Jakou pergolu zvolit?

Ahoj, plánuji pergolu o rozměru cca 5 x 4 m, širší strana k domu, kde je HS portál. Nejspíš samonosná (popř. jde kotvit do zdiva s 25 cm polystyrenem?) Mám pasivní dům a nerad bych si pergolou stínil. Rozmýšlím se, kterou cestou se vydat... Původně jsem plánoval dřevěnou konstrukci se skleněnou střechou, niméně nechce se mi o pergolu starat a pravidelně natírat. Přišla tedy na řadu varianta hliníková. - Líbila by se mi pergola s prosklenou střechou s případnou stínící plachtou pod. Setkal jsem se s názorem, že se i tak upeču, má někdo zkušenost? - Další možnost je pergola se stahovací látkovou střechou, což se mi popravdě moc nelíbí. - A poslední možnost bioklimatická, která by se mi asi líbila nejvíce, ale pokud by nešly lamely stáhnout, tak by hodně stínila... Co jsem se díval, tak u různých výrobců jsou velmi odlišné ceny (100 - 500 k) Máte zkušenost? Co byste doporučili? Co jste zvolili. Máte tip na konkrétní produkt? Díky!
Odpovědět
1
2
Profilova fotka
Mám s otáčecími lamelami, ale na jihovýchodním rohu a tak do obýváku nestíní a lamely otevíráme, pokud je teplo. Pro mě důležitejší věc jsou boční rolety proti větru, které jsem podcenil a po dvou letech nainstaloval na jednu stěnu (tu východní) a chybí mi jižní, kde to už nejde. Pergolu doporučuji samonosnou s vyřešením, aby nezatékalo mezi ní a dům.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od radim2015:

Mám s otáčecími lamelami, ale na jihovýchodním ro…
@radim2015 Proč na tu stranu už se ti nedá dát?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rades89:

Ahoj, plánuji pergolu o rozměru cca 5 x 4 m, šir…
@rades89 Stahovací střeše se vyhni. Buď to dej střechu na pevno, nebo bych ještě šel do té bioklimatické s naklápěcími střešními lamelami. Ono jedině dát udělat cenové nabídky, rozdíly tam budou dost velké si myslím.
Odpovědět

@rades89 Existujú aj bioklimatiské so sťahovacími lamelami na stranu, ale to bude cenovo nezmysel. Do fasády s 25 cm polystyrénom sa samozrejme kotviť dá, ale je treba to mať nachystané ešte pred fasádou. Mám 30 cm a do fasády som schoval kotviace kocky s prerušeným tepelný mostom, do nich to potom nakotvím, keď príde čas. Nechcel som mať pri dome ďalšie dve nohy i keď aj to má svoje výhody (jednoduchšia montáž roliet), akurát neviem, ako by som tomu urobil patku, keďže popri baráku mám zahrnutý 3,5 m hlboký výkop, takže kým si to sadne, tak to moc únosné nebude. Na boku domu budem mať do fasády kotvený ešte veľký prístrešok pre auto (6x14 m), na to mám statický posudok a bude to fixované v dvoch bodoch (konzolách), každá s nosnosťou 4,5 tony. Samozrejme s kotvami s prerušeným tepelným mostom schovanými pod fasádou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@rades89 Existujú aj bioklimatiské so sťahovacími…
@roman_ Při stavbě jsem právě přípravu neudělal, což je asi škoda... To, že samonosná pergola má výhodu skrz boční stínění je dobrý postřeh, díky. :) Našel jsem i pergolu, která má stahovací lamely, ale tam je cena 500k, to už je právě moc... Takže aktuálně vítězí samonosná hliníková pergola se skleněnou střechou, kde by se zespodu zavěsila stínící plachta...
Odpovědět
Když jsem plánoval dům, také jsem přemýšlel o bioklimatické pergole. Ale když se zamysím, pod pergolou mám nábytek, židle s látkovým polstrem, elektroniku apod. Takže moc nevím, k čemu je dobrá otvírací střecha, když by mohlo zapršet. Stejně by byla skoro většinu času zatažená. Moc mi to nedává smysl.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od p_sava:

