Vlastník pozemku pouze manžel

Dobrý den, řesil někdo obdobnou situaci? Manžel vlastní stavební pozemek (dar od rodičů ještě před svadbou).Nyní bychom na pozemku rádi společně postavili domek. Je možné, abych v rámci stavebního řízení figurovala i já jako stavebník (nemám vlastnické právo k pozemku) spolu s manželem a následně mohla být zapsána jako spoluvlastnik domu v katastru nemovitostí? Nebo je nutné situaci řešit u notáře smlouvou o právu stavby? Popřípadě jak řešit situaci, aby stavba postavená na manželově pozemku, byla i v mém vlastnictví. Řešit situaci darováním části pozemku nechceme. Děkuji.
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Musíte být buď oba dva zároveň majiteli jak pozemku tak stavby - anebo jen manžel bude majitel pozemku i stavby. Není možné, aby to bylo u pozemku nějak a u stavby jinak. Takze se objednejte k notari, kde podepisete, ze manžel vlozi jeho pozemek do SJM a pak bude i stavba společná. Poplatek cca 4.000,-. Pokud se manžel boji, že se někdy rozejdete atd., může jako součást převodu požádat, abys podepsala dodatek, ve kterém potvrzujes původ vlastnictví pozemku (ze byl jen jeho získaný darem). Jiná moznost je jen ta, že manžel bude výhradní vlastník pozemku i stavby. Nově jsou totiž dle zákona pozemek&stavba neodlučitelne.
Odpovědět
Profilova fotka
@evaevaa zvláštní. Já jsem vlastník pozemku a ohlášku nám SÚ vydal na oba. Znamená to, že budeme mít problém se zápisem stavby do katastru? Pozemek jsem koupil v době trvání manželství (nikde to nevadilo), stavíme bez hypotéky (úvěru).
Odpovědět
@2masoni Tak pokud je pozemek koupený v době trvání manželství, tak automaticky spadá do SJM. V minulosti to bylo tak, že vlastník pozemku mohl být odlišný od vlastníka domu apod. Teď to nejde, kdo vlastní pozemek, je automaticky i vlastníkem domu.
Odpovědět
@evaevaa Děkuji za info. Situaci budeme muset řešit přes notáře určitě, teď právě budeme muset najít řešení, které bude přijatelné pro oba.
Odpovědět
@2masoni No původní představa byla stejná jako u vás. Ale vzhledem ke skutečnosti, že podle legislativy se majitel pozemku=majitel stavby, tak se snažím zjistit co a jak, aby jsme při vyřizování stavebního povolení, popř. jednou při zápisu do katastru nenarazili. Takže asi zkusím zjistit postoj stavebního úřadu, když u vás nebyl problém aby jste byli jako stavebníci uvedeni oba a majitel pozemku jste pouze vy.
Odpovědět
Profilova fotka
Pozemek nemusíte mít v SVJ, pouze ho musíte vlastnit oba. Třeba v podílovém vlastnictví, které nemusí být 50 na 50. Odhadněte cenu pozemku, odhadněte cenu budoucího domu a podílově si to rozdělte a dům potom taky.
Odpovědět
@adula000 Pozemek je právě dar manželovi a to ještě před svatbu, takže do SJM nepatří.Právě proto hledáme jak situaci vyřešit, nejlepe tak aby pozemek zůstal muži,ale domeček už byl i můj. Našli jsme ve stavebnim zákoně statut tzv.pravo stavby, tak zjišťuji jestli by to šlo řešit touto cestou nebo pokud někdo řešil stejnou situaci, tak jak.
Odpovědět
@jakuda Díky za info.Chápu dobře, že by mi manžel daroval např. jen 1% pozemku, tim pádem bych byla brána jako jeho spoluvlastník a mohli bychom na něm společně stavět. Ale dům-stavbu by jsme pak mohli rozdělit např. 50:50?
Odpovědět
@babilen ne, pokud bude pozemek 1:99, tak dům bude taky 1:99
Odpovědět
@plaintruth Aha, to jsem si právě obavala;-(
Odpovědět
Profilova fotka
a proč je tak zásadní problém, aby i ty jsi vlastnila půl pozemku? jako pro případ, že by jste šli jednou od sebe, aby zůstal u nich v rodině a nemusel tě víc vyplácet? nešlo by toto ošetřit nějakou smlouvou?
Odpovědět
Kdyz je vlastnikem pozemku pouze manzel, da vam podepsat smlouvu o pravu provest stavbu na jeho pozemku, tim budete stavebnikem i vy. Ale v katastru bude potom vlastnikem stavby stale jen manzel.
