Bojler - Spotřeba?

Dobrý den. Snažím se dopátrat jaká spotřeba by měla být normální pro ohřev TUV. Spotřebuji denně cca 10kW při parametrech ... 100l bojler, ohřev na 55st, oběhové čerpadlo běží s přestavkami 3.5h, spotřeba c. 2 sprchování denně + běžné mytí a užití vody přes den. Je tato spotřeba odpovídající nebo kolik by měla být?
Odpovědět
@karel222 Je potřeba 4180 J na ohřátí o jeden stupeň 1kg vody. Takže na 100l vody z 20 na 55 stupňů je potřeba 35*4180*100= 14.6MJ. 1J = 1Ws, tj 14 600 000 / 3600 = 4055Wh, tj 4.06kWh A teď už si s tím jde pohrát podle toho kolik vody z kolika stupňů se ohřívá, plus spotřeba toho čerpadla.
Odpovědět
@karel222 Vypněte to čerpadlo a uvidíte kolik ušetříte. Už se to tu řeší u plynu.
Odpovědět
Máme bojler 120l ohříváme na 65 stupňů. Spotřeba 6 kw
Odpovědět
Děkuji za reakce. Zkouším různě experimentovat. Pokud vypnu oběhové čerpadlo, tak mám spotřebuj c. 6.3 kW, ale zase dlouho čekám na teplou vodu v stěžejní časy kdy je třeba. Tak mám zapnutý nucený oběh zhruba po 3 hodinách během dne s odstupem. Zkoušel jsem nastavit regulaci na oběh jen v případě pokud teplota za oběhovým čerpadlem klesne pod 30st, ale moc to nefunguje, stále naměřím na trubce třeba 45-50st. A kovová část trubky za čerpadlem je moc malá na přiložení spínání přímo termostatem.
Odpovědět
Profilova fotka
3,7 kWh to už je pěkný rozdíl. Řízení od teploty hned za boilerem je problematické, neboť ta část bývá teplá z důvodu prostého vedení tepla samotným médiem a potrubím. Ale doba vychladnutí TUV se dá změřit a pak v tomto intervalu pomocí chytrého (programovatelného) časového relé spínat po krátkou dobu (cca 1 min) v exponovaných časech jako je ranní špička, večerní špička a víkend.
Odpovědět
Me jelo zbytecne cerpadlo od 6h do 22h. Denni spotreba byla 1,5 m3 plynu. Po vypnuti jsem na 0,6 - 0,8 m3 za 24h, to je slusnej rozdil. Ted si hraju s nastavenim casu spinani. Spustilo se na 5 minut asi ctvrt hodky pred sprchovanim a tepla voda jela v nejvzdalenejsi koupelne okamzite. Takze 5 minut asi az az.
Odpovědět
@mrquestion Ono to spínání čerpadla by se mělo řešit už při stavbě a čidlo umístit na potrubí k nejvzdálenějšímu odběrnému místu tam bude měřit skutečnou teplotu vody- potrubí a zbytečně se nenahřívá vratné potrubí. Je jasné že základ je kvalitní izolace třeba i zapěnění potrubí a to i vratného. Potom to je minutová doba běhu s minimálním intervalem. Jak jsem už psal v dotazu ohřev vody plynem stačí na ovládání tlačítko kterým uvedete v činnost čerpadlo které se po dosažení teploty na vracečce samo zase vypne. Časová prodleva bude minimální. Nevím co je na časovém spínači inteligentní?
Odpovědět
@wpavel jo to zni super, ale leda ze by bylo nejake wifi tlacitko. Ja uz zadnej kablik tahat do patra kvuli tomu nebudu.
Odpovědět
1
Pro přidání příspěvku se musíte přihlásit.
Přesunutím fotek můžete změnit jejich pořadí

Nenašli jste co jste hledali?