Zápis do katastru / podmínky hypotéky

Profilova fotka
Dobrý den, chtěl bych se zeptat na naší podmínku v hypotéce, kdy do 24 měsíců od ukončení čerpání hypotéky musíme zapsat RD do katastru nemovitostí. Bude se zápisem problém ve chvíli, kdy k RD nebude zkolaudovaná cesta? Obec k pozemkům vybudovala komunikaci se všemi podkladními vrstvami, akorát čeká s dokončením komunikace až majitelé domů dokončí stavbu z toho důvodu, aby komunikaci nepoškodila těžká technika. Stavbu bychom měli dokončit v příštím roce (2023) a obec plánuje dokončit komunikaci až v roce 2026 (nejdříve). Na komunikaci je nyní vydáno stavební povolení. Mimo jiné banka vyžaduje do 12 měsíců od začátku čerpání vybudovat takovou komunikaci, která umožní kolaudaci domu. Zasílám fotky, jak momentálně komunikace vypadá. Byli jste někdo v podobné situaci, nebo jste měli podmínky hypotéky volnější? Děkuji, Pavel.
Odpovědět
Taky by mě zajímalo. Z druhého pohledu- sousedi staví a čekají na silnici, ale já budu stavět až za 2 roky.
Odpovědět
@pavel_jurinec Jestli budete mít stavbu zapsanou v KN záleží na stavebním úřadu. Jestli posoudí stavbu jako dokončenou nebo ne. A to se u různých stavebních úřadů opravdu velmi liší. Jsou úřady, kterým jen doložíte prohlášení o dokončení stavby. Jsou úřady, které dělají tzv. závěrečnou kontrolní prohlídku a stačí jim jen dokončený RD. A jsou úřady, které trvají na tom, že stavba je dokončena až po dokončení kompletní dopravní a technické infrastruktury (tj. i příjezdové komunikace). Přičemž dokončením se myslí dokončení technické i právní, takže i pravomocné kolaudační rozhodnutí. Stavební úřad pak zapíše Váš RD do RÚIAN a teprve na základě tohoto zápisu může katastrální úřad zapsat Vaši stavbu do KN. Chci tím říct, že jste (bohužel) v rukou nevyzpytatelného stavebního úřadu. Takže pokud chcete vědět, jaký bude jeho další postup (tj. kterou z výše uvedených možností praktikuje), budete se tam muset zeptat.
Odpovědět
Profilova fotka
@pavel_jurinec Pokud banka vyžaduje komunikaci, která umožní kolaudaci domu, tak jste v rukou stavebního úřadu..... Zřejmě to máte navázané na podmínky z ohlášení stavby/stavebního povolení.
Odpovědět
@vladimirsvorba No i to ještě může být problém. Protože souhlas s ohlášením stavby žádné podmínky obsahovat nesmí, Podmínky mohou být jen v rozhodnutí. A pokud náhodou stavební úřad z nějakého důvodu zkusil do souhlasu podmínky dát, jsou právně nevymahatelné.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?