Hypotéka na výstavbu - vysoké úroky

Zdravím, je tu někdo v podobné situaci? Loni jsme koupili pozemek, vzali si na to hypotéku. Zdemolovali starý dům, upravili pozemek... včera nám schválili stavební povolení... ale nemáme hypotéku na výstavbu, jelikož se nám nechce platit tolik... v podstatě jedna výplata by šla jen na splátku hypotéky... Bohužel jsme v té době netušili, že bude inflace.. jinak bychom si to vzali najednou. Muž staví dřevostavby, takže dům postaví skoro sám. Na základovou desku peníze máme, ale co pak? Slibovali, jak půjdou úroky ke konci roku 2023 dolů a teď zase píší, že asi moc ne a jestli tak opravdu jen pozvolna... Řeší někdo taky takovou situaci? Konečně jsme mohli stavět, konečně se vše začne rýsovat a vyhoří to na hypotéce... Protože za 2,5mil, platit 16.000,-Kč plus splátku z předchozí hypotéky na pozemek... měli bychom rozpočet dost napnutý a nechce se nám do toho. Ale zase si říkám, že pokud to půjde v roce 2024 dolů, tak se ten rok max dva snad dají přežít, když se člověk uskromní... Jsem z toho zoufalá, člověk se těší a nakonec nějaká válka a inflace všechno totálně pokazí...
Odpovědět
Tak položte si otázku. Jaká je teď inflace a jaký je úrok hypotéky? Jednoduše řečeno, peníze, které byste šetřili, vám sežere inflace. Podle mě je pořád lepší to utopit do hypotéky. Zase záleží, kolik je samotná hypotéka z celkového čistého přijmu z rodiny. Ono se to těžce posuzuje. Musíte si sednout doma, sepsat si veškeré měsíční náklady a zvážit to.
Odpovědět
@char25 A není náhodou dobře, že peníze mají mít hodnotu? (úrok 6% beru jako ještě nízký vzhledem k inflaci) a jestli čekáte na ten naprosto abnormální a dočasný jev, že bude zase úrok 1,99% tak věřím, že se ho už nedočkáme...alespoň ne na dlouho....a hypotéka je na dlouho a tudíž by měl člověk počítat s rezervou a tedy i s možným vyšším úrokem. Možná je třeba se smířit s tím nepříjemným faktem, že bydlení je a už bude nedostupné zase pro větší počet lidí. A období (2012-2016) zdánlivého luxusu dostupného bydlení bylo způsobeny jen tisknutím levných peněz...nakonec ale doběhne lidi, kteří to mají "na krev".
Odpovědět
Jsme v obdobné situaci. Koupila jsem pozemek 2021 za hodně dobrou cenu. Mluvím o tom, že to bylo za minutu dvanáct. A jsem za to hrozně ráda, že máme alespoň možnost, kde stavět, protože cena pozemku dolů už rozhodně nepůjde. Ano, vzhledem k tomu, že ceny vyletěly nahoru, tak se nám stavba asi protáhne. S tím počítám, ale nemaluju ještě čerta 😉. Původně jsme chtěli začít stavět letos tj. 2023, nakonec jsme odložili začátek stavby na rok 2024. Letos chceme nakoupit nějaký materiál ať pak máme z čeho stavět. Rozhodně nebudu sedět doma na penězích a šetřit, ale budu se snažit je proinvestovat. V našem případě do materiálu. Jak už tu někdo psal, hypotéka je na dlouho a v průběhu se proste může stát že úroky vyletí nahoru. Osobně nečekám, že by úroky zase spadly ke 2 % či méně, ale 4-5 % už je reálnější a cenově pro mě přijatelnější.
Odpovědět
Nebojte, trh jde v určitých cyklech. Dřív nebo později to spadne na 3 - 4%. Takových výkyvů již bylo. Osobně doporučuji na penězích nesedět. Jak tu někdo již psal, je lepší je proinvestovat do materiálu. Klidně postavit základovou desku - ta může být bez větších problémů rok, dva odkrytá a "čekat". Mezi tím se předzásobit materiálem, který je trvanlivý a který budete stejně dřív nebo později potřebovat. Ono se Vám to bude hodit i pro další jednání s bankou. Pokud příjde odhadce na pozemek, který je již zasíťovaný, na kterém je základová deska a třeba již započaté práce na hrubé stavbě, tak jej bude jeho cenu pro banku odhadovat výš, protože již bylo něco proinvestováno. A např. uděláte základovou desku svépomocí za 200k ale odhadce dá do odhadu, že bylo proinvestováno 400k (jako kdyby to dělala firma). To vám hraje do karet při odhadu.
Odpovědět
@char25 tak pokud nenastane nějaká další krize, tak se očekává mírné snížení na konci roku. Ale neočekával bych, že to půjde jako kdysi pod 2% spíš se to ustáli na 3-4% jako v minulosti. Vyzkoušejte kontaktovat víc bank a jaké máte u nich možnosti. Určitě bych počkala do léta, jak se to vyvine. Jinak berte to tak, že máte pořád možnost se rozhodnout a promyslet si to. My brali hypotéku v 2021 za urok 1,8% a splatka 27 tis. V dnešních úrocích by splátka stoupla k 60 tis (což za prvé by jsme na ni vůbec nedosáhli a nejspíš ani neutahli, protože v novostavbě- stěhovali jsme se 14 dní tomu, nám vypočítali zálohy 6tis za plyn a 5 tis za elektřinu).
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?