Náplň podlahového topení, množství na cca 1000 metrů trubek

Dobrý den, prosím o radu, budeme mít tep. čerpadlo vzduch - voda monoblok, čím jste napouštěli podlahové topení - voda z řádu, z vrtu na pitnou vodu, destilovaná voda, ...., s jakou příměsí proti zamrznutí, korozi, biocidní ... . Jaké množství celkové kapaliny potřebuji do cca 1000 metrů trubek? díky za pomoc.
Odpovědět
@avalok každý výrobce by měl mít v návodu uvedené, jakou vodou systém plnit. Záleží, z jakého materiálu jsou trubky, tč i spoje (měď, hliník, plast,...). Hlavní je, sehnat někoho s úpravnou vody (instalatéři si ji i půjčují mezi sebou). Ta změkčí vodu. My jsme třeba koupili barák po cca 7 letech od kolaudace a při průplachu podlahovky z toho šel fakt humus a v některých místech byla ucpaná. Museli jsme vyměnit i rozdělovač, protože byl zkorodovaný. Pokud to naplníš obyčejnou vodou, tak tam rostou bakterie řasy a postupem času ti to ucpe průtoky.
Odpovědět
@avalok Pi x r2 x l. Pro trubku 16x2 je to 160l /1000m. V teplárnách, elektrárnách apod. se prodává demineralizovaná voda.
Odpovědět
@zubr487 díky 🙂
Odpovědět
@zubr487 160l? Spíš bych řekl 113 litrů. Ale tak, objem válce by si měl každý umět spočítat 😄
Odpovědět
Profilova fotka
@davex Souhlas při vnitřním průměru 12 mm to je 113.1 L vody.
Odpovědět
@davex máte pravdu, já jsem to počítal pro vnitřní průměr 14 mm neboli trubku 18x2
Odpovědět
@kekita Můžu se zeptat, jak tam můžou růst bakterie a řasy, když se tam nedostane vzduch?
Odpovědět
@davex a voda se skládá z čeho? Když tam není teda vzduch, tak proč musíš každý rok odvzdušňovat radiátory?
Odpovědět
@davex jinak abych byla přesná, tak info z netu: Voda používaná k napouštění OS (pitná) má běžně teplotu kolem 10–15 °C. Každý 1 m3 vody obsahuje 22 až 29 litrů vzduchu. Ve vzduchu je přibližně 78 % dusíku (N2) a 21 % kyslíku (O2). Také difuzí se může dostat do otopných soustav určité množství vzduchu. Ocel i měď mají propustnost vůči plynům zanedbatelnou. Plasty, pryž a další materiály pronikání kyslíku umožňují ve větší míře než kovy. Difuze kyslíku u plastových trubek je řádově až tisíckrát vyšší než u trubek kovových. Množství kyslíku vnikajícího do vody řeší např. německá průmyslová norma DIN 4726 [1]. Podle ní není povolena propustnost materiálu potrubí pro kyslík vyšší než 0,1 mg na 1 litr objemu OS a den
Odpovědět
@kekita Tady se snad řeší podlahové topení, nebo ne? Jinak ani v radiátorech na starém domku se nikdy nestalo, že by byla voda zelená, nebo že by se někde něco ucpalo. A to už je domku cca 50 let. Já zatím bydlím 4 roky. Pokud vím, mám tam normální vodu a pokud ji zkusím odpustit, je průzračně čistá. Navíc, trubky v podlahovém topení, alespoň ty moje, nejsou jen "plast" ale mají hliníkovou vrstvu. Jako, já bych to tak nehrotil, ale určitě je lepší nějaká jiná teplonosná kapalina než voda.
Odpovědět
@davex v rozumné cenové relaci a prakticky použitelná je voda zdaleka nejlepší teplonosná kapalina.
Odpovědět
@zubr487 Teď jsem mluvil s pane přímo z Cechu topenářů. Jedná se o přímo o prezidenta topenářů ČR pan Hamrozi. Řekl mi jasně, podlahovku napustit čistou vodu z řádu. Nejlepší možné řešení. Trval si na svém. A věřím mu, jelikož je to osvědčená osoba.
Odpovědět
Článek se načítá
Zdravím vás, já osobně jsem napouštěl podlahovku čistou vodou z řádu v roce 2018. Všude mám rozvody z pex al pex potrubí od Giacomini + dopojený žebřík v koupelně (ocelový). Vytápění je přes TČ země voda, takže žádnou nemrznoucí směs jsem nedával. Právě jsem zkoušel z žebříku odpouštět vodu a je krásně čistá viz foto. Když jsem se podíval na průtokoměry ty jsou špinavé, čím to teda je? Zatím jsem je ještě nečistil, chystám se to letos udělat a uvidím jak dlouho vydrží průhledné. Každopádně podlahovku jsem nastavil v prvním roce a už jsem na průtokoměry nešahal, takže mně to zas tak netrápí že nejsou čisté. Jen nevím proč to tak je.
Odpovědět
@zateplovak ano, napouští se to z řádu, ale přes tu úpravnu-to neříkal? Protože i každá voda z řádu je z jiného vrtu a má jiné složení.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?