O kolik se první zimu víc protopí, než dům vyzraje?

Ahojte lidi,mám dotaz.Máme novostavbu o ploše cca 170m2,zateplená 15cm polyš + 30cm vata.Nyní vlhkost asi 60% a ještě se tam netopilo.Zdroj vytápění je plyn + krbová kamna s výměníkem.Nemáme podlahovku,ale radiátory.Chci se vás zeptat, o kolik se první zimu víc protopí,jak ostatní roky než dům vyzraje?Krbovky, letos asi nestihnem,proto budem závislí jen na plynu.Jestli se nám po vyúčtování za plyn neprotočí panenky :) výtápět budeme asi na 21-22C.
Odpovědět
@tommi4 no nam RWE nastavilo ted na prvni rok tak vysoke zalohy, ze to snad ani nemuzem protopit... takze zalezi jake zalohy mate vy
Odpovědět
@mitote od MND 1500/měs.Ale jde mě o to,jestli se plynem první zimu neprotopí strašně moc?
Odpovědět
@tommi4 tezko rici :-/ ale nam se dum vytopil hned a pekne, mame podlahovku a teplovzduch krb... a to jeste nemame zvenku zatepleni... kazdopadne nam nastavily zalohy na 3tis
Odpovědět
@tommi4 U nás nebyl vůbec rozdíl mezi první zimou a dalšími. Topíme plynem, máme podl. konvektory + někde radiátory. Žádný jiný zdroj tepla nemáme. Bydlíme pátým rokem, stěhovali jsme se na zimu (19.11) a po všechny roky máme spotřebu plynu kolem 1000 m3 včetně ohřevu TUV. Zálohu máme 1.200,- Kč/měs., nikdy jsme nedopláceli. Bungalov na chladné Vysočině, plocha 228 m2, vytápíme cca 180 m2. Topíme na 22 st., stavěno systémem VELOX.
Odpovědět
@tommi4 přemýšlím nad souvislostmi s novějším domem a větší spotřebou energií ..ani mě toho moc nenapadá, takže jestli je nějaká pravděpodobnost vyšší spotřeby, tak možná v řádu procent, určitě ne tolik, aby se vám pak protočily panenky..
Odpovědět
Během první zimy je trochu větší vlhkost. Více se rosí okna a více se větrá. Známý kvůli tomu protopili asi o 10 % více. Ale je to takový hrubý odhad.
Odpovědět
první zimu protopíš asi o 10-25% navíc, dle vlhkosti. Moc to něřeš, prostě to tak je v každém novém baráku, který 2 roky nevymrzne :) Nicméně nejdůležitější na tom je hodně a pořád větrat. Ať vlhkost jde co nejrychleji ven.
Odpovědět
@tommi4 máme tepelné čerpadlo a pouze podlahovku po celé ploše domu. Dům nebyl "vymrzlý" vůbec a za první zimu se protopilo stejně jako za všechny následující. Hodně záleží na technologii, jak dům postavíš ;-)
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?