Zahradní domek - povolení

Dobrý den všem z MS, koupili jsme stavební pozemek cca 2000m2, zastavitelná je polovina, zbytek musí zůstat zahrada. Dům plánujeme stavět až v roce 2022. Ale tento rok bychom si tam rádi pořídili alespoň zahradní domek (cca do 15m2), který by tam už pak zůstal. Bude na to nutné povolení od SÚ? Pokud si ho budu chtít postavit na té zastavitelné ploše? Na té zahradní, nezastavitelné, to zřejmě nejde? Zastavitelnost je možná do 40%, počítá se z celé plochy pozemku, nebo jen z té části zastavitelné? Děkuji, případně upřesním
Odpovědět
1
2
Pokud musis mit zastavitelnost do 40 % pozemku, tak v ramci toho se pocita i zahradni domek i treba bazen. Pokud budes mit zahr. domek 2m od hranice pozemku a bude do 25m2 (jeste dalsi podminky) nemel by byt problem a stavebni povoleni na to nepotrebujes. Pozemek mate velkej, takze problem se 40 % bych u vas asi neresil.
Odpovědět
Povoleni potrebujete, protoze tech 25 m2 zastavene plochy, 2 m od hranice sousedniho pozemku, ... atd. plati na pozemku rodinneho domu nebo rekreacky. Ten vy tam pri postaveni zahradniho domku jeste mit nebudete. To jsou ty "dalsi podminky", o kterych se zminuje @blekota161 Leda byste ho tam postavili v dobe, kdy byste meli vydany alespon souhlas na rodinny dum. Pak by zahradni domek mohl slouzit jako zarizeni staveniste, z ktereho by potom mohl po dokonceni stavby byt zahradni domek na pozemku rodinneho domu, atd. podle toho paragrafu. Formalne, protoze fyzicky to bude ta sama stavba. Co patri do % zastavitelnosti si prectete v textove casti uzemniho planu, kazdy uzemni plan to ma jinak. Nekdo do toho pocita pouze stavby, nekdo i zpevnene plochy.
Odpovědět
@puhelin Děkuji. Po zkoumání jsem našel info, že v tomto případně by stačil územní souhlas, nikoliv povolení stavby. Je to tak?
Odpovědět
@michal_rybar Jestli to bude pouze sklad a nebude v tom obytna nebo pobytova mistnost, prostor pro hygienu a nebude to vytapene, pak by uzemni souhlas mel stacit.
Odpovědět
Profilova fotka
Hackuji se Máme v plánu stavět zahradní domek s pergolou, bude vše do 25m2, ale střecha bude mít přesah a bude plocha pak větší než 25 M2. Musím na to mít stavební povolení ??
Odpovědět
@jandour To uz byste mit musel. Zastavena plocha u staveb s obvodovou stenou se pocita jako plocha v prumetu obvodovych sten. Ale kdyz to obvodove steny nema, ale jen sloupy nebo volne bez sloupu, pocita se plocha pudorysneho prumetu strechy. Plochy se scitaji.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin a kdyby to bylo rozdělené na dvě střechy, šlo by uhadat, že to bylo stavěné v rozmezí třeba dvou let ??
Odpovědět
@jandour Jakmile to bude provozne propojene, pak je to pristavba a zase se to bude scitat. Je to jako kdyz pristavite k rodinnemu domu dalsi mistnosti, ta nova se pricte k te puvodni casti.
Odpovědět
Profilova fotka
@jandour co oci nevidi 🙂 ...
Odpovědět
Profilova fotka
@jandour hledala jsem to a nenašla na první šup, ale zkus se poinformovat na MMR. V případě stavby budovy s přesahy střechy by se do zastavěné plochy měla počítat plocha pod obvodovými stěnami, a pakliže by tam byly sloupy, tak zastavěná plocha je ohraničená obvodovými stěnami a sloupy. Tedy jestli je to budova (zahradní domek), má např. verandu se sloupy a ještě přesahy střechy přes sloupy a přes obvodové stěny, tak přesah střechy mezi obvodovou stěnou a sloupy se do zastavěné plochy počítá, a ty přesahy pod kterými není "nic", se do zastavěné plochy nepočítají. Je na to nějaké upřesnění z ministerstva pro místní rozvoj a je to z roku 2016 nebo starší. Psalo se o tom na vláknu o srubech, není to dávno, ale nenašla jsem to
Odpovědět
Všechny tyto problémy a nejasnosti řeší zahradní domek na patkách nebo zemních vrutech. Opadá nutnost stavebního povolení nebo jakéhokoli nahlašování na SÚ. Jen si dejte pozor na to, ať je dostatečně daleko od hranice pozemku. Mám tak deset let postavený obyvatelný zahradní domek - klasická dřevostavba na zemních vrutech, zelená střecha. Já byl dokonce takovej dobytek, že to nemám ani 2 metry od hranice pozemku. A světe div se... při kolaudaci stavby na to nikdo nekoukal. A dodnes na to každý kašle.
Odpovědět
@ellendos To si teda vůbec nejsem jistej. Je to pevně spojený se zemí. Jediné, co se tomuhle vyhne, tak je maringotka na kolech. Vím, že se řešilo někde u Mácháče(?), že maringotky dobrý, ale časem si tam lidi udělali i terasy a tím to spojili se zemí a museli to odstranit jako černou stavbu.
Odpovědět
Článek se načítá
@esmeralda2 Presne tak, je to metodika ministerstva pro mistni rozvoj.
Odpovědět
@ellendos Jak to mate velke? @atilius Ani maringotka se tomu nevyhne. Leda by mela technicky prukaz jako vozidlo. Vse ostatni je vyrobek plnici funkci stavby. At to ma zaklad betonovy, patku, nebo kola.
