Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@zubr487 To máte pravdu že PENB by mi bez toho je… @michalpavlu4 tak velice pochybuji, že vyjde TČ vzduch-vzduchOdpověď na příspěvek od zubr487:
@michalpavlu4 tak velice pochybuji, že vyjde TČ v… @zubr487 to by taky vyšlo. Ale ty elektrické topné folie nevímOdpověď na příspěvek od pyramis:
@raptor18 Reálně to je tak, že výkon je daný množ… @pyramis Skvelý návod ako si kompletne zadehtovať komín. Spaliny musia dosiahnuť dostatočnú teplotu, dusiť oheň polienko po polienku nerobí dobre ani komínu ani susedom.Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@roman_ máte pasiv s TČ země-voda ? To kdo vám po… @michalpavlu4 Rozdiel v cene oproti vzduch-voda nebol nijak zásadný, kolektor je fakt malý. A za prvý mesiac tohto roka mám priemerný COP faktor 7,5. Ukážte mi vzduchové čerpadlo, čo to dá v hmle tesne pod nulou. Žiadne rozmrazovacie cykly, ako má sused, dva týždne bola hmla a on mal vonkajšiu jednotku permanentne zamrznutú. A budem mať v lete chladenie prakticky zadarmo.Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@zubr487 to by taky vyšlo. Ale ty elektrické topn… @michalpavlu4 To stačilo před pár roky. Pokud vím z diskuzí, tak dneske to již nestačí a musíte něco dalšího přidávat. Elektrické topné folie mají úplně stejné provozní náklady jeko libovolné jiné verze PT včetně teplovodního s elektrokotlem. Někteří nesolidní výrobci el. folií tvrdí opak, že mají vyšší účinnost, daleko menší ztráty apod. To je nesmysl. Pokud si srovnáte různé typy PT, tak folie jsou cenově srovnatelné s teplovoní podlahou včetně TČ Jenže proti tomu TČ s minimálně 3x vyššími provozními náklady a ještě musíte investovat do obří FVE Elektrické folie mají význam jen pro rekonsturkce nebo dřevostavby se suchou konstrukcí podlah. Jakmile stavíte novostavbu, tak je to nesmysl.Odpověď na příspěvek od cast:
@zubr487 Nejdrive pisete, ze namotani trubek je n… @cast Teplovodná podlahovka nemá aký výkon vyžiariť, keď od slnka stúpne teplota v miestnosti o dva stupne, prakticky na teplotu podlahy, tak prenos tepla z podlahy klesne na nulu, čiste na fyzikálnom princípe. Ak bude v miestnosti viac ako má podlaha, tak bude teplo prestupovať do trubiek a obehom vody do celého baráku. Na TČ bude bežať iba obehové čerpadlo až kým sa mu na vratnej vode nezníži teplota. Tým vlastne solárne zisky rovnomerne dostanú do celého domu.Odpověď na příspěvek od roman_:
@pyramis Skvelý návod ako si kompletne zadehtovať… @roman_ Sousedé žádný problém nemají, z komínu jdou čisté spaliny. Teplotu spalin jsem neměřil, ale nezdá se mi malá:-D. A to si představ, že někdo topí ještě hůř, třeba spaluje mokré dříví, odpadky apod. :-). Jo a dnes snad padl rekord 27°C v obývákokuchyni. 8-) asi budu muset nafouka bazének:-DOdpověď na příspěvek od zubr487:
@michalpavlu4 To stačilo před pár roky. Pokud vím… @zubr487 "Pokud si srovnáte různé typy PT, tak folie jsou cenově srovnatelné s teplovoní podlahou včetně TČ" Jeden m2 tepelenych rohozi vychazi 1000 Kc s DPH (napr. Topná rohož Ecofloor LDTS 160/13,3, zdroj: greeneco.cz). Na teplovodni podlahu odhaduji cenu materialu na 500 Kc/m2 (zdroj: dle vypoctu na eshop.e-podlahovka.cz vychazi 600Kc/m2 ale pocitam, ze se da dostat niz). Pokud bychom uvazovali pripad, kdy podlaha ma 100m2, pak za rohoze celkem zaplatim 100.000 Kc. Techto 100.000 mohu uvazovat jako celkovou cenu za instalaci vytapeni elektrickymi rohozemi. Za teplovodni instalaci pak zaplatim 50.000Kc. Tedy v tomto okamziku je teplovodni vytapeni o 50.000 Kc levnejsi nez vytapeni elektrickymi rohozemi, ale jeste musim pripocitat cenu TC. Dle nabidky tepelnych cerpadel (zdroj: https://www.woltair.cz/marketplace/do...) je nejlevnejsi tepelne cerpadlo bez dotace za cenu 251.000 Kc s DPH (zdroj: https://www.woltair.cz/marketplace/te...). Celkove vstupni naklady na teplovodni vytapeni jsou tedy 251.000 + 50.000 = 301.000 Kc. Abych dostal celkovy rozdil nakladu mezi instalaci tepelnych rohozi a instalaci teplovodniho vytapeni pouziji tento vypocet: 301.000 - 100.000. Dostanu castku 201.000 Kc. Pocatecni investice do teplovodniho topeni vcetne TC je tedy o 201.000 Kc vyssi nez podlahove vytapeni rohozemi. Dle vypoctu PHPP budeme mit celkove rocni naklady na vytapeni naseho pasivniho domu elektrinou ~12.000 Kc (to je ciste jen za topeni elektrickymi rohozemi, ohrev teple vody neni zapocita a taktez neuvazuji zapocteni vlivu FVE). Pokud budu uvazovat, ze vodovodni podlahovka ma 3x vetsi ucinnost nez elektricke rohoze, pak bych v nasem pripade za vytapeni pomoci TC zaplatil cca 4.000 Kc rocne. Rozdil v nakladech je tedy 8.000 Kc ve prospech TC. Pokud vezmu zvysene naklady na porizeni teplovodniho vytapeni (201.000) a podelim je rozdilem v nakladech (8.000), dostanu se na 25.1. To je pocet let, za kterych se mi investice vrati. Znamena to tedy, ze za 25 let se mi zacne vyplacet podlahove topeni teplou vodou a TC. Zivotnost TC je max 20 let (zdroj: https://www.woltair.cz/blog/zivotnost...). To implikuje, ze nez se mi zacne vracet investice do TC, budu si muset drive koupit nove.Odpověď na příspěvek od cast:
@zubr487 "Pokud si srovnáte různé typy PT, tak fo… @cast Je to tak, ale předpokládá to konstantní cenu elektřiny v následujících 20 letech. Tím chci říct, že počítat návratnost je takové věštění z křišťálové koule.Odpověď na příspěvek od cast:
@zubr487 "Pokud si srovnáte různé typy PT, tak fo… @cast to jsou výpočty úplně k ničemu. Jednak srovnáváte elektrické topení a TČ. Pokud chcete srovnávat, tak porovnávejte elktrické topení. Takže na jedné straně spočítejte cenu trubek (zhruba 6m trubky na 1m2 = 120Kč/m2), rozvaděč (asi 5000Kč) a elektrokotel (cca 20000Kč). Proti tomu si spočítejte kabely, rohože nebo folie, trmostaty do každé místnosti a elektrorozvody. Teplovodní je v tomto srovnání výrazně levnější a má řady výhod proti elektrickému topení. Vy jste se ale zmiňoval o foliích. Poptejte si třeba folie HeadFlaw a uvidíte, že je to cenově více jak dvojnásobné třeba proti rohožím. Proto jsem psal, že folie do novostavby je nesmyslné volba. Pokud je řeč o TČ, tak si do pasivu samozřejmě nebudete pořizovat čerpadlo za 250000Kč Nevím proč počítáte s nějakými průměrnými hodnotami. Podívejte se do nabidek a vyberte si čerpadlo s výkonem do cca 6kW. Klidně se vejdete do ceny pod 100000Kč (namátkově na první odkaz BOSCH Compress 2000 AWF). Navíc v tomto případě stačí pro splnění PENB TČ, Krb a rekuperace. Nepotřebujete investici do FVE. Tu si můžete pořídit později na dotaci.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@cast to jsou výpočty úplně k ničemu. Jednak srov… @zubr487 Dotácia na FVE pre domy skolaudované po 1. 1. 2021 bola zrušená.Odpověď na příspěvek od roman_:
@zubr487 Dotácia na FVE pre domy skolaudované po … @roman_ to je celkem vedlejší. Já myslel, že po 5letech si lze vzít dotaci.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@cast to jsou výpočty úplně k ničemu. Jednak srov… @zubr487 Pro splěnění PENB nemusíte mít ani tu rekuperaci. Stačí TČ a krb.Odpověď na příspěvek od jirkajiri:
@zubr487 Pro splěnění PENB nemusíte mít ani tu re… @jirkajiri myslíte, že bez rekuperace postavíte pasiv a dostanete dotaci ? Podle mých informací ani jednoOdpověď na příspěvek od michalpavlu4:
Zdravím, máme v plánu stavět pasivní dům a řešíme… @michalpavlu4 Aktuálně dokončujeme pasivní dům s hlavním teplovzdušným vytápěním. TČ vzduch-vzduch, rekuperace, FVE. Vše bude řídit jeden systém. Elektrické rohože jsme dali pouze do zádveří a koupelny, kde bude i topný žebřík. Než jsme se do tohoto vytápění pustili, tak jsme se byli podívat na domě, kde je toto realizováné a ani nebylo poznat, že tam je tento systém. Bylo to loni touto dobou a v době bylo krásné teplo.Odpověď na příspěvek od venca_budka:
@michalpavlu4 Aktuálně dokončujeme pasivní dům s … @venca_budka jsem rád že jsem narazil na člověka s reálnou zkušeností a né jen teoretickou co kde viděl na internetu :) Proč jste se pro to rozhodl ? Měl jste nějaké změny v rámci rozvodů rekuprace ? Kde jste se na to byl podívat ?Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@venca_budka jsem rád že jsem narazil na člověka … @michalpavlu4 pán tím zřejmě myslí klasickou multisplitovou klimatizaciOdpověď na příspěvek od zubr487:
@michalpavlu4 pán tím zřejmě myslí klasickou mult… @zubr487 a nebo výměník do rekuperace.Odpověď na příspěvek od radim2015:
Řeknu svou zkušenost: mám aktivní rekuperaci a ta… @radim2015 Díky.Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@venca_budka jsem rád že jsem narazil na člověka … @michalpavlu4 Původně jsme měli navrženo teplovodní vytápění s TČ s tím, že si uděláme přípravu pro rekuperaci a FVE a do budoucna to doděláme. Naskytla se nám možnost tohoto systému, tak jsme samozřejmě začali zjišťovat možnosti co a jak a kolik by to stálo atd. Až jsme se nakonec rozhodli pro tuto technologii i díky té možnosti se přímo na tuto technologii podívat. To firma nabízela (možná stále nabízí) jako možnost se podívat na tu technologii v domě, kde to realizovali. Pokaždé vyberou jiný dům. Celý ten systém se skládá z tepelného čerpadla vzduch-vzduch doplněné o vzduchotechnickou rekuperační jednotku. Na střeše bude FVE, kterou jsme si nechali navrhnout dle našich potřeb. Takže nám to v pohodě pokryje spotřebu domu a ohřev vody. Celé to všechno bude napojené na Loxone. Co se týče rozvodů, tak jsme akorát dle rozvodů upravili stropy a nechali instalační mezery takové aby se tam dali v pohodě rozvody natahat. Jedná se akorát o dvoje rozvody a to odtah špinavých částí (WC, koupelna, zádveří) a pak rozvody na vytápění včetně rekuperace. Mohu poslat i nějaké fotky rozvodů pro představu.Odpověď na příspěvek od venca_budka:
@michalpavlu4 Původně jsme měli navrženo teplovod… @venca_budka Nejedná se náhodou o Futuru s CollBrease a VarioBrease od Jablotronu? V praxi s ní nemám zkušenosti ale četl jsem dost negativních diskuzíOdpověď na příspěvek od zubr487:
@venca_budka Nejedná se náhodou o Futuru s CollBr… @zubr487 Nejedná. O tom slyším poprvé :-D. Máme systém od společnosti Biosuntec. Přesněji Biosuntec Home.Odpověď na příspěvek od zubr487:
@jirkajiri myslíte, že bez rekuperace postavíte p… @zubr487 Dotaci bez rekuperace nedostanete, ale stavbu povolí. Ne každý chce stavět s dotací.Odpověď na příspěvek od jirkajiri:
@zubr487 Dotaci bez rekuperace nedostanete, ale s… @jirkajiri Můj názor je, že v dnešní době postavit dům bez rekuperace je velká chyba. Kromě toho se podívejte na dotaz. Od počátku je dotaz na teplovzdušné topení rekuperací. Je tedy zbytečné řešit podobné otázky. Kromě toho, pokud si tazatel zvolí variantu BioSuntec, tak nemá bez dotace šanciOdpověď na příspěvek od zubr487:
@jirkajiri Můj názor je, že v dnešní době postavi… @zubr487 Za mne rekuperace také ano, podle doporučující normy by měla být výměna vzduchu 15 m3 na osobu a hodinu. Takže si lze jednoduše vypočítat, že bez rekuperace lze přijatelného vzduchu dosáhnout jen v případě, že bydlíte v domě pouze ve dvou, máte otevřené dveře do ložnice a před spaním pořádně na 5 minut vyvětráte v celém domě. Reagoval jsem jen na větu "Navíc v tomto případě stačí pro splnění PENB TČ, Krb a rekuperace. ". Pro splnění PENB stačí TČ a krb. Pokud by se žádalo bez dotace, tak bych do PENB dával co nejméně věcí a to i v případě, že bych si do domu rekuperaci i tak nechal dát.Odpověď na příspěvek od jirkajiri:
@zubr487 Za mne rekuperace také ano, podle doporu… @jirkajiri Chápu vás, já se budu právě snažit stavět na dotaci takže rekuperace bude nutná.Odpověď na příspěvek od michalpavlu4:
@jirkajiri Chápu vás, já se budu právě snažit sta… @michalpavlu4 Mimochodem, nyní pro dotaci 400 tis Kč je potřeba "Primární energie z neobnovitelných zdrojů musí být nulová". Neboli kromě TČ a rekuperace musíte mít ještě docela velkou FVE. A co se týče rozvodů rekuperace pro vytápění, tak to tady asi nikdo neporadí. Většinou si lidi dělají rekuperaci jen pro větrání a nemají rekuperaci dimenzovanou i na přenost tepla.Odpověď na příspěvek od jirkajiri:
@michalpavlu4 Mimochodem, nyní pro dotaci 400 tis… @jirkajiri Ano, to vím. Za optání člověk nic nedá :)