Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
Zdravím, máme v plánu stavět pasivní dům a řešíme… @michalpavlu4 To není příliš vhodné. Výkon pravděpodobně nebude stačit a navíc to bude i pocitově méně příjemné, než sálavé teplo od podlahy.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@michalpavlu4 To není příliš vhodné. Výkon pravdě… @raptor18 takže myslíte že budou vhodnější třeba elektrické folie do podlahy ?Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@raptor18 takže myslíte že budou vhodnější třeba … @michalpavlu4 Můžete si pořídit aktivní rekuperaci, ta umí trochu přitápět a chladit. Jenže zapomeňte na to, že by to fungovalo jako hlavní topení a navíc s možností upravit si různé teploty. Jednak je zde fyzikální problém, že vzduch má malou tepelnou akumulaci a tak je nutný vysoký průtok vzduchu. Navíc je to často tak, že budete mít místnosti, kde potřebujete více větrat a netopit (klasicky ložnice). Takže jak to pak chcete udělat. Prostě je to nesmysl. Lze to použít jen jako doplňkové topení/chlazení v přechodném období. Nevím proč jako další variantu plánujtete topné folie. Je to nejdražší elektrické topení. Uplně nejhorší varianta. Pokud děláte novostavbu a trváte na elektrickém topení, tak do podlahy dejte elektrické kabely. Samozřejmě ještě lepší je natahat trubky teplovodního topení. Tam pak můžete napojit libovolný zdroj, včetně těch kamen.Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@raptor18 takže myslíte že budou vhodnější třeba … @michalpavlu4 no pokud chcete opravdu pasiv a budete žádat o dotaci, tak stejně vždy skončíte u teplovodní podlahovky a TČ.Odpověď na příspěvek od requied:
Všechno závisí na tepelné ztrátě domu. Vzduchem p… @raptor18 Děkuji všem za názory, na elektrickém topení netrvám ale TČ s podlahovým topením jsem měl v plánu od začátku ale jak člověk čte postupně o pasivech atd.. tak jsem měl pocit že se vydávám špatným směrem .Odpověď na příspěvek od pyramis:
IMO taková aktivní rekuperace (včetně pasivní) pl… @pyramis ano takhle nějak jsem to právě zamýšlel..Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@raptor18 Děkuji všem za názory, na elektrickém t… @michalpavlu4 některé pasivní domy mají TČ země voda. Na to musíte mít dost velký pozemek, ale je tam vyšší účinnost .Odpověď na příspěvek od cast:
Ahoj, stavime na dotaci Pasiv+ a mame objednanou … @cast Pro svépomoc je jednodušší namotani trubek, než rohožeOdpověď na příspěvek od zubr487:
@cast Pro svépomoc je jednodušší namotani trubek,… @zubr487 hm, osobne jsem nedelal ani jedno, ale externi zdroje v tom maji jasno: https://instalma.cz/teplovodni-podlah... "Elektrické podlahové topení je mnohem jednodušší na instalaci než teplovodní podlahové vytápění" https://vytapeni-klimatizace.bydlenip... "Pokládka i montáž jsou snadné" ChatGPT: "Teplovodní podlahové topení vyžaduje komplexnější přípravu – rozvod trubek, napojení na zdroj tepla (kotel/čerpadlo), správné vyrovnání a fixaci. Instalace je fyzicky i časově náročnější."Odpověď na příspěvek od cast:
