Kolik v zimě protopíte s tepelným čerpadlem?

Máme bungalov PENB-C, 104m2 užitné plochy a teď, když mrzne, ukazuje tepelné čerpadlo (TUV + podlahovka) denní spotřebu okolo 40 kWh/den. Jak jste na tom vy?
Odpovědět
1
2
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od robertpok:

Máme bungalov PENB-C, 104m2 užitné plochy a teď, …
@robertpok 40kWh/deň je nič nehovoriaca hodnota - PENB v kategórii C zahŕňa v sebe aj iné parametre budovy ako len ztráty. Navyše nevieme ďalšie parametre - koľko z toho padne na TUV a koľko na podlahovku, na akú teplotu topíte, koľko Vás je doma, či máte rekuperáciu alebo nie, aký máte druh tč, akú značku, model... proste ďalších 200+ faktorov. Zisťovať následne tieto údaje od iných ľudí nemá vypovedajúcu hodnotu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od josefx:

@robertpok 40kWh/deň je nič nehovoriaca hodnota -…
@josefx Díky za zprávu. Jde mi o obecnou diskuzi, ať si každý napíše fakta, která chce, já se kdyžtak doptám. Jestli někoho zajímají další informace o některém z mých faktorů, může se zeptat také.
Odpovědět
Když tu budou jabka i hrušky, hřidávám hrušku: Patrová kostka na půdorysu 90m2 s rekuperací.
Odpovědět
Já do těch jablk a hrušek přidám ještě třešni 100m2 radiátory při dnešních -10 topná voda má teplotu 33 stupňů topím na 22, spotřeba necelé 4 m³ plynu takže za tenhle mrazivý den cca 40kw a v tom je TUV 3 lidí (cca 5kw) a vaření.
Odpovědět
Pasivní přízemní dům, 101 m2 podlahová plocha, TČ země-voda, rekuperace, topíme na 21°C. Spotřeba za topení v zimě cca 5-7 kw/den.
Odpovědět
Zatim nezateplena kostka 90m2 podlahove plochy, ale pritapim krbovkama. Jinak bych byl aktualne na vyssich cislech, tipuju tak 25-30kwh za den v tyto dny. Po zatepleni to doufam rapidne spadne 😁 Podle PENB by pak mely byt tepelne ztraty pri -15 4,5kW
Odpovědět
Profilova fotka
TZ domu kolem 4 kW , TC 9kw monoblok lg therma v ekviterm, režim Auto. Ohřev TUV měřeno v létě cca kolem 6 kW denně. Změřena spotřeba od 10.11 do včerejška tak průměr denní cca 18.8 kW i s ohřevem TUV takže -6kw cca 12.8 kW, zítra mohu upřesnit aktuální hodnotu při těchto teplotách. Vnitřní teplota místnosti cca 22-23°C.
Odpovědět
Keď už tu dávate tie ovocné misy, aspoň jednotky by ste mohli uvádzať správne: kW - výkon (elektrický, tepelný), kWh - energia (elektrina, teplo).
Odpovědět
Jak se tak dívám tak ty vaše TČ (pokud neberu v potaz pasiv) nemají žádnou valnou úsporu, když my s elektrokotlem, 186m2 zastavěné ještě patro a z toho topíte asi 280m2 na 22C máme teď za tuto sezónu cca 52kwh/den
Odpovědět
Profilova fotka
Moje TČ země (vrt) - voda, barák 200 m2. 21,5 °C (nebo víc) a za celý listopad spotřeba elektřiny na topení a TUV 409 kWh. Z toho cca 80 kWh je ohřev TUV. Denní průměrná spotřeba tedy 11 kWh za topení za listopad. Celková spotřeba domácnosti 695 kWh, zbytek domu tedy 286 kWh.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od pyramis:

