“Povinné” podkroví - ani či ne?

Profilova fotka
Ahoj, resime stavebni povoleni. Kdyz na urade koukali do uzemniho planu, vedle max vysky budovy, sklonu strechy, tam byl pocet pater - klasika ve smyslu jedno podzemni do 3 m, maximalne 2 nadzemni a k tomu “+ podkrovi”. Dohadovali jsme se s urednikem, ktery nam tvrdil, ze podkrovi byt MUSI. Ze musi dum podle tohoto planu mit podkrovi vyuzitelne (vyuzivat nemusime, ale musi tam proste byt ta moznost). Ja si to stale vykladam tak, ze do te vysky kolem 8 m max MOHOU byt pocitana dve podlazi a pripadne obytne podkrovi (takze treti klasicke patro proste ne), ne ze mi nekdo nadiktuje, ze podkrovi mit nas dum musi a tecka. Chceme stavet atypicky dum, sice svar strechy sedlovy, ale podkrovi je jaksi mimo misu. Umite nekdo poradit? Je to skutecne tak, ze proste podkrovi byt musi?
Odpovědět
1
2
Podala bych si žádost na územní plánování, aby Vám dali písemně, co se na daném pozemku můžeš stavět apod.
Odpovědět
Profilova fotka
Dekuju, zkusim! Jen se bojim, ze to opet bude obdoba toho, co nam ukazoval pan na urade a budu mit stejny problem s vykladem :D
Odpovědět
Zalezi, kolik mate casu a jestli jste opravdu presvedceni o sve pravde. Pozadejte o uzemne planovaci informaci k pozemku, na kterem chcete stavet (jak pise @adula000 ) - at to mate pisemne. Pak predlozte projekt uzemnimu planovani projekt podle vasi predstavy. Oni vam k nemu pravdepodobne daji nesouhlasne zavazne stanovisko. Proti nemu se nemuzete odvolat. Pak podate zadost na stavebni urad (uzemko a stavebko) a stavebni urad vyda zamitave rozhodnuti (protoze mate nesouhlasne stanovisko) - proti kteremu uz se odvolat lze, s odkazem na podle vas chybny vyklad uzemniho planu. Posuzovat to potom bude nadrizeny krajsky urad, ktery si ty podminky uzemniho planu muze vykladat jinak a treba vam da za pravdu a rozhodnuti zmeni.
Odpovědět
Profilova fotka
No, presvedcena stoprocentne ne, spis mi to prijde jako logictejsi vyklad, zvlast kdyz se kouknu na sousedovic bungalov s nizouckyma strechama a samozrejme maximalne tak nejakou pidi pudickou na bordel. Takze neexistuje zadna vseobecna prirucka, jak si tuto kolonku “max 2 nadzemni podlazi + podkrovi” vykladat. Toho jsem se bala. :/ Dekuju moc za podrobny postup!!
Odpovědět
@hukikuki Ja bych si to vykladala stejne jak vy. :)
Odpovědět
Profilova fotka
Podle stejné logiky a té věty v úvodním příspěvku byste musela mít povinně i sklep, patra nejsou podstatné ty mít nemusíte a pak podkroví. Takže vlastně takový podsklepený stan. Dost dobrý :-) Atypické by to bylo dost. Ne, podle mě to chápete naprosto správně a jen jste narazila na (jak to říct pěkně) ... pomalejšího úředníka. Nicméně záleží na tom, kolik máte času. Na územním plánování to může být taky na dost dlouho. Ale pokud byste šli podle tohoto výkladu, tak vlastně stačí otevřít patro do krovů. Dnes je to moderní, úředník bude mít svoje obytné podkroví (i kdybyste nakrásno měli bungalov) a hotovo. Jen nevím co s tím sklepem ... ale vlastně sice je povinný ale hloubka je DO tří metrů ... takže může být i o dost nižší, neřknu-li záporný.