Když jsem plánoval dům, také jsem přemýšlel o bio…
@p_sava tak v zimě a na podzim kdy se moc nevyužívá může být otevřena, aby nebránila světlu. Mě se více líbí varianta prosklené střechy a v létě ji stínit nějakým baldachýnem. Nevíte proč se ty pergoly nestaví že železných profilů? Já přemýšlím o pozinkovaných profilech, které bych potom natřel barvou nebo nechal někde ve fabrice nalakovat nakomaxitovat či něco takového. Výhodu vidím v tom, že vám to posvaruje "kdejaký strejda", kdežto hliníkovou si sami neuděláte, protože sváry jsou komplikovanější...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od rumcajk:

@p_sava tak v zimě a na podzim kdy se moc nevyuží…
@rumcajk Oni to ani tie firmy nerobia, akurát nakúpia profily, naskracujú ich, nechajú nalakovať a zmontujú. Tam asi nebudú žiadne zvary. A preto, že je to relatívne jednoduché, tak je tých firiem kopa a všetky pergoly vyzerajú rovnako. A drahé to je prevažne preto, že je to moderné a ľudia sú ochotní to zaplatiť. Výrobná cena podľa mňa nebude tak vysoká. @rades89 Presklená pergola je pekná, ale fakt sa pod tým budete smažiť. Jediné tienenie, čo by tomu pomohlo by muselo byť nad sklom, nie pod. A to sa robí napr. formou markízy. Akurát to už sa dostanete na cenu tej bioklimatickej. @p_sava Zatiahnutá by bola iba keď prší alebo sneží, inak môže byť furt otvorená a dá sa to automatizovať.
Odpovědět
Hliníková pergola s prosklenou střechou vypadá elegantně a je bezúdržbová, ale přehřívání je reálný problém, zejména u pasivního domu. Asi bych zvolil spíše bioklimatickou pergolu (otočné lamely) – což umožní regulaci stínu i větrání.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zden77:

Hliníková pergola s prosklenou střechou vypadá el…
@zden77 Bioklimatická se mi líbí nejvíce, ale přijde mi celkem nepraktická... V pergole pak nemohu mít nábytek či elektroniku a lamely stíní i když nechci. Já v pasivním domě si v zimě sluncem "vytápím" takže o to nechci přijít... Má někdo zkušenost se skleněnou střechou u pergoly? Opravdu se pod ní nedá sedět, ani když je zespodu zavěšené stínění? Chápal bych tento argument v uzavřené místnosti kde teplo nemůže nikam odejít, ale v pergole...?
Odpovědět

@zden77 Bioklimatická se mi líbí nejvíce, ale při…
@rades89 Záleží, aká je veľká a či u vás fúka. Ak nie, tak to bude peklo a tienenie pod sklom prehrievaniu nezabráni, to by muselo byť nad sklom.
Odpovědět
Profilova fotka
Tak pod sklem to bude horší než na přímém slunci a to asi znáš nebo si to můžeš vyzkoušet. Stíněné sklo zespodu by mohlo projít, kdyby horký vzduch mohl někam odcházet (trošku šíkmá střecha a na nejvyšším bodu mezera překrytá proti dešti). Sklo má ale proti hliníkovým lamelám nevýhodu, že je spřes něj vidět špína a ta je po nějakém čase na všech pergolách.
Odpovědět

@rades89 Taky jsme to řešili. Otočné hliníkové lamely jsme vyloučili, protože i v otevřením stavu hodně omezují výhled. Nakonec jsme použili Pergolino na hliníkové konstrukci s látkovou rolovací střechou. U baráku je konstrukce zakotvená pod okapem na hranu přesahu. Většinou je zarolovaná. Vytahujeme ji v létě nebo pokud jmse na terase
Odpovědět
rychlý přehled: Skleněná střecha: Sklo může vytvořit skleníkový efekt a ohřát prostor, takže doporučuji přidat stínící plachtu nebo UV sklo. Stahovací látková střecha: Praktické, ale vyžaduje údržbu a není tolik odolné. Flexibilní, ale ne ideální pro bezúdržbovou variantu. Bioklimatická pergola: Nejlepší volba pro regulaci stínu a větrání. Lamely se dají nastavit podle potřeby. Pokud chceš plně uzavřené, vyber model s motorickým ovládáním. Držím pěsti 😉🍀
Odpovědět
Máme pergolu s otočnými lamelami na jihovýchodní straně domu. Když je hezky, otevíráme je, aby nám to nezastínilo obyvák. Boční rolety proti větru jsme nejdřív neřešili, ale po dvou letech jsme dodělali na východní stranu. Na jižní už to bohužel nešlo. Doporučuju určitě samonosnou pergolu a hlavně si pohlídat, aby mezi ní a domem nezatékalo.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od patkin:

rychlý přehled: Skleněná střecha: Sklo může vytvo…
@patkin mám stahovací látku rolovanou motorem. Jediná údržba je, že pokud ji zatahujeme, tak koštětem odrazím případné listí. Výhodou je, že ve srolovaném stavu neomezuje výhled a slunce
Odpovědět
Článek se načítá

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@patkin mám stahovací látku rolovanou motorem. Je…
@zubr487 A v nesrolovaném stavu? 😃
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zubr487:

@patkin mám stahovací látku rolovanou motorem. Je…
@zubr487 tak ale nějaká údržba tam ještě musí být ne? vždyť je to venku vystavěno počasí, tak člověk by řekl že by to i nějak myl možná.
Odpovědět
Profilova fotka
A co zvolit hliníkovou s plným polykarbonátem s propustností 12%? S touhle variantou má někdo zkušenosti?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od david_brus:

A co zvolit hliníkovou s plným polykarbonátem s p…
@david_brus Nevím, dávat si plast na terasu..? To bude jak na Balkáně.. Není lepší investovat, když už tak nějak zabarveného skla?
Odpovědět

@david_brus Proč právě 12%? Jsou i jiné možnosti? 😄
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od patkin:

@zubr487 tak ale nějaká údržba tam ještě musí být…
@patkin většinou ji mám zarolovanou v boxu.. vytahují ji podle potřeby v létě. Jediná údržba je, že se při zarolování snažím koštětem odrazit listí dolů. Pokud bude špinavá tak ji vezmu Vapkou
Odpovědět

@david_brus Přesně toto momentálně řešíme. Chceme na jaře dát udělat pergolu a na střechu dát polykarbonát, ale nevíme podle čeho vybrat nějaký vhodný.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kzuz89:

@david_brus Přesně toto momentálně řešíme. Chceme…
@kzuz89 Hlavne nie dutinkový.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od marekfen:

@david_brus Proč právě 12%? Jsou i jiné možnosti?…
@marekfen jasně, že jsou jiné možnosti. Nemám zkušenost, takže jsem napsal tu nejmenší propustnost světla, kterou jsem našel 😁
Odpovědět
Profilova fotka

@david_brus Přesně toto momentálně řešíme. Chceme…
@kzuz89 v deku nabízejí hliníkové pergoly s plným polykarbonátem, který zabraňuje průchodu světla, ale nevím jestli i tepla, aby se pod tím nechalo sedět. Chtěl jsem lamely, ale ty jsou mimo naše finanční možnosti
Odpovědět

@kzuz89 Hlavne nie dutinkový.
@roman_ Proč dutinkový ne?
Odpovědět

@kzuz89 v deku nabízejí hliníkové pergoly s plným…
@david_brus Tak ty bioklimatické pergoly se cenově pohybují úplně někde jinde, že jo. Možná někdy na to dojde, ale momentálně nejsme v takové finanční situaci.
Odpovědět

@roman_ Proč dutinkový ne?
@kzuz89 Pretože to nikdy neutesníte tak dokonale, aby sa tam nedostala voda. Ale ak radi pestujete riasy a plesne, tak si to kľudne dajte.
Odpovědět

@kzuz89 Pretože to nikdy neutesníte tak dokonale,…
@roman_ Tak to určitě nepatří mezi naše hobby 😀 Myslela jsem si, že to bude mít nějaký takový souvis.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?