Diskusi odebírájí 4 lidé

Jakou pergolu zvolit?

Zobraz úvodní příspěvek
Ahoj, plánuji pergolu o rozměru cca 5 x 4 m, širší strana k domu, kde je HS portál. Nejspíš samonosná (popř. jde kotvit do zdiva s 25 cm polystyrenem?) Mám pasivní dům a nerad bych si pergolou stínil. Rozmýšlím se, kterou cestou se vydat... Původně jsem plánoval dřevěnou konstrukci se skleněnou střechou, niméně nechce se mi o pergolu starat a pravidelně natírat. Přišla tedy na řadu varianta hliníková. - Líbila by se mi pergola s prosklenou střechou s případnou stínící plachtou pod. Setkal jsem se s názorem, že se i tak upeču, má někdo zkušenost? - Další možnost je pergola se stahovací látkovou střechou, což se mi popravdě moc nelíbí. - A poslední možnost bioklimatická, která by se mi asi líbila nejvíce, ale pokud by nešly lamely stáhnout, tak by hodně stínila... Co jsem se díval, tak u různých výrobců jsou velmi odlišné ceny (100 - 500 k) Máte zkušenost? Co byste doporučili? Co jste zvolili. Máte tip na konkrétní produkt? Díky!
Odpovědět
1
2

Odpověď na příspěvek od kzuz89:

@david_brus Tak ty bioklimatické pergoly se cenov…
@kzuz89 Jako našetřit se na to dá, to je jasné, ale jestlipak to za to i reálně stojí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od patkin:

rychlý přehled: Skleněná střecha: Sklo může vytvo…
@patkin Lamelová se mi nezdá nejlepší, když to stíní i v zimě a omezuje výhled. Já bych řekl, že nejlepší volba je sklo a nad ním stínění. PS: Co to je za ten divný název "bio"?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martin_s:

@patkin Lamelová se mi nezdá nejlepší, když to s…
@martin_s Prostě obchodní název.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marekfen:

@kzuz89 Jako našetřit se na to dá, to je jasné, a…
@marekfen Myslím, že ano. Ještě jsem se nesetkala s takovým případem, že by někdo dal takovou pergolu a pak nebyl spokojený.
Odpovědět

@marekfen Myslím, že ano. Ještě jsem se nesetkala…
@kzuz89 To já ty případy znám. Protékání, stínění i v zimě, protože je méně světla a přece jen, zabírá to dost místa. Nutnost mít v zimě, když sněží lamely otevřené, takže sněží dovnitř, to znamená, že tam prakticky musíš vše zakrýt. No oba, co si tu pergolu za ty nehorázné peníze postavili už by si ji znovu nedali. Ale nechci to nikomu vymlouvat samozřejmě. Já si budu dělat ocel, za úplně jinou cenu, nahoře sklo a nad tím markýzu. Věřím, že budu spokojený.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od davex:

@kzuz89 To já ty případy znám. Protékání, stínění…
@davex Tak u nás by bola komplet zapršaná a zasnežená aj terasa pod sklenenou pergolou. Tu fúka tak, že kým na stavbe neboli okná, tak mi cez otvor na okno nasnežilo a cez celú chodbu som mal v záchode 8 metrov od okna polmetrový závej. Aby terasa ostala suchá, musela by byť celá uzavretá. A v zime nemusia byť lamely otvorené, udržia 80 kg na m2, čo je cca 80 cm čerstvého snehu a to už na väčšine územia asi nikdy nebude. Problém je akurát ledovka, kedy lamely primrznú.
Odpovědět

@davex Pergola se skleněmou střechou mě zatím láká nejvíc... Máš zjištěný o kolik levněji vyjde ocelová oproti hliníkové? Necháš si svařit a nalakovat části a na místě sešroubíš, nebo si celé necháš svařit na místě?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od rades89:

@davex Pergola se skleněmou střechou mě zatím lák…
@rades89 podívej se ke mně do alba, mám tam ocelovou svařovanou na místě
Odpovědět
Profilova fotka

