Vytápění domu elektrokotlem, jaká je cena za rok?

Vím,že tohle téma je už hodně probrané,ale chtěla bych názory od přímých uživatelů.Jedná se mi o topení elektrokotlem a krbem v rodinném dvoupodlažním domě,se zastavěnou plochou do 80m2 .Zajímá mě kolik protopíte ročně elektřinou a zda máte i podlahové vytápění.
Odpovědět
1
2
6
Profilova fotka
no to by mě taky zajímalo :-) mám sice jen přízemní 81 m2 a zatím jedu jen na krbovky....ale zima je za dveřmi :-.
Odpovědět
Profilova fotka
Také by mě to zajímalo. Dokončujeme přesně to, co popisuje @citun - podlaží + podkroví, zastavěná plocha 80 m2, elektrokotel + podlahovka + krbová kamna. První zkušenosti budu mít bohužel až po příští zimě.
Odpovědět
@krizak Tak to musím počkat.:-D
Odpovědět
@jarunkap @krizak Našla jsem zajímavou a určitě přínosnou diskuzi. http://www.modrastrecha.cz/forum/tope...
Odpovědět
Nejvíce mě potěšila tabulka od @pavelcent na roční spotřebu.Tak to vypadá,že vytápění elektrokotlem není zase tak drahé jak se všude tvrdí. :-) :-) :-) @jarunkap @krizak
Odpovědět
Profilova fotka
@citun Zajímavá tabulka a následná diskuze. Chudák paní, 8000 měsíčně za elektriku :-p My měli elektrokotel v garsonce a platili jsme ročně ve dvou lidech cca 12 tisíc, když se narodil prcek, tak asi 16 tisíc. Je to vždy spotřeba za celou elektriku, tedy topení, bojler, vaření, pečení, svícení, pračka, počítač... Navíc ta garsonka byla velká a v době výše popsaných hodnot i nezateplená, kolem sousedi moc nebyli a netopili, nad námi půda, strop nebyl zateplenej. Tedy abych to shrnul - s topením elektrokotlem jsme byli spokojeni a považuju to nákladově za velmi srovnatelný zdroj tepla třeba s plynem. Přímotopy člověka sežerou, ale tady se naakumuluje teplo do radiátorů a s tou energií se hospodaří velmi šetrně. Proto jsme se rozhodli ho dát i do domečku a nebojíme se toho. Pak už samozřejmě zbývá (kromě samozřejmostí typu eliminace tepelných mostů, kvalitní okna, dostatečná izolace v podlaze, základové desky, zdiva, stropu) celý systém vhodně zregulovat. Vyplatí se investovat do dobré regulace, správně regulovaný systém ušetří klidně 40% nákladů při stejném nebo vyšším tepelném komfortu. A taky u toho trochu myslet :-) Větrat krátce a intenzivně, nepřetápět místnosti kde třeba člověk neni, snížit výkyvy teplot během dne, snížit teplotu v topném okruhu na rozumnou mez, atd...
Odpovědět
@citun Jen podotýkám, že nemáme elektrokotel , ale elektrickou podlahovku. Fólie a kabely Fenix :-) :-) .
Odpovědět
@pavelcent Moc děkuji,už na to koukám.Takže v celém domě máte jen podlahovku,radiátory ne?Mohu se zeptat na investici?
Odpovědět
@krizak manžel říká, že v našem domě stačí prdnout a vytopí se :-) a opravdu, když vařím, žehlím a nebo když svítí sluníčko oknem, tak se dům vytopí i bez topení. Máme nastaveno, že se topení zapne, jakmile teplota klesne pod 21,5 stupně, zatím se nezaplo (teď mám v obýváku 22,7 stupně). Večer dáme pár polínek do krbu. Peníze, které nás stálo zavedení plynu jsme měli spíš investovat do foukané stropní izolace.
