpovědět
@m_i_r_e_k kdyz budes kupovat dum, tak si tam vezmi jeste pred vyrizovanim hypo statika a projektanta,at to zkouknou. Tzv neprizpusobivi byvaji mnohem poradnejsi a cistotnejsi nez bila prasata s lidskou podobou! Pisu z vl.zkusenosti s najemnikama,v soucasne dobe mam mezi najemniky i 3 romy ve 3 garsonkach a jsou naprosto bezproblemovi,pracujici, v byte maji poradek a navoneno. Pokud budes kupovat nejakou vybydlenou drahou ruinu, tak pocitej s tim, ze odhad pro banku nebude taky nic moc,onto vic budes muset mut vl.prostredku ci neco do zastavy.
Odpovědět
@catle Přesně. Jj, ten barák, co asi nakonec zvítězí, jsme si dnes prošli s architektem, projektantem a statikem (v jedné osobě). Zítra ještě do banky a pak asi rovnou podepsat, než to někdo vyfoukne. Odhadu bych se nebál, barák je šíleně levný, prodávající mi ještě nabídnul ohromnou slevu oproti původní ceně. Je to fakt ruina, aspoň na pohled to vypadá šíleně, ale staticky je všechno OK, je to suché, i stropy jsou z větší části ještě využitelné.
Odpovědět
U banky jsme měli ještě problém ..: ze jsme si brali částečně úvěr i na rekonstrukci - banka brala jako “výchozí” cenu cenu v rekonstrukci 😂takže pro ne měl dům hodnotu jako když bude cely vybouchaný, takže jsme ještě rozdíl doplacely 😂naštěstí jsme “přiznali” jen menší rekonstrukci a volné peníze jsme raději dali do rekonstrukce a půjčili si víc na pořízení nemovitosti … bohužel u te rekonstukce nejde úplně vše co si přejete oproti novostavbě.. my jsme šlo do rekonstrukce protože jsme chtěli bydlet ve městě, ne na vesnici a sehnat stavební pozemek je tady téměř nereálný …. Jinak bych rekla, ze vyjde lip financne novostavba než rekonstukce ..pokud vám nechybí pozemek, proč si raději nekoupíte byt ? Šli jsme na dům z bytu, protože nám nějaká menší zahradka chyběla …
Odpovědět
@m_i_r_e_k ale teda ještě jsem neviděla architekta, projektanta a statika v jedné osobě 😎 statika a projektanta ano…
Odpovědět
@janule123 Ono to bohužel možné je, protože architektovi jeho autorizace umožňuje autorizovat nejen statické posudky, ale třeba taky požární zprávu. Píšu bohužel, protože architekti s námi chodili na přednášky ze statiky, ale zkoušku mívali v jiný termín a tak trochu jsme tušili, že toho nemuseli umět tolik co my. Naopak pozemák ne vždy může statický posudek nebo požární zprávu autorizovat. Že to nedává smysl? Souhlasím.
Odpovědět
@puhelin právě proto bych si brala architekta akorát na design, né na něco si co mužů dovolit ještě v rámci rekonstrukce … ale sehnat dneska statika co má čas 😎💪 chápu, ze sehnat architekta je jednodušší … fakt to nedává smysl a hledím 😕myslím ze jsem těch statik a mechanik jsem měla určitě víc než architekti a beru to tak, ze spis vím, kdy zavolat statikovi 😂😎 a klidný spani bych z toho neměla …
Odpovědět
@janule123 Zodpovědný architekt si je doufám vědomý svých kvalit v oblasti statiky a zadá posudek zkušenějšímu. Mně se líbí i když architekt udělá k rodinnému domu studii, na kterou pak naváže projektant s technickým řešením, protože funkční dispozice a vzhled smysl má. Ale musí to být technicky proveditelný návrh 🙂
Odpovědět
Kdybyto náhodou někoho zajímalo, tady je výsledek Absence pozemku: Ohledně zateplení není problém, akorát by se mělo dohodnout s obcí umístění lešení. Ohledně odhadu: Absence pozemku trochu snižuje hodnotu domu, nicméně u domů v centru je to prý celkem běžné a stále to má větší hodnotu, než dům někde v tramtárii bez občanské vybavenosti. Další poznatek: Není vůbec problém si dokoupit za pár korun pozemek od města. Za domem je takový dvorek patřící městu. Stačí vyplnit formulář žádost, kde se vyplní účel používání, číslo pozemku, jméno a příjmení. Cena se teprve stanoví, nicméně dvorky zahrady apod. se dají od obcí obecně koupit za pár stovek na metr, pokud tam nelze postavit další nemovitost. Takže i když zahradu nepotřebujeme, ten dvorek za domem určitě koupíme, bude to cca 20-50 tis. a hodnotu baráku to hned zvedne o pár set tisíc. Hypotéka: Lze financovat jakoukoliv ruinu, pokud je součástí hypotéky i rekonsrukce. Banka nám zafinancuje celou částku koupě i rekonstrukce, plus ještě nějakou rezervu navíc (celkem 3.9 mio) díky tomu, že ručíme ještě další nemovitostí, kterou už máme částečně splacenou. Pozemek, který kupujeme od města se bohužel do hypotéky zahrnout nedá, protože můžeme zažádat o koupi až po zapsání do katastru.
Odpovědět
@puhelin jako architekti co se týká vizuální stránky a dispozice super mají na to cit…taky jsme využili … ale taky jsme využili i statika … a pokud chceš něco zajimavyho … tak to projektant lip neudělá … ten je spis fajn na technicky řešení 😄 ale konzultovat s nim rekonstrukci smer statika … bych úplně důvěru neměla …
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?