Změna projektu po vydaní stavebního povolení

Dobrý den, co vše je možné změnit v projektu po vydaní stavebního povolení? Jde mi například o umístění oken a změnu počtu oken, posunutí nosné zdi a přesunutí zastřešené terasy a garáže, jak se da tohle vyřešit? Díky
Odpovědět
Pokud zasahnete do nosne kostrukce, do vzhledu stavby, zmenite velikost, vysku, umisteni jednotlivych casti na pozemku, musi projit zmenou stavby pred dokoncenim (popr. i uzemni zmenou). Pozadate o zmenu a teprve pokud ji povoli, muzete ji provest.
Odpovědět
@puhelin Díky a nevíte zda budeme potřebovat vypracovaný projekt úplně odznova včetně oběhání všech podpisů nebo stačí jen některé dokumenty? Chceme v červnu vylít základovou desku, předpokládám, že je to velký risk udělat to podle nového projektu, když ještě nebude schválený.
Odpovědět
@andrea901 To bych urcite nevylevala. Muzou vam naridit i odstraneni vseho. Zajdete na st. urad a domluvte se s nimi. Pokud to vyzaduje uzemi, nebo charakter zmeny a nekdo by mohl namitat, ze ta zmena pro ne neni mozna, byl by to pro vas problem. Ta terasa a garaz v tom bude asi nejproblemovejsi. A presunuti nosne zdi si nejspis vyzada novy staticky posudek, coz taky neni otazka dnu.
Odpovědět
@andrea901 setkala jsem se s tím, že stavitel (firma) řekl: Máme už stavební povolení na daný typový projekt, ale my vám ten typový dům postavíme jak chcete. Na konci pak uděláme změnu. To je špatně. Vždycky se může něco po*rat a stavební úřad řekne ne. A co pak, když dům už stojí? Zbouráme a postavíme znovu? Asi těžko. Další riziko je pak nakonciělat změny v projektu a najednou řekne statik ale tohle tak nesmí být. Pak se počítá penb a ejhle, z Ačkového domu je něco úplně jiného. Další průser může nastat až si odhadce všimne, že se nestaví dle projektu (nebo ochotný soused, který vám nepřeje) - nepustí peníze, obrátí se na stavební úřad a postihy mohou být i odstranění viz. Výše. Natruc vám pak to povolení změny ani nedají. Kdykoliv změna, tak postupem nejdřív projekt, pak ji udělat. Nikdy ne naopak. Ani sami, ani přes firmu. Jsou to náklady navíc, ale přece když stavím, stavím podle projektu a nemůžu si v průběhu stavby vymýšlet změnu. S projektem na su jdu až když je finální.
Odpovědět
@cankikris Díky za názor. Zatím jsme stavět nezačali, proto se zde ptám. Projekt jsme měli na SÚ přes půl roku a bohužel jsme si mezitím uvědomili, že je dispozičně špatně řešený resp.dalo by se to vyřešit lépe. Jak to tak vidím, musíme se tedy rozmyslet, zda začít stavět v červnu podle původního projektu nebo zda stavbu odložit a čekat na schválení změny, které ale předpokládám může trvat další půl rok. Chtěli jsme vylít desku na jaře a poté čekat s dalšími pracemi až do podzimu, ale jak píšete je to velký risk.