Odpovědět
@pavelcent máš někde uvedené náklady na výrobu teplé vody? Vím, že máš solary, ale zajímají mně náklady za měsíce, kdy slunce moc nepomůže. Plánuji rovněž fenix a krbovky. A soláry nebo termodynamický panel by mně vyšly na cca 65 -75 tis. Takže je dávat nechci.
Odpovědět
Profilova fotka
@petraxname Když je dům dobře udělaný, tak je to s tím prděním jak píšeš :-) Máme velkou prosklenou plochu na jihozápad, tak se těším, že nám taky bude pomáhat sluníčko :-) Jinak foukaná izolace možná dobrá, ale jen v některých případech. Přijde mi, že firmy s foukanou izolací slibují nesplnitelné a hlavním cílem je vyfoukat zákazníkovi peněženku.
Odpovědět
@krizak cena té foukané izolace není až tak hrozná, jak možná byla dřív. Měli jsme nabídky za 30 tisíc foukaného stropu, my kupovali vatu za 16 tisíc a pokládali jsme ji sami.
Odpovědět
Článek se načítá
@fotrtom V tabulce jsou oddělené náklady na vytápění, ohřev TUV a ostatní spotřebu domácnosti.
Odpovědět
@citun @jarunkap @krizak Koľko sa protopí, záleží nielen od veľkosti domu, ale najmä od jeho tepelnej straty. Ak máte starý dom, protopíte veľmi veľa. U novostavby si to zistite podľ výpočtu, ktorý by mal byť súčasťou projektu - hľadajte údaj potreba tepla na topení - číslo v tisícoch kWh. Krát cena za elektrinu. Ak sa topí aj v krbe, tak to bude nižšie - o koľko? záleží, ako často... My máme tiež vodnú podlahovku, zdrojom je elektrina - ročne protopíme 200 € = 5200 Kč. K tomu TUV tak isto 5200 Kč a elektrina pre spotrebiče. Dokopy prevádzka celého domu vychádza na 19.000 Kč. Krb nemáme. Dom má 120 m2. A teraz vidíte, aké rozdiely môžu byť v spotrebe. Takže pýtať sa iných na spotrebu a od toho odvodiť svoju - to nieeee. Každý dom je iný.
Odpovědět
@blacksr Moc děkuji za vyčerpávající odpověď.Je mi jasné,že domy nelze srovnávat.Chtěla jsem jen vědět,jestli je topení elektřinou skutečně tak nákladné,jak se všude uvádí. :-) :-) :-)
Odpovědět
@citun Ak máte nový dom postavený podľa normy, čiže merná potreba tepla na topení okolo 80 kWh/(ma), tak dom s čistou vykurovanou plochou cca 130 m2 potrebuje na topení 80 x 130 = 10 400 kWh. V SR je cena za 1 kWh v NT okolo 0,11-0,12 €. Čiže topení ročne asi 1200 € by vyšlo v takomto dome. K tomu TUV a ostatná spotreba - to je dokopy asi 4000 kWh. Časť ostatnej spotreby je vo VT. Plus dvojtarifný elektromer. Čiže okolo 1800 € by to vyšlo za rok. Na zníženie platieb treba v takom dome výdatne topit v krbe. Podobný odhad si urobte sama: - v projekte nájdite ročnú potrebu tepla na topení - zistite si svoju reálnu spotrebu TUV a ostatnej elektriny - vynásobte cenou za 1 kWh u svojho dodávateľa - pridajte poplatok za elektromer a je to. Ak ešte dom nie je hotový, treba ho zatepliť čo najviac, aby mal nízku potrebu tepla na topení.
Odpovědět
@citun Je pravda, že elektrina je najdrahšie palivo. Stojí 3x viac než plyn.
