Zamítnutí stavebního povolení pro valbovou střechu na vesnici

Dobrý den, chtěl bych se Vás zeptat zda jste řešili to, že Vám nepovolili ve vsi valbovou střechu (ač tam už dům s valbovkou stojí). Prý máme mít sedlovku nebo polovalbu. Chtěl bych vědět zda jste nejak to vyresili abyste postavili co chcete a nebo sklapli paty a udelali to tak aby byli "všichni" (kromě vás) spokojeni? Děkuji za názory a příspěvky do disluze.
Odpovědět
@michaltrojan Co je v uzemnim planu? Pokud se nepletu, u nas bylo primo v uzemnim planu zmineno, jake strechy a jake sklony jsou pripustne. Pripadne to zkusit na SU podat tak, jak to chcete s tim, ze zadate o vyjimku... a bud to vyjde, nebo se budete muset prizpusobit...
Odpovědět
Co je v územním plánu Vás opravdu nemusí zajímat. Důležitý je regulační plán, který většina obcí nemá zpracovaný. Na druhou stranu je dobré položit si otázku, zda se tam opravdu valbová střecha hodí. Doporučuji chtít od SÚ písemné odůvodnění, proč valbovou střechu nepovolili. A pokud s Vaším projektem souhlasili a podepsali ho sousedé, tak bych to použil také jako argument pro povolení.
Odpovědět
@tente84 To, jestli sousedé podepsali souhlas s projektem je naprosto irelevantní. Vyhnáno do extrému (pro snažší pochopení), by si sousedé v centru památkově chráněné zóny mohli podepsat souhlas se stavbou obřího penisu, ze kterého budou padat umělohmotné koule.... SAKRA! vždycky zapomenu na Brno :-D Ale k věci. Územní regulativy jsou obranou proti projektům z let devadesátcýh, kdy vznikaly stavby s arkýři, vykýři, sloupovými, kamenými lvi atd. Ptostě věci, které se do okolní zástavby nehodí. Aprotože je známo, že lidé nemají vkus, začaly se územní regulativy zpracovávat. Konečně. A na ně jste narazil právě vy. Takže stavba, na kterou poukazujete vznikla nejspíše právě před přijetím územního regulativu. A protože působí v okolí jako pěst na oko, tak již další takové stavby nejsou vítány. Protože tam nepatří. Přeji vám mnoho zdaru, ale máte pramalou šanci uspět.
Odpovědět
Profilova fotka
@trolll Naopak, pokud to je jen v územním plánu (ve kterém to nemá co dělat a z pohledu zákona je ta část ÚP neplatná) a obec nemá zpracovaný regulační plán, tak šance na úspěch je velká. Byl jsem v podobné situaci a mám to potvrzeno ze stavebního úřadu. Nicméně bez souhlasu obce zapomeňte na ohlášku a pokus se obec bude odvolávat, tak to může zabrat dost času. My jsme se s obcí nakonec domluvili na kompromisu. Máme sedlovku jak chtěla obec, ale máme výrazně menší sklon abychom mohli mít plnohodnotné patro.
Odpovědět
@jakuda co to má společného s územním plánem? já o něm něco psal? Tazatel o něm něco psal?
Odpovědět
Presne tak. Regulativa v uzemnim planu typu vzhled stavby jsou nevymahatelna.
Odpovědět
Profilova fotka
@trolll reágoval jsem na vývoj diskuze. Mirekb psal o územním plánu, tente84 to vyvracel že územní plán je z tohoto pohledu nezajímavý a ty jsi reágoval na příspěvek od něj. Tak pokud jsem to špatně pochopil tak se omlouvám. Nicméně je pravda, že spousta obcí má dosud všechny tyto regulativy pouze v územním plánu a pak jsou neplatné. Pokud to má obec ošetřeno platným regulačním plánem, je to věc jiná a tam je šance na úspěch výrazně menší.