Odpovědět
@puhelin 25m2 + 30m2 terasa a pergola. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka
@ellendos ono to bude klasicky urad od uradu, aneb je jeden stavebni zakon a vykladu tolik kolik je uredniku kazdopadne domek na vrutech se tomu oficialne rozhodne nevyhne, druha vec je jestli to nekdo chce resit
Odpovědět
@ellendos Podle me delali, ze to nevidi. Proc by si pridelavali praci? Kolaudovat prisli kvuli domu, vedi, ze se vam legalizace te boudy stejne nevyhne. Bud vas uda soused, nebo vas vyzve katastralni urad.
Odpovědět
@puhelin Legalizace po desíti letech? Vystřídalo se tam pět úředníků, nikdo to neřešil a to u mě byli už na další věci jako garáž, bazén,... 😉
Odpovědět
@geodett Stejně tak bys měl nahlásit pergolu, terasu a kdo ví co... mají to úplně u zadku. Dokud to není pevná stavba, neřeší to.
Odpovědět
@ellendos No jasne. Je to 4 roky, co tu po vsi chodila kontrola z katastralniho uradu. Vse nad 16 m2 zakresluji. Tykalo se to i stavbicek 50 let starych. Od tech samozrejme lidi uz ani doklady nemaji. A vase pergola s terasou stavba je. I kdybyste ji mel na kolech.
Odpovědět
@puhelin Je to tak pár let, co se změnil stavební zákon a každý SÚ si jej vykládá opět dle svého. Dodnes nejsou oficiální postupy, které by musely dodržovat všechny SÚ. Bohudík. A ještě lepší je, že úředník je už z podstaty věci úplatná bytost. Stačí pár korun a stavba je buď přehlížena nebo zakreslena. 🙂 Mimochodem, koukni na ikatastr. Ve většině vesnic v ČR najdeš hromadu pozemků, které nemají zakreslené vůbec nic, jen dům. Krásný příklad jsou bazény, které by se měly zakreslovat. Neznám snad nikoho, kdo by ten bazén nechal zakreslit. Jo a jen tak mimo řečí. Pergola stavbou už nějaký ten pátek fakt není.
Odpovědět
@ellendos Článek z roku 2020 Pergola je „loubí lehké konstrukce, porostlé popínavými rostlinami, které tvoří vzdušné zastropení.“[4] Pergolu nejčastěji tvoří trámy a laťoví s tím, že její vrchní část není celistvá, dává pouze základ pro pnutí rostlin. Pergola není považována za stavbu a umístit ji tak můžete libovolně kdekoliv na zahradě či u domu, aniž byste se museli zabývat komunikací se stavebním úřadem. Přístřešek je zastřešenou stavbou bez obvodových svislých konstrukcí (ať už chybí pouze jedna svislá stěna nebo všechny). Může sem spadat například altán, zastřešené parkovací místo nebo zastřešená terasa. Přístřešek je stavbou a spadá pod režim stavebního zákona. Terasa nezastřešená (zpevněná plocha) zhotovená z betonu či zámkové dlažby je rovněž stavbou, která pod režim zákona spadá[5]. Zastřešená terasa je pak prostě přístřeškem.
Odpovědět
Takže přesně jak píšu - pergola stavba není, terasa na zemních vrutech opět stavba není. 🙂
Odpovědět
@ellendos Jde o to, co si kdo pod pergolou představí. resp. pro spoustu lidí je pergola pevně zastřešená, ale to není pergola, nýbrž altán. K terasám je na konci ještě toto: Zvláštní režim pak mají drobné stavby, které jsou „přilepeny“ na rodinný dům. Je-li totiž terasa nebo přístřešek vzájemně provozně propojena s domem a půdorysně jej rozšiřuje, jedná se o přístavbu rodinného domu a nikoliv samostatnou drobnou stavbu>[9]. Takovou terasu – ať už nezastřešenou či zastřešenou (přístřešek) – je nutné stavebnímu úřadu ohlásit[10] a vyžádat si územní souhlas[11]. Celý článek: https://www.estav.cz/cz/8346.altany-p...
Odpovědět
Mě by spíš zajímalo,jestli je možné bez povolení postavit na stavební parcele zahradní domek se všemi těmi náležitostmi (do 25m2, od sousedů 2m atp.), když tam nestojí dům. Ale je to stavební parcela.
Odpovědět
@atilius Ne, neni.
Odpovědět
@ellendos Svemu zahradnimu domku rikate pergola? Verte mi, ze vim, jak stavebni urady funguji a jak zni soucasny zakon 🙂 Ale to je vas boj, ja za vas to dodatecne povoleni platit nebudu 🙂 Kdyz uz googlite, najdete si, co je vyrobek plnici funkci stavby.
Odpovědět
@atilius Stavebni parcelou to bude az vam na rodinny dum vydaji minimalne uzemko. Ted to je nejspis plocha pro bydleni (podle uzemniho planu). Bez souhlasu tech 25 m2 zastavene plochy, 2 m od hranice sousedniho pozemku, plati pouze na pozemku rodinneho domu nebo rekreacky. To vam tam jeste nestoji.
Odpovědět
@puhelin A asi se nepočítá náš dům na vedlejší parcele, že? :)Jakože jsou to oba naše pozemky, ten druhý máme zatím jako zahradu a na ní domek. Už hotovej :) Ale jsem si právě říkal, jestli to bez domu vůbec jde. Mi to na začátku nedošlo, že jsou to vlastně dva oddělené pozemky v katastru.
Odpovědět
@atilius A je to oplocene v jeden celek? To by se pocitat mohlo 🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?