Odpovědět
@blacksr Celkové provozní náklady při topení plynem a elektřinou jsou alespoň v ČR srovnatelné či dokonce v případě elektrických přímotopů/elektrokotlů aktuálně nižší, pokud se do toho započítají i pořizovací a další související náklady - viz http://vytapeni.tzb-info.cz/tabulky-a... Což platí dokonce i při srovnání s tepelnými čerpadly, na nichž si jejich výrobci a dodavatelé díky zelené hysterii mastí kapsy dost neuvěřitelným způsobem - takže něco takového může dávat smysl jen z hlediska vyššího komfortu při jejich kombinaci s aktivní rekuperací a klimatizací. U plynu ale žádný takový vyšší komfort reálně dosažitelný není. Ale možná je na Slovensku plyn mnohem levnější ;-)
Odpovědět
@blacksr Ještě nestavíme,jen plánujeme.Na pozemku,ani v okolí není plyn,tak jsem jen chtěla vědět,jak je elektřina nákladná.Podle toho,co píšete,by jsme se mohli vejít do 4000,- měsíčně. :-) @beropa Tepelná čerpadla jsou opravdu velmi drahá a na malý dům se ani nevyplatí pořizovat,návratnost je velmi dlouhá. ;-)
Odpovědět
@jarunkap @krizak Tak se nám ta diskuze pěkně rozjela.Určitě jsou to všechno užitečné informace. :-) :-) :-)
Odpovědět
Profilova fotka
@citun Vytápěná plocha 140 m2, rekuperace s horkovzdušným vytápěním, dohřev elektrokotlem. Topné rohože v koupelnách, ale minimálně využívané. Samostatné spínání žebříku využívané častěji. Soláry na ohřev TUV. Bydlíme tři roky, spotřeba elektřiny ZA VŠE vždy do 10 MWh (rozptyl asi 400 kWh) = 30.000 Kč ročně za elektřinu (zálohy letos 2.800 Kč měsíčně, záloha se u ČEZu platí 11x ročně). V obýváku máme krbovky, přes zimu si skoro každý večer zatopíme, na 3 až 5 hodin (dřevo máme svoje). Topíme na 21 - 22 st., když je zatopeno i v kamnech, jde teplota samozřejmě výš.
Odpovědět
@beropa To se mi nezdá. U nás určitě vychází levněji plyn. Co se týká poř. nákladů - asi je rozdíl v ceně kotle, náš stál kolem 25 tis. Kč, elektrický je asi levnější. Rozvod plynu byl na pozemku, pár metrů trubek ke kotli nemohlo být tak drahé, revize 1x ročně 300-400 Kč. Vím, že jsme to počítali,a plyn vyšel výhodněji. Jinak záloha plyn 1500, elektřina 1200. Určitě se vejdeme, možná budou i něco vracet. Takže dohromady 2700 Kč/měs. Krb nemáme, topíme den 22 st., noc 20 st., bungalov 230 m2 (vytápíme cca 190 m2).
