Volba technologií pro novostavbu: stropní chlazení a rekuperace

Dobrý den, řešíme volbu technologií pro novostavbu 290m2 podl. plochy včetně 55m garáže. Aktuálně je navržené TČ, podl. vytápění, stropní chlazení a rekuperace s entalpickým výměníkem. Na TČ je napojené i vytápění bazénu. Nejistotu mám ve stropním chlazení - dům má hodně prosklené plochy a i s žaluziemi nechci řešit přehřívání, které by s klimatizací nebyl problém. Máte někdo zkušenost s touto kombinací? Díky
Odpovědět
@smatej Proč stropní chlazení když můžete chladit podlahou? Navíc na vás nebude nikde nic foukat... Rekuperaci určitě. Entalpický výměník - to je věc názorů. My ho nemáme a necítím potřebu ho mít.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od petr13:

@smatej Proč stropní chlazení když můžete chladi…
@petr13 Stropním chlazením myslím chlazené stropy, tzn. rozvod trubek s vodou ve stropě. Teplý vzduch se v teorii hromadí u stropu (jedná se o bungalov), takže by mělo být i efektivnější a nebudou chladnější podlahy...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od smatej:

@petr13 Stropním chlazením myslím chlazené stropy…
@smatej Chlazení stropem či podlahou vám nepomůže s vlhkostí vzduchu, to zvládne jen klima s odvodem kondenzátu z výparníku. Případně lze použít dochlazování přívodního vzduchu za rekuperací, ale pak je potřeba izolované potrubí kvůli rosnému bodu. Izolace musí být parotěsná (neopren, potrubí z mirelonu). Celkem se to prodraží a nemá to výkon klimy, což nemusí vadit. Rekuperaci máme s rotačním rekuperátorem, který taky vrací vlhkost zpět a v zimě není problém se suchým vzduchem
Odpovědět
@smatej Stropné chladenie je efektívnejšie ako podlahové, ale bude fungovať aj to podlahové a nebojte, nebude to na pocit studené. Samotné trubky sú lacné, ale tie hliníkové lišty do stropu, aby boli trubky úplne na dotyk so sádrošom, sú drahé. A musí sa dávať bacha na teplotu, vhlký vzduch stúpa, môže na studenej trubke kondenzovať a vlhko nerobí sádrošom dobre. V podlahe to zas taký problém byť nemusí. Čo sa týka entalpického výmenníku, doporučujem, ale iba na zimu. Podľa skúseností môjho vzduchára, čo to má doma, sa tak po 5 rokoch tie mikrokanáliky zanesú a prestane to fungovať ako má. Doporučil kúpiť k tomu aj klasický lacný výmenník a entalpický tam dávať tak tri kritické mesiace v zime. Tým si efektívne predĺžite životnosť na 20 rokov a to už sa dá. Inak by bol entalpický výmenník je celkom drahá sranda.
Odpovědět

Dobrý den, řešíme volbu technologií pro novostav…
@smatej proč topení podlahou a chlazení stropem, když lze obojí udělat v jednom? Rekuperace ano, ale moderních technologií existuje více.
Odpovědět
290m2 je bungalov? Máte železobetonovou stropní desku nebo vazníky a vata?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

290m2 je bungalov? Máte železobetonovou stropní d…
@jirkajiri ano bungalov, stropy budou spirolové.
Odpovědět
Běžně si lidi stavějí poloviční výměru. Těch 290 m2 bude pro jednu rodinu? Lidi píšou, že i samotná podlaha uchladí barák. Vy budete mít podlahovku jak v podlaze, tak na stropě (předpokládám trubky připevněné přímo ze spodu ke spirolům a zahozené omítkou). Ve spirolech tak bude slušná tepelná akumulace ještě větší než v podlaze. Nevidím důvod proč by to nemělo fungovat. Tady na fóru asi moc lidí neporadí, protože málo lidí si chce připlácet za další podlahovku na stropě jejíž hlavní úloha je chlazení. Něco jiného je dřevostavba, která se rychle prohřeje, ale u zděného baráku dlouho trvá než se konstrukce prohřeje.
Odpovědět
@smatej Zdravím, připojím jen svou zkušenost - nemáme v domě tolik technologií, ale máme TČ s chlazením do podlahy. V největším pokoji je velké okno, přes které se ten pokoj v létě vyhřeje (nemáme žaluzie ani rolety). Chlazení podlahou to ovšem dostatečně vychladí. Chladnou podlahu nevnímám, nosíme pantofle. Ostatní pokoje mají normální okna a tak moc se nevyhřejí díky přesahům střechy. Věřím, že až budeme mít rolety, chlazení budu pouštět minimálně.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od jirkajiri:

