Kdy začít se zařizováním stavebního povolení?

Ahoj, měl bych pár otázek ke stavebnímu povolení. Můj problém je, že musím stihnout mít hotové stavební povolení co nejdříve, abych ho měl dříve, než bude hotový územní plán, zatím totiž mám jen výjimku od obce (pozemek sice v intravilánu, ale mimo ÚP). Jak obec, tak i stavební úřad a odbor územního plánování jsou vstřícní, ale nebudu mít klid, dokud nebude SP hotové. Jinak pozemek je to pěkný a byl zadarmo. :) Tak teď ty otázky: 1. Můžu něco zařizovat ještě dříve, než budu mít hotový projekt domu? (mám zažádáno o připojení elektriky, vody, kanalizace, dostal jsem vyjádření o existenci sítí, řeším přeložku VN). 2. Ušetřím hodně času, pokud místo SP budu řešit jen ohlášku? Kolega mi tvrdí, že u ohlášky je směroplatný ( :-D ) datum prvního odevzdání ohlášky na SÚ, zatímco u povolení je to zase datum schválení SP. 3. Kdo jsou sousedi, které musím žádat o svolení kvůli ohlášce? Jen ti, kteří mají pozemek u mého pozemku? Mám totiž jen dva sousedy přes ulici a pak mám jeden přilehlý obecní pozemek, na kterém je bytový dům, u kterého jsou byty v osobním vlastnictví. Jsou majitelé bytů mými sousedy? 4. Teď to, co bude časově nejdelší - mám přes pozemek dráty VN - 22kV. Bohužel na místě, kde chci stavět. Už řeším s ČEZ distribucí jejich přeložení, bude to drahý, ale půjde to. Je možné dostat SP i přesto, že ČEZ ještě nebude mít hotový projekt? Jako že bych dostal od ČEZu vyjádření k přeložce a to přidal k žádosti o povolení a nebo dostal povolení s podmínkou, že stavbu můžu zahájit až po dokončení přeložky VN? Díky za jakékoliv odpovědi a mám tu jednu tipovačku: Kolik si myslíte, že ČEZ chce za přeložení sloupu 22kV o 20 metrů? :D
Odpovědět
Profilova fotka
co vím odpovím :) add 1. - můžete si začít získávat stanoviska správců sítí, které zajímá jen výsledná pozice domu, sjezdu a podobných věcí, takže můžete začít v okamžiku, kdy máte usazený dům a rozvržení ostatních věcí na pozemku. Nemusíte mít vymyšlené vše do detailu (říká se to mu studie či koncept), ale v okamžiku, kdy cokoliv z jakéhokoliv důvodu posunete musíte si ta stanoviska získat znovu add 2. lhůty najdete ve stavebním zákoně, jinak obvykle trvá stavebko bez problémů 3 měsíce a na ohlášku má úřad od podání 40 dnů myslím (úspora tam tedy je, ale myslím, že v okamžiku kdy máte nějaké další "podmínky" poženou Vás stejně nejspíš do stavebka) add 3. - sousedé jsou všichni vlastníci nemovistostí, se kterými máte společnou i třeba jen půlmetrovou hranici, takže si udělejte na katastru nemovistostí na webu výpis svých sousedů - je tam na to "tlačítko" a hned uvidíte, kdo všechno to je (určitě jsou to majítelé těch bytů, obec, možná majitel komunikace pokud to není obec) add 4. - na to bych se zeptala přímo na stavebním úřadu, stejně jako jakou dokumentací to máte podat a tipovací soutěž - je to nadzemní vedení? tak tipuju 100 000,- Kč :)
Odpovědět
@tulda27 add 3. mě zaujal. V katastru pod "tlačítkem" mi vyjedou i nemovitosti, s kterými mám společný pouze hraniční bod, ne hranici. Můj pozemek je 121/1, je sousední nemovitost jen 899/10 nebo i 899/7? Díky
Odpovědět
@tulda27 Díky. Holt zajdu na SÚ a poptám se tam, co všechno po mně budou chtít a podle toho se zařídím. Já mám právě ve výpisu těch sousedů jen obecní pozemky a pak jeden příkop, kde je asi 30 spoluvlastníků, ty bych nechtěl obcházet. A ten sloup - ČEZ chce kvůli posunutí jednoho sloupu vyměnit i další dva navazující sloupy a celkem za to chce 270 tisíc 8-( Konečná částka po vysoutěžení projektu by měla být nižší. Hodil bych to za hlavu, ČEZ je chudá firma a já jim rád přispěju na obnovu přenosový soustavy, víc mě ale síří, že na to mají ze zákona tři roky.
Odpovědět
@tulda27 Ucastnici rizeni mohou byt i sousede, ktere primo nesousedi s dotcenym pozemkem.....ale muzou byt doceny stavbou jako napriklad osvetleni osluneni, hluk z vystavby atd
Odpovědět
Profilova fotka
@martii1 to už určuje stavební úřad při zahájení řízení nebo se to dá vyčíst v zákoně? @1karel1 ověřte si to na svém stavebním úřadě, ale já myslím, že ano, máte společný bod.
Odpovědět
@tulda27 Je to v zakone ze mouzou byt, ale presny rozsah stanovuje stavebni urad.
Odpovědět
Profilova fotka
@horas když si na katastru vyjedete sousední nemovitosti je tam uveden jen pozemek nebo i majitelé těch bytů? To už je právnická vychytávka a poradila bych se nejdříve opět na úřadě. A těch 30 majitelů příkopu určitě potřebovat budete. Myslím, že pak se Vám vyplatí to řešit jako stavební řízení, kde sousedy obesílá sám úřad a vy jen čekáte na všechny ty lhůty, což prodlouží řízení, ale možná méně než je všechny hledat :). A tipla jsem dobře za jeden sloup je to skoro 100 tis ;).
Odpovědět
Profilova fotka
@horas vzhledem k tomu, co píše uživatelka Martina vám stavební úřad dle stav. Zákona ty majitele bytů stejně do řízení zahrne, rovnou bych s tím počítala.
Odpovědět
Pozor na to. Stavebnimu povoleni/ohlaseni bude predchazet umisteni stavby. pokud budete mit cistirnu odpadnich vod, budou rizeni oddelena. stavebni povoleni/ohlaseni zalezi na zastavene plose stavby. pro ohlasku obchazite sousedy pro podpis sam, pro stavebni povoleni je obesle stavebni urad. uzemni a stavebni rizeni trva kazde 60 dni (pokud bude dokumentace v poradku a nikdo se neodvola). uzemni souhlas a ohlaska jsou po 30 dnech.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?