Má SÚ právo na osobní prohlídku při kolaudaci?

Hezky den, mam dotaz. Dokoncujeme nas dum ve vesnici kousek od Plzne = za chvili budeme ve fazi kolaudace. Nyni jsme trosku s podivem zjistili, ze vedouci zdejsiho stav. uradu vyzaduje (pro kolaudaci) i osobni prohlidku domu. Moc to nechapu, meli jsme za to, ze od roku 2018, kdy se menil stav. zakon uz nejsou os. prohlidky soucasti kolaudace a ze nejsou u mensich rodinnych domu vubec potreba. Navic na nas pani z uradu vytasila asi 20 strankove pdf co vse bude potreba dolozit (jako kdyby jsme staveli dum na Vaclavaku) pritom je to vesnice o 200 obyvatelich, ktera nema zadna omezeni v UP. Za posledni 2 roky jsme staveli 2 domy ve vedlejsich obcich (spadajici pod jiny stav. urad) pro moje a manzelciny rodice a ani u jednoho po nas zadnou os. prohlidku pri kolaudaci nikdo nepozadoval a celkove pozadavky na kolaudaci byly tak polovicni. Muze vubec urednik ze zakona vyzadovat osobni prohlidku po zmene zakona z 2018? Dekuji za odpoved 🙂
Odpovědět
Ano, muže prijit
Odpovědět
Mi taky přišla, nevadilo mi to. Když je vše, jak má být, nemusíte se ničeho bát. Jinak, já tedy neměl několikastránkový PDF dokument, ale jen pár bodů, co jsem musel doložit. Kdyby kontroly, alespoň namátkově, nechodily, lidi by si pak dělali co chtěli.
Odpovědět
Ano, kontrolni prohlidka ze stavebniho zakona nevypadla. Dokud nemate dokonceno (pisemne potvrzeno dokonceni stavby), muzou kontrolni prohlidku vykonat.
Odpovědět
U nás taky byli na prohlídce.
Odpovědět
Profilova fotka
@klara_hausnerova Myslím, že na kontrolu přijít nohou, ale nepotřebuješ od nich žádné kolaudační rozhodnutí. Úředníci jsou různí, nevíš, co zrovna toho vašeho pohání
Odpovědět
@esmeralda2 Potvrzuje potvrzeni o dokonceni stavby. Bez neho stavbu nezapisou do katastru. Spousta obci bez neho nevyda cislo popisne, popelnici, ... Dum nebude zapsany v systemu RUIAN (pouziva se pro IZS). Kolaudacni rozhodnuti se na novostavby RD nevydava uz skoro 20 let.
Odpovědět
Děkuji za info 🙂
Odpovědět
Bohuzel tak to je. Misto toho, aby urednik sedel a schvaloval plany tak chodi po kolaudackach. Pak to nema lezet na urade tak dlouho.
Odpovědět
@dyrup Ono to tam lezi spis proto, ze nejsou lidi. S vysokou skolou (min Bc. je pozadavkem) se tam moc lidi nehrne, kdyz se nabizi jen tabulkove platy.
Odpovědět
@puhelin VŠ není požadována, zákon umožňuje i středoškoláky. Což ale nic nemění na tom, že na stavební úřady se opravdu nikdo moc nehrne. Ta práce se totiž stala průřezovou disciplínou s nutností aplikovat jak předpisy veřejného stavebního práva, tak práva soukromého, k tomu s nutnou znalostí stavařiny. A do toho se nikomu za ty tabulkové platy prostě nechce.
Odpovědět
Profilova fotka
No ono taky ten úředník svým podpisem stvrzuje, že stavba odpovídá papírové dokumentaci. Nedivím se jim, že to chtějí vidět.
Odpovědět
@milanq Takze je stale pozadovany vysokoskolak jen na vedouci pozici?
Odpovědět
Článek se načítá
@milanq Znalosti asi při nástupu nepotřebují, protože někteří mají velké mezery v základech i po letech práce. Někteří si ještě asi rádi přidělávají práci, resp. spíše ostatním, když např. při "kolaudaci" nic nenajdou, tak chtěli překreslit od projektanta záchod, protože byl v koupelně o 1,5m jinde, pak předložit opravu. Nevím, jak jsou na tom s odměny na SU, ale pod jiným ministerstvem jsou někteří zaměstnanci velmi spokojení, protože tabulkové platy se doplňují o vysoké odměny, částečně flexibilní doba, sick days, 5 týdnů dovolené, jistota práce.
Odpovědět
@martin_s Tohle bohuzel je na mestu, to dava odmeny ze sveho. Ne stat.
Odpovědět
@puhelin Na vedoucí pozici je kvalifikace podle zákona + navíc to, co si přeje zaměstnavatel. Takže pokud město chce vysokoškoláka, má ho. Pokud ne, tak nemusí. @martin_s Já bych se těch úřadníků i zastal. On to totiž opravdu nikdo nechce dělat. Např. u nás, v okresním městě, hledali referenta více než rok, vypsali 3x výběrové řízení a prostě nikdo se jim nepřihlásil. Říkáte mezery v základech? V jakých? Vždyť tady se chce po stavařích, aby dělali právo! A to opravdu není žádná sranda, když na těch stavebních úřadech právníci nejsou. Taky aby byli, za ty peníze. Práci si určitě nepřidávají. Pokud někdo požaduje úpravu PD, tak je to jen a jen postup podle zákona. Ten Váš příklad se změnou dispozice bych naopak hodnotil velmi kladně, protože úředník měl evidentně dvě možnosti, když ten nesoulad zjistil: Buď vést v té věci správní řízení, nebo chtít jen úpravu dokumentace. Zvolil ten jednodušší postup (pro Vás i pro sebe) a Vy mu to vytýkáte. No a co se týká odměn atd., tak je to přesně tak, jak píše @puhelin. Úředníci stavebních úřadů nejsou zaměstnanci státu, ale města, takže nemusí mít (a taky obvykle nemají) nic z toho, co píšete. A už vůbec ne jistotu práce.