Odpovědět
Profilova fotka
to je pravda, to me ani nenapadlo! Skoda, ze jsem tyto argumenty nemela “s sebou” na urade :D Ono to je v podstate to, co planujeme - typove viz foto, s tim, ze sklon strechy bude navysen, aby vyhovoval uzemnimu planu (takze min 28 stupnu). Jen to jednoduse nevypada jako vesnicke staveni, ale jako neco, co se pry hodi “maximalne na Lipno”. A v tom je podle me ten problem. :/ (mame pozemek na kraji vesnice, vyhled do luk a na les, okolo pozemku vysoke borovice, zadni primi sousede, zadna pamatkova zona, obec je v pohode..)
Odpovědět
Profilova fotka
Bohužel také jsme tak museli stavit před 18 rokama, jsme na polosamotě kde byl už postavený dům z konce 60 let - nadzemní sklep, patro, vyvýšené podkroví a půda. Museli jsme dodržet velikost, tj. plochu základů, sedlovou střechu, chtěli po nás i ten sklep, který se nám podařilo "ukecat" že ho mít nebudeme (nebyly na to finance, navíc je tu problém se spodní vodou a vyšel by velice nákladně), sousedi se sklepem stavili, ale podkroví obytné jsme museli udělat. Chtěla jsem původně malý bezbariérový přízemní domek bez schodů, Teď mám nechtěné schody a místo 100 m 2 uklízím 200 m2 a čím dál víc mne to štve protože je toho na úklid strašně moc, podkroví se nevyužívá, maximálně jako skladiště a momentálně je nám k ničemu. Tenkrát jsme byli "mladí" a báli jsme se že nám to nepovolí tak jsme přistoupili na to co chtěl úřad, dnes už bych se do toho "dohnat" nenechala.
Odpovědět
Profilova fotka
@hukikuki domky od moduldomu se mi strašně líbí, jsou velice podařené :-)
Odpovědět
Profilova fotka
Nebyla jsem si jista, jak je to presne s reklamou tu, tak jsem je nejmenovala, ale ano, jsou skvele! Minuly mesic jsme byli na prohlidce a bylo to presne to, co chceme - male, utulne, zadne zbytecnosti navic, prakticke.. Tohle, co popisujete, me tak stve. Chapu, ze jsou mista, kde je unikatni architektura a ta je treba zachovat. Ale tohle vypada, jakobychom meli stale prestavovat domy jako pres kopirak, aby se libily nekomu tam nahore, na nas a nasich preferencich a potrebach uz vlastne tak nezalezi. Moderni bungalovy se mi silene nelibi, prijdou mi nevkusne, stara staveni jsou pekna na pohled, ale jak rikate, zbytecne prostorna.. uvidime, jak to tedy s nasimi urady zvladnem.
Odpovědět
Profilova fotka
Mně se tento typ domečků také moc líbí, jsou perfektně řešené, minimalistické, žádné "zbytečnosti", k životu rodině stačí "nad hlavu". U nás žádná "unikátní architektura" není a stejně to bylo složité, v rámci urychlení povolení sme na to přistoupili, ale už je to 18 roků, i tak sme kolem povolení chodili rok. Také nejsu zastánce takových těch "obřích rozpláclých bungalovů" a mám radši takový ten klasický "venkovský tvar" domů s menší zastavěnou plochou, dobře dispozičně řešené, pak stačí dům s malou podlahovou plochou.
Odpovědět
Profilova fotka
Teď sem si všimla že sem se překlepla a blbě napsala název domečku co je na fotce. A navíc se mi u těchto domků moc líbí že domek se může stěhovat s váma když je to nutné :-).
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
Dejte sem přesnou citaci z ÚP, my to máme dost podobně dané (myslím že je to takový vesnický standard) ale to by pak všichni stavěli všude pouze 2. patrové domy, a to tedy u nás v ulici rozhodně není. 😀 Pěkný dům jste si vybrali!
Odpovědět
Profilova fotka
Je no vidite! A ja to presla uplne automaticky, muj mozek to proste bral rovnou jako dubldom! Ma chyba ;) Presne jak pisete, minimalisticke, zadne zbytecne prostory navic, u nas hraje take velkou roli vystavba mimo pozemek a rychlost provedeni..