Odpovědět
@jakuda nic se neděje. Jen se snažím udržet věcnou linku a nespekulovat. Jinak je to ošemetné, mohou existovat i regulativy nadřazené těm obecním. A i když v tom má obec bordel, tak platí ten nadřazený.
Odpovědět
@trolll Já to myslel tak, že se mohou dotázat úřadu, proč se staví proti valbové střeše, když nemají oporu v regulačním plánu a sousedé, kterých se to bezprostředně dotýká s tím problém nemají.
Odpovědět
@jakuda Souhlasím - ideální je domluva, jelikož uražený úředník může zásadně zkomplikovat život. Ale nechat si s*** na hlavu také není ideální.
Odpovědět
@tente84 já to pochopil. Chtěl jsem ale, aby se tu nezaměňovlay dojmy s pojmy. Ano, nejlepší je, se zeptat proč to nejde. Jen ze zkušenosti si dovolím tvrdit, že než úředník něco zamítne, tak si to raději 2x zkontroluje, protože z toho na něj kouká a) další práce s odvoláním b) polotické potíže (domyslete si sami). Takže důvod pro zamítnutí stavbeního záměru asi existuje. @michaltrojan nám to dělá zajímavé a tají před námi důvod :) protože asi 120% lidí by se po zamítnutí zeptalo "Proč?" Ale jasné, takhle to je větší sranda. Jinak můj osobní názor je takový, že na vesnici prostě bungalovy nepatří. Nepatří, Nepatří, Nepatří. A kdo chce mezi domy se sedlovými střechami něco takového rvát na sílu je prase bez vskusu.
Odpovědět
Děkuji za odpovědi do diskuze. Nakonec jsme to vyřešili jak se říká aby se vlk nažral a koza zůstala celá. Po oznámení, že nesouhlasí obec se zastřešením kvůli regulativům, které jsou nastaveny v územním plánu, jsem si nechal od projektanta, který to řeší,poslat vyjádření obce. Stáhl jsem si teorii k uzemnímu plánu a tam jsem zjistil, že povolují jen sedlové a polovalbové střechy. Tak jsem nakonec vymyslel takovou střechu aby byla sedlová a s nízkým sklonem. A pan @trolll nesouhlasím s tím že na vesnici bungalov nepatří. Pokud nechci druhé patro ani podkroví tak nemám jinou možnost nez postavit jednopatrový bungalov. a podkroví využijeme z pulky jako pudu a pulka bude odkryta. rozhodne tam nechci rvat přes silu valbovou strechu, když ji tam nechteji. Jen jsem se chtěl zeptat jestli se nekomu povedlo přes uzemni plán si tam dát strechu jinou :) ale udajne to nejde a nepujde. :)
Odpovědět
Článek se načítá
@michaltrojan Nepatří. Pro sebe si to zdůvodňujte jak chcete. Čert je vem, ať jsou jich plné satelity. Ale do vesnice prostě ne. Jinak moderní dům se dá postavit i jednopodlažní se sedlovou střechou tak, aby zapadl do stávající zástavby. Stačí se podívat na dělnické domky v okolí Kladna, Karviné, Králova dvora... Na internetu najdete možných inspirací přehršel. Jen prostě nemají čtvercový půdorys.
Odpovědět
Profilova fotka
@trolll Naprosto s vámi souhlasím. Myslím, že v dnešní době je obecně moderní říkat domu bez patra či podkroví bungalov bez ohledu na půdorys a typ střechy. A pak se lidé zbytečně hádají. Samozřejmě že přízemní dům se sedlovou střechou na naše vesnice patří, možná i víc než dům s obytným podkrovím, ale proboha, není to bungalov! To mě vždycky dokáže vytočit, když řeknu že nechci stavět podkroví ani patro, a dostane se mi odpovědi: ,,Jasně, takže bungalov." :-S Ne, ne a nikdy ne. Prostě přízemní dům, takový jaký se tu stavěl v době, kdy zde slovo bungalov nikdo neznal. ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?