Odpovědět
@milanq Beru argument, že není úředník jako úředník, kde jeden je velmi spokojen a jiný na tom může být podstatně jinak. Těmi základy myslím hlavně znalost stavebního zákona. Spousta zaměstnanců nebo řemeslníků musí znát pro svojí práci zákon nebo normu či nařízení a také to nejsou právníci. Beru, že může jednou za čas pro úředníka nastat nějaká právně složitá situace, ale od toho má nadřízené. Řešit jestli je v místnosti záchod více vpravo nebo vlevo považuji za zbytečné řešit, když se na to žádné podmínky nevztahují a může být umístěn, kde si domácí řekne. Za mě zbytečné přidělávaní práce, ale to je můj názor.
Odpovědět
Profilova fotka
@martin_s ale úředník se nemůže rozhodnout, že něco řešit bude a něco ne. Úředník musí postupovat podle zákonů, pokud zákon požaduje přesnou stavební dokumentaci, tak by ji úředník měl vyžadovat a pokud se rozhodně to neřešit, bere na sebe riziko, že se to proti němu může otočit (myšleno obecně, jasně, u hajzliku se asi prd stane). Tohle není o úřednících, ale o zákonech. Takže stížnosti na tyhle nesmysly musí mířit úplně jinam - na ministerstvo a na poslance.
Odpovědět
@milanq U nas na okrese jsou na stavebnich uradech stavari tak z 1/3, zbytek vse mozne mimo obor. Jenze se s tim moc nenadela. Presne jak pisete - taky neni sance, aby nekdo prisel. Vyberova rizeni 4x do roka a zadny zajemce.
Odpovědět
@puhelin A ještě je třeba napsat pro ty, kdo si myslí kdovíco o platech úředníků na stavebních úřadech: Musel jsem se hořce zasmát, když jsem minulý týden četl, jaký je současný průměrný plat v ČR - něco přes 38 tis. To mají na stavebních úřadech někteří vedoucí. Řadoví referenti, zvláště ti do 40 let věku, se tomu ani nepřibližují. ANO, takto jsou tabulkově hodnoceni... Pak se ničemu nedivte.
Odpovědět
@milanq Je to jako u ucitelu. Napisou, kolik si vydelaji, ale uz u toho zapomenou zminit, ze to je plat ucitelky tesne pred duchodem.
Odpovědět
Profilova fotka
@puhelin @milanq Takže je to dobře, že podle nového stavebního zákona stavební úředníci nebudou zaměstnanci obce, ale státu. Odpadnou problémy s jejich ohodnocením (pro úředníky) a odpadnou mnohé místní vlivy, které ničí stavebníky. Jenom "nevím", proč starostové tak řvou😁
Odpovědět
No proč starostové řvou je zřejmé - nebudou už mít takový vliv na rozhodování stavebních úřadů. To se dá pochopit. Problém ale budou mít stavebníci, protože na první dobrou se bude povolovat mnohem méně staveb než doposud. Hlavně drobní stavebníci, typicky ti co staví rodinné domy, to budou mít ztížené. Protože tím oslavovaným postupem "jedno razítko" bude docházet k tomu, že už nebude možné si předem dojednat možnosti u dotčených orgánů, ale projekt už půjde jen na stavební úřad a tam, když se najde jakákoliv chyba nebo nepřesnost, tak se bude žádost buď zamítat, nebo se bude doplňovat, což bude znamenat přepracování projektu. Buď části, nebo (např. v případě nesouladu umístění s územním plánem) úplně celého projektu. A navíc - právě proto, že to už bude státní úřad, si nikdo nedovolí stavebníkovi nějak pomoci, ale všechno už půjde přesně podle zákona. A ujišťuji Vás, že to bude znamenat pro mnoho stavebníků veliké komplikace. Navíc ty nové úřady budou poměrně dlouhou dobu nefunkční, protože nemají pro všechny ty nové útvary nejen lidi, ale ani budovy, výpočetní techniku, vysoutěžený software, vozové parky, celou hospodářskou správu, atd. atd. Má to ještě spoustu dalších konsekvencí, o tom bych mohl napsat literární dílo, nakonec dělal jsem z toho pro určité lidi právní i věcnou analýzu, takže vím, o čem mluvím. Ale abych nebyl jen skeptik - je velká šance, že se ten zákon po volbách buď zruší, nebo alespoň se o hodně dlouhou dobu odloží jeho účinnost. Což by se sice nelíbilo developerům, ale pro normální lidi by to bylo veliké plus.
Odpovědět
Profilova fotka
@milanq ten zákon, co vypracovalo MMR, je v podstatě paskvil od začátku do konce. Ani se už nesnaží zakrývat, komu jde hlavně na ruku...🤦🏻‍♀️
Odpovědět
Ano, má.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?