Rozpočet od projektanta versus cena

Zdravím střecháčci, projekt jsme řešili s projektantkou, která měla veškeré info o limitu, do kterého se máme vejít - cca 4,5 mil. Uznávám, dům je velký, 150 m základovka, 30 m terasa plus část na patro. Výsledek je ten, že máme krásný pozemek, vyřízené povolení, ovšem jsme na mrtvém bodě - kalkulace přichází v rozmezí 7,5 mi (bez elektroinstalace) až po 11,8 mil. Ne, vážně tam není heliport ani jachta. Poptávala jsem !jen" základovku a hrubou stavbu a kalkulace jsou v rozmezí 3,4 - 4,3 mil. Když jsem se ptala, jak je to možné, odpovědí bylo, ať kontaktuji ty firmičky a zeptám se, proč je to tak drahé....., což nevím, jestli je úplně adekvátní odpověď. Slíbila, že se na kalkulace koukne, ale tak peníze už netečou, tak zřejmě není čas. Musím říct, strašně mě to zklamalo. I s ohledem na to, jak skvěle jsme předtím vycházeli. Jinak, projekt je vypracován výborně (aby nebyl, za ty prachy - téměr 190 tis) jen hold některé věci nejsou reálné, ale jak se tak říká, papír snese vše. Takže nerudovská otázka - co s tím? Jedna varianta je nasnadě, sehnat stavební dozor a pustit se do toho se zedníkem. Ovšem, stavební dozor, na který jsem měla kontakt a se kterým jsem měla schůzku, se od ledna, kdy slíbil, že zítra se ozve, neozval. A popravdě, stavět s takovým člověkem, který není schopný mi reagovat, odpovědět, zavolat, či mě rovnou poslat do háje, stavět ani nehodlám. Projektankta sice může dozorovat, ale dělat to nebude - prý si nevezme na sebe zodpovědnost na ty pracovníky - alespoň takhle mi to vysvětlila. My jsme sice poměrně schopní přidavači, ale stavbu jako takovou nezvládneme. Ptala jsem se jí na to, řekla, že nepotřebujeme stavební dozor ale stavbyvedoucího.
Odpovědět
Ten domek co máte vizualizaci? nepříjde mi to jako dům za 11,8mil, 7,5mil i ano, ale za použití nadstandardních materiálů i v interiéru.
Odpovědět
@iveta_89 jj, to je on. O nadstandardu řeč vůbec nebyla. Tedy rozhodně nepotřebuji designové umyvadlo za 40, ale spokojím se s obyčejným za 3 tis.
Odpovědět
Uz tedy cena toho projektu mi prijde astronomicka =-) my mame dum zastavena plocha 144m s podkrovim. Obytna cast ma 8x10, 8x8 je pak kryte stani a garaz. Zakladovka 230 tisic. Cihly asi 300 tisic. Stropy myslim 120 tisic. Strecha 400 tisic, mozna lehce nad. Strecha na klic, zbytek svepomoci. Takze ceny jen za material. Nase hruba stavba bude cca 1,2 mil. Na klic by se ale mela stejne vejit do 2 mil podle meho, tohle je zlodejna.
Odpovědět
Profilova fotka
jsou tri druhy odpovedi na poptavky..... a/ neotravujte nas s takovou "k****" a cenu napálí (nelibi se jim projekt, misto, podminky, nebo tusi nejake budouci problemy) b/ ted nemame cas, ale pokud nam tuhle cenu schvalite, mozna bychom se na to mohli vrhnout c/ pokud budes jednat s nejakou firmou ferove, nejlepe osobne, muzes se dopatrat realnych cisel Ano, nema to se stavebnictvim moc spolecneho ale bohuzel si tohle udelali lidi sami. Oslovuji desitky firem a oni se tim bud chteji nebo nechteji zabyvat. Ber to tak, ze zakazek je v dnesni dobe mrtě, fakt mrtě.
Odpovědět
@charado A máte vypracovaný slepý rozpočet?
Odpovědět
@bamak ano, mam. Ovsem bez cen - kdyz jsem se ptala, pry mi to stejne kazda firma naceni jinak. Coz jsem si vsimla.....
Odpovědět
@ozzy77 jo, to je fakt. Nekteri lide byli na doporuceni - ze stavi dobre a za dobrou cenu - to byly nabidky od 7,5 mil do cca 9. Ja se orosila, kdyz jsem to cidela....
Odpovědět
@charado existují nějaké "oficiální" tabulky podle kterých se to počítá....samozřejmě se tím firmy nemusí řídit, ale můžeš alespoň porovnat, kde a co "přestřelili". Jinak co s tím? To je rada nad zlato....hledat a hledat...teď je to opravdu problém, všichni dobří jsou plní minimálně na rok a ti špatní na pár měsíců :-| . Obávám se, že "zedníci" na tom nebudou líp.