Odpovědět
Profilova fotka
@blacksr ty topíš plynem viď ? :-D jinak by si tak nemohla mluvit.... :-x @citun topení elektřinou nákladné není ( bavíme se tedy o novostavbách ) nezapomeň, že máš 20hod levnou sazbu na všechy spotřebiče, což u plynu není a elektřinu musíš platit tak jako tak. Kolik kdo protopí nemá cenu řešit ale my sme s ní spokojeni ;-)
Odpovědět
@aneri53 My platíme 3.500,- Kč měsíčně za veškerou spotřebu el. energie při vytápění elektrokotlem, podlahovkou v přízemi a radiátory v patře a ohřevem TUV ve velkém, 200l bojleru a samozřejmě též spotřebou všech ostatních spotřebičů (no a jelikož pracuji doma, tak tady celodenně jedou počítače, routery, dvě ledničky, TV, tiskárna s kopírkou aj.) Barák je přitom cca dva roky stará slušně zateplená dřevostavba 6+KK s podlahovou plochou 170 m2 a s temperovanou garáží přímo v baráku, ale žádný pasiv to zase není (výpočtová tepelná ztráta je něco přes 8 kW při venkovní teplotě -20 stupňů Celsia, kteréžto mrazy tady u Prahy zase až tak často nebývají.) No a jelikož jsem nehodlal dělat užitečného idiota nejen dodavatelům "pasivů" či jiných "zelených" kravin, tak ani žádné rekuperace, soláry, akumulační nádrže či tepelná čerpadla (zatím) nemáme minimálně až do doby, kdy klesnou jejich nezřídka až mnohasetprocentní marže na nějakou rozumnější úroveň. Konstrukce baráku (= dřevostavba s instalační předstěnou a podhledy ve stropech) přitom umožňuje dodělat rekuperaci kdykoliv dodatečně, přičemž o ničem jiném, než o aktivní rekuperaci s klimatizací a ohřevem TUV i vytápěním tepelným čerpadlem neuvažuji - leda že by ceny plynu (přípojku mám tři metry od baráku) zázračně klesly a ceny elektřiny díky nějakým dalším ekoidiotům a ekovyčůránkům naopak ještě nějak dramaticky vzrostly. A taky jsem se zatím už vůbec nehonil za nějakou ultranízkou spotřebou ledničky, TV, myčky, trouby a dalších spotřebičů v baráku včetně svítidel. Neboť ty kromě užitečných činností zajišťují taky po většinu roku vítané přitápění příslušných místností, které je z hlediska účinnosti využití "odpadního" tepla i těch "nejneúspornějších" spotřebičů (= klasické žárovky, jimiž vesele svítíme na chodbách či v koupelnách) minimálně srovnatelné s elektrokotlem. Tož třeba se někomu tyhle zkušenosti s bydlením v naší dnes již málokde konstrukčně tak kvalitní dřevostavbě (tj. bez akumulace tepla do stěn - zatímco třeba @ hugo98 to má v jeho zděném baráku samozřejmě dost jinak) budou hodit.
Odpovědět
Profilova fotka
@beropa hezkej romám, ale tazatelka se ptá na spotřebu elektřiny v domě se zastavěnou plochou cca 80m2.... ne na omáčku okolo....
Odpovědět
@petrsv1000 Dají dva tarify vždy,když vytápím elektřinou?
Odpovědět
@petrsv1000 Elektrinou topíme.
Odpovědět
@petrsv1000 Zadavatelka už si odpovědi jistě přečetla, myslím, že je to téma zajímávé i pro ostatní, kteří nebudou mít 80 m2 zastavěné plochy. Pokud by chtěla zadavatelka, aby se tu nediskutovalo, ale pouze striktně odpovědělo na dotaz, položila by otázku a neotevřela by diskuzní téma. Já otevřené diskuze využiju a zeptám se všech, kteří topí elektrokotlem a mají tudíž levnější tarif 20 hod. denně, jak velký mají bojler pro 4-člennou rodinu. Máme navržených 160 l, zdá se nám to zbytečně velké, pokud se bude voda 20 hod.denně dohřívat.
Odpovědět
Profilova fotka
@citun jj je dvojí tarif 20h levná sazba 4hod dražší sazba @blacksr tak pak jistě víš, že el.nená 3x dražší.... @asen já reagoval na nic neřikající román od beropa. Pokud se vám zdá 160l moc, tak si dejte menší, bojler se nahřívá 8hod denně, ( to je na vás, že máte 20h ) u našich máme 200l, my doma máme 160l, jsme dva a menší bych nechtěl, pro 4 vůbec....
Odpovědět
@asen V řadovce jsme měli bojler 120 l a bylo to jen tak tak. Záleží jaké máte zvyky - hlavně zda preferujete sprchu nebo koupání ve vaně. Jen vana může být cca 150 l. Pro 4 - člennou rodinu bych viděla 160 l bojler jako rozumný.
Odpovědět
1
2
6
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?