Moje TČ země (vrt) - voda, barák 200 m2. 21,5 °C …
@pyramis Mame to podobne. Barak 144m2, zeme-voda (kolektor), rekuperace, ohrev vody. Komplet elektrina 20kWh/den. Doma teplota kolem 22-23C. Vysocina .
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od vladimir_sacha:

Jak se tak dívám tak ty vaše TČ (pokud neberu v p…
@vladimir_sacha A teď tu o Karkulce.
Odpovědět
Článek se načítá
Pasivní patrový dům, 150 m2 podlahová plocha, TČ země-voda, topíme na 22-23°C. Pouštíme do podlahy 25°C. Přesnou spotřebu za topení nevím, ale roční spotřeba dle vyučtování 2,4 mW za celý dům. Vše máme na elektřinu.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od dusli:

Pasivní patrový dům, 150 m2 podlahová plocha, TČ …
@dusli 2 a kousek miliwatů - to bude asi malý domek pro panenky (výkonově to odpovídá, ale stejně chybí spotřeba) ?
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

Keď už tu dávate tie ovocné misy, aspoň jednotky …
@roman_ máš pravdu! Upsal jsem se
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od davex:

@vladimir_sacha A teď tu o Karkulce.
@davex Proč? Já vím kolik se protopi
Odpovědět
Profilova fotka
My, dum podlahova plocha 118m2, tepelna ztrata 1.8 podle projektu, ale realne asi ne, protoze nam to nekde netesni a mame horsi okna nez bylo v projektu. topime na 22.3, krom chodby, zachodu, a pracovny, takze z 118m2 asi 98m2 se opravdu ohriva. vodu ohrivame na 48, ale jen vecer, pres den mame zbytek co zustal z minuleho dne, voda se ohriva v bojleru tepelkem, nemame akumulacku. rekuperace, denne varime, co druhy/treti den pracka, susicka. hodne se u nas sviti, televize tak 3-4hod denne, dcera je nemocna takze rano/vecer pohadka a pak my nejaky film/serial. cely den jede pocitac + tri monitory. spotreba cca 24KWh (t1+t2 dokupy potoze rozdil je minimalni) . mam dva zdroje topeni, kdyz topime peletkama, tak mame spotrebudomu 8-10KWh, takze cca 14-16KWh protopime kdyz topime telepnym cerpadlem. Mame acond pro N (max 9KW), ale acond neam takove krasne grafy jak panasonic a jine, ktere ukazuji kolik kilowat padlo na co a nemam zatim zadny merak ktery by mi meril zvlast KWh tepelka
Odpovědět
Atypický bungalov s patrem v NED kvůli tvaru a bez reku. Vše na ele, TČ vzduch voda 8kw a PT. Minulý rok v prosinci spotřeba 600kWh, to bylo nejvíce, ale vytápělo se jen 1NP - 120m2. Teď se vytápí vše - 160m2 a včera spotřeba při celodenním mraze 28kWh, teplota 20-22°C, vařilo se, pračka, sušička a TV půl dne + jede ČOV. Nemám ještě v loxone uděláno sledování, tak nevím přesně, vidím přes SEMS spotřebu za den.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od ktz:

My, dum podlahova plocha 118m2, tepelna ztrata 1.…
@ktz Teplota TÚV 48 °C je strašne málo, dajte si pozor na problém s legionelou, to nie je dobré podceňovať, ak si nechcete zničiť zdravie. @mpavka Myslel som, že poschodový barák už nie je bungalov, či?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@ktz Teplota TÚV 48 °C je strašne málo, dajte si …
@roman_ sám mám TUV na 44⁰. ale mám nastavené aby každý týždeň zohrialo vodu na max kvôli práve legionele. veľa tepelných ( a možno aj inych? ) čerpadiel má túto funkciu.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od apostol:

@roman_ sám mám TUV na 44⁰. ale mám nastavené ab…
@apostol Tak to je v poriadku, pokiaľ je to pravidelne "dezinfikované". Ale aj keď to dosť čerpadiel dokáže, dosť ľudí to nerieši a nepoužíva.
Odpovědět
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od roman_:

