Budeme schopní splácet?

Zdravím. Chci se zeptat těch co nějakou dobu splácejí a mají s tím zkušenost. Chci se zeptat, jestli budeme schopni splácet hypo a ještě k tomu normálně fungovat (nemusíme každý rok na dovolenou, stačilo by co 2 roky a klidně jen žena + děti). Společně máme 27 + 7 (rodičovská) tisíc čistého. Takže 34 a chceme stavět svépomocí jednoduchý jednopodlažní domeček cca 115 m2. I tak se mi asi nevyhne hypotéka cca 2,5 - 3 mil. Kč a s momentálním úrokem to vychází na 10 - 11 tis. Kč měsíčně po dobu 30 let. Žena jak ukončí mateřskou tak nečekám žádný zázračný příjem a budu rád jak to bude 15 tis měsíčně, to by pak bylo 40 tis. měsíčně čistého. Jaké jsou podle Vás na to názory. Od finančních poradců samozřejmě, že by hypotéka neměla překročit 40% a ani 30% není žádná sláva. 10 tis ze 40 je 25% a i tak se mi z toho dělá mdlo. Děkuji za názor.
Odpovědět
Tak na to vám asi nikdo moc neodpoví. Budou tady názory, ať do toho jdete a budou tady názory, že ani náhodou. Každý má jiný životní standard. My zrovna patříme mezi ty, kteří jsme šli do rizika a plníme si sen s domečkem. Prostě jsme se o tom bavili jen my dva a my víme, jestli to zvládneme nebo ne. Ze zkušenosti vím, že vyjdete jak s 15tis tak s 50 tis a myslím, že s těmi 50tis nijak zvlášť neušetříte, prostě máte jiný životní standard. Přítel je OSVČ s měsíčním příjmem pokaždé jinak, rozhodně ne nijak velkým, v zimě horším. Já jsem momentálně na mateřské dovolené. Hypotéku máme velkou, ale s vidinou, že až se přestěhujeme, prodáme byt. I tak nám zbyde částka rovna přibližně tomu, co si budete půjčovat vy. Máme dvě děti, žijeme si i tak dle mého standardně. Žádné velké vyskakování, ale na výletech i dovče jsem s dětma byla, u moře jsme nebyli, ale to hlavně i kvůli času, jelikož stavba nám teď zabírá veškerý volný čas, respektive hlavně manželovi, stavíme také svépomocí. Hodně peněz utratíme za jídlo, zároveň máme hodně různých spoření a pojistek. Záleží i jak a kde žijete vy. Jestli platíte nějaký nájem, také to není zadarmo a není to vaše. Takže musíte si to rozhodnout hlavně vy sami, jestli holt je pro vás domeček priorita a případně se uskromníte a nebo zůstanete tam kde jste a můžete si trochu více vyskakovat.
Odpovědět
Profilova fotka
ono to bohuuzel neni jenom o platbe hypo, ale o pojisteni, sebe, domu, platbe za vodu, ele, plyy, nebo cokoliv. Hlavne pak dalsi dodelavky a vybaveni. Ted se bavis o stavbe, ale budes tu stavbu chtit dovybavit a to je taky ranec. Ne vse jde oddalit. Vzrustajici naroky na finance budou mit i ty deti co mas ted. Stredni, vysoka, krouzky, neco spolkne doprava atd. Chce si to v rodine sednout, dat to vse do excelu a spocitat to. To buhuzel za tebe nikdo neudela a nerozsoudí. Ted treba sice chces stavet dejme tomu zaklad, ale jakmile se do toho pustits zacnes sve naroky zvysovat, takze i cena se zacne navysovat.
Odpovědět
Přesně tak, tohle rozhodnutí za tebe nikdo jiný neudělá. Musíš počítat. A jen bych chtěl říct, že je 25% a 25%. Chci říct, že 25% ze 40t je 10t a 25% ze 100t je 25t, tj pokaždé ti na život zbývá úplně jiná částka.
Odpovědět
Pokial nie je vidina rastu prijmov, tak NE.
Odpovědět
@jaqkes a kde bydlíte teď? Máte pozemek? Máte něco našetřeno? Platit nájem a hypotéku si s Vaším příjmem nedovedu představit..
Odpovědět
@jaqkes Přijde mi to normální, lidi dávaj i mnohem víc. Ono jakou jinou alternativu máte?
