Tepelne cerpadlo zeme-voda hlucnost

Zdravim, vzhledem ke zmene podminek pro ziskani stavebniho povoleni u TC zeme voda VRT uvazujeme o tomto reseni. Rada bych se zeptala, kdo ma tento typ vytapeni, na hlucnost vnitrni jednotky? Nasla jsem zde forum, konkretne to bylo TC Nibe, kdy se od jednotky ozyvalo duneni a vibrovani celym objektem. Dekuji za zkusenosti
Odpovědět
Profilova fotka
Z venku se vám žádné vibrace přenášet nemohou.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od tygr80:

Z venku se vám žádné vibrace přenášet nemohou.
@tygr80 Myslim z vnitrni jednotky
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od opavia1234:

Zdravim, vzhledem ke zmene podminek pro ziskani s…
@opavia1234 Áno, obzvlášť u invertorových jednotiek, keď idú na minimum na nízke otáčky, tak to duní a bohužiaľ tieto nízke frekvencie sa strašne blbo tlmia a najviac sa to kumuluje v rohoch miestností. Potrebujete dostatočnú hmotu na pohltenie toho hluku. Ja mám technickú v pivnici, takže žiadny hluk nemám, ale kým ešte neboli všade dvere a nábytok, tak to dunelo neznesiteľne aj cez dve poschodia. Doporučujem podlahu (betón/anhydrit) pod jednotkou oddilatovať od zvyšku podlahy, mal som to u svojho čerpadla dokonca uvedené v pokynoch. A okolo technickej zabudnite na ytong, dajte tam priečky z VPC alebo akustického SDK a dvere s plnou doskou.
Odpovědět

@opavia1234 Máme Stiebel Eltron, bungalov bez sklepa a čerpadlo máme v technický a nic neduní. Hlučný také není nijak extra. Rozhodně do ložnice a pokojů není slyšet. Technická nesousedí s pokoji kde se spí.
Odpovědět
Tak záleží na tom o jakém typu čerpadla píšete - existují dvě základní rozdělení TČ typu vzduch voda a to splitové a monoblok. Splitové má vnější a vnitřní jednotku, monoblok má jen pouze věnkovní jednotku. To o čem píšete bylo splitové, kdy mohl vydávat vibrace vnitřní agregát. Pokud zvolíte monoblok, tak uvnitř v technické máte maximálně nádrž na topnou vodu a nádrž na teplou vodu, rozvody s oběhovými čerpadly, případně trojcestný ventil na přepínání mezi oběhem vody na vytápění nebo teplou vodu. Tato zařízení dělají minimální hluk.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od franti_p:

Tak záleží na tom o jakém typu čerpadla píšete - …
@franti_p Téma je země voda, kompresor je uvnitř a smyčka zemního vyměníku (případně vrtu) je zavedena do domu
Odpovědět
Záleží na výrobci a konkrétním typu čerpadla a následně dodržet pokyny výrobce na umístění.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od kofejn:

@franti_p Téma je země voda, kompresor je uvnitř …
@kofejn jj - už jsem si všiml, jsem si nevšiml že jde o TČ země - voda.
Odpovědět
Profilova fotka
Máme TČ v technické v 1NP a v obytných místnostech v 2NP není slyšet. Nad technickou je koupelna a ani tam nikdy nepoznám, zda TČ jede. Nemám tedy invertor. TČ jede vždy na plný výkon.
Odpovědět
Mám TČ země-voda od IVT (8 kW). Je umístěné v technické místnosti a pokud jsou tam zavřené dveře, není možné poznat jestli TČ zrovna běží. V podkroví nad TČ je ložnice ani tam nic není slyšet. Přímo vedle TČ nějaký hluk samozřejmě je, je to srovnatelné třeba s lednicí.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od zdenda111:

Mám TČ země-voda od IVT (8 kW). Je umístěné v tec…
@zdenda111 Dekuji, a mate inventorove cerpadlo?
Odpovědět

@opavia1234 Ešte jedna drobnosť, dajte tam čerpadlo s výkonom podľa tepelných strát a zbytočne nepredimenzujte. Ja som dal 6 kW aj keď by stačilo 4 kW, akurát ho zrovna nemali skladom a to silnejšie bolo za rovnakú cenu. Mám Stiebel Eltron. Výsledok je, že ide väčšinu času na minimum a to okolo tých 20 Hz zrovna rezonuje a duní. Keď ide na vyššie otáčky, napr. pri nahrievaní TÚV, tak je tiché. Našťastie po osadení dverí je už všetko v poriadku, duní to akurát na záchodoch, pretože sú prakticky presne nad ním a stupačka poza záchod ešte nie je akusticky doriešená. Ale vlastne už ma to netrápi, pretože už skoro dva mesiace netopím.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@opavia1234 Ešte jedna drobnosť, dajte tam čerpad…
@roman_ Moc dekuji za rady, vazne nam pomohly
Odpovědět

@opavia1234 Mám IVT Premium Line EQ C 8. Invertor to (pokud vím) není.
Odpovědět
Profilova fotka
Pokud se bojíte hluku, zkuste se poptat právě na modely, které máte v plánu, a na fórech či v diskuzích vyhledat recenze. Většinou jsou tepelná čerpadla uvnitř tichá, ale pokud je špatně namontované, může to být opravdu nepříjemné. Je fajn si nechat jednotku instalovat od zkušených odborníků, kteří umí problém hluku minimalizovat. 🙂
Odpovědět
Profilova fotka

@opavia1234 máme Nibe S 1255 12 kW, zemní, s ohřevem vody, je absolútně tiché, je v technické vedle obýváku a není slyšet ani když jsou otevřené dveře. Je tišší než lednice
Odpovědět
Článek se načítá
Profilova fotka

Odpověď na příspěvek od esmeralda2:

@opavia1234 máme Nibe S 1255 12 kW, zemní, s ohř…
@esmeralda2 s frekvenčně řízeným kompresorem
Odpovědět
Profilova fotka
Mám EcoForest 6kW a počuť trochu je, ale nemáme ešte interiérové dvere. Ale nič hrozné, keď človek sedí v miestnosti vedľa a pozerá yt na pc, tak si toho ani nevšimne.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?