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 presne to si rikam, kazdy barak by pak vypadal stejne a tak to urcite neni, jak tedy ti p, co vycnivaji, prosly? (pry se mame prestehovat nekam, kde nam to povoli :D ) Diky ;)
Odpovědět
Profilova fotka
@hukikuki já bych jen chtěla říct, že požadavek na sklon střechy určený územním plánem je nelegitimní. Sklon střechy nemá v územním plánu co dělat. Např. tady víc k věci http://www.upkindl.cz/cze/prakticke-i...
Odpovědět
Profilova fotka
@zmrz_lina No ja jsem to pak taky cetla, ale nebyla jsem si tim vubec jista! Pan na urade argumentoval samozrejme sebevedome a jelikoz tomu houby rozumim, tak si ani neumim predstavit, ze se do podobne diskuze pustim. Jak to tedy je? Strecha na obrazku se da povazovat za sedlovou (ma asi 20 stupnu) a sklon mi nikdo nadiktovat doopravdy nemuze? Mam strach, ze kdyz se timto ozenu, tak budu akorat skadlit hada bosou nohou a nepovoli mi to tuplem.
Odpovědět
Profilova fotka
@hukikuki tvar střechy s ohledem na okolí ano, sklon ne.
Odpovědět
Profilova fotka
@hukikuki hmm to je bohužel jiná formulace a tu si vykládá úředník správně, zda jde jít cestou výjimky to už neumím, ale je tu šikovná paní určitě poradí najdu přesný nick a hodím do SZ
Odpovědět
@tulda27 @jitulkaka ?
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 tak to je mrzuty :/ dekuju moc!
Odpovědět
Profilova fotka
@hukikuki třeba to nebude neřešitelné, v tomto textu nepíší nic o tom, že to podkroví musí být obyvatelné, pokud se to nerozumí samosebou. Uvidíte určitě bych zkusila tu územně plánovací informaci, jestli to nebude lépe formulované. Tohle není úplně přesně specifikované, dům se šikmou střechou má jasně podkroví, ale musí být obyvatelné? Není to jen možnost? Chce to najít někoho kdo se v tom skutečně vyzná a bude na vaší straně.
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 mate pravdu, budeme si na cely ten proces schvalovani shanet odbornika. Obyvane byt nemusi. Na urade nam rekli, ze k tomu nas nutit nemohou, proto mi i prislo, ze si protireci, kdyz mi kyvli na otevreny prostor uvnitr bez stropu. Ale jsem rada, ze mam od vas potvrzeno, ze od nich mame sprave informace! :) Me spise slo o to, ze tento modelovy dum, kdyz se mu trochu zvedne sklon strechy, stale zvenci nebude splnovat parametry (vysku) prizemniho domu s podkrovim. Na to jsou jeho obvodove steny prilis nizke, aby tam i jen teoreticky mohl byt strop a zaroven splnovaly mistnosti minimalni svetlou vysku, jestli mi rozumite. Pokud by podkrovi byt nemuselo, byla tam pouze podminka sedlove strechy, pak je sice dum nizky, ale diky otevrenemu prostoru uvnitr pod strechou je z tohoto hlediska vysky uvnitr ok. Asi jsem se do toho moc zamotala, tim vas nebudu obtezovat :D Uz tak jste mi byla napomocna az az!
Odpovědět
Profilova fotka
Za mne osobně jsou tyto typy nízkých domků "dokonalé" co se údržby i řešení prostoru týká, jsou perfektní i na stáří svou bezbariérovostí, není potřeba žádné lešení, veškerou údržbu exteriéru víceméně člověk udělá všude ze země, maximálně z nejakých nižších štaflí, a jako bonus nádherné otevřené šikmé stropy uvnitř které udělají nádherný zajímavý interiér. Za takový domek bych bojovala jak lev a nedala bych se.
