Tepelné čerpadlo. Máte někdo zkušenosti?

Profilova fotka
Tohle téma jsem tu samostatně nikde nenašla, ale potřebovala bych se o něm dozvědět co nejvíce... Jsme ve fázi projektu na baráček 4+1 a nyní bychom se měli rozhodnout, čím vytápět... Zajímali by mě zkušenosti, jaké máte s tímto vytápěním.
Odpovědět
my jsme se o to zajímali zhruba před rokem a nakonec budeme topit plynem. Tepelné čerpadlo je na nás drahé a když nám dělali rozpočet, tak by návratnost byla za 12 let, s tím že tam musí být různé servisy a obnova čerpadla atd. Servis každá firma nabízela jinak, některá tžřeba 5 let zdrama, ale potom platit, některá rovnou platit, ale jako bonus něco jiného atd. Taky jsem zjišťovala příspěvěk od státu a ten než bych objehala, tak by to bylo na tak složitý lokte že do toho prostě nejdeme. Ale zase na druhou stranu se mi ta možnost líbila, kdyby to nebylo tak drahé i do budoucna, tak do toho jdeme.
Odpovědět
Profilova fotka
nám právě navrhl projektant jako topení taky plyn, ale pořád se bojím, kolik to pak bude stát ročně a ještě nás čeká dotažení plynu od silnice cca 40 m, tak už tím bychom si tu vyšší investici trochu pokryli... zítra mám schůzku s firmou, tak jsem zvědavá, co nám k čerpadlu poví...zatím mi předběžně stanovili investici na cca 205 tis., tak to by nebylo až tak hrozný. uvidím, jak budu mluvit zítra ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
Hezký srovnávací materiál je na této adrese: http://www.tzb-info.cz/t.py?t=2&i=4469 Závěr srovnání několika zdrojů je takový, že nejekonomičtější stále zůstává topení plynem, viz. konec materiálu. Pokud by cena tepelných čerpadel výrazněji klesla, stálo by to možná za úvahu. Mě osobně ale přijdou tepelná čerpadla jako taková slepá ulička - teď mě asi budete kamenovat. Při vlastních ekonomických kalkulacích nezapomínejte, že k provozu tepelného čerpadla potřebujete dodávat elektrickou energii - dle výrobku (např.: dodáte 1kWh elektřiny, čerpadlo vyprodukuje 3 Kwh). Samozřejmě máte od dodavatele levnější elektřinu. My budeme mít plynový kondenzační kotel, v přízemí podlahovku (sama bych nejraději i zde radiátory) a v patře radiátory. Vodu plánujeme přihřívat i solárními kolektory. Toť naše volba.
Odpovědět
taky táhneme přípojky přes silnici, je to asi 15m. Nám to vycházelo na nějakých 250 tisíc, ale všechny ty platby okolo co byli a do budoucna, pro nás byli moc drahé.
Odpovědět
Profilova fotka
my budeme mít TČ vzduch/voda ;-) ale na zkušenosti si musíte počkat až po letošní zimě 8-) jinak k materiálu zdenkaj - to srovnání je 2 roky staré za tu dobu se ceny změnily, nás čerpadlo vyjde ani ne na polovinu ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
fsvojap: konečně někdo ;-) potřebuju se zeptat, jak jste TČ řešili, máte tam i jako náhradní zdroj elektrokotel nebo by vám čerpadlo mělo vytopit RD i ve větší zimě??? na kolik vám spočítali celkové pořizovací náklady TČ? já bych se raději rozhodla pro TČ, ale manža se mi na to moc netváří.... ten chce plyn :-(
Odpovědět
Profilova fotka
mikanek - čerpadlo má v sobě už nějakou elektrospirálu, která bude ve větší zimě předehřívat vodu, jako záložní zdroj máme ještě krb ;-)
Odpovědět
Profilova fotka
krbový kamna taky budeme mít...na ně máte TČ připojené nebo by jste s nimi vytápěli domek zvlášť?
Odpovědět
Profilova fotka
mikanku, sice jsem ti psala do IP, ale na pár věcí jsem zapomněla :-N Takže máme akumulační nádrž(to je ta velká červená hrůza v mém albu :-D ), na kterou je napojen krb, TČ a solary(ty teda na střeše ještě nemáme, ale chystáme se), jakmile je nádrž natopená, jakýmkoliv zdrojem tepla, pustí oběhové čerpadlo teplou vodu do topení. Jinak s nákladama na TČ jsme na tom ještě lépe než fsvojap, byly zhruba třetinové než jak uvádí TZB ;-) Celou zimu jsme letos ještě netopily, takže na skutečné náklady na vytápění se mě zeptejte nejdřív za rok. Nutno ještě dodat, že při vytápění TČ máte sníženou sazbu na elektřinu, takže je potřeba brát v úvahu celkové náklady na energie ;-)
Odpovědět
Příspěvek byl smazán adminem, protože nesplňoval Pravidla přispívání do fóra.
@angeloo123 Hm...dobra reklama...
Odpovědět
Diskuse pokračuje po 2 měsících
Profilova fotka
Dobrý den, chtěla bych obnovit tuto otázku. Finalizujeme druh topení v domě. Chtěla jsem se zeptat, jaké máte zkušenosti s TČ vzduch voda. Náklady na vytápění, značku čerpadla... Cokoliv, jakýkoliv názor je fajn. Chtěli bychom TČ, nádrž, podlahové topení a při mrazech přitápět krbem s výměníkem. Váš názor....????
Odpovědět
Článek se načítá
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?