@ktz Teplota TÚV 48 °C je strašne málo, dajte si …
@roman_ jojo presne tak, mame to jednou tydne na 60. ale vzhledem k tomu, ze stridam zdroje topeni. podle toho jak jsem doma, tak kdyz jedu na peletky, tak je voda v bojleru vzdy na 56
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@ktz Teplota TÚV 48 °C je strašne málo, dajte si …
@roman_ jasně, ale když napíšu patrový dům, tak to také úplně není ono🙂 je to Lko s malým 2NP proti 1NP, 182m2 proti 50m2. TUV nahrávám taky na 45°, ale jednou za týden je dizinfekce patronou na 60°.
Odpovědět
60°C je na zabití Legionelly málo, to musíte mít 80+, aby to k něčemu bylo...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od plaintruth:

60°C je na zabití Legionelly málo, to musíte mít …
@plaintruth 60 stupňů stačí ale musí to tam být minimálně 30 minut smrtelná hodnota pro ni je 55 stupňů ale to musí působit několik hodin. Čistá voda se bere když je ohřátá na aspoň. 70 stupňů tak to má třeba můj kotel. Ještě tam je že se množí ve stojaté vodě takže pokud je odběr a není moc velký zásobník tak se hypoteticky nahřívat nemusí ale neriskoval bych.
Odpovědět
Nevim no, me treba to straseni legionelou prislo vzdy pri plne obyvanem dome, kde se protoci bojler minimalne jednou denne chlorovanou vodou usmevne, to je spis problem hotelu, neobyvanych pokoju, slepych ramen, chat a chalup kde dlouho stoji voda v potrubi a bojlerech 🤔
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kopca89:

Nevim no, me treba to straseni legionelou prislo …
@kopca89 ..samozřejmě, že při běžném používání to problém není, chlor sice nic nevyřeší, ale celková populace je neustále ředěna, taže případná "kontaminace" člověka je minimální a imunita si s tím poradí, tělo neustále zásobujeme jedinci Legionelly, ale v malém v množství a to není problém, problém může být, když jedete na dva týdny na dovolenou, pak přijedete a hned vlezete do sprchy, kdy je těch Legionell v tom bojleru násobně víc než obvykle...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od edison101:

@plaintruth 60 stupňů stačí ale musí to tam být m…
@edison101 ...60 stupňů zabije 90% populace, ale pochybuju, že po půl hodině, možná po 5-6 hodinách, 70° pomůže s dalšími 9% lehce zmutovanými jedinci a na poslední 1% silně zmutovaných jediců potřebujete 80°. 60°nic neřeší v případě, že po nahřátí vodu hned budete čerpat a tím ji ochlazovat, navíc voda v bojleru nahřátá patronou rozhodně není teplotně homogenní, někde bude podstatně míň někdě zase víc...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od plaintruth:

@edison101 ...60 stupňů zabije 90% populace, ale …
@plaintruth A to vycházíte z nějakého výzkumu, nebo z vašich doměnek? Také natápím jednou týdně bojler na 60°C, stejně tak, jako většína majitelů TČ. Tak mě zajímá, proč to tak výrobci TČ dělají, když je to podle vás zbytečné a nic to neřeší...
Odpovědět
Přikládám tabulku. Životnost legionelly v závislosti od teploty do 15 °CPřežije, ale jen ve spacím stádiu. 25 – 45 °C Ideální prostředí pro rozmnožování. při 55 °C Umírá za 5 – 6 hodin. při 60 °C Umírá přibližně za 30 minut. při 66 °C Umírá za 2 minuty. nad 70 °C Úplné dezinfekční prostředí Takže těch 60 je na hraně aby se tam těch 60 stupňů udrželo v čele nádobě po domu 30 minut.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?