@rades89 Taky mám ocelou konstrukci, ale menších rozměrů 4x3m, z jeklu 10x10. Vyrobeno na dílně, pak do lakovny a na mistě ve 4 lidech sešroubované. Dneska bych se asi vykašlal na lakovnu a zainvestoval do pozinkování konstrukce a na místě bych to natřel polyuretanovou barvou.
Odpovědět

@rades89 No dělal jsem si ji sám, mám montovanou. Délka 14,5m metrů, šířka 3m, bezpečnostní sklo 10 mm. Veškeré profily včetně krokví mám 100x100 mm. Když nepočítám svou práci s návrhem a čas, který jsme tomu věnovali s kamarády, abychom to postavili, tak to vyšlo na cca 170.000 Kč. Hliníková by mě vyšla na nesmysl. Určitě tak 600.000 tis plus. Prostě děs... Mám komaxit (prášková barva), antracit. Jako ideální stav by byl žárový pozink + komaxit, ale to vy vyšlo tak o cca 25.000 Kč dráž, což jsem do garážového stání nechtěl investovat. Okud si? Možná bych mohl pomoct.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@davex Tak u nás by bola komplet zapršaná a zasne…
@roman_ Já říkám, jak jsem koupil. Prostě to tak je a bude to individuální určitě. Chápu, že při vánici může být sníh všude. Ale já mám terasu krytou od západu a severu, odkud jde nejčastěji sníh a déšť, alespoň u nás. Jinak když jsem navrhoval pergolu pro známého, tak jsem v jeho podhorské oblasti počítal s hmotností sněhu 300 kg na 1m2. On ten mokrý sníh je prevít. A zejména u těch bioklimatických pergol s minimálním sklonem.
Odpovědět

@rades89 No dělal jsem si ji sám, mám montovanou.…
@davex Myslíte, že nám ostatním, kteří o samovýrobě pergoly uvažují, byste poskytl nějaké fotky (případně i výkresy) detailů? Mě by hlavně zajímalo, jak řešit zasazení skla do střechy pergoly? Děkuji
Odpovědět
Článek se načítá

@davex Právě že pokud vím, vůbec není nutné, aby byly lamely v zimě otevřené. Jasně, prodejce to tak doporučuje. Ale řekněme si, že tolik sněhu nenapadne, aby se té pergole něco stalo.
Odpovědět

@davex Právě že pokud vím, vůbec není nutné, aby …
@kzuz89 Ono jde spíše o to, že ta pargola je u baráku, což v zimě extrémně stíní a stíní to hodně i otevřené.
Odpovědět

@kzuz89 Ono jde spíše o to, že ta pargola je u ba…
@martin_s Keď sa dá do maximálnej výšky, vyrábajú nohy dĺžky 3m, tak to v zime tieniť nebude. Slnko je nízko a aj z juhu to bude do baráku svietiť.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@martin_s Keď sa dá do maximálnej výšky, vyrábajú…
@roman_ To těžko. Půl metru nad oknem je dost málo, bys potřeboval ještě tak o 2 až 3 metry více. Si to spočítej, teď máš úhel skoro 30st a na konci zimy 40st. Nejde ale jen o Slunce, stejně málo svítí, ale okno musí vidět na oblohu, která je nasvicema.
Odpovědět

@roman_ To těžko. Půl metru nad oknem je dost mál…
@martin_s Pri uhle 35 ° pergola orientovaná na juh a vysoká 3 metre vrhne tieň 4,28 metra ďaleko. Pri zimnom slnovrate je slnko pod uhlom len 15 ° a dostane sa až vyše 11 metrov ďaleko. Takže záleží, aká je perfola hlboká. Minimálne 4 zimné mesiace to neklesne pod 4 metre. Kto má terasu na JZ, ako napr. ja, tak to je ešte lepšie.
Odpovědět

@kzuz89 Ono jde spíše o to, že ta pargola je u ba…
@martin_s Aha, tak to ano, s tím jsem si to nespojila. Moje chyba 🙂
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?