Odpovědět
@andrea901 No těžko říct jak dlouho to může trvat. Zamýšlíte změny, které si žádají vyjádření hodně odborníků. Možná bych ještě zkusila si nad tím sednout a zkusit vymyslet změny jinak, než tak zásadně změnit celý projekt. Případně zajít na SÚ a zeptat se, jak dlouho to může trvat. (když neberu v potaz další peníze za projektanta) On je to fakt potom problém, dům je úplně jiný, má jiné hodnoty. Je mi jasné, že takto staví a mění různé věci v průběhu spousta lidí. Ale nepřijde mi to rozumné a každý to tak dělá na vlastní zodpovědnost. S následky se pak mnoho lidí nepodělí, kdo by se tím taky chlubil...Když se na tím člověk zamyslí, tak pak přece celá částka za projekt, a je to často ve statisících, jsou vyhozené peníze, když to potom stejně udělám jinak. A na to navazuje stavební povolení na danou stavbu. Kdyby každý stavěl co chce a jak chce podle svojí aktuální nálady, tak by i existence SÚ byla jaksi nepotřebná... Já nevím, ale podle mě na každém projektu je vždycky prostor uvažovat, zlepšovat atp. A nikdy třeba nedosáhneme dokonalého domu. Měnit kvůli tomu projekt v takovém rozsahu, no nevím...asi by mi to za ty nervy a peníze nestálo 🙂
Odpovědět
Ahoj, můj názor je ten, že nebudu stavět (a následně bydlet) v domě, se kterým nejsem ztotožněná...přesně tohle se stalo nám. Měli jsme ohlášku na projekt, který byl takový nijaký, nenadchnul ani neurazil...měla jsem doma ohlášku 2 týdny a řeka jsem si, že takhle ne...zařizujeme poslední bydlení a navíc v hezkém prostředí, tak jsme nechali projekt předělat. Sice jsme začali téměř o rok později, ale budeme mít dům, do kterého se těšíme. A ano, sic se procedůra na SÚ jmenuje "změna stavby pře dokončením" museli jsme znovu oběhat všechny vyjadřovačky, jako když jsme podávali první žádost. A co se finanční náročnosti týká, v obou případech jsme měli jenom projekt k ohlášce, ten zas tak moc nestojí. Nervy to pro nás rozhodně nebyly, naopak, já bych se nervovala bydlet z toho, že bydlím někde, kde se necítím dobře. Takže ano, rozhodně to za to stálo.
Odpovědět
@cankikris Tady taky souhlasím s cankikris. My jsme místo krbu dělali kamna, protože jsme zjistili že momentálně potrebujeme uspořit.Do budoucna se dají vyhodit a dát krbovou vložku. Měli jsme kotel bez zásobníku na vodu, pak jsme si řekli že si ho dáme.Zvažujeme i jiné věci a věřte mi, určitě to nebudeme nikam nosit na úřad jako změnu.Měli jsme mít jako izolaci vatu a bude pěna atd. Dokonce lidé posunují i příčky apod. Bez kolečka na SÚ
Odpovědět
@martas85 A dozor se vam zaruci, ze je stavba v souladu s overenou projektovou dokumentaci?
Odpovědět
@puhelin Jasný.Neřeknu kdybych měnil typ vytápění nebo něco zásadnějšího.Ale jestli si na něco vzpomenu a zavazim to, lupneme to tam.A věřte mi, že pod sadrokarton nikdo zkoumat nepůjde co tam máte.A jestli mám vložku nebo kamna...to je jedno.A zmiňoval jsem to tady v jiné diskusi.Když by už někdo přišel se podívat z úřadu ( jako že aspon u nás nechodí a jen se posílá oznámení o užívání stavby) tak to bude stylem - troufnu si říct jak u souseda. Anooo ehmmm jooo tady máte kuchyň, tady pokoj, jo...dobrý.Děkuji, nashledanou.Soused hleděl že nic nechtějí vidět.A u dalších sousedů ani nebyli.Ale samozřejmě co úřad, to je to jinak.Já jen říkám, že kvůli "drobným" změnám bych na úřad ani nešel
Odpovědět
@martas85 Protoze neni potreba to kontrolovat, kdyz na to urad ma cestne prohlaseni od dozoru. Veskere problemy jdou za dozorem. Pokud by vznikla pojistna udalost a na urade by se zjistilo, ze dum ma misto vlozky kamna, ze pozarne nebezpecny prostor od fasady zasahuje dal apod., tak ma pojistovna jasno. Radi se chytnou cehokoliv. Za to by mi to fakt nestalo a divim se vasemu dozoru, ze na tu lez ma zaludek.
