Hypotéka + další na stavbu domu

S rodinou bydlíme v domě, na který máme hypotéku. Dům jsme kupovali na přechodnou dobu, než si postavíme jiný dle vlastních představ ( stěhovali jsme se na druhou stranu ČR, hypotéka vycházela líp než podnájem). Na koupi pozemku jsme použili vlastní finance + navýšili hypotéku na dům ( tzn. pozemek není zatížen hypotékou). Nyní chceme pomalu začít s plánováním stavby. Má někdo s podobnou situací zkušenost? Jde nám o to, zda bude bance stačit pozemek, přípojky + projekt abychom mohli čerpat hypotéku na stavbu? Popř. bude chtít mít něco postaveného ( základy…)? Děkuji za vaše zkušenosti.
Odpovědět
Doplnění: předpokládáme, že bychom žádali u stejné banky, jako máme hypotéku nyní. Reflektuje banka nemovitost, která má vyšší hodnotu, než hypotéka, kterou je zatížena? Popř. naše vlastní finance, které jsme pro dosažení původní hypotéky investovali?
Odpovědět
Profilova fotka
@vaclavpech Pokud budete žádat u stejné banky, tak se váš současný dům dá použít jako zástava i pro druhou hypotéku, záleží na LTV. Pozemek by však mohl stačit sám o sobě, pokud má dostatečnou hodnotu. Když budete žádat u jiné banky, musíte si ohledně zástavy vystačit pouze s pozemkem.
Odpovědět
@vaclavpech Na hypo musíte mít jednak bonitu a jednak zástavu. Bonita = splátky všech úvěrů a hypoték nesmí překročit cca 45% vašich prokazatelných společných čistých příjmů. Zástava = Při nejběžnějším LTV 80% vám banka půjčí maximálně 80% z aktuální hodnoty zastaveného majetku. Např. pokud zastavíte pozemek o hodnotě 10 mio, můžete čerpat hypo až 8 mio (pokud na to máte bonitu). Až budete mít něco postavené, můžete čerpat další peníze. Nejlepší je zajít si rovnou do banky, oni vám tam poradí. Nejdřív si obejít pár konkurenčních bank a s jejich nabídkami pak přijít do své oblíbené banky, kde máte účet a kde si ve skutečnosti chcete vzít hypo.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?