Rekuperace - odtah z WC mísy. Máte to? Je to k něčemu?

Pořizuji rekuperaci a firma mi nabízí tuhle možnost. Nějak nevím, jak se k tomu postavit. Investice cca 3000,- Kč / WC, takže nic hrozného. Na druhou stranu si říkám, jestli to není jen zbytečná komplikace.
Odpovědět
1
2
My máme přípravu, lituju, že jsme do toho nešli hned, teď to bude zbytečná práce to udělat a cena tak 3x taková, za 3 tis. vůbec neváhejte, každý, kdo to má, si to nemůže vynachválit.
Odpovědět
Nemame, nepotrebujeme, mame nad zachody okno. Ale @jarin1 ma a vzdy v diskuzich chvali
Odpovědět
@puhelin Dobrá věc, nevětrá místnost jen mísu a jen ve správný čas.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Blbost my nic takového nemáme ani ten záchod ještě nevisí 😄 😄 😄 . Ale brzy bude viset
Odpovědět
@jarin1 Tak to zatim mate v projektu 🙂 Uz koukam, delate vodu. Jak je to dlouho, co jste rezali asfalt?
Odpovědět
@wpavel Ten cerstvy vzduch v tu chvili nepotrebuje jen zachod, ale i lidske plice.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin Ne opravdu odvětrávání z wc mísy nemáme ani v projektu, jen je udělané odvětrávání kanalizace nad střechu. A odvětrávání místnosti pomocí stropního ventilátoru cata. Asfalt se řezal před cca 2 lety kdy jsme začali ofiko stavět to bylo 24.82020 ou sakra 😬 už je to dva roky co stavíme. Kecám dům se začal v březnu 2021 😄
Odpovědět
@puhelin to bude radim2015
Odpovědět
My taky budeme napojovat wc na vzduchotechniku. Většinou lidi, kteří to mají, tak chválí. Pro nás je navýšení oproti klasickému kombifixu asi jen 2 tisíce i s prací. No, za půl roku můžu referovat 🙂
Odpovědět
@kofejn Tak to je trapas, ja to popletla. Dekuju.
Odpovědět
@wpavel Píšete že to větrá jen ve správný čas. Já měl za to, že to výměnu vzduchu dělá pořád nebo se pletu? Nebo myslíte, že u toho záchodu máte nějaké to boostové tlačítko a tím si pak zvýšíte výkon? Není odtah z WC mísy jen zbytečná komplikace a budoucí problém pro případné čištění (bakterie, plísně)? Nebo se jen zbytečně bojím? Přiznávám, že o tom nic nevím, rekuperaci jsem nikdy nezažil, tak vůbec netuším)?
Odpovědět
Profilova fotka
Máme přímo odtah z wc a je to skvělá věc. Jen to stálo navíc 500 Kč a je to podle mě přímo od geberitu, takže mi přijde zbytečné dávat 3000 Kč. Když to jde i levněji 🤷🏽‍♀️ Fakt se pak nic nešíří do místnosti..
Odpovědět
Článek se načítá
když hovínko smrdí, tak to holt něco není v pořádku...
Odpovědět
@marta_kovar Máte pravdu, geberit je +500,- Já ty náklady počítám i na rozvody té rekuperace, materiál a s tím spojenou práci... I tak je to možná trošku přestřelené
Odpovědět
Profilova fotka
@robertpok jasný, je potřeba koupit ventilátor apod. Ale záleží no. Ale je víc variant než rekuperace. Cenově to možná vyjde dost podobně. ☺️
Odpovědět
My to budeme mit - kazdy, kdo ma, si to chvali. Je to proste nejefektivnejsi moznost odtahu. Vetrani oknem se s tim vubec neda srovnat, uz vidim, jak si v zime kazdy po kazde vetsi potrebe luftuje oknama.
Odpovědět
@bayt Kdo jinou moznost nema, ten okno otevira i v zime.
Odpovědět
@puhelin No právě mi pak připadá lepší i ten ventilátor, teď máme v bytě...
Odpovědět
@bayt Ten maji nasi, ale jen proto, ze jejich zachod nema okno.
Odpovědět
@puhelin No a o tom právě mluvím. že mi ventilátor připadá na WC prostě využitelnější než okno...
Odpovědět
@bayt My radeji cerstvy vzduch z okna. Ventilator byl nouzovka.
Odpovědět
Delame vsem klientum a je to jedna z nejuzitecnejsich veci.....nikdy vic zapach na wc.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se pachy nedostanou do místnosti, tak je člověk nevnímá a nemá potřebu ani otevírat okno ani mačkat tlačítko zvýšeného odtahu rekuperace - já jsem tlačítka připravil, ale odpojil, protože nejsou potřeba a někdy matou ohledně světel. Pokud to jen trošku jde, vydržím domů, protože ten "skvělý pocit jistoty" je k nezaplacení. Pro @wpavel rekuperace jede trvale a ani na nejvyšší stupeň ji při sezení nevnímám a zatím mě nevycucla. 😉
Odpovědět
@radim2015 Díky moc za zprávu i zkušenost... ps. Takové vycucnutí by pro lidi se zácpou taky nemuselo být od věci... Nechte si tu myšlenku patentovat! :o)
Odpovědět
Profilova fotka
@radim2015 a ako je to spravené po technickej stránke? to je trubka z rekuperácie nejak napojená na odsávanie priamo v geberite, alebo je len odťah niekde za wc hneď ?
Odpovědět
@josefx Je na to připravený Geberit tím, že má odbočku vloženou mezi nádrž a mísu. Vzduch se tedy odsává z mísy. Nic na tom není. Já jsem původně koupil obyčejný geberit a tu odbočku jsem tam přidal dodatečně. Někde v úvodu máte obrázek.
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 10 měsících
Zdravím, obnovím téma dotazem. Plánujeme rekuperaci v patrovém RD a chtěli bychom odtah z WC mísy. Rozvody musíme vést v podlaze. Musí se vést rozvody extra další větví kvůli odtahu z WC, aby se vzduch nemíchal nebo to jede přes "ventily"?
Odpovědět
Profilova fotka
@radek89 Asi jsi nepochopil princip rekuperace - vstupní vzduch do místností jde z venku a odpadní vzduch z koupelen, WC, šaten, kuchyní jde ven bez míchání s přívodem. Žádné další větve, ventily a podobně tam nejsou. Jenom doporučuji rekuperaci "neklapací" s klasickým protiproudým výměníkem resp. doplněnou o výměník TČ.
Odpovědět
@radim2015 díky. Špatně jsem to napsal ohledně druhé větve. Myslel jsem to tak, jestli odtah z WC může jít stejnou větví, resp. se napojí na stejnou větev jako odpadní vzduch. Může tam být nějaké omezení kvůli rozvodům vedených v podlaze?
Odpovědět
Profilova fotka
@radek89 Napsal jsi to dobře, ale nepochopil jsi odpověď. Protože se odpadní vzduch nemísí s přívodním, je úplně jedno, kudy jde a co obsahuje, hlavně, že jde ven.
Odpovědět
1
2
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?