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka
@babilen A to není to co chcete? Prostě si podíly na finální stavbě i s pozemkem rozdělte tak, aby to reflektovalo manželovy větší vstupní náklady (pozemek). Tj. pokud by měl pozemek hodnotu 1mil a finální cena domu i s pozemkem bude 4mil. Pak náklady 3mil (stavba bez pozemku) si dělíte na půl, takže na Vás je 1.5mil a na manžela taky 1.5mil + 1mil za pozemek t.j. 2.5mil. Potom byste vy na celkové stavbě i s pozemkem měla vlastnit 37.5% a manžel 62.5%.
Odpovědět
@blahova_andrea Ano, přesně z těchto důvodů. Právě hledám, zda nějaká smlouva nebo nějaký způsob, jak to řešit, existuje.
Odpovědět
@puhelin Aha, tak já si myslela, že pokud budeme figurovat oba jako stavebníci, můžeme být i oba vlastníci.
Odpovědět
Profilova fotka
@babilen A takováto smlouva by Vám pomohla jak? Předpokládejme, že by to zákon umožňoval a pozemek zůstal jeho a dům by byl společný. Pokud byste se rozešli, tak on by Vás vyplatil z půlky domu a Vy byste se přestěhovala. Pokud byste ale chtěla zůstat v domě Vy a vyplatit jeho, tak by to probíhalo jak? Vyplatila ho jenom z domu a do domu chodila přes jeho pozemek? Nebo od něj koupila pozemek? Co kdyby Vám ho nechtěl prodat? Dům si nepřestěhujete a pokud by měl pozemek na kterém by stál dům který by nebyl jeho, pozemek by byl téměř bezcenný. Takovéto rozdělení by Vás automaticky stavělo do situace že po rozvodu se musíte stěhovat Vy.
Odpovědět
@jakuda No asi máte pravdu, jeví se to jako nejschůdnější řešení.
Odpovědět
Profilova fotka
@2masoni Pokud jsi pozemek koupil v době manželství, tak by měl spadat do SJM. Bude to napsano v LV (list vlasnictví) jestli je jen tvuj anebo vas obou manželů. Výjimkou je pokud jsi peníze na pozemek získal darem anebo dedictvim anebo z prodeje nemovitosti, kterou jsi nabyl před manželstvím. Každopádně lepší je si vše ověřit na úřadech než tady. Ja nejsem notarka. Píšu ale jen skutečne zkusenosti
Odpovědět
Profilova fotka
@jakuda no ono v podstatě čisto z morálního hlediska je to cítěno stejně vždy tak, že kdo nedostal pozemek, ten se tam necítí tolik doma a je ten, kdo odchází. přítel taky dostal pozemek od rodičů. já si vůbec nedovedu představit, že bychom se rozešli, on šel pryč a já tam zůstala :-/ stejně tak, kdybych pozemek dostala já, tak první moje myšlenka by byla, že on je ten, co by měl zvažovat případný odchod. nemluvím teď o reálných financích a možnostech, ale čistě o pocitech a myšlenkách :-N souhlasím těmi tvými výpočty, co jsi sem dal. přijde mi to jako logická a schůdná varianta, pokud tedy z nějakého důvodu nechtějí nebo nemohou jít na půl.
Odpovědět
@babilen Samozřejmě tato situace není v praxi neobvyklá. Pozemek spadá do výlučného vlastnictví Vašeho manžela. Stavebníkem můžete být i vy (či jakákoli jiná osoba, aniž by byla vlastníkem pozemku). Za notářem chodit nemusíte. Až budete vkládat rodinný dům do katastru - budete vyplňovat formulář o zápisu nové budovy na pozemek a tam přímo máte kolonku, zda se má RD zapsat do SJM manželů. Tozn. že pozemek nadále zůstane ve výlučném vlastnictví Vašeho manžela. RD bude ve Vašem společném jmění manželů. Od roku 2014 - dle platnosti NOZ - došlo ke splynutí pozemku s budovou na ní postavenou, ovšem toto není ve všech případech. Např. pokud na pozemku vázlo věcné břemeno a na budově nikoli, tak ke splynutí nedošlo (takových případů je spoustu)... Takže ano, ke splynutí došlo automaticky pouze v těch případech, kdy je shodný vlastník pozemku i budovy (a rovněž tak jsou na obou nemovitostech shodné právní vady - zástavní právo apod.)... Pokud nastane situace jako u vás, řeší se to tím, že ke splynutí nedojde. Moji informaci si můžete ověřit na příslušném katastrálním úřadě (právní oddělení).