Odpovědět
@bamak to je mi jasné. Kapku problém je v tom, že poptáváme od září min. roku a realita vypadá tak, že jsem poslala, slíbil že do měsíce nacení. Po měsíci první urgence - bez reakce, druhá urgence - nestíhal, pošle do půlky prosince, v lednu píši, vyměníme si dva emaily, v breznu se mě ptá, zda-li je to aktuální a já mu sdělím, že mi stále neodpověděl na mail z 25/1. Prý žádný nedostal. Takže přeposílám, aby viděl a jdu si nalejt víno. Od té doby 3 týdny a nic. Ovšem představa, že s takovým člověkem budu stavět mě děsí. A je to dost podobné všude, bohužel. Teď jsem poptávala vrtaře - 3 ze 4 jsou schopni reagovat na telefon či mail a z těch 3 pouze jeden umí číst - nacenil mi to, co jsem potřebovala. Co přestřelili nezjistím - respektive, mají materiál a práci dohromady, tudíž nemám šanci zjistit, kolik si za co účtují. Já třeba vím, že tabulková cena cihel na celý barák je cca 950 tis, stavebniiny se bez jakéhokoliv smlouvání dostali na 650 tis. Ale nemám šanci zjistit, na kolik vyjde materiál a práce zvlášť.
Odpovědět
@charado můžu se zeptat z jakého to máte materiálu? Jinak ta cena je podle mě úplně mimo, problém je, že firmy mají co dělat, stavět tento dům před pěti lety, bude to za půlku..
Odpovědět
Taky me zajima material, 650 tisic za cihly je dost.
Odpovědět
Porotherm proti - cihla s vatou.
Odpovědět
Článek se načítá
Profi
Odpovědět
@charado tak trošku jsem si to myslel., žádný jiný material by nestál ani půlku, jestli je cela stavba v takovémto duchu ani se nedivím té ceně...
Odpovědět
už se tady někdo ptal, máte výkaz výměr?
Odpovědět
@jaroslav1987 tady zase šetříš na fasádě a to ne malé peníze ale nestavěla bych z toho ani náhodou
Odpovědět
@iveta_89 ano, mam. Ale bez cen. Respektive nacenene jen od firem. Od projektantky mam uvedeny rozpocet 4,5 mil.
Odpovědět
@iveta_89 co na té fasádě ušetřím? Jen izolaci, stejně to v součtu nebude ani půlka ceny..
Odpovědět
tzn barák je komplet wienerberger (paní projektantka je šikovná...), tzn miako vložky, opět super cena můj odhad cca 2500-3000/m2, strop nad přízemím za 450tis
Odpovědět
@jaroslav1987 no je pravda, neuvědomila jsem si, že na omítku půjde stejně barva, další práce, to je masakr z toho stavět
Odpovědět
No, zadani domu do 2,5mil. Vykaz vymer a naceneni 5,2mil. Firmy se pohybovaly ruzne, ale nepoptavali jsme na klic, pauze hrubou. Hruba se pohybovala 1,7-3,5mil. Vyhrnuli jsme rukavy, zacali studovat technicke listy a doporuceni a staveli sami co slo... neco samozrejme male firmy. Sumasumarum ve finale jsme na 3,5mil... ale proti projektu mame docela jiny standart....v projektu byla nejlevnejsi keramika, dvere, vse... realne mame vinyl za litr za metr, dvere Sapeli, inteligentni domacnost a predokenni zaluzie. Jo a do te ceny 3,5 pocitam i kuchynskou linku za 200 tacu a bazen za 150, plus terenni upravy.
Odpovědět
@charado Uplně tě s těma cenama chápu....taky jsem chtěla, aby mi to nacenili zvlášť....a poslali mě do háje :-( ....všichni. Ale je pravda, že ty tvoje ceny jsou šílené. Z čeho stavíte....to je teda pálka.
Odpovědět
@charado zašlete mi to, hodim na to oko, třeba tu nejlevnější nabídku
Odpovědět
uvažujete o dotaci, stavba pasiv? můžete dostat až 500tis
Odpovědět
@iveta_89 Máte to v poště. Moc děkuji!
Odpovědět
@iveta_89 Není to ale vyloženě pasivní dům.
Odpovědět
No.... asi takhle. Dostali jsme projekt a rozpočet na 6,4 mil. s tím, že pokud pojedem tendrama, je reálné se vejít do 4,5 mil. Sehnali jsme si stavbyvedoucího - moc šikovný chlap, opravdu kouzlí, kde to jde, ale už jsme na 8 milionech a ještě nejsme na konci. Takže ty rozpočty takhle bohužel jsou a je potřeba je brát s velkou rezervou.
Odpovědět
@zuzalinkak tak to ten stavbyvedouci asi vážně kouzlí, nemá už vedle vykouzleny druhý svůj?
Odpovědět
@zuzalinkak no tak to je masakrální......
Odpovědět
@jaroslav1987 :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D :-D
Odpovědět
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?