Stavební dozor, stavbyvedoucí - stavba svépomocí

Dobrý den, řešíme otázku ohledně žádosti o stavební povolení, nejspíše neseženeme podpis souseda, tudíž nepůjde stavbu jen ohlásit. Koukala jsem, že k 1.1.2021 byla změna stavebního zákona..můžete mi prosím někdo shrnout, jestli v tomto směru jsou nějaké hlavní změny? Kdo stavební dozor může vykonávat, za jakých podmínek, nebo v případě stavebního povolení a stavby svépomocí je potřeba osoba s "kulatým" razítkem či nikoliv? V rodině je osoba, která má VŠ vzdělání stavebního směru, avšak bez razítka..v dříve platném znění u ohlášky bylo VŠ vzdělání stav.směru, nebo středoškolské a 3 roky praxe..Jak je to nyní? Děkuji.
Odpovědět
Tak ještě hledám v zákonech a diskuzích..Někde uvádějí: Stavebník je povinen stavebnímu úřadu oznámit (a tedy i zajistit) osobu stavbyvedoucího pouze u svépomocné formy provádění stavby za předpokladu, že by pro tuto svépomocnou formu nestačil stavební dozor ve smyslu § 160 odst. 4 stavebního zákona. § 104Jednoduché stavby, terénní úpravy a udržovací práce vyžadující ohlášení (1) Ohlášení stavebnímu úřadu vyžadují a) stavby pro bydlení a pro rodinnou rekreaci do 150 m celkové zastavěné plochy, s jedním podzemním podlažím do hloubky 3 m a nejvýše s dvěma nadzemními podlažími a podkrovím Chápu tedy dobře, že pokud stavíme do 150m a bylo by to na ohlášku, není potřeba stavbyvedoucí? Jak to tedy ale je, pokud dům bude do 150m zastavěné plochy, ale bohužel kvůli sousedovi musíme projít stavebním povolením?
Odpovědět
Dnes uz se vsechny rodinne domy (i ty nad 150 m2 zastavene plochy) stavi na ohlasku. Ve vasem pripade na povoleni kvuli absenci podpisu. Nekde chteji jako prilohu zadosti o ohlasku nebo povoleni prohlaseni toho, kdo bude vykonavat stavebni dozor nebo funkci stavbyvedouciho. V tom formulari je jednim z bodu jeho cislo v komore autorizovanych inzenyru a techniku. Nekde jim je to fuk. Ale k zadosti o potvrzeni dokonceni stavby davate cestne prohlaseni dozoru, ze stavba je provedena dle overene projektove dokumentace a platne legislativy. Mohl by vam to ten vas pribuzny podpisem stvrdit? Pripadny problem pada na jeho hlavu. Ja mam take VS stavebni, ale autorizaci nemam, takze si nemuzu delat dozor ani na nasi pudni vestavbe. Dozor nam dela pan, ktery ma maturitu a zivnost na provadeni staveb (to pozaduje nas stavebni urad), prestoze si to stavime svepomoci a on pouze chodi delat kontrolu pro sebe.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?