@kasha - Jj, snažíme se. Dokonce jsme přešli na to, že si hodně věcí nakonec děláme sami. Je to kvapík, jeden z nás v práci, druhý na stavbě a dítě hlídá babička, protože v 17ti měsících ji do školky dát nemůžeme... :D
Takže obroušeno a jedna strana srubu natřena, přendáme lešení na druhou stranu a jede se dál :D Dokud je takhle hezky, chceme toho stihnout co nejvíce ;-)
@petronia :) já bych špaletové nechtěla, více práce :))) ale jsou krásné :) obzvlášt s vnitřkem na květiny :)
@matkabohu zkolaudjí stavbu i když není dodělaná!!! tak nám to udělali - řekl že tam musí být obyvatelná jednotka - kuchyn, koupelna a místnost, zábradlí všude-bezpečnost a hotovo,,, koukal sice jako puk, kolik nám toho chybí, ale jednotka na bydlení je, tak ho nemusí zajímat kdy co doděláme :)
@kasha@matkabohu
tak mame na urade noveho veduceho a uz pri povoleni na stavbu to bolo dost zdlhave, ale ak vravite ze netreba certifikat na vlastne byvanie tak to hadam bude fajn,
@kasha , uz ked sme snivali o roubenke, tak ju nechcem pokazit nejakymi eurooknami ;-)
@matkabohu my by sme najradsej skolaudovali co je potreba a sli byvat aj do spodnej casti, horna sa dorobi popri byvani, a hlavne usetrime za najem v byte.
@petronia v době kdy jsem kolaudovala já (2010/11) tak nikdo nechtěl certifikát na okna, kolaudační komisi zajímala stavba-materiál, půdorysy, řezy - zda odpovídá projektu (proto mi zkolaudovali jen přízemí - u podkroví jsem měla špatně technickou zprávu s textem. dále chtěli revize elektro, voda, topení, komín, .....
@thomson já nejsem z moravy, tak jsem řešila sama, příbuzní, přátelé i rodina více než 250km daleko.. partner na toto nebyl, nerozumí tomu, chodil do práce...musela jsem sama, proto jsem to zadávala firmám, a nemohla to dělat svépomocí, nedalo se zvládnout vše..dělala jsem pouze interiér(příčky, obklady,dlažby, apod)..
@magdatr to už máte i obroušené? :)) to jste rychlici, my jsme dlouho brousil.i a natirali snad za 2 roky :)))
@petronia dost dobře nerozumím,,, jestli firma dělá okna, tak je dělat muže, asi mají firmu,,, a i kdyby neměli, tak si okna mužeš vyrobit sam :) normy jsou pouze doporučující,,, kdybys měl nějaké snad dotace na nízkoenergetické záležitosti, tak by to kontrolovali a nedali dotace, ale takto? pohoda,,, a okna tohoto druhu jsou krásná,,,, :)
ahojte , mam na vas vsetkych dalsiu otazocku, akurat riesime spaletove okna, s obycajnym sklom, oslovil som asi 7 firiem, vybrali sme si firmu ktora sa roubenkami zaobera , no nemaju certifikat na okna, ako je to s kolaudací, ked v projekte budem mat napsiane ze je treba okna podla euro normy, musisim to mat aj na dome,... ale ked bys osom nemal v projekte spomenute ze musia byt okna podla normy, ci by spaletove okna cez kolaudaci presli? dik za opodvede
@tomas80 Projektant Krejčiřík je príma, vše co jsem po něm chtěla opravil, někdy na několikrát, ale to mi nevadilo,,, čovku musel předělávat 10x a říkal že toto ještě neviděl, co chtěli naši úředníci. Levitující schody jsou takové, že když je chtěli osadit, tak podestu nebylo o co zapřít, nebot pod schodištěm je další schodiště a tak když jsme volali projektantovi, tak vzniklo slovo levitující schodiště,,, ml.Zouhar pak vyřešil a po sednití podesty doopravil :) (stěnové nody podesty jsou kluzné ve stěně :) někde na fotkách to najdeš,,, stejně tak okna mezi sloupama,,, nedořešené,,, stejně tak i vnitřní rozvody, to téměř neřešil, naštěstí si toto dělá přítel sáma posvém :), ad cena projektu není žádný nesmysl, když Ti relaizační rpojet řeší každý šroubek a fakt to sedí,,, za kopie se paltí méně, žejo :), když jsme začali stavět, byl OK pyrus naprostá špička ve kvalitě, ale vybírali si co budou stavět, špeky nebrali :))), což super taktika,,, muj pocit je, že projektanta prostě potřebuješ, pro všechny pochody, kterými musí stavba projít,,, viděli jsme několik srubů, které projektovali klasičtí projektanti,,,a pak jde o komunikaci a úředníky a podobně,,,
@matkabohu podle mých zkušeností s panem Krejčiříkem, vždy nám vše opravil,,, kromě starého Zouhara jsme se vždy se všemi domluvili, po dobrém, přátelsky,,, jinou cestu k dobrému výsledku nevidím :)) držím palečky!
@geodett Diky za info ohledne prekladany zaklop stity.
Co rikate ohledne narizeni EU od roku 2020 stavet jen nulove domy?
Co me ma kdo kecat do toho v cem chci bydlet? Horsi nez za komunismu!
Jsem zvedavy jak to bude se srubama v budoucnu..