Odpovědět
@jaqkes Ještě mě napadá dávat si půl roku stejnou částku bokem a uvidíte sami.
Odpovědět
@jaqkes jak moc velký sen to pro vás je? Jak bydlíte teď? Ono to opravdu bude na hraně... A ne rok, nebo dva, ale klidně 20 let. Jsou lidé kteří o domku sní a vůbec jim nevadí, že budou muset omezit jiné aktivity. A jsou tací, kteří by domek chtěli, pořídí si ho a pak skuhraji že si nemůžou koupit nové auto, zajet k moři, nebo chodit na večeře do restaurace. Taky děti můžou odcerpat hodně penez- koníčky, zahraniční pobyty.... Takže bych se mimo jine ptala co všechno jste ochotni domu obětovat a jak moc to bude "bolet".
Odpovědět
@bayt Alternativ je mnoho: - byvat v podnajme - byvat v byte - odstahovat sa do lacnejsieho kraja - zvysit prijmy Staci si len vybrat. Ale zit cely zivot na hrane a odopierat si od ust... je toto zivot?
Odpovědět
Profilova fotka
@jaqkes limit je 45 %, takže bonitně to asi zřejmě projde, ale bude záležet, jaké náklady za bydlení máte teď, jaké máte rezervy, jak to máte s pozemkem a další věci. Stavba svépomocí je super, ale trvá dlouho a i u stavby svépomocí se obvykle překročí plánovaný rozpočet... Pak možná zjistíte, že to třeba ani nebude moc reálné...
Odpovědět
Profilova fotka
@jaqkes a co řešit bydlení modulárním domkem, není velký ale pokud je zahrádka tak určitě pro život stačí, žije tak hodně rodin a jsou spokojené, dovezou vám ho hotový n a pozemek a vejdete se kolem milionu a nemusíte se zbytečně zadlužovat, v případě že se vám podaří něco ušetřit tak snadno můžete přikoupit další modul ke svému domečku.
Odpovědět
vůbec bych do toho nešla. Popravdě stavba za 2,5 mil-3 mil je vůbec na pokraji proveditelnosti (počítání vč. kuchyně, chodníku...) A pak samotné žití, kdy 20 let budete počítat. zda máte na boty pro dítě? Pozemek máte? Osobně bych to řešila nějakou chalupou/chatou. Budete mít možnost o víkendech/prázdninách být spolu v domečku a zároveň si udržíte nějakou životní úroveň. stejně jako to budete mít jako investici. Nebo koupit pozemek a třebas 5 let si zkusit dávat na stranu peníze a zjistit, kolik reálně dokážete ušetřit.
Odpovědět
Článek se načítá
- Momentálně bydlíme v domě s rodiči, ale ten je na 2 generace malý, respektive děti by neměly žádný pokoj. Navíc chceme být na svém písečku. Takže momentálně platíme na energie - 2,5 - 3 mil. chci brát hypotéku s tím, že pozemek už mám a navíc cca 500 tisíc k tomu.
Odpovědět
strasne zalezi... take jsme staveli a jeste dodelavame dum svepomoci... jak tu mockrat zaznelo, i u stavby svepomoci je nejaka cena na zacatku ale jina a to vyssi na konci. Do ceny domu rovnou zapocitejte i zpevnene plochy, oploceni,... a ze to nejsou male castky. Dalsi co musim uznat je, ze dokud jsou deti male, ty vydaje nejsou tak hrozne... s vekem se stupnuji... skolkou to zacina (i pokud jde o statni), krouzky, atd...Samozrejme lze to pojmout low cost a deti na zadny hrouzek nedat, apod. Na to, jestli to tak chcete si musite odpovedet sami. Pro predstavu plavani 6tis za pulrok, cviceni 5,5tis za pulrok, kone 8tis za pulrok, 6x lyzovani se skolkou 4tis, skolka v prirode 5tis... A pak jsou ruzne vydaje bokem. Ja jsem uz jsem prakticky zvykla,ze kazdy mesic je nejaky vydaj navic v radu x tisic... jeden mesic pojistka domu, druhy mesic pojistka auta, treti mesic zaplaceni lyzovani se skolkou, ctvrty mesic zaplaceni plavani a cviceni, paty mesic revize kotle a kominu, sesty mesic vanoce, sedmy mesic diteti vyroste noha a je potreba koupit dva pary bot... a takhle bych mohla jmenovat do nekonecna... pak nejaka dovolena, v lete skolka nebo skola nejede, takze bud tabor nebo primestsky tabor a sup litaji dalsi tisice... tohle jsou vsechno platby, o kterych se mne nezdalo dokud deti nechodili do skolky nebo do skoly... dcera ma 7 let, syn 2,5. Syn je financne nesrovnatelne mene nakladny nez prave uz dcera. A ocekavam, ze to syn brzy dozene. No a nebo muze sedet doma, nikam nechodit, nejezdit,nosit boty z druhe treti ruky. To, jak chcete zit je na vas. Jen pro srovnani, jsem na materske, mame vyrazne vyssi prijem a hypoteku 2,5mil. S tim, ze 2 mil jsme meli a zafinancovali do pozemku a hrube stavby. A jak tu take zaznelo, behem stavby svepomoci budet platit uroky z vycerpane castky a zaroven nekde najem, tzn behem stavby vam budou naklady na bydleni narustat.
