Stavební povolení na pozemku ve spoluvlastnictví zatíženém hypotékou

Zdravím, je nějaká možnost aby mi stavební úřad vydal stavební povolení na zděnou přístavbu k domu (chodba zastavěná plocha 10m2) na pozemku, který je ve spoluvlastnictví? I když spoluvlastník, nebo jeho banka nebude souhlasit? Díky
Odpovědět
@worm Ne, není to možné. Vždy je potřeba souhlas vlastníka, v případě spoluvlastnictví spoluvlastníků pozemku. Souhlas je možné nahradit jen případným rozhodnutím soudu. Tam byste ale musel prokázat, že takový souhlas je nezbytný a ve veřejném zájmu. Což Vás případ určitě nebude. Co se týká banky, tak její souhlas byste musel mít taky, protože se dokládá souhlas všech, kteří mají k nemovitosti vlastnické nebo jiné věcné právo. A zástavní právo je věcným právem.
Odpovědět
@jozkakomosny Aha, díky. A je možné aby s tím souhlasila třeba jenom většina? 2 ze 3 pro, a jeden proti. Podílově by to vyšlo, že by bylo PRO 75% a PROTI 25% a tímto je kompletně obejít? A není možnost jak je třeba obejít? Já nevím, třeba černou stavbou s dodatečným povolením? Co jsem si zjištoval, tak stavební úřady dávají nějaké malé pokuty a pak vydají dodatečné stavební povolení. Nebyla by toto cesta?
Odpovědět
@worm Nebyla by to cesta. Pokuty jsou různé, úřad od úřadu. Někde dávají pokutu příkazem do 10000, jinde jdou klidně na polovinu sazby, což jsou i statisíce. Co se týká dodatečného povolení, tak to je pro Vás náročnější než běžné povolení, protože důkazní povinnost leží na Vás, SÚ nemusí nic prokazovat. Na lhůty se přitom kašle a na povolení není právní nárok. A je třeba doložit naprosto stejné souhlasy jako u běžného povolení. Takže dodatečné povolení taky nedostanete a bude vedeno řízení o odstranění stavby.
Odpovědět
Vlastnické právo je nedotknutelné a lze "obejít" - porušit, zrušit jen rozhodnutím soudu ( viz např. vyvlastnění z důvodů veřejného zájmu ). Toto Vám popsal jozkakomosny - je třeba souhlas VŠECH případných spoluvlastníků + těch, kteří mají na nemovitosti věcné právo. Pokud by jste toto chtěl řešit, tak jedině soudní cestou a musel by jste prokázat že ten souhlas je nezbytný a ve veřejném zájmu. O nějaké černé stavběě a dodatečném povolení to vůbec není. Zkuste se dohodnout se všemi spoluvlastníky, případně i bankou - vždyť případnou přístavbou ten majetek - nemovitost dále zhodnotíte a pokud vlastnická práva zůstanou ve stejném poměru, tak by to těm ostatním nemělo vadit. Pouze by jste si měl smluvně ošetiř uživací právo k dané garáži - s tím že budete mít toto právo jen a pouze Vy, s tím že nebudete nikomu z ostatních spoluvlastníků hradit nějaký nájem a pod.., ale spoluvlastnit budete všichni. Určitě by to mělo jít ošetřit právní cestou.
Odpovědět
@franti_p @jozkakomosny Díky za odpověď. Ono se tím rozšíří plocha bytu, a tím dojde k úpravě podlahový plochy a tím i podílů. Tzn sousedům(nám) se zmenší podíl. A dohoda se sousedy není možná, protože sousedi chtějí a nic je nezajímá (ani jakákoliv domluva, my chceme takto, a nic nás nezajímá) Mluvím za druhou stranu, která to nechce, protože by to moc zasahovalo do jejich práv a sousedi si melou svoji s tím, že já chci, a i kdybyste mi to nepodepsali stavíme načerno... Tak sbíram informace abych pak něco o tom věděl.
Odpovědět
@worm Tak si sousedy pohlídejte a jakmile začnou načerno stavět, hned požádejte stavební úřad o zásah. Ten přijde, zastaví jim stavbu a zahájí řízení o odstranění nepovolené přístavby.
Odpovědět
Nevim, jestli jde o RD nebo bytovku, ale asi je mozne, ze se obrátí na soud a bude chtit zrušit podílové spoluvlastnictví. Pak by stavěl na svem. I tak by ale potreboval vas souhlas predpokladam, protoze obvodova zed je společná tak jako tak. Neda se ten přístavek udelat dvoupatrovy? Ze byste meli pak zvětšený i vas byt a podil by se nezměnil?
Odpovědět
@azsinanecovzpomenu Podílové spoluvlastnictví zrušit nelze. A ne, dvoupatrové nehrozí, kvůli tomu, jak je barák stavěný.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?