Odpovědět
Žaludek na co? 🙂 Víte kolik lidi se rozmysli v průběhu stavby že něco udělají jinak?Troufnu si říct, že skoro všichni.A myslíte si, že někdo běží s tím že dává jinou izolaci než má v projektu na SÙ? Pokud izolace splňují to co bylo původní v projektu, netřeba se bát.A jestli si koupim kamna a nebo vložku je totéž co píšu v předchozí větě.Vložka jsou jen obezdena kamna. Systém napojení na komín totožný.Jen neplatim 50.000 za akumulacni obezdivku.V podstatě jsme dostali i návrh, že nám nechají vložku vedle komina zapojenou a obezdit si to můžeme až budeme mit peníze....za dva tři čtyři roky...Jen by asi vložka samotná vypadala srandovne do té doby 🙂 Když nám firma dělala hrubou tak sami řekli...My vám vyskladame všude první šár ať máte představu jak jsou velke pokoje apod. a vy si pak přijdete a s těmito šáry si budete šoupat, skrze velikosti pokojů.A to jestli jsem si řekl že ložnice je malá a šáry jsem jim odsunul o metr dozadu nebo jinde jsem zase něco zmenšil, nezlobte se, to bych se za celou stavnu na ten úřad nalital 🙂 A to ještě bude různého zjištění. Tak ale to jen tak...pokud však děláte zásadní věci tak to chápu.
Odpovědět
Článek se načítá
@martas85 asi jste můj příspěvek špatně pochopil. Myslela jsem to tak, že projekt se má dodržet a že změny se mají dělat, až když jsou povolené, nikdy ne naopak. A také že kdyby se mi nechtělo čekat na úřady, tak bych se na změny vykašlala a nedělala je. Naopak na úřad přece jdu až když jsem s domem spokojená. Zkrátka, stavět se má podle projektu, kde mám i výkaz výměr a vím, kolik to bude stát tak netuším, proč bych měla potřebovat ušetřit protože mi něco nevychází 🙂 Ale máte pravdu, že v praxi takto zákon porušuje téměř každý. No jak píše @puhelin, při pojistných událostech se pak lidé diví....
Odpovědět
@cankikris Aaa tak to se omlouvám.Já jen říkám, že takové věci se dějí normálně.A nemyslím si že zrovna mnou jmenované věci bych měl jít řešit jako změnu.Samozřejmě nikdo neposunuje nosné zdi nebo rýpat do střechy a podobných konstrukcí.Ale s příčkami člověk hýbá i u novostaveb bytů.A zaměnit vložku za kamna mi nepřijde nic co by mělo býti v rozporu.Protože ta kamna taky mohu za pár let vyhodit a dám tam vložku a rázem je to podle projektu.Totéž si myslim že vůbec nehraje roli ani to, jestli se člověk rozhodne pro zasobnik vody, byť v projektu zanesen není.Toto dle mého nejsou věci které bych měl jít byrokracii zanaset na SÚ.Ale jak říkám, jen jsem tyto věci podotknul a lidé prostě i za běhu stavby některá rozhodnutí mění.Tak hlavně přeji všem ať pojistných událostí je co nejméně.
Odpovědět
@martas85 ono je smutné, že ačkoli si všichni přejeme, aby se žádné havárie nestávaly, tak se prostě dějí. A je to blbé, když většina platí hypotéku a další výdaje, k tomu pojistku a tak tedy záměrně nešetří na případy kdyby náhodou. A ono se stane, že pojišťovna vyšťourá kdeco, aby nemusela hradit škodu. Chytají se toho rádi. A jsou věci, bez kterých se prostě nedá užívat dům. Proto jsem napsala, každý na svoji zodpovědnost 🙂
Odpovědět
@martas85 Díky za názor. Jak jsem uváděla výše, jedná se o podstatné změny jako je umístění garáže a přesunutí zastřešené terasy, což předpokládám by jen tak neprošlo. Ale nevíte někdo zda zmenšení baráku o 1 metr, rozmístění a změna počtu oken se také musí řešit dopředu nebo stačí později zakreslit provedene změny pred kolaudaci?
Odpovědět
@andrea901 ano, tak to samozřejmě beru.