Odpovědět
Profilova fotka
Maximalne 2 nadzemni a k tomu + podkrovi.... podle mne slovo "maximálně" znamená že více ne, ale může být méně. Pravděpodobně v tomto území je nějaká výšková hladina, kterou je třeba dodržet - nevyčnívat nad, ale bungalov také ne. Nemohu přesně říct, protože jsem stavař a ne územní plánovač a také proto, že každý územní plán je psaný trošku jinak a je třeba číst v něm - nelze odpovědět obecně. Pokud jsi si jista, že váš návrh nijak nevybočuje z výškové hladiny okolní zástavby, pak bych požádala projektanta, aby do projektu přidal pohledy ze dvou stran zapracované do fotky (pohled z ulice). Tak byste prokázali, že výškově návrh zapadá do stávající zástavby. Tím bych se pokusila přesvědčit úředníka územního plánu. Pokud dá zamítavé stanovisko, podala bych žádost (předpokládám společné oznámení), SÚ by žádost měl převést do společného řízení a z důvodu zamítavého stanoviska orgánu ÚP zamítnout. Pak byste se teprve mohli odvolat na krajský úřad a ten by měl rozhodnout. Jinou možnost nevidím. Znamenalo by to ale, že letos stavět nebudete. Přeji hodně štěstí.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak to jsme asi v pasti. Na tyhle obehavacky a nejiste zdlouhave litacky moc nejsme, uz ted mi ten stres kolem ubira sily a soustredeni na praci a studium, a to jsme ani nezacali. Takze pokud pristi tyden neprojde upraveny navrh se zvysenym sklonem strechy, a bude to stale nizke, radej nechame od firmy zhotovit za priplatek “individualni” projekt, ktery udelaji na miru nasi situaci - hold to bude trochu vyssi no 🙄 Kazdopadne vam vsem strasne moc dekuju za kazdou obetavou a rychlou odpoved, opravdu moc jste mi pomohli! :) :) :) mejte se krasne!
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka @hukikuki v té citaci co sem hukikuki poslala není 2 patra, ale 1 patro a není tam slovo maximálně, je to formulované tak, že opravdu není úplně jasné, zda je to podkroví nutnost nebo možnost... Jitko myslíš, že územně plánovací inf. nebude exaktnější? Výška je napsaná maximální, takže tam by mělo stačit zvýšit sklon a tím pádem výšku hřebene střechy. Ale u toho podkroví fakt nevím...
Odpovědět
Profilova fotka
@tulda27 Ano, reagovala jsem na dotaz a nečetla komenty. Podle mne nemohou stavebníka tlačit do podkroví, protože to, co regulují je výška budovy, nikoliv její využití. V té tabulce je "podmínky pro výškové využití území". ÚPI moc nepomůže, to jsou jen informace pro projektanta proti čemuž se nedá odvolat. Ale pokud už návrh mají a jde jen o slovíčkaření v ÚP, jediná možnost bránit svůj návrh je nechat vystavit rozhodnutí a odvolat se.
Odpovědět
Profilova fotka
@jitulkaka tak to je ještě docela dobrý :) @hukikuki rozhodně bych to nevzdávala a schválně časem napište jak to dopadlo, držím palce
Odpovědět
Profilova fotka
Urcite to jeste jednou ted zkusime, v tydnu jsme tam byli s navrhem modeloveho domu, ktery je na obrazku. S tim ze nas poslal domu proto, ze sklon je maly a je potreba podkrovi. K vysce se vyjadroval tak ze “hm, nizky asi no, nevim jestli to zapadne do okoli, uvidime s tou strechou”. V pristim tydnu snad dostaneme teoreticky pohled na dum, pokud by byl zvyseny sklon, a uvidime, jak v takovem pripade projde to, ze je stale pomerne nizky. Zkusim to pripadne jeste uhrat na to, ze stale musi pocitat s pul metrem navic k dobru, jelikoz stoji na patkach a musi mit prostor od zeme :D :D Urcite dam vedet! 🙂🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?