Dluh dodavatele

Zdravím, spíše je to dotaz na právníka, ale možná jste se s tím někdo setkal. Dodavatel stavby (stavební firma) dluží v betonárce za beton do základů a kontaktovali mě jako investora, jestli bych jim pomohl platbu zajistit. A jeden z jejich argumentů byl,že když já jsem zaplatil firmě a je to tedy mým majetkem, tak by to ze mě nakonec vymohli a já si to pak mám sám vymoct po stavební firmě. Otázka zní, jestli se to pravdu může stát? Nic jsem neobjednal přímo v betonárce, nemám smlouvu s nimi, nikdy jsem o nich ani neslyšel, že existují. Finálně bych to bohužel zaplatil 2x :-( Díky, Patrik
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od peedeespeedy:

Zdravím, spíše je to dotaz na právníka, ale možná…
@peedeespeedy Můžete být naprosto klidný, nic z toho Vám nehrozí. Jen to na Vás zkouší, ale právně je jejich požadavek zcela irelevantní.
Odpovědět
Vy máte uzavřenou smlouvu s dodavatelem firmy, s firmou provozující betonárku nemáte nic společného, nemáte s ní uzavřený žádný druh smlouvy. Tuto měla Vaše dodavatelská firma- ať už písemnou, či ústní. Podmínky uvedené smlouvy Vás nemusejí zajímat, s tím nemáte nic společného. Nezaplacení dodávky betonu je právní spor mezi dodavatelskou firmou a betonárkou. Trochu jiná situace by mohla nastat, pokud by jste Vy nezaplatil dodavatelské firmě, ta by nezaplatila svému subdodavateli a dodavatelská firma by uváděla, že se dostala do platební neschopnosti kvůli Vám a proto že nemohla zaplatit za dodávku betonu. To se ale nestalo, takže uvedená záležitost jde zcela mimo Vás.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Vy máte uzavřenou smlouvu s dodavatelem firmy, s …
@franti_p Ani ta Vámi popsaná "trochu jiná situace" by neznamenala, že by investor měl nějakou povinnost vůči subdodavateli. Platební povinnost by měl opět pouze dodavatel. Na investora by mohla dopadnout jen případná náhrada škody, kterou by po něm mohl uplatnit dodavatel.
Odpovědět
Děkuju, všem, mám stejný názor👌🏻
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jozkakomosny:

@franti_p Ani ta Vámi popsaná "trochu jiná situa…
@jozkakomosny Samozřejmě že ani tak by právně vůči betonárce nevznikla žádná právní povinnost, pouze vůči firmě s níž má smlouvu. Myslel jsem to jinak - takhle se právní spor jeho osoby nijak netýká, pokud by nezaplatil své dodavatelské firmě s níž má smlouvu a ta nezaplatila s odůvodněním že se dostala do platební neschopnosti, tak že pak by v případě soudního řízení musel musel k případným soudním jednáním - minimálně jako svědek... Pokud by jej žalovala firma s níž má smlouvu, tak jako žalovaný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?