Novostavba - vytápění

Zobraz úvodní příspěvek
Zdravím, jdeme se ženou stavět novostavbu v řadovce a řeším optimální způsob vytápění poměr cena/výkon. Ztrátu objektu počítám tak 9 max 10kW. (142m2 užitná plocha, 2.NP, plochá střecha, 1 obvodová zeď sdílená). Počítám psotřebu vytápění+ohřev TV tak kolem 20 MWh/rok. Cena elektrické energie dle ženy by tam měla být kolem 2,5kč/kwh (nevím jestli pravda- malá vesnice blízko UH) A teď. Elektrokotel? Nízké pořizovací náklady ale vysoké provozní. Tepelné čerpadlo? Vysoké pořizovací náklady ale nízké provozní a návratnost vůči elektrokotli jsem odhadnul na cca 8 let při daných cenách a potřebách energií. Plynový kotel - potřeba řešit navíc plynovou přípojku, vložkování komínu, pravidelné revize - úpřimné nevím jestli se pomalu celkově nepřiblíží cenou tepelnému čerpadlu a návratnost je podstatně nižší. Ale na druhou stranu by to mohl být zlatý střed? Počítám s bivalencí - klasická kamna no nedokážu odhadnout kolik % ročně pokryjou a proto jsem primární zdroj počítal na pokrytí 100%. Dále mi žena říká že máme budget 300k kč na komplet vytápění zdorj+podlahovka (S TČ bych se po známosti vešel do 500k ale je to moc). Já jsem názor že kdyby byla reálná návratnost TČ tak 8 let (max 10) tak radši ušetřím někde jinde a investuju do TČ. Nějaké zkušenosti s obouma systémama, reálnýma nákladama atd? Možná ty elektrokotle nejsou tak nákladné jak vychází výpočtem na tzbinfo. Možná ty MWh ročně nejsou tak závratné, možná kamny běžně člověk pokryje aj 30+% potřeb atd atd. Potřebuju nějaké zkušenosti z praxe.
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od roman_:

@jarda_saly Nie je nič lepšie ako keď jednoduchá …
@roman_ řídící jednotka je lehce opravitelná přímo u výrobce (už jsem měl jednu v opravě - ne vada jednotky). A ohřev vody zajištěn vždy.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jarda_saly:

@roman_ řídící jednotka je lehce opravitelná přím…
@jarda_saly Nehovorím, že je to neopraviteľné alebo že je oprava drahá. Len to, že jedna komponenta dokáže zhodiť úplne všetko. Garantujú opravu alebo výmenu do 24h aj cez vianoce? A láskavo si zaplaťte PRO účet, ak si tu chcete robiť reklamu.
Odpovědět

@jarda_saly Nehovorím, že je to neopraviteľné ale…
@roman_ Kdybyste se slušně optal, tak Vám rád vše vysvětlím. Nabízím zařízení o kterých téměř nikdo neví. Vy jste věděl, že taková zařízení existují? A k Vaší obavě, kdyby vypadla řídící jednotka, mám záložní doma. Oprava opravdu drahá není. V případě výpadku přejde automaticky ohřev vody na elektrický ohřev, takže nezmrznete a umyjete se. Když vypnou elektriku, tak ať máte co máte nefungujete.
Odpovědět

@jarda_saly Nehovorím, že je to neopraviteľné ale…
@roman_ Pokud By Vám nevyhovoval servis do 24hodin a kdybyste měl takové obavy, abyste mohl fungovat i v případě poruchy řídící jednotky, tak si záložní můžete zakoupit domů.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?