Odpovědět
@jaqkes Pokud pozemek máte a 500k do začátku, tak bych to neviděl tak nereálně. Menší dům jak píšete, pokud dokážete ledacos udělat i sám, by se měl vejít do 3M celkem bez problémů (spíš bez pěkného plotu a okolí kolem domu, bez čehož se ale dá žít úplně s přehledem, pořád lepší než se někde tísnit u rodičů). Byť trochu náklady na dům asi vzrostou s novými pravidly. Co se týče hypotéky, zaleží kolik dokážete dát bokem (třeba to zkusit spočítat i s předpokládaným příjmem manželky), započítat do toho nějaký růst výdajů dle stárnutí dětí a podle toho se nějak odrazit. Myslím si ale, pokud dokážete ušetřit tak 15k už teď, mohlo by to jít. Pokud byste byly smířeni, že byste se domu zbavili, kdyby to nešlo splácet, neváhal bych, lepší něco z prodeje než nic v nájmu.
Odpovědět
@p92 Ještě jsem nezmínil, že mí rodiče bydlí v RD s maličkou zahrádkou tak 400 m2, který už je ale starý a investice by tam byla kolem 3 mil. (Se zvětšením), což se oplatí víc dům nový. Do budoucna by se snad dal kolem 800-900 tis. prodat, jsem jedináček. A pak dům od tchánu ve kterém bydlíme. Ten je v dobrém stavu, zateplený, stodola, pergola a zahrada 3700 m2. Žena má 1 sourozence. Sám nemám představu, jestli bych to prodával, nebo by se to nechalo některému z dětí, ale peníze jsou v tom taky.
Odpovědět
@jaqkes My sme na tom podobne. Brali sme hypoteku 2,5mil.,nieco sme mali svoje nasetrene, nieco nam pozicali rodicia. Mesacne nam hypoteka s pojistenim schopnosti splacat + poistenie domu a pozemku vyjde na 11 500kc. K tomu treba pripocitat net, Tv, elektro, vodu a nejake poplatky za dopravu a stravu, penzijne poistenie atd. My mame s manzelom prijem dokopy nejakych 50 tis. Dom sa este stale stavia. Financne zabezpecime z hypo + nasetrenich financii dostavbu domu, zariadenie kuchyne, kupelne a Wc, plot, kamna. Zvysok budeme doriadovat postupne. Zatial nemame deti, tak sa setri a splaca dobre. Po dobu materskej sa budeme musiet uskromnit,ale na ten cas to zvladneme + mame nejake peniazky bokom, keby nieco. Ja by som sa toho uplne nebala (ak by ste mali byt aj po manzelkynom nastupe do prace len tak tak s peniazmi, tak by som uvazovala o mensom domceku alebo o dosetreni nejakej ciastky, nech vam vyjde mensia hypo), ak nie ste narocny a nebude vam vadit, ze si budete dozariadovavat dom postupne, mozno aj nejaky ten rok. Podla mna je vzdy lepsie mat svoje ako platit najom.
Odpovědět
@jaqkes Pokud máte pozemek, tak je to především o tom co si umíte udělat svépomocí, jaký zvolíte domek a technologii. Nepřehánějte to s velikostí. Doporučuji bungalov s jednoduchou sedlovou střechou z vazníků. Jako stavební materiál použijte systém BST tvárnic a interním zateplením. Je to systém s vynikajícími izolačními schopnostmi ale přitom za bezkonkurenčně nejnižší cenu. Já jsem se vešel s celou stavbou a většinou vybavení do 1mil.