Odpovědět
Profilova fotka
@cankikris to, že se jde stavět až potom, co je projekt doladěný do nejmenšího detailu, je sice hezká představa, ale v naprosté většině případů úplně nereálná....během stavby se objeví tolik věcí, o kterých jste předtím vůbec nepřemýšleli, že vážně hluboce obdivuji každého, do dokáže dokončit stavbu, aniž by na původním projektu něco změnil.....něco jiného je to třeba, když staví firma na klíč nebo když se jedná o typový projekt, ale u staveb svépomocí je úplně jasné, že změny budou a musí to být jasné i každému rozumnému stavebnímu úřadu
Odpovědět
@andrea901 Zmenseni je vzdy lepsi. Kvuli vzdalenosti od sousedu a kvuli pozarne nebezpecnemu prostoru. Ale s temi okny urcite obeznamte sousedy a nechte si podepsat pohledy na dum, at mate jistotu, ze to projde. A co na to dozor? Zmeny vam odsouhlasil?
Odpovědět
Profilova fotka
myslím, že je to o tom, jak říkávali dědové - ono se to mnohdy říká i dnes - až budu stavět druhý dům, bude lepší a levnější než ten první. A ten třetí bude nejlepší a nejlevnější. Většina ale staví jen ten první, a při stavbě se objeví spousta věcí, které si nedokážeme předem představit. Od toho jsou projektanti, kteří jsou ale také jenom lidi a také jsou různí. Takže změny jsou téměř vždy. Přijímám jako fakt (bez ohledu na to, jestli se mi to líbí nebo ne), že se změny musí konzultovat se stavebním úřadem, ale irituje mě, když stavební úřad například rozhoduje o velikosti mých oken, jestli jsem je hned na poprvé odhadla správně. Byť jsou v projektu nějaká, já až v místnosti vidím, jestli je to pro mne akorát nebo bych je chtěla zvětšit nebo zmenšit. Přijde mi absurdní, že kvůli tomu musím oslovovat síťaře, a to včetně letiště, plynárny, kabelové televize a dráhy a ještě bůhví koho. Závidím každému, kdo toto všechno umí posoudit předem, kdo umí posoudit velikost špajzy nebo šatny, tloušťku příčky mezi dětský pokojem a koupelnou, kdo má předem zjištěno, kde je lepší koupit izolaci a jakou, a jestli chce tepelné čerpadlo s vrtem nebo kolektorem, nebo vzduch-voda značky a) nebo b) nebo c)
Odpovědět
@esmeralda2 Zmena stavby pred dokoncenim neznamena, ze se vzdycky musi komplet projit vsim znovu a dokladat vsechny vyjadrovacky, stanoviska atd. Jen ta, ktera se te zmeny tykaji, to je urcite zrejme. A teda zrovna ta okna jsou podstatnou zmenou z pohledu pozarniho posouzeni. Takze jejich zvetseni se bez uradu neobejde. Jeste se to tyka sousedu, pokud oni maji namitku, ktera ma smysl. Vnitrni pricky nikdo neresi. Tepelne cerpadlo (venkovni jednotka) se tyka hygieny, sousedu a zivotniho prostredi, takze opet to stejne. Resit zpusob vytapeni s ohledem na okoli neni soucasny vymysl. Uz moji rodice v r. 1988 nemohli na pozemku, ktery si vysnili (ve skvele lokalite), postavit dum vytapeny elektrikou, ale pouze plynem. Takze pozemku se radeji vzdali, protoze plyn domu nechteli.
Odpovědět
Profilova fotka
pokud změny zasáhnou to půdorysu a velikostí domu, tak ano, jinak je to jedno, my stavěli 5 let v projektu ytong, nakonec jsme stavěli z pálené cihly. Za těch pět let jsme udělali i několik změn v příčkách, ve velikostech oken, protáhli střechu. Vše v pořádku, nikdo nic neřešil.
Odpovědět
Profilova fotka
@andrea901 a vy budete mít úplně jiný půdorys ZD?? Pokud ne, vůbec bych neřešila.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?