Běžně si lidi stavějí poloviční výměru. Těch 290 …
@jirkajiri Celá verze stropního chlazení vyšla z diskuze o klimatizaci schované v podhledu (kanálové?), abychom neměli do interiéru na stěnách klasické jednotky, resp. čtvercové stropní a návrh vzduchařů, že tato varianta je stejně nákladná a "zdravější" než klima... samozřejmě u jakékoliv klimatizace máme jistotu, že bude dost chladno (kvůli většímu prosklení, byť se žaluziemi), stropní chlazení neznám a nechceme udělat drahou chybu.
Odpovědět

@jirkajiri Celá verze stropního chlazení vyšla z …
@smatej Bez žalúzií bude problém to uchladiť aj stropom, vodné chladenie nie je tak výkonné ako klíma. Ale ak budete mať žalúzie automatizované, aby ste ich nezabudli zatiahnuť, je veľmi pravdepodobné, že chladiť nebudete musieť vôbec. Ešte jedna zásadná vec, z čoho bude barák postavený? Čím vyššia akumulácia tepla/chladu, tým lepšie.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od roman_:

@smatej Bez žalúzií bude problém to uchladiť aj s…
@roman_ ano, žaluzie budou všude automatické, tak právě doufám, že by to mělo stačit. Stavit budeme nejspíš z Porotherm 30 + 20 eps
Odpovědět

@roman_ ano, žaluzie budou všude automatické, tak…
@smatej To by malo stačiť.
Odpovědět

@smatej Bez žalúzií bude problém to uchladiť aj s…
@roman_ Jak ideálně řešit automatizaci žaluzií? Osobně přemýšlím o centrální řídicí jednotce v rozvaděči (PLC) a meteostanicí, která umí měřit sluneční aktivitu. Je něco lepšího?
Odpovědět

@roman_ ano, žaluzie budou všude automatické, tak…
Až budete mit tak výrazně prosklený dum rozhodně chlazení nepodceňujte... Máme podobnou situaci okna výška 270cm, obyvak 10m skla. Přesahy 2m, Venkovni žaluzie na automatiku, rekuperace, tč s možností chlazení do podlahy, kanalovou klimatizací. A rozhodně pár dní v roce chladit musíme.... chlazení do podlahy je sice efektivni, ale chodit po něm nechcete... Pantofle nepoužíváme. Takže moje doporučení za mě klima na těch 15 dnů v roce nejefektivnější řešení...
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

@roman_ Jak ideálně řešit automatizaci žaluzií? O…
@raptor18 Mám v pláne to automatizovať podľa svitu, ale ešte nemám meteo staničku. Tak som si to dal zatiaľ iba podľa času. Odpozoroval som, kedy začína svietiť do okna a v tom čase sa to zatiahne každý deň, bez ohľadu na to, či svieti. A mám možnosť tú automatiku vypnúť ručne prepínačom, keď viem, že bude zamračené celý deň.
Odpovědět
Článek se načítá

@raptor18 Mám v pláne to automatizovať podľa svit…
@roman_ Jakou meteostanici na to plánujete pořídit? Jako řídící jednotku máte Loxone?
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od marcelitov:

Až budete mit tak výrazně prosklený dum rozhodně …
@marcelitov to budeme mít velice podobné, okna budou 2,75 a velké zasklení... a chlazené stropy nám vyšli cenové stejně jako klima v podhledu a údajně zdravější kvůli vysoušení vzduchu atd... i rád slyším o té podlaze, mě taky chlazení podlahou smysl nedává, doma nechodíme v pantoflích... Díky!
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od raptor18:

@roman_ Jakou meteostanici na to plánujete pořídi…
@raptor18 Áno, mám loxone a meteostanicu budem vyberať až tak za rok, takže neviem. Tá ich original je síce plug&play ale za tú cenu zas toľko funkcií nemá, tak uvidím.
Odpovědět

@raptor18 Áno, mám loxone a meteostanicu budem vy…
@roman_ Já přemýšlím o nějaké profi meteostanici, ale bohužel cena je tam trochu jinde. Ta od Lexone na obrázku vypadá spíš jako "hračka", ale reálně jsem ji neviděl.
Odpovědět