Odpovědět
Tak sice je určitě lepší platit dvě než nájem, ale to své muže byt byt, kde ty náklady kolem nejsou skoro žádné. Mít dům je proste vždycky finančně náročnější a přijde mi hloupé se o to snažit a v ostatním dřít bídu.
Odpovědět
Co budete dělat když přijdete o práci? Hypotéku byste měli být schopni utáhnout i z toho menšího platu. Navíc náklady na děti s věkem rostou a je potřeba myslet především na ně. Chápu, že mít domek je sen většiny, ale taky ten sen něco stojí. Těch věcí okolo co jsou potřeba je nekustečné množství.
Odpovědět
@zubr487 nepište jim nesmysly, za milion nepostaví nic, možná hrubou stavbu..
Odpovědět
Ahoj. My tedy jsme postavili svepomoci domek se zastavenou plochou 70m2, sklep+2dalsi patra. Vesli jsme se do 2mil, tam uz se to lamalo s novou kuchyni uz jsne sli pres 2. Pokud mate pozemek, tak super, pokud nasetreno pul mega, parada! Myslime si, ze bungalov maly, jak pises, svepomoci se urcite vydate do 2mil. Hypoteka 1,5 mega by byla ve vasem pripade prijatelna (vetsi hypoteky jsme se take bali).
Odpovědět
@jaroslav1987 přesně tak. Nejdříve jsem se nechal unést takovými řečmi až postupem času jsem zjistil co za tím stojí. Rodina plná řemeslníků kteří pomohli jen za stravu, tatínek elektrikář, který zajistil zdarma i materiál, vlastní dřevo na krovy atd. Po věnec jsem si vše dělal sám, pak jsem řešil vše přes řemeslníky po známosti atd. Máme menší bungalov cca 110 užitné plochy (tvar T který vše prodražil) a to jsme na 2 mil s vybavením bez pozemku.
Odpovědět
@jaroslav1987 To nejsou nesmysly, ale neměl jsem na stavbě žádnou firmu. Nevím z čeho jste stavěl Vy, ale schválně si srovnejte cenu obvodových stěn a příček z Vašeho materiálu a z BST.
Odpovědět
@zubr487 já jsem za příčky dal pár supu, ale ten zbytek stal 1,5mega a to bylo 85m2(byt)
Odpovědět
@zubr487 ještě potřeba říci, že to je cena bez desky, bez přípojek a vše jsem dělal sám.. Za milion postavíte hrubou stavbu...
Odpovědět
Profilova fotka
@jaqkes jestli můžu uklidnit, tak ono hnedka nebudete platit celou částku splátky hypo... Pokud ještě nemáte povolení ke stavbě, projekt, schválenou hypotéku, tak třeba takové dva roky to může trvat ... Do té doby už může být paní zpět v práci a hned se vše lépe platí...
Odpovědět
Máme bungalov 92m2, Ytong 375. Pozemek jsme měli, vše jsem si dělal sám, krom střechy. Jenom než jsem kopnul, tak jsem tam byl skoro za 90.000 - projekt, radon, vyměření atd. Poté jsem si nakoupil nářadí, jelikož z bytu jsem měl pilku, kladívko a dva sroubovaky 😂😂. AKU set Dewalt 20.000, zednicka výbava 10.000, Michadlo 7000, různý blbosti okolo 10.000. Takže jsem přijel na prázdný pozemek a už jsem tam byl za cca 140000. To hlavně člověk nesmí zapomínat, tyhle věci okolo. A než jsem začal dům, tak bouda na nářadí 10.000, přední plot 20.000 (branku jsem dostal od táty) a už to naskakuje
Odpovědět
@zuzana_ka my jsme projekt zacali resit s projektantem v breznu... v zari jsme meli vyrizene ohlaseni stavby a v listopadu hotovou zakladovku...
Odpovědět
Profilova fotka
@mitote ale splácet kompletní splátku hypotéky jste snad nezačali ne? My třeba čerpali první část hypo v cca březnu 2018 a až teď v srpnu 2019 platíme první kompletní splátku... Do té doby jen úroky cca 2tis...
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?