Diskusi odebírá 1 člověk

Neimpregnované dřevo

Ahoj, přemýšlím z čeho udělat pochozí půdu na ukládání sezoních věcí. Vazníky mám připravé s roštem, na který přitluču buď OSB desky nebo prkna. Jsou tedy dvě možnosti: Varianta s OSB - zde se bojím, že pod osb nebude dostatečné větrání a mohou ze spodu kondenzovat a následně plesnivět. Jakou tlošťku byste volili u této varianty? Varianta s deskami - zdá se mi lepší. Nejsem si jist jakou tloušťku desek zvolit na rozteč 1 m. Někdo tvrdí že 25 mm bude ok, někdo 30 mm. Mám dobrou nabídku na tloušťku 25 mm, ALE desky nejsou impregnovány. Jak moc velký problém to je? Dali byste si nad hlavu neimpregnované řezivo? Výrobce argumentuje tím, že nátěr vydrží stejně 10 let a pak to již nikdo neobnovuje. Díky za poznatky a doporučení.
Odpovědět
Profilova fotka
Já bych dal prkna. Metr rozteč už je dost, tedy spíše 30 mm sílu, případně při slabším ukládat těžší věci v místě vazníků. Pokud jsou prkna suchá impregnace netřeba, pokud je to mokrý dříví, tak raději ano.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

Ahoj, přemýšlím z čeho udělat pochozí půdu na ukl…
@rumcajk podstatná je kvalita parotěsné folie pod vazníky. Ta je klíčová. Pokud ji tam nemáte, nebo je špatně položená, případně rozvrtaná, tak je jedno zda tam dáte prkna nebo OSB. Za čas zplesníví oboje včetně vazníků. Pokud je v pořádku, tak je vhodnější použít prkna. Stačí nehoblovaná prkna 24mm. Prkna pokladejte s malými mezerami (na hřebík). Do středu mezi vazníky ještě našroubujte ze spodní strany podélné prkno pro zpevnění. Tím zabráníte prohýbání užších prken.
Odpovědět

@rumcajk Dával som neimpregnované prkna 25 mm, medzi ne medzery na prst a dal som ich tak 10 cm vyššie ako je izolant. Nakoniec mi nafúkali o 5 cm viac, ale i tak tam ostala medzera. Dôležité je, ako tu zaznelo, mať dobrý parotes. Ale aj keď nie je parotes dokonalý, dá sa to zachrániť. Nutné je totiž mať ten priestor dobre odvetrávaný a na to sa úplne zabúda. Ak je dobre vetraný, tak ani prípadná vlhkosť nebude robiť problém. Väčšina ľudí urobí správne odvetranie hrebeňa preložením strešnej fólie cez kontralate a vynechaním medzery, ale takmer nikto nerieši prívod vzduchu v spodnej časti, či už vetracie mriežky v štítovej stene alebo v podbití alebo prerušená strešná fólia ešte v spodnej časti strechy. A to odvetrávanie je zásadnejšie ako dokonale funkčný parotes. Ak tam máte celočočne sucho, na lávku nemusí byť nutne impregnované.
Odpovědět
Super, díky za odpověď dám tam ty prkna 25 mm a nebudu trvat na impregnaci. Parotěs budeme teprve dělat, tudíž si dáme pořádně záležet.
Odpovědět

@rumcajk dal jsem 25 mm OSB ... a mezi OSB a izolaci je 10cm mezera ...
Odpovědět

Super, díky za odpověď dám tam ty prkna 25 mm a n…
@rumcajk ty prkna jsou jednak levnější a hlavně je to jistější. Nic není ideální a to platí i o parotěsce. Kromě toho obvykle není problém dostat na půdu prkna, ale OSB desky v celku může být docela problém.
Odpovědět

Super, díky za odpověď dám tam ty prkna 25 mm a n…
@rumcajk Zrovna som narazil v mobile fotky, keď som robil tú lávku. Ale teda neplánujem tam nikdy nič skladovať ani vynášať. Schoval som tam náhradné tašky a hrebenáče, čo ostali zo strechy a inak tam nebudem dávať nič. Výlez som urobil najmenší možný, 55x55 cm.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?