@matkabohu Ty jsi to resila vsechno sama? Nezapojila jsi partnera/partnerku/rodinu? Pokud je to vlezly dotaz, tak se omlouvam, jenom, ze blizke okoli dokaze hodne pomoct a Tvuj text je jak souhrn prusvihu za nekolik srubu... =-)
@kasha pan bernat nam byl krejcirikem nabídnut stejně jako jiní. Je to samozřejmě o spolupráci, nicméně krejcirik byl natolik solidní, ze nás od spolupráce s Bernatem zrazoval kvůli vzdálenosti (zdůrazňuji, ze práci pana Bernata vůbec neznám). V momentě, kdy viděl, ze mam problem s firmami z Moravy, ktere jsou na neho navázané (neslo o cenu ani srubařske dovednosti), snažil se pomoci, přestoze z toho měl kulové. Mimochodem musím podotknout, ze i výše zmiňovaného srubaře nam taktně rozmluvil, kvůli nespecifikovanym problémům. Nechci tu prát prádlo na veřejnosti a obhajovat svůj projekt, ale krejcirik je podle mě dobrý člověk. Děla to tak, jak děla, zatim podle toho stavíme, nestalo to 80 - 100 tis., což je podle mě psycho. Dnes už víme i o projektantovi, který by to zmakl ještě levněji ve spolupráci s naši firmou. Plán byl ale takový, ze chceme nezávislého projektanta (který je nezávislý, ze :-) ), abychom si pak vybrali firmu sami. Přeze všechno tomu tak nakonec i bylo...
@kasha pokud drevenice děla člověk, který tomu skutečně hoví, nepotřebuje projektanta. Z toho, co jsem pochopil, je pro srubaře důležité, aby se vlezl na základovou desku/sokl. Jedine, co se v podstatě řeší je délka klad, prošroubovani v místech, kde Klada nekončí sedlovym spojem a vyřešení velkých stavebních otvorů, aby se Klada/ překlad neprověsil. Statická část stropu taky neni žádný horor. Horší část je srub vyřezat, to je alfa a omega cele srubařiny.
Ano, projekt se dá dělat i ve spolupráci srubař a larvální projektant (co do srubu), ale nedovedu si představit tuto část v praxi jak v rámci jejich spolupráce, tak řešení na stavebním úřadě. Tady krejcirik zabodoval.
mladý zouhar prý staví dobře :) bohužel, zrovna u nás to bylo v době kdy se rozhádali s otcem, tak to nedopadlo dobře..
levitující schody máme taky, rozpadlo se zábradlí a popadalo dětem na hlavu (a to jsme po něm ještě ani nechodili)..
Krajčiřík se nabídl že to podá na úřady sám, že tam zná paní vedoucí(domnívala jsem se že to lépe projde), tak jsem mu za to zaplatila a on to podal ale s těmi chybami, byla jsem těhotná, tak jsem to nemohla jezdit xx-krát po něm kontrolovat.. kontrolovala jsem hlavně projekt (aby byl podle mého nákresu), dělal to 3 měsíce a už hořel termín- mělo se stavět..proto tu textovou část jsem nechala na něm..(měla jsem si to dojet překontrolovat, chybami se člověk učí (já i projektant :-) )
Ted nevím jestli to takhle po letech v rámci reklamace přepíše tak jak to mělo být (napsal všude sádrokartony a hobby místnosti(zkopíroval z jiné stavby-zděné), a máme tam mít dřevo+palubky, dětské pokoje). Špatně se dohodl jak se zouharem, tak s maňouškem co dělal střechu.. vše je jinak než v projektu, prý to podle projektu nebylo reálné udělat.
@kasha Špičkou teprve začínala být. Ale ono je to o tom duchu, pan Koudelka je prostě srdcař srubů (i když naposledy říkal, že dělají už více roubenek:-)
@kasha Vidíš Kashi..jak pořád o tom píšeš, že si proč a někdo něco do života přivolal :-)Nás ani nenapadlo, že by měl být nějaký problém. My se ve firmě zeptali, zda projekt může být od nesrubaře, prý ano, jen to musí firma vidět, kdyby tam byl nějaký problém. A pamatuji si, že se jen měnil sloup-posouval se a pak se musela změnit velikost oken. A hlavní kdo to tam vše musel 100% zmáknout, byli srubaři . (jako suterén je stejně vyzděný-takže klasika co dělá normál projektant, podkroví a střecha-opět klasika, co mají klasické domy, dřevěný krov, sádroše, dřevěné podlahy..jen teda štíty nejsou vyzděné , ale dřevěné) Te´d si jen vzpomínám, že když jsme hledali dodavatele oken a dveří, že jsme chtěli někoho, kdo už za sebou nějaká okna a dvěře pro srub měli, aby prostě věděli co a jak klouže. To jsme našli. Syn vystudoval stavební průmyslovku-když pak viděl zpětně náš projekt, smál se..Prý takhle osekané :-) Prostě to pak vše bylo na srubařské firmě, ona věděla co dělá :-)
@morana128 klasika projektant netuší co všechno srub umí :) jsem stavař a divím se doteď,,,, takže bych to nedala klasika projektantovi :)
modřín 5cm máme na terase na podlaze :)))
@morana128 Nemuseli. Ale já chtěl :) Myslím si, že je to lepší, když se vyzná. Jsou věci, o kterých by klasičtí projektanti nevěděli (sokl, sedání, rozměrová omezení, statika aj.) Ale když jsi to podchytila OK Pyrus, tak proč ne, ti jsou zkušení dost. Konzultace nebo dokonce konfrontace projekt - srubař by měla proběhnout vždy. A pak se stejně něco najde, jsme jenom lidi.