@roman_ a jste s řízením Loxone spokojení? My ho totiž plánujem komplet také ale nemám zatím zkušenost od nikoho
Odpovědět

@roman_ Vy máte obyčejné "hloupé" motory v žaluziích, které máte napojené na Loxone kabelem? Vím, že existují i ruzné "chytré" motory, které podporují různé bezdrátové technologie, ale tam bych řekl, že může být problém s kompatibilitou.
Odpovědět

@roman_ a jste s řízením Loxone spokojení? My ho …
@smatej Sme spokojní, ale určite existuje aj lacnejšie riešenie. Máme cez to ovládané žalúzie, rekuperáciu, magnety na oknách, ovládanie vchodových dverí, 3 záplavové čidlá, 2 požiarne detektory, 2 multidekektory CO2, teplota a vlhkosť a 2 tlačítka s meraním teploty a vlhkosti. Ovládanie svbetiel, hudby a neviem čoho ešte mi prišlo ako úplne zbytočný úlet. Hardware za cca 100k, Zapojenie a programovanie cca 40k. @raptor18 Mám hlúpe motory, zbytočné je priplácať si za tie chytré, keď to plánujete ovládať nadradenou logikou. Pri každom okne mám ešte tlačítka, tie sú zapojené do loxonu, ale sú to úplne obyčajné, nie loxone.
Odpovědět

@smatej Sme spokojní, ale určite existuje aj lacn…
@roman_ já jsem tento týden viděl nějaké nabídky a taky mi to trošku vyrazilo dech... na druhou stranu mít vše v jednom mi přijde skvělé, ještě to musím vidět naživo jak to doopravdy funguje... přeci jen je to změna od současného "hloupého" bydlení
Odpovědět

@roman_ já jsem tento týden viděl nějaké nabídky …
@smatej Vše v jednom od toho nečekej. Defacto je to o 1 firmě a jejích komponetech, ale jak to propojit s televizi, kamerami, fve a jinými "chytrými" zařízení na různých protokolech, tak na to už je to docela krátké. Funkcemi je to omezené a změny dělá servis. Např. zkušenost je taková, že uživatel nemůže vypnout nebo změnit, aby se mu vytahovali žaluzie v 8h. Na to je dobrý HA - např. když někdo zazvoní a na tv se ti ukáže obraz z vrátníku nebo když ti přijde notifikace, kde ti přes AI popíše, co tam je - např. muž s kapucí a páčidlem na zahradě a nezajímá tě detekce, že zrovna přešel mrak, což detekuje jako změnu scény a mnoho dalších funkcí, které se můžou Loxone jen zdát.
Odpovědět

Odpověď na příspěvek od martin_s:

@smatej Vše v jednom od toho nečekej. Defacto je…
@martin_s Dosť dlho to bol veľmi uzavrený ekosystém, teraz už sa dá pripojovať viac vecí nie nutne od loxone, ale servis nebude riešiť, keď nebude fungovať niečo, čo nie je od nich. A čo sa týka zmien, priemerne zdatný človek, čo ovláda počítač a nebojí sa čítať návody, si to zvládne v pohode zmeniť sám. Nie som programátor, ale tak po 3-4 hodinách som pochopil, ako to funguje a nie je to nič zložité. Config súbor je lokálne v servri na SD karte, žiadny prístup z vonku byť nemusí.
Odpovědět
Profilova fotka

Dobrý den, řešíme volbu technologií pro novostav…
@smatej Dobrý den, kombinace rekuperace s entalpickým výměníkem, podlahovým vytápěním a stropním chlazením je při správném návrhu funkční a komfortní řešení. Má ale své limity v chlazení, zejména při vyšším zasklení. V takových případech doporučujeme uvažovat o doplňkovém chlazení přívodního vzduchu za rekuperací. Tzv. dochlazovací moduly, které lze napojit např. na tepelné čerpadlo. Je to kompromis mezi komfortem a výkonem bez nutnosti klasických klimatizačních jednotek na stěně. Počítejte ale s nutností izolovaného potrubí kvůli kondenzaci. Pokud byste někdy chtěli vše projít s odborníkem, pomáháme nejen s návrhem vhodného řešení, ale i s výběrem konkrétních produktů včetně rekuperací, předehřevů nebo vzduchotechnických prvků. Kontaktovat nás můžete přes https://www.ventilatory.cz/kontakt nebo přímo na info@ventilatory.cz. tým VENTILÁTORY.cz
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?