@zubr487 hm, osobne jsem nedelal ani jedno, ale e… @cast Problém je v tom, že elektrické topení by měl propojovat elektrikář s oprávněním. Trubky si může namotat taždý. V případě elektrických kabelů nebo teplovodních trubek je prakticky jedno, zda motáte a sponkujete kabely nebo trubky. Argumenty typu "fyzicky i časově náročnější." nechápu. To děláte pro sebe nebo na kšeft.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@cast Problém je v tom, že elektrické topení by m… @zubr487 Nejdrive pisete, ze namotani trubek je na svepomoc jednodussi. To jsem pochopil tak, ze chcete vyjadrit nesouhlas s tim, ze tvrdim, ze pokladka rohozi je jednodussi. Nacez jsem reagoval s tim, ze s tim nemam zkusenosti, ale ze zdroje to vidi stejne jako ja. S elektrikarem jsem to konzultoval, budeme mit od nej pripravene "zasuvky", ke kterym se rohoze zapoji a zadny problem s tim, ze si je budu pokladat sam, nema. Pokud muzete pridat argument, proc je pokladka teplovodnho topeni jednoduzsi nez pokladka elektrickych rohozi, sem s nim.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@michalpavlu4 některé pasivní domy mají TČ země v… @raptor18 Mám pasiv a TČ zem-voda s dvojvrstvovým kolektorom, celkovo 50 metrov 1 meter širokého výkopu, 200 m potrubia a aj to je trochu predimenzované. U pasívu to nie je tak priestorovo náročné. A čo sa týka podlahy, žiadne sálavé a pocitové teplo sa nekoná, keď má topná voda v podlahe 24 °C. @requied Celkom verím, že pasív by 95 % času natopila aj aktívna rekuperácia a prietoky vzduchu by nepresiahli 50 m3/h na miestnosť. Keď teda budeme brať, že v tom dome niekto bude žiť, občas variť, prať a púšťať iné spotrebiče. @pyramis Súhlasím s tvrdením, že sa v pasivu s kamnami upečiete. Stačilo dnes, keď vyšlo slnko a už bolo pretopené. To budem samozrejme riešiť žalúziami, ale dosť to vykresľuje, aké sú reálne tepelné straty pasívneho domu. Ak máte miestnosť, čo má napočítané straty 500-800 W pri -15 °C vonku (čo už roky u nás nebolo), tak pri nule to bude výrazne menej. Ak majú tie kamna výkon do miestnosti viac ako 500 W, tak je to moc. A neviem, či také vlastne existujú.Odpověď na příspěvek od cast:
@zubr487 Nejdrive pisete, ze namotani trubek je n… @cast Mě je to jedno, je to Vaše volba. Teplovodní topení jsem dělal a v podstatě to byla nejjednodušší pohodová práce. Vy si na to musíte pozvat elektrikáře a nechat udělat větší rozvaděč. Já jsem ale psal o svépomocné realizaci. Já hlavně nechápu, proč argumentujete jednoduchostí pokládky. Stavíte to pro sebe, to opravdu řešíte, zda jedna nebo druhá varianta zabere třeba jedno odpoledne navíc?Odpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Mám pasiv a TČ zem-voda s dvojvrstvovým… @roman_ Řekl bych, že problém s kamny může být nejen v pasivu. Plánuji je do místnosti s tepelnou ztrátou cca 1 kW, ale i ta nejmenší kamna jdou regulovat od 2 kW. Ono je pak nutné zohlednit i tepelný výkon osob a spotřebučů. Už jen jedna osoba a PC bude takových 200 W.Odpověď na příspěvek od cast:
@zubr487 Nejdrive pisete, ze namotani trubek je n… @cast Elektrická podlahovka je výrazne náročnejšia na plánovanie. Trubky naťahám všade bez ohľadu na nábytok, rohože alebo káble pod nábytok dať nemôžeš. A tým, že napr. detská izba sa bude meniť v čase dosť, najprv budú deti spolu, casom bude mať každý svoju izbu a rozhodne nechcem skrine na nožičkách (skončila by pod ňou asi tona hračiek), tak by som nevedel, kam to dať môžem a kam nie.Odpověď na příspěvek od roman_:
@cast Elektrická podlahovka je výrazne náročnejši… @roman_ To je dobry argument. Bydlime v dome, kde je teplovodni podlahove vytapeni (elektrokotel). Dum ma velke ztraty a proto podlahovka hreje do nohou. V pasivnim dome toto neocekavame - podlahovka bude sice hrat, ale nikdy, tak, aby clovek mel pocit "teple" podlahy. Kdyz jsme resili rozmisteni rohozi v detskych pokojich, kde je velke riziko jineho preskladani pokoje, umistili jsme rohoze jen na stred mistnosti, kde nehrozi postel /skrin - je treba mit moznost zatopit v mistnosti, ale teplou podlahu to neudela, tak je jedno kde rohoze jsou. Jeste mne napadly dva argumenty pro elektro rohoze: - Jednodussi regulace - moznost nastaveni teploty mistnost po mistnost (u teplovodniho je toto komplikovane). - Mala tepelna akumulace. Napr. v zime, kdyz zacne svitit slunicko, tak chci mit moznost topeni hned vypnout. U teplovodniho bude jeste nejaky cas trvat, nez se teplo vyzari.Odpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Mám pasiv a TČ zem-voda s dvojvrstvovým… @roman_ A proč by se někdo upekl, přece nemusí topit, když zrovna svítí sluníčko, případně bude topit méně? Pokud má místnost 800 W při -15 a 22, tak při nule to je 475 W. Pokud budou mít kamna do místnosti 500W, jak píšeš, tak se stane maximálně to, že po desetinkách za hodinu se bude teplota zvyšovat. To je opravdu strašné přehřívání. I kdyby ty kamna dávaly 1000W a topilo se s nimi místo 24 hodin, jen 12 hodin, tak se teplo naakumuluje a pak postupně vydá zas do místnosti, pokud je alespoň nějaká akumulační hmota a k přetopemí rovněž nedojde. Osobně tedy nerozumím v čem je problém? Např. my s ženou máme teplo rádi a kord v zimě si rádi přitopíme. Klidně na 25°C prostě ta správná trenýrkovka. V ložnicích pochopitelně méně. Ale když chci míň, tak to jde taky :-). A nijak nám nepřijde, že by bylo přitopeno, naopak. Ten pohled na zkrocený element v domě je nádherný. A další věc je, že když člověk přijde z venkovní procházky, tak se rád zahřeje u ohýnku...Odpověď na příspěvek od pyramis:
@roman_ A proč by se někdo upekl, přece nemusí to… @pyramis Reálně existují kamna, která jdou regulovat od 500 W? Můžete dát příklad? Já nic pod 1,5 kW nenašel.Odpověď na příspěvek od cast:
@roman_ To je dobry argument. Bydlime v dome, kd… @cast Akumulace u rohoží a vodní bude stejná, oboje je zalité v betonu. U elektrické podlahovky musíte pracovat s daným výkonem a ten po místnosti rozložit. Máte nějaké metry kabelu o daném výkonu či metry čtvereční u rohoží. Nejde vzít delší kabel či větší rohož a zbytek odstřihnout. Bude znát i místo kde je kabel a kde ne. U vodní to tak markantní není, protože pracujete s nižší teplotou topné vody. V bytě mám kabely a do baráku v pasivu už šla podlahovka vodní. Rohož jsem si dával do přístavby verandy.Odpověď na příspěvek od raptor18:
@pyramis Reálně existují kamna, která jdou regulo… @raptor18 Reálně to je tak, že výkon je daný množstvím spáleného dříví za jednotku času. Pokud se přikládá po polínku, které se nechá pomalu vyhořet škrcením, pak zas přiložit až na položhavé žhavé uhlíky polínko.... Neříkám, že to je ideál.Odpověď na příspěvek od jirkajiri:
Zvolil bych podlahovku a TČ. Záleží jak budete kr… @jirkajiri Jako vedlejší zdroj. Dům bude zděnýOdpověď na příspěvek od roman_:
@raptor18 Mám pasiv a TČ zem-voda s dvojvrstvovým… @roman_ máte pasiv s TČ země-voda ? To kdo vám počítal ? Ať počítám jak počítám tak cena takového systemu vytápění se mi za můj život nevrátí v porovnání třeba s foliemi..Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@roman_ máte pasiv s TČ země-voda ? To kdo vám po… @michalpavlu4 zrovna fólie do novostavby je ta nejblbější varianta. V případě TČ zem noda máte chlazení prakticky zdarma a pro splnění PENB nejsou nutné další investiceOdpověď na příspěvek od zubr487:
@michalpavlu4 zrovna fólie do novostavby je ta ne… @zubr487 To máte pravdu že PENB by mi bez toho jen tak nevyšlo ale TČ bude bohatě stačit vzduch voda