Terasa, jak na základ?

Profilova fotka
Prosím o pomoc se základem pro terasu. Plánujeme sibiřský modřín. Terasa bude do „L“ ale bude celkem vysoko, proto je nutné udělat schod. Aktuální výška od kameniva pod parapet je cca 35cm. Vůbec nevím jak začít se základem. Dostal jsem rady, jako vysypat kamením (což je již hotovo) dále žábou udusat. Na to položit např. ztracené bednění (25cm), zalít betonem, takto udělat cca60 patek. Na ně položit terče, do nich hranoly a pak prkna. Nevím jestli je to správné řešení. Posílám pro představu fotku aktuálního stavu a vizualizaci. Prosím poraďte jak správně postupovat, než objednám materiál, (podložky, terče, prkna atd.).
Odpovědět
Profilova fotka
@pavel_picek Postup jste zvolil prakticky správně, jen bych zhutnil to kameni a terasu ne kotvit k domu, protože nebudete dělat základ do ne zámrzné hloubky takže v zimě vám ta terasa může vlivem mrazu cestovat směrem nahoru a dolů, také jste neřekl zdali ji budete mít zastřešenou, to by jste také nemohl kotvit zastřešení k domu, mohla by pak konstrukce začít praskat. V tom případě by jste musel udělat samostatně oddělenou konstrukci od domu. Jinak jsem viděl že dávají jen dlaždice a na to se ta terasa staví ale zase kvůli výšce vyrovnání je dobré udělat ty patky a do toho zabetonovat stavěcí třmeny. Je dobré je udělat dostatečně široké aby se váha roznesla a ty patky se pak nepropadali do štěrkového lože. Osobně bych ty patky zabetonoval do ne zámrzné hloubky dle klimatické oblasti kde jste. Pokud si to budete dělat sám tak vás těch pár pytlů betonu nezrujnuje, nebo cementu a sám si namíchat beton. Ale třeba tu někdo je kdo to dělal tak jak to máte v plánu. My budeme mít terasu betonovou s dlažbou a krytým zastřešení napojené na dům takže nás ty základy neminou. 😉
Odpovědět
Profilova fotka
@jarin1 díky z odpověď, Par odpovědí k tématu. Kamení budu hutnit. Terasové prkna plánuji usadit těsně po parapet, cca 5mm. O kolik se to může hýbat vlivem mrazu? (lokalita Pardubicko). Zastřešení terasy v podobě pergoly neplánuji, max do budoucna nějaká napínací plachta kotvená na oka do zdi a nerezové sloupy na druhé straně. To ale až někdy hodně později, jestli vůbec. Takže pokud správně rozumím, patky ze ztraceného bednění vyplněné betonem položené na tom kamení může být?? Musím to tak udělat, abych nahnal tu celkovou výšku 35cm. Proto tam nemohou být jen ty doporučované dlaždice. ZB jsem uvažoval v tomto rozmístění, viz foto, není to přehnané, možná by stačilo méně. Dávat je do nezámrzné si nějak nedovedu představit, když tam mám už vysypané to kamenivo. To by bylo na to celé to odhrabat vykopat 66 děr, zabetonovat 66*2 ZBček a pak zase ty kameny zpět. Šílený , po tom ce jsem to tam rozvážel 2 dny. Takže pokud stačí ZB jen položit a vysypat betonem, budu jen rád. Nechtělo by to objet min. obrubníkama dokola?
Odpovědět
Profilova fotka
@pavel_picek Ještě mě napadlo vykašlat se na ty zb patky a koupit zemní vruty dlouhé alespoň 120 cm nebo tak dlouhé aby jste byl v zemi alespoň těch 90 cm a zbytek vám vyšel na položení trámů a prken, ty vruty vám prakticky i zajistí to že se vám ty trámy nebudou klopit do boku a nějak kroutit. Cenově vyjdou podobně možná o něco dráž než patky betonové a zb ale zase za cenu rychlé výstavby a to že budou v ne zámrzné hloubce. Jak chcete dělat konstrukci té terasy, myslím tím základní kostru s trámů? To jste chtěl udělat patky a na ně položit trámy o rozměru třeba 80x120 mm ty dát od sebe po 500 mm ukotvit je pomoci stavěcí ho třmenu zabetonovaného v těch patkách a na ty trámy pokládat prkna křížem?
Odpovědět
Profilova fotka
@pavel_picek https://www.zelezarstvi-knor.cz/zemni... Třeba tento unese 800 kg. Je to rychlé a hned únosné. Chce to zvážit co je pro vás lepší a výhodnější.
Odpovědět
Profilova fotka
My taky uvažovali nad vruty, ale v našem případě stačily jen ty dlaždice zamkovky, takové větší. Soused si vyleval hrobečky pod rošt takovým kyblikem, takže myslím, že ztracené bednění vylite betonem bude stačit. My naše řešení tedy dělali na požadavky tesaře, co nám pak terasu dělal. Nebyl to náš výmysl. Kolem dokola jsme si udělali gabionek. Vyrovnávat ale ty dlažky bylo na hlavu, vruty by byly elegantnější, ale u nás o dost dražší.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?