Odpovědět
Profilova fotka
Není problém s vydáním stavebnímho povolení, ale bude problém zapsat stavbu na oba do katastru. Už není možné oddělené vlastnictví pozemku a domu. A možná bude mít problém i banka
Odpovědět
@korodujicividle tohle se mi nezdá 8-(
Odpovědět
@plaintruth Je možno si to ověřit. Běžně tyto situace řešíme v praxi. @slabici Ano, máte pravdu, zapomněla jsem zmínit, že pokud by se financování stavby řešilo formou úvěru, může mít banka problém s odlišným vlatnictvím.
Odpovědět
@babilen @plaintruth @slabici Zde je formulář - viz Čl. III (v pokynech se lze dočíst, že vlastníkem pozemku může být třetí osoba): http://www.traval.cz/download/6.93.1-...
Odpovědět
Já pracuju v bance a píšu i zástavní smlouvy, ve kterých řeším vlastnictví. Před dvěmi lety jsme řešili hypotéku a různé vlastnictví jsem řešila přímo s kolegyněmi, které píšou jak hypoteční smlouvy, tak je čerpají. A jediné správné možnosti jsou tyto - už není možné, aby majitel pozemku byl rozdílný od majitele domu - může se jednat pouze o podílové vlastnictví (každý vlastní nějakou část) anebo SJM, nebo může být vlastník pouze jeden. Stavební povolení může být vydáno klidně na oba dva (my jsme měli třeba stavební povolení vydané na mou špatnou trvalou adresu a nikomu to nevadilo). Pokud chcete řešit Vaše vlastnictví přes právo stavby, tak banky s tím mají veliký problém a většinou takové stavby nevezmou do zástavy a nebudou je ani financovat. Problém samozřejmě může také být s tím, že pozemek je ve výlučném vlastnictví manžela, ale o hypotéku budete žádat oba dva - většina bank (nemluvím teď třeba o hypoteční bance atd.) to mají nastaveno tak, že kdo je žadatelem, musí být také vlastníkem. Takže jednoduše shrnuto, pokud z nemovité věci, na které se pravděpodobně budete podílet oba dva, něco chcete mít, tak nejlépe přes SJM, případně podílové vlastnictví. Jiná možnost neexistuje.
Odpovědět
@sathine Ano, to je z pohledu banky, ovšem z pohledu katastrálního úřadu lze, aby vlastníkem pozemku byl manžel a vlastníkem budovy byli oba manželé, o čemž svědčí i mnou výše uvedený formulář. Pakliže tedy zakladatelka tématu nebude stavbu domu financovat úvěrem, nic nebrání tomu, aby budovu nabyli do SJM a pozemek zůstal ve výlučném vlastnictví manžela.
Odpovědět
@korodujicividle podle 2009 hádám, že je to nějaký starý formulář, ta změna nastala až poté a prostě teď není možné, aby vznikla stavba v jiném vlastnictví nebo v jiném vlastnickém podílu než je pozemek... pokud to někde umožňují tak to není v souladu se zákony... dneska je už http://www.cuzk.cz/Je-dobre-vedet/For... a tam nic o tebou výše napsaném není..
Odpovědět
@korodujicividle bohužel to není pravda. Od nového občanského zákoníku se stavba po zkolaudování stává automaticky součástí pozemku a přejímá vlastnictví toho, kdo vlastnil pozemek. Budova a pozemek nejsou dvě samostatné části, ale už a jen pouze jedna. Kdysi to tak bylo možné, od NOZu už to možné není. A jak píše @plaintruth, tak pokud to tak někde zapisují, tak to není v souladu se zákony. Ale ano, stále se dá setkat s tím, že jsou budovy samostatně stojící na pozemku. To se ale jedná o budovy, které byly zapsány do KN před rokem 2014 a od té doby se s nimi nic nedělo. Kde ale proběhla digitalizace map, tak všechny samostatně stojící budovy se staly součástí pozemků a všechny nově zapsané budovy už jsou vždy součástí pozemku. Tohle je fakt, se kterým se setkávám každý den v práci. Každopádně příští měsíc jedu přímo na školení pořádané katastrem nemovitostí, takže se na to určitě zeptám, jestli je tohle možné, a dám když tak vědět ;)
Odpovědět
@sathine Jj, určitě dej vědět informace ze školení, ale my to v kanceláři klientům zpracováváme tak, jak píšu a rovněž chodíme na školení na katastr... A převádíme i nemovitosti, kde jsou oddělená vlastnictví, zatím s tím problém nebyl. A logicky, vzhledem k právu stavby (kdy můžeš stavět na cizím pozemku), je zřejmé, že lze zapsat oddělené vlastnictví budovy a pozemku. Formulář je aktuální :-)
Odpovědět
@korodujicividle sorry, ale formulář rozhodně aktuální není, protože takový formulář dnes vůbec neexistuje, aktuální formuláře jsou na stránkách ČÚZK...
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?